VLSI Anti-Mode 8033 - Automaattinen subbarin equ

Keskustelu osiossa 'Kotiteatterin äänentoisto' , aloittajana säätäjä, 12.12.2007.

 1. säätäjä

  säätäjä Uusi jäsen

  Liittynyt:
  06.10.2015
  Viestejä:
  25
  Saadut tykkäykset:
  5
  Hifilehdessä oli uutissa tästä lyhyt juttu, joten ajattelin kysyä onko kenelläkään kokemusta?

  Pienikokoinen purkki joka kytketään subilähtöön. Isketään mikki kiinni ja laite kalibroi automaattisesti bassot. Manuaalisäätöjä ei voi tehdä.

  Hinnan ja helppouden takia lähinnä kiinnostaisi, tuote maksaa about 250e.
   
 2. Gromangor

  Gromangor Guest Guest

  Liittynyt:
  16.03.2007
  Viestejä:
  21
  Saadut tykkäykset:
  0
 3. Maverick

  Maverick Uusi jäsen Blokattu

  Liittynyt:
  03.04.2002
  Viestejä:
  4 289
  Saadut tykkäykset:
  0
  Paperitietojen perusteella laitteesta löytyy jo yksi puute: käyttäjälle ei ilmoiteta ad-muuntimen yliohjaamisesta mitenkään.Ilmoitetulla 1 V rms max ottojänniteellä tämä voi käydä helposti.
  Tasonsäätöjen kanssa saa siis olla tavanomaista tarkempana.
   
 4. säätäjä

  säätäjä Uusi jäsen

  Liittynyt:
  06.10.2015
  Viestejä:
  25
  Saadut tykkäykset:
  5
  Hemmetti... käytin hakusanana vaan vlsi:ä ja oletin että kun tätä ei löydy, niin keskustelua ei ole :(

  Maverik: mites tuo ottojänniste, pystyykö mitenkään päättelemään lähettävältä puolelta?
   
 5. Maverick

  Maverick Uusi jäsen Blokattu

  Liittynyt:
  03.04.2002
  Viestejä:
  4 289
  Saadut tykkäykset:
  0
  Rutinoituneet vanhat bfd -käyttäjät pystyvät arvioimaan karkeasti jengan suuruuden päävolumen asennosta ja subiannon tasonsäädöstä, omalla tutulla vahvistimellaan.1 Vrms (n.1,4 V huippua) vastaa melko lähelle edellisenmallisen bfd:n maksimiottojännitettä, joten jos sillä ei leikannut, tuskin leikkaa tälläkään.Vahvistimen aikanaan vaihtuessa ei-tunnetun voimakkuista signaalia subiannostaan anniskelevaan malliin, saattaa kuitenkin tulla epävarmuutta leikkaamattomista tasoista ilman oskilloskoopilla tai jollakin muulla tasomittarilla tehtävää tarkastusta.Jos muita mittalaitteita ei ole, vanha bfd kannattanee siis säilyttää tulevaisuuden varalle designated tasomittarin virkaan.

  Leikkauksen merkiksi vilkahteleva ledi olisi enemmän kuin paikallaan tällaisen ad-muuntimellisen laitteen etupaneelissa arvuuttelun minimoimiseksi.
   
 6. säätäjä

  säätäjä Uusi jäsen

  Liittynyt:
  06.10.2015
  Viestejä:
  25
  Saadut tykkäykset:
  5
  mites yleismittari, sillä varmaan onnistuu =)
   
 7. Maverick

  Maverick Uusi jäsen Blokattu

  Liittynyt:
  03.04.2002
  Viestejä:
  4 289
  Saadut tykkäykset:
  0
  Periaatteessa kyllä, jos löytyy sellainen DD/DTS -testisignaali, missä kaikissa kanavissa lfe:tä myöten soi yhtäaikaa 0 dB:n tasolla tallennettu 50 Hz:n siniaalto.

  Käytännössä helpointa on kytkeä bfd kiinni laitteistoon tasotarkastuksen ajaksi, ja tehdä johtopäätökset sen tasomittarista.

