Laitoin privana pari niksiä mitä voit kokeilla jos haluat, välttyisit ainakin uuden odottelulta jos ne toimivat.
Täytyisi lisätä tämä tuonne virallisille sivuille, mutta laitan nyt tännekin. Eli se versio Anti-Mode algoritmista mikä on tuossa 8033:ssa, tekee joissain tilanteissa parempaa jälkeä aika-alueeseen, kun tekee sen 2. vaiheen gradienttikalibroinnin. Yhden pisteen mittauksen perusteella ei voida tiettyjä asioita oikein saada tietoon tuohon käänteismalliin. Tässä suhteessa on vähän eroa parametrisen EQ:n kanssa itse säätöön nähden. (Silloinhan yleensä vedetään mutkat suoriksi yhdessä pisteessä). Laitan tarkempia esimerkkejä näistä tilanteista ja mittauksia sitten myöhemmin.
Tänään tupsahti tämä ihmekone postilaatikkoon ja sitähän piti heti kokeilla. Mittasin REW:llä muutaman vasteen. Ennen: https://www.dvdplaza.fi/galleria/showphoto.php/photo/14787/size/big/cat/recent/limit/recent Jälkeen: https://www.dvdplaza.fi/galleria/showphoto.php/photo/14788/size/big/cat/recent/limit/recent
Onhan tuo huomattava parannus. Nyt vaste näyttää melko hyvältä. Vähän tuossa ihmetyttää se, ettei laite tiputa 50 Hz:n aluetta samalle tasolle kuin sitä matalammat taajuudet. Ero on tietenkin pieni, mutta...
Se putoaa sillä laajemman alueen kalibroinnilla kun käyttää gradienttimenetelmää, jos se ei ole paikallinen. Eli tuon varsinaisen kalibroinnin jälkeen nyt mikrofoni n. 20-40 cm tuosta pisteestä kohti lattiaa, ja kahta lähintä seinää ja sitten pidetään vain bypass painiketta pohjassa.
Jakotaajuus on 80hz, kiinteä. Tässä vaste vaiheensäädön jälkeen, ero on alkuperäiseen aika huomattava. https://www.dvdplaza.fi/galleria/showphoto.php/photo/14790/size/big/cat/recent/limit/recent Ja tässä näkyy lift25 toiminnon vaikutus vasteeseen. https://www.dvdplaza.fi/galleria/showphoto.php/photo/14789/size/big/limit/recent
Kuuntelupaikka näyttäisi kuvien perusteella olevan suht keskellä huonetta. Teitkö muuten minkäpituista gradienttia varsinaiselta mittauspaikalta?
Laitan vielä tänne tämän jos jollakin on tietokoneen kanssa surinaa ilmennyt. Eli asiaa hetken selvitettyä on aika todennäköistä että kaikenlaiset hurinat tai surinat tulevat kumminkin perinteisestä maalenkistä. Vika ei siis ole tavallaan 8033:ssa vaan mikä tahansa laite tuossa välissä (myös SMS-1) nostaisi tekisi tällöin hurinan. Hyvä tapa testata tätä on irroittaa input-johto ja kuunnella suriseeko vielä sitten.
Subbari on keskellä huonetta, toimien samalla rahina. Kuuntelupaikka leveyssuunnassa keskellä, pituussuunnassa n. metrin subista. Gradienttimittausta ei ole noihin käyriin tehty, pelkästään se ensimmäinen kalibrointi. Tämä on kalibroinnin + senjälkeisen vaiheensäädön tulos: https://www.dvdplaza.fi/galleria/showphoto.php/photo/14790/size/big/cat/recent/limit/recent Tämä pelkän kalibroinnin: https://www.dvdplaza.fi/galleria/showphoto.php/photo/14788/size/big/limit/recent
Tuolla on virallisia mittauskäppyröitä: http://www.dspeaker.com/en/support/anti-mode-technology/measurements.shtml Lisäksi sinne tuli protovaiheen kuvia Anti-Mode algoritmin sisältämästä DSP-aktiivikaiuttimesta ja head-tracking 5.1 USB-kuulokkeista. Nuo 5.1 USB luurit tulevat lähitulevaisuudessa myyntiin toivottavasti. Niissä on siis oikea dynaaminen 6-kanavainen HRTF-auralisaatio jossa pään asento päivitetään 800 kertaa sekunnissa, eikä mitään monen elementin virityksiä tai Dolby HP:n kaltaisia staattista auralisointia. Luureilla kuullaan siis myös takakanavat, ja vaikka päätä kääntelee, niin ne pysyvät paikallaan kuin olisivat kaiuttimet. Noissa DSP-kaiuttimissa taas ideana on DSP-korjausten ja jakosuotimien lisäksi ulottaa toistoa alle 30 herzin 10-litraisella kaiuttimella (ja matala hinta).
