WLAN vierasmökkiin.

Keskustelu osiossa 'Tietoliikenne' , aloittajana wallaton, 16.12.2009.

  1. wallaton

    wallaton Guest Guest

    Liittynyt:
    30.05.2005
    Viestejä:
    4
    Saadut tykkäykset:
    0
    Olen remontoimassa vanhaa taloa ja nyt on "tietoliikenneverkon" asentelu tulossa ajankohtaiseksi.

    Tarkoitus olisi saada vierasmökkiin nettiyhteys, WLAN.
    Matkaa talolta vierasmökille n.100m ja välissä parit isot puut. Talossa sisällä oleva adsl/wlan boxi ei jaksa kantaa sinne asti, joten miten nyt kannattaisi toimia?
    Laittaa talon seinään WLAN antenni ja siten saada netti vierasmökkiin?

    Miten sisällä talossa kannattaa toimia?

    Nyt puhelinkaapeli on tarkoitus vetää eteisen sähkökaappiin ja sinne adsl boxi mistä verkkokaapeli työhuoneeseen ja TV huoneeseen.

    Mahtaako ulkoseinässä olevasta WLAN antennista riitää teho sisällekin taloon, vai miten talon sisällä oleva WLAN kannattaa toteuttaa?

    Osaatteko suositella jotain tuotteita? Vinkkejä?
     
  2. Simplicitas

    Simplicitas Quod scripsi, scripsi Tukijoukot

    Liittynyt:
    29.02.2004
    Viestejä:
    1 163
    Saadut tykkäykset:
    1
    Meneekö talon ja vierasmökin välillä sähkökaapeli? Jos, niin kannattaa vaihtoehtona wlanille tutkia myös noita datasähkömokkuloita. Kantamaa noille lupaillaan ~300m (zyxel). Voi sinne siltikin laittaa sen langattoman verkon, kun lyö dasaähkömokkulan päähän wlan AP:n.
     
  3. Maverick

    Maverick Uusi jäsen Blokattu

    Liittynyt:
    03.04.2002
    Viestejä:
    4 289
    Saadut tykkäykset:
    0
    Oikeastaan ainut edullinen tapa liittyä päärakennuksen sisäverkkoon on datasähkö mikäli mökkiin menee sähköt päärakennuksesta. Pitää selvittää paikan päällä kokeilemalla, on paljon vaikuttavia tekijöitä. Kokeilun voi tehdä ihan itse: hakee kaupasta parin datasähkömolikoita ja kokeilee saako verkkoyhteyden muodostettua. Kannattaa varautua kokeilemaan (=palauttamaan kauppaan) muutamaakin eri merkkistä moliskoa, niissä on eroja.

    Jos datasähkö ei halua toimia, varasuunnitelma on luopuminen sisäverkkoyhteydestä päärakennuksen sisäverkkoon kokonaan ja jonkin 3G-päätelaitteen (pelkkä modeemi l. "mokkula" tai reititin) hankkiminen vierasmökkiin/vierasmökin tietokoneeseen, käyttöasteeseen parhaiten sopivalla liittymällä. Sopivin liittymä on vierasmökin tapauksessa varmaankin prepaid-liittymä.


    Wlan-ulkoantennisysteemistä tulee kustannuksia itse kalliista erikoisantenneista sekä virittelystä & testaamisesta paikan päällä jos sitä ei osaa tehdä itse. Luotettava toiminta 100 metrin päähän ulko-olosuhteissa vaatii melko järeät (kalliit) viritykset.
    Jos hinta ei ole este, kaivaa välille ihan oikean verkkokaapelin mikä tässä tapauksessa on malllia valokuitu. Kuparille 100 metriä on ulko-olosuhteissa himpun verran liikaa. Valokuituhommat vaativat paikalle aina urakoitsijan, tarvitaan erikoistyökaluja (mm. kuituhitsauskonetta) ja osaamista mitä varmasti kenelläkään harrastelijalla ei ole.
     
    Viimeksi muokattu: 17.12.2009
  4. Maverick

    Maverick Uusi jäsen Blokattu

    Liittynyt:
    03.04.2002
    Viestejä:
    4 289
    Saadut tykkäykset:
    0

    Yksi hyvä wlan-tukiasema yleensä riittää kattamaan normaalin residenssin tarpeet mutta sekin vähän riippuu. Tarkemmin sanottuna talon seinien materiaalista.

    Ole kokeileva journalisti ja testaa toimiiko wlan riittävän kattavasti jos tukiasema on siellä peltisessä sähkökaapissa. Jos ei, se pitää sijoittaa keskeisemmälle paikalle. Tätä tulee helpottamaan tuntuvasti, jos varsinainen reititin/wlan-tukiasema ja DSL-modeemi ovat fyysisesti eri purnukoissa.

    DSL-modeemiksi ehdotan TeleWell TW-EA501:stä. Luotettava perusmodeemi, lukittuu aina 24 Mbps-linjaan saakka.