  Tai sitten tekee varmanpäälle; ruuvaa vahvistimen sub-outin tasoa vaikkapa 6 dB pakkasen puolelle (=pudottaa antojännitteen tasan puoleen), niin leikkaaminen käy tavallisilla av-vahvistimilla kovimmassakin luukutuksessa jo melko epätodennäköiseksi.
   
 8. Zipman

  Zipman Genelec Tukijoukot

  Liittynyt:
  07.02.2002
  Viestejä:
  7 040
  Saadut tykkäykset:
  166
  On paljonkin kokemusta, mutta en viitsi vielä postata niitä, koska kirjoittamani Hifimaailman testi ilmestyy pian. Sieltä voi siis lukea lisää.
   
 9. säätäjä

  säätäjä Uusi jäsen

  Liittynyt:
  06.10.2015
  Viestejä:
  25
  Saadut tykkäykset:
  5
  Ihme panttailua....

  Mites olisi yksi komentti: onko raha-arvoinen kapistus vai pitisikö enemmän ostaa bfd ja nähdä paljon vaivaa?
   
 10. Zipman

  Zipman Genelec Tukijoukot

  Liittynyt:
  07.02.2002
  Viestejä:
  7 040
  Saadut tykkäykset:
  166
  Kaikkia ei voi koskaan miellyttää. Alla jokin aika sitten erään toisen kommentti aiheeseen liittyen.

  Hyvin säädetyllä BFD:llä pääsee vähintään samaan lopputulokseen, mutta työtä on toki enemmän. Myös mahdollisuudet vaikuttaa lopulliseen taajuusvasteen ovat BFD:llä suuremmat. Anti-Mode 8033:n ehdoton valttikortti on kalibroinnin helppous.
   
 11. anidabi

  anidabi Käyttäjä

  Liittynyt:
  14.03.2007
  Viestejä:
  1 676
  Saadut tykkäykset:
  2
  Helppous varmasti, mutta kun on jo tottunut säätämisen vaikeuteen ja työhön niin mitä sitä enään muuttamaan. :D On toi minun mielestä hieman kalliskin kun samalla rahalla saa DCX:n jossa on jo selvästi enemmän ominaisuuksia. Eniten kiinnostaa 8033:n kyky korjata aikatason ongelmat ja sen vaikutus kokonaisuuteen.
   
 12. TEL79

  TEL79 DSPeaker Lead Designer Tukijoukot Guest

  Liittynyt:
  17.10.2007
  Viestejä:
  342
  Saadut tykkäykset:
  0
  Jos on DCX/BFD ja siihen mikrofoni, tietokone, äänikortti ja mahdollisuus sekä ymmärrys tehdä mittauksia itse, niin EI todellakaan kannata hommata 8033:sta. Aikatasossa korjaus on pakosta rajoitettu ettei kalibroinnista tule järjettömän hankalaa johtuen erittäin vaikeasta paikkariippuvuudesta pitkien kaiuntahäntien kumoamisessa.
   
 13. TEL79

  TEL79 DSPeaker Lead Designer Tukijoukot Guest

  Liittynyt:
  17.10.2007
  Viestejä:
  342
  Saadut tykkäykset:
  0
  Uusimmassa softassa on nyt 2 LEDiä jotka varottaa yliohjauksesta, toinen (sama kuin bypass-led) vilkkuu kun sisääntulo 3dB:n päässä reunalta, toinen (Lift 25) vilkkuu kun yliohjaus tapahtui. Nuo purkit kestävät itseasiassa 1.75 Vrms sisääntulon ennenkuin säröttävät. Lisäksi A/D saturoi joten pahaa leikkausta ei tapahdu edes yliohjauksessa.

  Tämä ominaisuus tulee uusimman erän purkkeihin, vanhojen omistajat saavat sen päivityksellä jos tarvitsevat.
   
 14. säätäjä

  säätäjä Uusi jäsen

  Liittynyt:
  06.10.2015
  Viestejä:
  25
  Saadut tykkäykset:
  5
  Juu, ymmärretty kyllä...

