XTZ 99 W12.18 P subbarit

Discussion in 'Kaiuttimet ja subwooferit' started by LasseS, Dec 31, 2009.

  1. Zipman

    Zipman Genelec Tukijoukot

    Joined:
    Feb 7, 2002
    Messages:
    7,040
    Likes Received:
    166
    Tarkoitatko nyt aiemminkin kehumiasi Dayton Audion elementtejä? Itsekin mittasin jokin aika sitten ko. valmistajan DVC 12" elementin.

    Ellet tarkoittanut Daytonin elementtejä, olen pelkkänä korvana ja mielenkiinnolla odotan ottamiasi mittaustuloksia kyseisistä elementeistä.

    Klippel-testi antoi seuraavat lukemat Daytonille:
    +/- 13 mm (Bl, voimakerroin)
    +/- 10 mm (Cms, komplianssi)
    +/- 4,6 mm (Le, induktanssi)

    Vastaavasti perus XXLS (830843) kellottaa seuraavat lukemat:
    +/- 12,8 mm (Bl, voimakerroin)
    +/- 12,1 mm (Cms, komplianssi)
    +/- >13,7 mm (Le, induktanssi)

    Voimakertoimen ja jousituksen lineaarisuuden suhteen ollaan siis melko lailla tasoissa. Vastaavasti induktanssia on sitten Daytonissa selvästi enemmän (nollakohdan arvo 1,82 mH vs. 0,71 mH) ja se vaihtelee voimakkaasti puhekelan paikan mukaan. Suurempi nimellisinduktanssi tarkoittaa suoraan korkeampaa säröä keski- ja yläbassoalueella (kotelossa Fc:n yläpuolella). Suuri indutanssin vaihtelu puhekelan paikan mukaan taas aiheuttaa intermodulaatiosäröä.

    Ja mitä tulee elementin suunnitteluajankohtaan, Daytonin elementti edustaa vähintään 50 vuotta vanhaa suunnittelufilosofiaa peltirunkoineen, täysin umpinaisine (ei ventilointia pölykupin alla, spiderin alapuolella tai puhekelan rungon läpi) ja oikosulkurenkaattomine moottoreineen. Jos tietää asiansa, ei mene montaa sekuntia päätellä, kumpi elementeistä edustaa nykyaikaista elementtisuunnittelufilosofiaa.

    Ja tämä tulee nyt kohtalaisen monta elementtiä nähneen ja mitanneen suusta: Peerless XXLS (ei siis vanhempi kuparikelainen XLS) on ehdottomasti yksi markkinoiden pienisäröisimmistä elementeistä - hintaluokkaan katsomatta. Tämän näkee helposti myös LasseS:n linkittämistä mittaustuloksista, kunhan muistaa erilaisten kartiopinta-alojen normeerauksen. Tosin keski- ja yläbassoilla XXLS kellottaa kyllä selvästi muita pienempiä säröprosentteja vaikka kartiopinta-alaa olisikin selvästi vähemmän. :rolleyes:
     
  2. LasseS

    LasseS Guest Guest

    Joined:
    Jul 23, 2005
    Messages:
    840
    Likes Received:
    0
    Hyvä huomio, tämä elementti unohtui itseltä laittaa tuohon edelliselle listalleni. j_a_k käytti heti tilaisuuden hyväksi:). Kaksoissstandardia havaittavissa arvostuksissa.

    Edit: Zipman pitää tiedon avainta, oikein mielenkiintoisia tuloksia.
     
    Last edited: Jan 5, 2010
  3. Zipman

    Zipman Genelec Tukijoukot

    Joined:
    Feb 7, 2002
    Messages:
    7,040
    Likes Received:
    166
    Mielenkiintoista. Kaikista mainitsemista elementeistä kun sattuu löytymään mittausdataa.

    Dayton DVC:n tulokset jo esitinkin edellisessä viestissä.

