Olohuoneteatterin rakentaminen

Keskustelu osiossa 'Harrastuspäiväkirjat' , aloittajana JaLe, 14.08.2021.

Tags:
 1. JaLe

  JaLe Käyttäjä Tukijoukot

  Liittynyt:
  17.04.2001
  Viestejä:
  1 556
  Saadut tykkäykset:
  75
  Olen melko laiska tekemään isoja muutoksia olemassa olevaan kotiteatteri (olohuoneteatteri) systeemiin.
  Isot muutokset tapahtuvat useimmiten muuton yhteydessä, kuten nytkin. Edellinen muutto oli 2006. Eli kovin usein en rakentelu projekteihin ole lähtenyt.
  Jotain pienempiä tuunauksia toki matkan varrella tulee tehtyä.

  Oma mieltymykseni kotiteatteri järjestelmään on sellainen että se on olohuoneessa, eli olohuoneteatteri (en muista kuka tämän termin lanseerasi, mutta hieno se on).
  Erillinen kotiteatterihuone tuntuu itselleni vieraalta. Iso olohuone on meidän perheen sydän, siinä tapahtuu lähes kaikki.
  Tämä on lähtökohta järjestelmän kasaamiseen.

  Audiojärjestelmä olohuoneessa ei todellakaan ole mikään optimaalinen ratkaisu. Kantava teema tuossa onkin kompromissi, kompromissi ja kompromissi.

  Ohessa on talon pohjakuva jossa punainen nuoli ilmaisee katselu/kuuntelu suunnan.
  Alunperin suunnitelma oli laittaa AV-laitteet 25,5 neliöiseen olohuoneeseen. Tämä perustui ensimmäiseen ajatukseen joka syntyi melko pitkälti jo siinä vaiheessa kun taloa ensi kerran käytiin katsomassa.
  Talonäytöissä pitää aina pohtia tätä(kin) seikkaa ;-)

  Asunnon pohja.jpg

  Muutto tapahtui huomattavasti nopeammassa aikataulussa kuin olin ajatellut, eli tulevaan kotiin ei ehditty tekemään mitään rempaa ennen muuttoa.
  Tämä harmitti jonkin verran, mutta loppujen lopuksi tämä oli todella hyvä asia. Nyt ehti tutustumaan uuteen kotiin paremmin ja uusia ajatuksia remontin suhteen alkoikin tulla.

  Ratkaisu oli lopulta se että olohuoneen perällä olevan makkarin väliseinä poistettiin ja näin saatiin yksi iso 39,2 neliöinen olohuone.
  Väliseinä ei ollut kantava joten sen poisto oli melko helppo homma. Tilanjakajaksi rakennettiin pari tolppaa, joiden paikan määräsi lattialämmityksen anturin putki.
  AV-laitteisto tulisi sijaitsemaan entisen makkarin paikalla ja kuuntelu suuntakin vaihtui.

  Väliseinän poistoa.jpg

  Rempaa kun tekee niin tässä vaiheessa kaiutinjohtoja saa kivasti piiloon jalka- ja kattolistojen taakse.
  Aika paljon omia virityksiä piti kehitellä joilla kaiutinjohdot sai kulkeutumaan AV-tasolle.

  Johtojen piilottelua 1.jpg

  Johtojen piilottelua 2.jpg

  Myös eri tasossa olevat lattiat aiheuttivat haasteita jalkalistojen kanssa sekä vino katto toi pohdittavaa kattolistojen jiirikulmien kanssa.
  Kattolistat ratkaisin lopulta tuollaisilla erillisillä kulma- ja nurkka palasilla - nyt listat sai sahata suoraan poikki.

  Lattia ja nurkka haaste.jpg

  Ongelmaksi alkoi muodostua ison tilan kaiku. Asunnossa kun on nyt periaatteessa yksi iso 67,5 neliön tila, joka koostuu olkkari 39,2 sekä keittiö 18,8 ja eteinen 9,5 neliötä.
  Tilojen jakajana toimii ainoastaan takka ja sen muuri joka ei ole kattoon asti. Kaiken huipuksi tilassa on vino sisäkatto.

  Mitään studio tason akustointia ei ollut tarkoituskaan tehdä ja olohuoneesta kun on kyse niin kompromissien kanssa joudutaan pelaamaan.

  Yleisakustointiin valitsin Konton 2cm paksun levyn. 60x60cm ja 120x60cm levyjä kiinnitettiin tuon ison tilan kattoon, keittiötä lukuun ottamatta.
  Kattoon tuli noin 70% peitolla levyä. Tila on edelleenkin äänellisesti elävä, mutta levyjen vaikutus tilan kaikuisuuteen oli melko iso.

  Kontoa kattoon.jpg

  Yleisakustoinin lisäksi on ajatuksena laittaa pääkaiuttimen taakse ja sivuseinille akustiikkalevyä.
  Näiden tarkempi paikka muotoutuu yhdessä muun sisustamisen yhteydessä.
  Myös sohvien paikka on ajateltu akustiikaa ja heijastumia ajatellen.
  Pääkaiuttimet kun ovat aavistuksen matalammalla kuin yleensä ollaan totuttu, niin sohvat toimivat sivuheijastusten poistajina.

  Huone1.jpg

  Huoneeseen tulee vielä pääkaiuttimen taakse ja sivuseinille Konton 4cm paksua akustiikkalevyä, sekä muuta sisustusta - hyllyjä, tauluja, yms. katto valaisinkin puuttuu vielä.
  Levyt ja muut tavarat sommitellaan sopimaan keskenään suuressa kompromissi hengessä.

  Saa kysyä ja kommentoida, pyrin vastaamaan mitä vain kykenen kertomaan.

  Itse laitteistosta laitan pientä raporttia toisaalle foorumille.
  https://www.dvdplaza.fi/threads/olohuoneteatteri-mallia-9-2-4.96506/
   
  Viimeksi muokattu: 14.08.2021
  Vega_, Pazze, Himppe and 5 others like this.