  Toisaalta painetun lehden etu on imo siinä, että sinne kirjoitettu tieto on ammattilaisen käsistä, taustatietoa on enemmän ja teksti on esitetty ymmärrettävästi, tiiviisti ja asiallisesti. Vastaavaan ei nettiforum pysty.... tällekin forumille kirjoittaa 99% allekirjoittaneen kaltaisia harrastajia, joiden tekstit on täynnä asiavirheitä, asiattomuuksia ja tekstin seassa on muuta tuubaa, jolloin asiaa on vaikea löytää.

  Mutta kiitos kommentista, se riitti siihen että laite piti laittaa tilaukseen. Nyt vaan odotellaan täyttä testireporttia hifimaailmaan :)
   
 15. Maverick

  Maverick Uusi jäsen Blokattu

  Liittynyt:
  03.04.2002
  Viestejä:
  4 289
  Saadut tykkäykset:
  0
  Teillä ei ainakaan liikoja vitkastella asioiden korjaamisessa.

  :thumbsup:
   
 16. Groke

  Groke D'oh! Tukijoukot Guest

  Liittynyt:
  18.08.2005
  Viestejä:
  2 651
  Saadut tykkäykset:
  1
  Eli ilmeisestikin ensi vuoden ensimmäisessä numerossa on juttu VLSI:n 'Anti-Mode 8033':sta. Hifimaailman kotisivulla sanotaan ilmestymisestä näin: Hifimaailma 1/2008 ilmestyy 11.01. Alla höpinöitäni ko. laitteeseen liittyen, jota en siis ole livenä nähnyt, mutta olen jo mielessäni ostoslistalle laittanut (tilanne juuri nyt: "Currently out of stock"). Korjatkaa, jos olen ymmärtänyt jotain väärin. Ao. kuvasta ei pysty hahmottamaan kokoa, mutta melko pienihän tuo on: 126 mm x 80 mm x 28 mm.


  [​IMG]
  VLSI Anti-Mode 8033 - Automaattinen subbarin equ  Erittäin mielenkiintoinen laite, josta en ennen tätä ketjua ja Hifimaailman pikku-uutista ole mitään kuullut. Piti juuri tilata BFD, mutta taidanpa ainakin toistaiseksi keskeyttää sen projektin, jääden innolla odottamaan testituloksia. Em. keskusteluista en löytänyt mainintoja äänenlaadullisista ongelmista kuten hurinasta, säröstä tms., eli lienee hifikelpoinen vekotin siinäkin mielessä. Sikäli poikkeuksellinen tuote, että on saatu ilmeisestikin ihan kohtalaisen toimiva aparaatti tekemään melko monimutkainen juttu, niin että sitä on helppo käyttää. Ei siis ole peruskäyttäjää masentavia monimutkaisia menuja ja kymmeniä nappuloita. Laitteen tekemä korjaushan on kaikkea muuta kuin kansantajuinen, sillä BFD:stä tai Velodyne SMS-1:stä poiketen myös aikataso on huomioitu (pelkän tarkan ekvalisoinnin sijaan).
  Mikäli oikein olen ymmärtänyt, niin virtalähteen lisäksi myös mittausmikrofoni tulee laitteen mukana, joten ei tarvitse niidenkään soveltuvuudesta murehtia. On/Off-kytkimen lisäksi etulevyssä on vain kaksi painonappia. En tuota ehkä aivan mummolle joululahjaksi ostaisi, vaikka erittäin yksinkertaiseltahan tuon käyttö kyllä vaikuttaa. Alla oma lyhennelmäni, virallisessa manuaalissa on kerrottu tarkemmin (suomeksikin):
  1. Kytke laite subbarin ja vahvistimen väliin (RCA), aivan kuten esim. BFD:kin. Jos AV-vahvistin tukee kaiuttimien etäisyyden säätöjä, tulee subwooferin etäisyyttä säätää noin 90 cm kauemmas kuuntelupaikasta, jotta muunninviive kompensoidaan kaiuttimiin nähden (eli viivettä vähennettävä 2,6 ms eli ~3 ms).
  2. Kytke mikrofoni etupaneelin "MIC" liittimeen ja vie mikrofoni kuuntelupaikalle (korvien korkeudelle).
  3. Kytke muuntajan johto "9V AC" liittimeen ja muuntaja pistorasiaan. Kytke ANTI -MODE 8033 päälle ja sitten subwoofer päälle.
  4. Paina molempia laitteen etupaneelin nappeja yhtä aikaa ja pidä pohjassa, jolloin automaattinen kalibrointi alkaa.
   Kalibroinnin aikana laite säätää ulostulotasonsa itse. Kun viimeinen taajuuspyyhkäisy loppuu, kalibrointi on valmis. Tulokset tallentuvat laitteen muistiin ja ledi sammuu. Laite on käyttövalmis ja mikrofonin voi irroittaa, ellei käyttäjä halua tehdä ns. laajemman alueen korjausta. Kalibrointi onnistuu suhteellisen pienilläkin äänenpaineilla.