    CSS SDX10:
    +/- 15,4 mm (Bl, voimakerroin)
    +/- 9,2 mm (Cms, komplianssi)
    +/- 5,9 mm (Le, induktanssi) (nolla-arvo 1,3 mH)

    CSS SDX15:
    +/- 12,4 mm (Bl, voimakerroin)
    +/- >25,5 mm (Cms, komplianssi)
    +/- 8,1 mm (Le, induktanssi) (nolla-arvo 1,33 mH)

    Vifa P26:
    +/- 2,9 mm (Bl, voimakerroin)
    +/- 4,6 mm (Cms, komplianssi)
    +/- 6,1 mm (Le, induktanssi) (nolla-arvo 0,4 mH)
     
    Last edited: Jan 10, 2010
  4. j_a_k

    j_a_k Lähes henkilökuntaa

    Joined:
    Aug 31, 2007
    Messages:
    2,265
    Likes Received:
    7
    Jaa, tiedä sitten, miksi 50 vuotta vanhaa teknologiaa olevalla Daytonilla sama särölukema umpikotelossa saavutetaan vasta kaksinkertaisella liikepoikkeamalla kuin XLS:llä. Juuriko siksi :)

    Mittaukset ei ole tehty taltioivilla laitteilla, pistetaajuuksilla 20 ja 30 hertsiä, koska ne ovat minulle kiinnostavimpia. Tuloksia en epäile, ihan ovat toistettavissa. Sinullakaan ei ole heittää esille särömittauksia elementeistä?
     
  5. j_a_k

    j_a_k Lähes henkilökuntaa

    Joined:
    Aug 31, 2007
    Messages:
    2,265
    Likes Received:
    7
    Viime syksynä sain lainaksi melko tuoreen elementin, siinä oli luokkaa 15 milliä, jolloin saavutettiin 10% särön raja. Oletin mittausetäisyyden olevan metrin ja sain myös jotain tuota luokkaa oleva laskettua 7-8 milliä, ihmettelin eroavaisuutta itsekin. Tuo arvellun 7 millin tuloksen antava mittaus on tehty 2007, elementissä saattaa olla tapahtunut jotain muutoksia ja yksilöeroja tuntuu aina olevan. Samoin elementin ikääntyminen vaikuttaa suuntaan jos toiseenkin.

    Aika tyhjänpäiväiset tuollaiset mittaukset, kun tärkeä tieto, mittausetäisyys uupuu. Ovatkohan edes eri mittaukset vertailukelpoisia keskenään. Milloin puolimetriä, milloin kaksi metriä... :) No joo, varmaan sama etäisyys, mutta ei ole ilmoitettu.
     
    Last edited: Jan 5, 2010
  6. Zipman

    Zipman Genelec Tukijoukot

    Joined:
    Feb 7, 2002
    Messages:
    7,040
    Likes Received:
    166
    Tuulen huminaa, kunnes laitat dataa esille.

    Eli subbarille on tärkeintä alhainen särö 20 ja 30 hertsillä, suuremmat taajuudet saavat sitten olla vaikka mitä kuraa? Ja subbaristako toistetaan kerrallaan vain yhtä taajuutta, joten intermodulaatiosärö ei kiinnosta ollenkaan? Ja suljettu kotelo on ainoa oikea, koska refleksi kääntää enemmän vaihetta? :D

    Tietenkin on. Laitan datan esityskuntoon huomiseksi.
     
    Last edited: Jan 5, 2010
  7. Zipman

    Zipman Genelec Tukijoukot

    Joined:
    Feb 7, 2002
    Messages:
    7,040
    Likes Received:
    166
    Jos tarkoitat minun GP-mittauksia, mittausetäisyys on 2 metriä, ellei toisin ole ilmoitettu. Arvo on kerrottu tässä viestissä. Jokaisen testin yhteyteen sitä on turha lisätä, ainoastaan standardista poikkeava mittausetäisyys on lisätty ko. subbarin tulosviestiin.
     
  8. shamen

    shamen Guest Guest

    Joined:
    Feb 19, 2003
    Messages:
    1,218
    Likes Received:
    0
    Tottahan toki äänenpaine on yksi "miehinen" omantunnonkohottaja siinä kuin autojen isot v8-> koneet.
    Silti se ei tee äänenpaineesta pitäviä mitenkään huonommiksi kuuntelijoiksi kuin puristit. Toinen tykkää tyttärestä ja jne edelleen.

    Mulla on liian iso(t) subbarit verrattuna pääkajareihin. Silti nykyinen subbari on yllättävän neutraali musiikillakin. Kohta niitä on kaksi pilaamassa kaikkien puristien päivän.

    Mulla oli Ultra, ja nyt on 18" Exodukset. Vaikka kartio kasvoi, ääni silti muuttui puhtaammaksi. Samanmoisia pörinöitä ei näillä tunnu saavan. Korvalla nämä tosin todettu.
     