    Reititin/tukiasemaksi on hyviä vaihtoehtoja tarjolla suorastaan liikaa ja lisää tulee joka viikko. Kun jotain pitää suositella, sanoisin että valitse Buffalo.
    WHR-HP-G54 on esim. itselläni ollut nyt 3 vuotta käytössä, käytännössä ilman mitään ylläpitotoimia ja toiminut koko ajan kuin itse Luotettavuus. Mikä luotettavuudessa voitetaan se nopeudessa kuitenkin hävitään; uusinta ja nopeinta N-nopeusluokan wlania ja 1 Gbps LAN:ia tämä kunniavanhus ei enää tue. Sillä on kuitenkin merkitystä etupäässä siirreltäessä sisäverkossa hyvin paljon tavaraa, nettiin päin wlanin hitaus alkaa näkyä vasta 24 Mbps:n liittymällä. 100 Mbps lankaverkko sitävastoin riittää edelleen mihin tahansa kotikäyttöön. Sitä voi tarvittaessa laajentaa gigaisella lisäkytkimellä mikäli tarvitsee.
     
    Viimeksi muokattu: 17.12.2009
  5. wallaton

    wallaton Guest Guest

    Liittynyt:
    30.05.2005
    Viestejä:
    4
    Saadut tykkäykset:
    0
    Kiitos näistä vinkeistä...

    Täytyy nyt oikeen funtsia, että miten olisi järkevintä koko homma toteuttaa?

    Nyt tosiaan asunnossa totaalinen remontti päällä ja kaikki seinät yms auki, niin on helppoa putkittaa kaapelit yms piiloon, kun jokatapauksessa talon sähköt uusitaan. Sen netin järkestäminen nyt tärkeintä.

    Nyt kun vien "perus" vuoden vanhan D-Link:in adsl boxin puhelinjohdon päässä ikkunalle, mistä suorin tie vierasmökille, niin vierasmökin terassilla läppäri löytää langattoman verkon, muttei "jaksa" tehdä mitään.
    Siksi olin ajetellut, että olisi helppo putkittaa talon nurkkaan paikka WLAN suuntaavalle antennille ja sillä saisi netin sinne hoidettua.

    Kaapelin kaivuu maahan ei oikeen innostaisi.

    Talonjen välillä menee nyt sähköjohdot, tosin yhden varastomökin kautta.
    Talon ja varastomökin välillä onkin tällähetkellä yksi sähköjohto vapaana, kun sähköt menivät siellä kesällä uusiksi...
    Täytyy hiukan tutustua tarkemmin tuohon datasähköön.
     
    Viimeksi muokattu: 18.12.2009
  6. Simplicitas

    Simplicitas Quod scripsi, scripsi Tukijoukot

    Liittynyt:
    29.02.2004
    Viestejä:
    1 163
    Saadut tykkäykset:
    1
    Halvin ja helpoin kokeilu näin alkuun on tosissaan hakea pari (vaikka tosissaan sitten vielä paria eri merkkiäkin) datasähkömokkulaa kokeiluun. 15min ja tiedät toimiiko vai ei. Jos ei pelaa, niin viet romut takaisin kauppaan.
     
  7. juhaa

    juhaa Käyttäjä Tukijoukot

    Liittynyt:
    11.12.2000
    Viestejä:
    5 971
    Saadut tykkäykset:
    7
    Onko Kämpän ja Mökin välillä pistettä josta saisi sähköä?

    Jos on niin voit laittaa sinne ylimääräisen WLAN purkin repeateriksi, repeateri kaipaa vain sähkön, ei muuta.

    Modeemiksi ihan mikä vain ja WLAN purkeiksi halvimpia mitkä tukevat vain DD-WRT softaa, niin homma on siinä. samalla
    tulee katettua kaikki tilukset.

    Esim. vanhoja Fonera purkkeja jos jostain löytyy, eivät maksa paljon.
     
    Viimeksi muokattu: 18.12.2009
  8. RBV

    RBV Surprise, cockfags! Tukijoukot Guest

    Liittynyt:
    12.09.2001
    Viestejä:
    1 858
    Saadut tykkäykset:
    7
    Käsittääkseni nuo datapurkit jotka liitetään verkkopistorasioihin ovat ihan toimivia, varsinkin jos ne ovat samassa vaiheessa keskenään. Tämä selviää joko sähkösuunnitelmasta suoraan tai sitten sähkökaapista tutkimalla kytkentöjä.

    Toinen vaihtoehto on tietysti suunta-antennit kahden WLAN purkin välille, niitä löytyy vaikkapa täältä: http://www.verkkokauppa.com/main.php?path=verkkotuotteet%2Flangattomat&title=Verkko+/+Langattomat&search=1&cat1=Verkko&cat2=Langattomat&cat3=Antennit+ja+kaapelit
    Jos käytetään kahta kunnollista ULKOantennia, ei pitäisi 100m olla mikään ongelma. Itselläni on tukiasemina kaksi Buffalon High Power mallia, joista toinen on ikkunan välissä, kantaa ulkona omalla vakio antennillaan helposti yli 70m.

