YLE HD kanavien poistuminen Digita:n verkkosta

Keskustelu osiossa 'Digi-TV' , aloittajana dncmrc, 03.01.2016.

 1. Tertzi

  Tertzi Käyttäjä

  Liittynyt:
  15.07.2006
  Viestejä:
  203
  Saadut tykkäykset:
  0
  Tilanne on se että asun 60-70 kilometrin päässä jyväskylän lähettimestä, pari vuotta sitten kerrostaloissa näkyi muistaakseni vhf-kanavalla 11, entisellä analogisen ykkösen vhf-antennilla jotenkuten ylen hd-kanavat, mutta pätkimistä oli sen verran paljon ettei katselu ollut järkevää.

  Kysyin asiaa antenniasentajalta, että onko taloyhtiön vhf-antennilla mahdollista saada dna:n verkosta jyväskylästä lähetettävät kanavat näkyviin.

  Antenni on kuulemma tehokkain saatavissa oleva erityisesti tuolle taajuudelle tehty vhf-antenni.

  DNA:n lähetystehot ovat ilmeisesti vain murto-osa siitä mitä digitan verkon lähetysteho on ja tästä johtuu ettei yli 60 kilometrin päässä lähettimestä näytä saavan parhaalla mahdollisella vhf-antennillakaan pätkimättä kuvaa näkyviin.

  Tilanne muuttui täysin 2015 keväällä kun digita alkoi lähettää ylen hd-kanavia, ne näkyivät nyt täysin häiriöittä ja pätkimättä samalla uhf-antennilla millä vastaanotetaan muutkin digitv-kanavat.

  Katselualue jää dna:n verkossa maantieteellisesti todella suppeaksi, käytännössä vain kaupunkien naapurikunnissa on mahdollista saada lähetykset näkyviin. Muualla maaseudulla ei.

  Ei tämän mielestäni näin pitänyt mennä, turhaanko maaseudun asukkaat osti uusia dvb-t2 virittimen sisältäviä telkkareita joilla ei nyt ole mitään käyttöä ellei digita ala taas jaella ylen kanavia verkossaan. Tällaista maantieteellistä eriarvoisuutta ei pitäisi enää nykyaikana olla.

  Myöskään soneran ja elisan nettitv-boksien hd-kanavien vaatimaa 100 megan laajakaistayhteyttä ei ole lähimaillakaan saatavilla.

  Canal Digitalin satelliittikanavapaketissa nuo kai olisi mutta laitteiden asentaminen ja kuukausimaksut tulisivat turhan kalliiksi näiden ns. "ilmaiskanavien" vastaanottamiseksi. Ylehän muistaakseni takavuosina lupasi satelliittivastaanottomahdollisuuden niille joilla ei näy digitv ollenkaan mutta tuo tarjous ei taida koskea hd-kanavia.
   
  Viimeksi muokattu: 05.01.2016
 2. dncmrc

  dncmrc Uusi jäsen

  Liittynyt:
  02.01.2016
  Viestejä:
  8
  Saadut tykkäykset:
  0
  Minulla on vaikea nähdää miten meidän maksama YLE-vero rahat on käytetty YLE palvelujen kehittämiseen ja nykyaikaistamiseen. YLE HD-kanavien tarjonta pysyy samana, niiden vastanottamisen vaikeutuu, YLE on edelleen sitä mieltä että "HD-lahetykset ovat kokelliset ja näin olleen palvelu voi muuttu".
  Odottasin mielummin vähemmään sarjoia ja vanhoja leffoja, ja enemmään HD-kanavia ja kaikkien ulottuvilla.
  Vai odottako YLE että kaikki siirtyisivät katsomaan YLE-Areena, jonka kuvalaatu on muutenkin sutta ja sekunda?
   
 3. Jyrki

  Jyrki Aktiivinen käyttäjä Tukijoukot

  Liittynyt:
  09.01.2001
  Viestejä:
  1 472
  Saadut tykkäykset:
  22
  Suomen voitto tuli nähtyä Maxivisionin kautta HD:na. Kuvanlaatu on hyvä. Pitäisi päästä rinnakkain vertaamaan antenni-HD kuvaan, että pystyisi sanomaan onko eroja. Boksi on nopea ja vastaa hyvin kaukosäätimeen. Tämä oli hyvä ostos.
   
 4. Austin_Powers

  Austin_Powers Käyttäjä Tukijoukot

  Liittynyt:
  31.01.2004
  Viestejä:
  120
  Saadut tykkäykset:
  0
  Kevään aikana antennikanavat alkoivat pikselöitymään ja lopulta lakkasivat kokonaan näkymästä. Se ei ollut katastrofi, sillä käytössä on myös Elisaviihde. Kumma kyllä, ei Elisaviihteestä näe kaikkia kanavia, jos antenni ei toimi. Esim. Nelosta ei ole ollenkaan.

  Aloin antennin korjaustyöhön tilaamalla DNA-kaupasta HD-antennipaketin. Tarkoituksenani oli ostaa vain mastovahvistin ja sen virtalähde. DNA-kaupasta sai kuitenkin koko antennipaketin työkaluineen ja liittimineen samaan hintaan, kuin pelkän vahvistimen muualta. Kanavat alkoivatkin taas näkyä, kun vaihdoin paketista pelkästään uuden virtalähteen vanhan tilalle. Annoin kuitenkin mahdollisuuden DNA:n kanaville. Kokosin VHF-antennin ja suuntasin lähimmälle asemalle. Ei löytynyt uusia kanavia. Suuntasin toiseksi ja kolmanneksikin lähimmille asemille. Ei saa 13-elementtisellä haravalla kuvaa täällä maalla aikaiseksi.