    Last edited: Jan 5, 2010
  9. Zipman

    Zipman Genelec Tukijoukot

    Joined:
    Feb 7, 2002
    Messages:
    7,040
    Likes Received:
    166
    Ei pidä ymmärtää väärin, ei kai tässä kukaan maksimiäänepainekyvyn tärkeyttä edes vähätellyt? Mutta jos subbareista mitataan vain pistetaajuudet 20 Hz ja 30 Hz, ja näiden särön määrän mukaan määritellään subbarin/subbarielementin hyvyys, mennään kyllä pahasti metsään.

    Vielä mielenkiintoisempaa on, että itketään modernien toimintaelokuvien ääniraitojen tuomaa kulttuuria, jossa maksimimökä pienillä taajuuksilla on tärkeintä, mutta samalla haukutaan XLS/XXLS:n tapaisia elementtejä, jotka tuottavat nimen omaan parhaimman suorituskyvyn >30 Hz taajuuksilla. Ristiriitaista etten sanoisi. Ja mikä elementti saikaan parhaimmat arviot musiikin toistosta taannoisessa Hifimaailman DIY-subbaritestissä. Se oli Peerless SLS 12", joka ei kyllä ole maailman järein elementti leffaraitojen jyrinöihin, mutta koska elementti on optimoitu keski- ja yläbassojen toistoon (alhainen särö, pieni kompressio ja korkea herkkyys tällä taajuusalueella), musiikki toistuu sillä parhaiten.
     
    Last edited: Jan 5, 2010
  10. LasseS

    LasseS Guest Guest

    Joined:
    Jul 23, 2005
    Messages:
    840
    Likes Received:
    0
    Onkos näitä subeja kasaantunut jo monelle plazalaiselle?

    XTZ on päivittänyt sivuilleen uuden mallin, 99 W12.18 ICE, eli jo threadissa mainitun 12" XXLS -subin aktiivinen malli, jossa on mukana 500 wattinen ICE-teknologiaan perustuva vahvistin. ICE on D-luokkaisten vahvistimien kärkinimiä, teknologiaa käytetään mm. Pioneerin LX-82 -vahvistimessa. Äänenlaadussa Peerless XXLS ja ICE-vahvistin kilpailee tasapäisesti varmasti lähes minkä hintaluokan subin kanssa tahansa. Elementin särön pienuus ja vahvistimen käytännöllisyys ja keveys tekee subbarista mielenkiintoisen vaihtoehdon aktiivisubien markkinoilla.

    http://www.xtz.se/uk/products/subwoofers/99w12.18p-high-glossy-ice

    "Kilpailija" Monolith tulee jäämään hinnassaan ja suorituskyvyssään kakkoseksi varmasti aika selvästi tuolle. Samoin SVS:n alakastin subit eivät millään pysty kilpailemaan XXLS-elementin kanssa säröjen vähyydessä, eivätkä edes paineissa, vaan nissä ollaan suurin piirtein tasoissa.

    Ennen passiivisubien ja nyt aktiivisubienkin budjettiluokka on saanut uuden varteenotettavan ehdokkaan.

    edit. voisiko joku moderaattori vaihtaa threadin nimeksi XTZ:n subbarit ja kaiuttimet, tässä threadissa voisi keskustella niistä kaikista. Jos täällä palstalla siis vielä moderointia harrastetaan. :p
     
    Last edited: Feb 6, 2010
  11. Scooter

    Scooter Käyttäjä

    Joined:
    Apr 10, 2005
    Messages:
    44
    Likes Received:
    0
    Itselle pitäisi alkuviikosta tulla ruotsista w12.18P pianomusta malli dsp vahvistimen ja room analyzerin kanssa. Enemmän kiinnostaa tuo dsp:n toimivuus. Vahvistin kuulemma jaksaisi ajaa myös toista passiivista subia, joten tulevaisuudessa varmasti tulee hommattua toinen samanlainen, jos ei subi tuota pettymystä :)

    Aikaisempaa kokemusta on BK:n subbareista ja SVS:n PB2-ultrasta antimoden kanssa ajettuna. Pitänee kertoa sitten omia kokemuksia, miten ruotsin ihme kamppailee SVS ultraa vastaan :)
     
  12. LasseS

    LasseS Guest Guest

    Joined:
    Jul 23, 2005
    Messages:
    840
    Likes Received:
    0
    Noniin, hyvä kuulla. Ajelehan subia sisälle ainakin 10h ennen kriittistä kuuntelua. Särön määrä Ultrassa ja XTZ:ssa lienee sama, XTZ:ssa voi olla jopa snadisti alempi. Painetta XTZ ei tuota niin paljon 12" elementillään kuin Ultra, jossa lienee 13" tai 13,5" elementti? Olen huomannut ettei tuon 18.12P:n Peerless XXLS:n kanssa tarvitse paljon arastella volumen kanssa, subi kestää hyvää jyräystä ilman vaikeuksia. Joten anna vaan palaa ilman pelkoja kun paineita testailet.