    EDIT: Joo, eli jos hommaisit 2kpl noita Buffalon WLAN purkkeja joista mainitsin tuossa ylhäällä, niihin saa tämmöisen ulkoantennin, kantomatka jopa 3km. Pitäisi riittää.
     
    Viimeksi muokattu: 18.12.2009
  9. JS83

    JS83 Käyttäjä

    Liittynyt:
    07.12.2006
    Viestejä:
    2 563
    Saadut tykkäykset:
    1
    Itsellä vähän samanlainen tilanne. Kotona on adsl 8/1 nettiliittymä joka on wlan modeemilla jaettu langattomasti kodin eri laitteille. Nyt täytyisi saada kantomatkaa pidemmäksi, että riittäisi viereiseen taloon myös. Viereisessä talossa minun reititin näyttää 1-2 palkkia signaaliksi ja se ei riitä nähtävästi pitämään nettiä yllä.
    Viereisestä talosta löytyy myös wlan modeemi. Onko mahdollista, että minun reititin lähettäisi signaalia ja toinen ottaisi sitä vastaan ja jakaisi eteenpäin? Jos on niin kuinka tämä tehdään?
     
  10. JS83

    JS83 Käyttäjä

    Liittynyt:
    07.12.2006
    Viestejä:
    2 563
    Saadut tykkäykset:
    1
    Sain netin toimimaan kun ostin 3 antennisen reitittimen!
    [​IMG]

    Nyt näyttää naapurissa signaaliksi 3 palkkia ja netti toimii hyvin.

    Tuleeko noihin kaikkiin kolmeen antenniin sama signaali ja kuinka nuo pitäisi suunnata, että saisi mahdollisesti vielä paremmat kentät?
     
  11. juhaa

    juhaa Käyttäjä Tukijoukot

    Liittynyt:
    11.12.2000
    Viestejä:
    5 971
    Saadut tykkäykset:
    7
    Ei tule sama, joku niistä lähettää ja joku vastaanottaa, boksin asetuksista voi löytyä määritykset, että mitä mikäkin antenni tekee.

    Antennien asento löytyy kokeilemalla, kuuluvuutta voi parantaa pakottamalla hitaamman nopeuden, antennit voi myös vaihtaa "tehokkaampiin".
     
  12. JS83

    JS83 Käyttäjä

    Liittynyt:
    07.12.2006
    Viestejä:
    2 563
    Saadut tykkäykset:
    1
    Kuinka tuo "hitaamman nopeuden pakottaminen" tapahtuu ja onko sillä merkitystä sitten netin nopeuteen?
     
  13. JJCool

    JJCool Guest Guest

    Liittynyt:
    30.09.2003
    Viestejä:
    85
    Saadut tykkäykset:
    0
    Kyllä nopeuden pitäisi laskea kun sille on tarvetta. Jos haluaa kokeilla niin Data rate-asetuksella voi nopeden asettaa haluamakseen. Mitä pienempi nopeus sitä suurempi kantama. Jos nopeus on 2-4 kertaa nettiliitymän nopeutta suurempi niin netin ei pitäisi hidastua juurikaan.
     
  14. Kof

    Kof All praise the Infanta Tukijoukot Guest

    Liittynyt:
    24.02.2002
    Viestejä:
    148
    Saadut tykkäykset:
    0
    "Uusissa" laitteissa nopeus kyllä skaalaa tarpeen mukaan, mutta jos data rate jää soutamaan kahden vaiheille tai muuten joutuu vaihtamaan sitä jatkuvasti (heijastukset ym) niin koko yhteys on käytännössä käyttökelvoton. Tilanteesta tietenkin kiinni, mutta itse löisin purkkeihin nopeusasetukset käsin jos paikka on sellainen ettei purkkien maksiminopeus ole toimiva.
     
  15. JS83

    JS83 Käyttäjä

    Liittynyt:
    07.12.2006
    Viestejä:
    2 563
    Saadut tykkäykset:
    1
    Kun olen tehnyt speedtest.netin testin niin nopeus näyttää olevan sama meillä sekä naapurissa.


    Nyt on kuitenkin ilmaantunut seuraava ongelma:

    Jos olemme netissä naapurin kanssa samaan aikaan, niin netti ei toimi kunnolla meillä eikä viereisessä talossa! Yhteys takertelee ihan perus surffailullakin...
    Onko modeemin säädöissä jotain pielessä? Kuinka IP-osoitteet ja muut asetukset täytyy olla?
    Molemmissa koneissa on Windows 7 ja asetuksiin en ole mitään muuttanut.