  Sillai mennyt takaperoiseksi, että muutama vuosi sitten oli HD-mummo ja HD-kanavat näkyivät ihan hyvin :-/ Kotiin tulee valokuitu. Jotenkin törppöä, ettei senkään kautta saa kaikkia kanavia näkyviin. Voisin ottaa antennin kokonaan pois katolta. Mutta nykytilanteessa pitää oikeastaan olla IP-tv:n lisäksi kaksi antennia, jota saisi edes tarjolla olevat ilmaiset HD-kanavat näkyviin. Eikä sittenkään, jos sattuu asumaan näkyvyysalueen rajoilla. Kolme DNA:n lähetintä lähes yhtä kaukana :(
   
 5. vps358

  vps358 Tuttu käyttäjä

  Liittynyt:
  11.02.2005
  Viestejä:
  3 485
  Saadut tykkäykset:
  189
  ^Vaihda Soneran vastaavaan tai vielä parempaan Maxivisioniin, niin voit katkaista antennikaapelin kokonaan.

  T: Vesku
   
 6. hhelminen

  hhelminen Käyttäjä

  Liittynyt:
  10.07.2006
  Viestejä:
  854
  Saadut tykkäykset:
  12
  Yle HD kanavat palaavat Digitan VHF verkkoon B muksiin 1.4.2020.
  Viikolla 9 saadaan Tampereelle (ch23) että Jyväskylän (ch35) lähettimiin uudet B muksit ja viikolle 14 pitäisi olla kaikissa lopussakin päälähettimissä myös..
  D mukseissa tulee myös samoihin aikoihin taajuusmuutoksia joten kanavahaulle on taas tarvetta.
   
 7. hhelminen

  hhelminen Käyttäjä

  Liittynyt:
  10.07.2006
  Viestejä:
  854
  Saadut tykkäykset:
  12
  Päivitetään, eli päälähettimissä pitäisi olla tuo B muksi (Yle HD kanavat) toiminnassa ja monissa täytelähettimissä myös, oman näkyvyysalueen täytelähettimien tilanteen voi tarkistaa Digitan karttapalvelusta.
  Pitäisiköhän otsikko muuttaa muotoon YLE HD kanavien poistuminen Digita:n verkkosta ja paluu?
   
 8. Kaitzu

  Kaitzu Aktiivinen käyttäjä

  Liittynyt:
  31.07.2001
  Viestejä:
  3 383
  Saadut tykkäykset:
  15
  Onhan se surkuhupaisaa katsella maikkarin uutisia SD-laadulla. Avovaimokin sanoi että kuin oltais palattu 80-luvulle.
   
 9. ProPatria

  ProPatria Tuttu käyttäjä

  Liittynyt:
  02.12.2009
  Viestejä:
  729
  Saadut tykkäykset:
  134
  Syksyllä tuli laitatettua uudet VHF, UHF ja 4G-antennit katolle. VHF jäi turhaksi nyt mutta hieman ihmettelen että miksi ylen hd-kanavat eivät näy vaikka samasta mastosta (Koli) tulevat SD-kanavat näkyvät moitteetta. Kanavia haettu jo monesti eikä vaan ala toimimaan. Liekkö noilla antenneja asentavilla yrityksillä mitään takuuta töilleen? Yli 600€ tuli maksettua ja tällä hetkellä 4g-antennit on ainoa toimiva mitä tuolla hinnalla sai.

  Edit. 4. kerta toden sanoi ja tv löysi hd-kanavat.
   
  Viimeksi muokattu: 11.04.2020
 10. Tappari

  Tappari ent. taabari

  Liittynyt:
  31.08.2011
  Viestejä:
  137
  Saadut tykkäykset:
  18
  Noita voi koettaa etsiä myös manuaalihaulla. Tuossa tiedot Kolin B-Muxista:
  Kanavanippu B
  Taajuuskanava / Taajuus, K40 / 626MHz
   
 11. Aikanikuluksi

  Aikanikuluksi Uusi jäsen

  Liittynyt:
  25.03.2008
  Viestejä:
  8
  Saadut tykkäykset:
  0
  Espoossa YLE HD:n siirtymä DNA:lta Digitalle sujui kitkatta, joskin hieman yllätti, että siirtymä toteutui aikaisemmin kuin mitä oli ilmoitettu. Kiitos kitkattomuudesta ei kuitenkaan kuulu antenniasentajalle (Antenni H********n). Sääli vain noita menetettyjä muita HD kanavia.

  Kun aikoinaan hankin kokonaan uuden UHF/VHF/FM/Sat antennikokoonpanon:
  - Masto kiinnitettiin taloon ruostuvilla pultilla. Vaihdoin itse ruostumattomiin.
  - Satelliittikaapelien F-liittimet lähtivät irti kevyesti vetämällä. Uusin itse kaikki.
  - UHF ja VHF kaapelit oli kytketty mastovahvistimeen ristiin. Kytkin itse oikein päin.
  - UHF/VHF Suuntaus oli vain sinne päin. Suuntasin itse uudestaan.
  Oli takuuta tai ei, niin korjasin kaiken itse. Luottamusta työn laatuun ei ollut. Itse korjaaminen vaikutti pienimmän riesan ja parhaimman laadun reitiltä.

  Alkuperäinen asennuskustannus oli selvästi suurempi kuin itse mainitsemasi, mutta sainpahan sillä uuden maston ja antennit. Tosin FM z-dipolin joudun vielä vaihtamaan pelkkään pystydipoliin, koska Digitan voimakkaan lähettimen johdosta ero Ylen ja paikallisradioiden signaalien välillä on muuten liian suuri. Tuonkin ammattiasentaja olisi toki voinut huomioida.