    Tavallisilla kuunteluvoimakkuuksilla tosiaan noiden välinen ero on mielenkiintoinen, 18.12P:tä kun ostaa 2-3 Ultran hinnalla, hintaero on melkoinen. Sulla ei taida olla enää Ultraa, jotta voisit vertailla vähän suorempaan niitä? Onko sulla Antimode vielä? Se olisi hyvä olla, jotta vertailukelpoista kuunteludataa voi hankia, jos kerran olet Ultraa soitellut Antimodella suodettuna.

    DSP:n toiminnasta ei ole kokemusta, foorumeilla sitä on kehuttu hyvin toimivaksi samoiten kuin Room Analyzeria.

    Pistähän kommenttia kun olet päässyt tyyppämään subia. :)

    edit. Niin ja itsellä on tosiaan noita kaksi, uskoisin yhdenkin potkivan mukavasti vaikka en olekaan niitä yksitellen ajellut juuri. Soittelen pääasiassa oikea refleksi tulpattuna, jolloin kotelon vir. taajuus on n. 20,7Hz. Niin ja ensimmäisistä kuuntelutunneista vielä sen verran, että subin sisäänajossa ei kannata luukutella, siinä voi tehdä pysyvää damagea puhekelalle.
     
    Last edited: Feb 7, 2010
  13. shamen

    shamen Guest Guest

    Joined:
    Feb 19, 2003
    Messages:
    1,218
    Likes Received:
    0
    PB2-Ultrassa oli 2kpl 12" TV-12 elementtejä. Paineessa voittaa varmasti.
    En sanoisi, että särössäkään oletuksena tuo häviää.
     
    Last edited: Feb 8, 2010
  14. LasseS

    LasseS Guest Guest

    Joined:
    Jul 23, 2005
    Messages:
    840
    Likes Received:
    0

    Scooter, joko olet saanut subin ja ehtinyt suorittaa DSP:n säädöt ja vähän kriittistä kuuntelua?




    Tässä on viimeisin oma säätöni uusilla XTZ 99.36:lla ja 99 W12.18P-parilla. Vaste on kohtuu suora 15Hz ja 110Hz välillä.

    Neutraali:

    [​IMG]

    ja vähän alapäävoittoisempi:

    [​IMG]

    Pääkaiuttimia ei ole suodettu mitenkään. Subeilla on alipäästö 48 hertsissä ja ne leikkaavat 55Hz huonemoodia sopivasti pois muutaman desibelin ja ovat tasoltaan sovitettuna suurin piirtein tasoihin pääkaiuttimien kanssa. Alapäävoittoisemmassa kuvaajassa on subien tasoa lisätty kahdella napsulla ylöspäin ja lisätty 3dB:n melko laaja korostus 23 hertsin kuoppaa korjaamaan.

    Vähän alapäävoittoinen vaste toimii IMO uskomattoman hyvin ja mahtipontisesti, neutraali vaste taas hyvinkin kuivakasti ja sivistyneesti.
     
  15. Panche

    Panche Tuttu käyttäjä

    Joined:
    Jan 10, 2007
    Messages:
    108
    Likes Received:
    0
    ta2400 varmaan jaksaisi ajella kahta 99 w12.18 subwooferia?

    Toi olisi varmaan hintalaatu suhteeltaan parhaimpia ratkaisuja suppariksi musiikille ku myös elokuville?
     
  16. LasseS

    LasseS Guest Guest

    Joined:
    Jul 23, 2005
    Messages:
    840
    Likes Received:
    0
    Jaksaa helposti, Peerless XXLS:n puhekelan pidempiaikanen lämmönkesto on n. 300-400 wattia ja max lineaarinen liikerata ylittyy ennen tätä useassa koteloratkaisussa.

    Hinta-laatu-suhteeltaan erittäin päteviä subbareita ovat kyllä. Laadukas, vähäsäröinen elementti laitetaan oikean kokoiseen, tuettuun koteloon ja kotelo pianolakataan tai viilutetaan, niin se alkaa olemaan siinä.
     