Itselle napsahti Hifimaailma kotiin tänään ja luin heti artikkelin tästä laitteesta. Itse olen vasta nyt lähtenyt viemään omaa harrastusta virittelyn suuntaan, ennen virittely kävi vain AV-vahvarin jakotaajuuksien muodossa. Testi-DVD:n mukaan suurimmat korostumat (korvinkuultavat) tulevat 40-43hz kohdalla ja 80-95hz välillä. Subbarina toimii Chorus Vertigo XLS, jakotaajuus säädettynä maksimille..tiedä tuosta sitten. Mitäs mieltä alan vannoutuneet harrastajat ovat siitä, kannattaako minun pistää laite ostoslistalle. Olen hankkinut 1kk sitten Onkyo TX-SR875 vahvarin, josta löytyy Audysseyn taajuusvasteen kalibrointi. En ole vielä ehtinyt mittaustuloksia tehdä Room EQ:lla (odotan kaapeleita saapuvaksi) mutta suurimmat korostumat olen mitannut Testi-DVD:n pistetaajuuksilla. Korvakuulolta en pysty säätämään Audysseytä paremmaksi ja automaatio hoitaa bassotaajuudet lähes kokonaan pois (huom. subbari loistaa lähes poissaolollaan kun käytän Audyssey-kalibraatiota). Laite sopisi jo nyt ahtaaseen laiteräkkiin sopivasti, mutta olisiko tästä aloittelevalle bassoharrastajalle hyvä lähtökohta taajuuksien korjaamiseen? Artikkelin perusteella kyllä, mutta osaako kukaan arvioida, saavutetaanko suuri ero lopputulokseen verrattuna Audysseyn kalibrointiin, jos sen hoitaa manuaalisesti Room EQ:n kanssa? Pakko oli kirjoittaa kun tuskailen kärsimättömänä odotellessani audiokaapeleita Room EQ-mittauksia varten.
Vastasin jo (ilmeisesti) tähän s-postilla mutta laitan varmuudeksi vielä tänne. Sen verran olen lukenut tuosta Audysseyn Dynamic EQ:sta, että se tekee ilmeisesti äänenvoimakkuudesta riippuen "loudness" käyrää. Eli tuo dynamic tarkoittaa on-the-fly expandointia tai kompressointia riippuen voimakkuudesta. Tämä auttaa kuulemaan hiljaisella voimakkuudella bassoja, mutta vasteen muutos lennosta on aina sama kuin särön generointi. Eli toisaalta siihen minkälaisia korjauksia SR-875 pystyy tekemään bassoalueella en ota kantaa koska en ole minkäänlaista testiä nähnyt sen puolesta tai vastaan että se osaisi tasoittaa bassovastetta ja vaimentaa seisovia aaltoja. Sen tiedän että yli 3000 euron Audyssey vahvistimissa bassoa tasoitetaan vähän samaan tyyliin kuin 8033:ssa. Jos REW puuttuu, niin ainahan voi tilata 8033:n ja kokeilla kuuleeko parannusta. Jos ei, niin sittenhän voi palauttaa sen.
Itse itseäni korjaten: 8033:ssa ei ole mitään vikaa, kyseessä on maalenkki. Täytyy oikein erikseen kehua VLSI:ä hyvästä palvelusta. Netin välityksellä asiohin saa nopeasti vastauksia ja tämä oma yksikkö testattiin todella nopeasti. Nyt odotellaan tuotetta takaisin ja pyritään etsimään ratkaisua ongelmaan.
Nyt kun tämä mainio Hifimaailman artikkeli purkista on julkaistu, saa moni toivon mukaan paremman käsityksen siitä kenelle tämä laite parhaiten soveltuu. Tulevaisuudessa olisikin mielenkiintoista nähdä alan lehdessä vertailu, kuinka 8033 suoriutuisi esim. SMS-1:n, Tactin, Lexiconin ja Meridianin vastaavia algoritmeja vastaan. Näissä kaikissahan on automaattinen bassoalueen kalibrointi ja siten ne ovat lähempänä sitä käyttäjäryhmää joille 8033 on suunnattu, ja toisaalta sitä laitekategoriaa missä se kilpailee. Nämä laitteet ovat hinnaltaan kumminkin yli kolme kertaa kalliimmasta aina yli kymmenen kertaa kalliimpaan, joten sikäli varmaan aika monelle hyvän bassotoiston ystävällekin jo hiukan ulottumattomissa. Behringerit tunnetusti edustavat taas hiukan toisenlaista ryhmittymää. Ne eivät sovellu hyvin suurelle osalle harrastajia lainkaan, koska niissä ei ole minkäänlaista algoritmia. Kokonaiskustannuksiltaan ne ovat silti suunnilleen saman hintaisia. Toisaalta näiden HC-harrastajien taholta 8033:een on saatu paljon hyödyllistä palautetta, jonka pohjalta laite sai parannuksia jo ennen sen julkaisua. Lopullinen 8033 Anti-Mode painottuu hyvin pitkälti helppokäyttöisyyteen ja siihen että se aina parantaa tilannetta huomattavasti verrattuna korjaamattomaan. Helppokäyttöisyys tulee esiin myös siinä kohtaa, kun siirtelee subwooferia tai kuuntelupaikkaa. Eipä tarvitse aloittaa mittausprojektia uudestaan, ajaa vain kalibroinnin. Tähän mennessä palaute laitteen ostaneilta onkin ollut kaikilta osin erittäin positiivista. Tukipalvelut ovat myös tässä laitteessa harvinaisen lähellä kehityksestä ja toteutuksesta vastaavia henkilöitä. Toivottavasti sama tyytyväinen linja jatkuu.
Tänäänhän se selviää - oma 8033 on odottanut kytkemistä laittoistoon jo parin päivän ajan ja tänään selviää häviääkö 50hz paikkeilla oleva huonemoodi - toivottavasti Tarkoitus ei ole tehän sen ihmeellisempiä mittauksia. CD-levyn pistetaajuuksilla + DB-mittarilla mittailen tilanteen ennen ja jälkeen.