  17. Panche

    Panche Tuttu käyttäjä

    Joined:
    Jan 10, 2007
    Messages:
    108
    Likes Received:
    0
    Onko samaisen subwooferin aktiivi mallissa hyvä vahvistin esim. verrattuna tohon ta2400?
     
  18. LasseS

    LasseS Guest Guest

    Joined:
    Jul 23, 2005
    Messages:
    840
    Likes Received:
    0
    Aktiivimallissa oleva ICE-tekniikka lienee tämän hetken D-luokkaisten kotivahvistimien kuuminta hottia. Samaa tekniikkaa käytetään myös Pieneerin LX-sarjan vahvistimissa (lx-82 taitaa olla). XTZ ei luultavasti surkeaa vahvistinta subbariinsa laittaisi. 500w XXLS:lle on tarpeeksi. Hyvää D-luokkaisissa on etteivät ne (ainakaan tyhjäkäynnillä) lämmitä huonetta.

    Myös XTZ:n erillinen Sub Amp -subivahvistin on laadukas, ja jopa nätti vaikkakin samanlainen erillinen boksi kuin t.amp. Oli Klang & Ton:nen 4/2009 testissä ja suoriutui hyvin. Särötasot 5 watilla 8:aan ohmiin ovat erittäin pienet n. 0,0015 %:ia, tuo on pieni luku jopa huippuluokan 2-kanavavahvistimille. Tehoa tulee 175 wattia 8 ohmiin alle 0,1 % säröillä ja 4 ohmiin 300 wattia 0,4 %:n säröllä. Vahvistin jaksaa ajaa myös 2 ohm kuormaa.
     
    Last edited: May 7, 2010
  19. Antimidas

    Antimidas Guest Guest

    Joined:
    Apr 29, 2011
    Messages:
    252
    Likes Received:
    0
    Ajattelin ostaa ensimmäisen kunnon subin kotiteatteri käyttöön ja xtz:n passiivi versio näyttäisi olevan hintaansa nähden hyvinkin suorituskykyinen. Vahvistimeksi ajattelin t.ampin s-150 sillattuna ja jakosuotimena behringerin lootaa. Subi tulisi kerrostaloon noin 25m2 tilaan, hyssyttely voimakkuuksille..
    Ainoa mikä tässä mietityttää on subin alarajataajuus? Zippmanin testissä subi ei päässyt kuin 30 hertsiin, kun täällä puhutaan jopa 15 hertsin lukemista. Eli mikä on xtz passiivi subbarin arvioitu alarajataajuus kerrostalo käytössä?
     
  20. LasseS

    LasseS Guest Guest

    Joined:
    Jul 23, 2005
    Messages:
    840
    Likes Received:
    0
    Zipman testasi eri mallin kuin W12.18P.

    Subin alarajataajuus on paljon kiinni huoneesta. Simuloinnin mukaan W12.18P:n vaste toinen putki tulpattuna on laskenut vapaakentässä muistaakseni noin 6 deppaa 20 hertsissä. Huone ei kuitenkaan ole vapaakenttä ja huonekorostuksesta johtuen suora vapaakenttävaste voi kääntyä matalia kohti nousevaksi vasteeksi huoneessa ja tähän kun lisätään huoneiden yleensä pitkä jälkikaiku matalilla bassoilla, niin ongelmia voi alkaa ilmaantumaan. Loivasti laskeva vaste voi olla varmemepi jos ei ole mahdollisuutta tasoitella vastetta.

    Ihan jees subbarit nuo XTZ:t on hintaansa nähden vaikka luovuinkin niistä järeämpien takia. Jos XXLS:n haluaa elementiksi, joka maksaa vähän reilu 240€ EA:n päivän hinnalla, niin alle 200€ maksaminen tuosta kotelosta, joka XTZ:ssa tulee, ei ole mielestäni paljon. Varoitan, että pianolakan kanssa saa olla tarkkana mikronaarmujen kanssa ja sormenjäljet jäävät heti. Jos toista kertaa kuvitteellisesti tilaisin, ottaisin viilutetut versiot. Täältä kannattaa tilata: http://www.fyndborsen.se/bild-ljud/xtz/subwoofers/rubrik_4

    edit. ja vastaus kysymykseen, eli menee kerrostalossa luultavasti 20 hertsiin suorana.
     
    Last edited: Apr 30, 2011