   "Kalibroinnin jälkeen subwoofer saattaa kuulostaa hiljaisemmalta kuin ennen kalibrointia. Tämä johtuu yksinkertaisesti siitä että huonekorostumat ovat vaimentuneet. Subwooferin tasoa pitää ylensä nostaa noin 3 - 10 desibeliä."


  Kalle Keskivertokuuntelijalle BFD:n (tai muun täysparametrisen ekvalisaattorin) toimintaperiaate ja oikeaoppinen käyttö lienee varmaankin likimain yhtä selvää, kuin vaikkapa hiukkaskiihdyttimen tai massaspektrometrin. Eli useimmille jos ei liian monimutkaista, niin ainakin liiaksi aikaa ja askartelua vaativaa hommaa. Velodynehän toi kyllä markkinoille SMS-1:n (kuvaruutunäyttö, kauko-ohjain), mutta se on ainakin kotimaisissa liikkeissä tolkuttoman kallis (~850 EUR).

  Sellainen tuli mieleen, että mitenköhän tuo VLSI Anti-Mode 8033 käyttäytyy, kun subbarina on vaikkapa BK XLS200? Eli pieni subbari joka periaatteessa kuitenkin toistaa melko matalalle. Mutta, etenkin subbarin oma suodin ohitettuna (hanikka LFE-asennossa) on BK XLS200:n taajuusvaste erittäin ylhäältä alkaen laskeva (kts. Zipmanin mittaukset), toisin kuin vaikkapa BK Monolith:ssa. Pienessä "betonibunkkerissa" XLS200:n laskeva vaste voi toki olla etukin, jos ei ole mitään ekvalisointeja käytettävissä.
  Suuremmissa huoneissa tai bassot läpäisevillä rakenteilla varustetuissa huoneissa varmaankin käynee Anti-Mode 8033:nkin kanssa niin, että moodit vaimennetaan, mutta huonevastetta ei korjata vaakasuoraksi jos vaikkapa 16-30 Hz tienoo on 8 dB vaimeampi, kuin kaikki ylemmät taajuudet? Eli koska jo 3 dB:n korostus vaati tuplatehon jne., ei Anti-Mode 8033 varmaankaan -ainakaan suuria- korostuksia vasteeseen tee, vaan pääosin/kokonaan korostumien vaimennuksia?
  Onhan ko. aparaatissa kyllä kaksi bassonkorostamiseen tarkoitettua asentoa etupanelista kytkettävissä:
  - LIFT 25: "tavoitekäyrä 15-25Hz aluella nostettu n. 4-7dB. Korostus ulottuu tasaisesti aina n. 70 Hz:iin asti."
  - LIFT 35: "nostaa vastaavasti toistovastetta alueella 25-35Hz n. 4-7dB, ulottuen n. 90 Hz:iin asti."  Asiaan enemmän tai vähemmän liittyviä www-sivuja:
  - VLSI Solution Web Store: Anti-Mode 8033
  - Hifimaailma.fi
  - BFD-for-dummies (DVD Plaza/Zipman)
  - Room EQ Wizard (ilmainen ohjelma taajusvasteiden ihmettelyyn)
  - DVD Plaza: Taajusvasteen mittaus kotona?
  - DVD Plaza: Velodyne SMS-1
   
 17. Luoti

  Luoti Guest Tukijoukot Guest

  Liittynyt:
  31.01.2006
  Viestejä:
  128
  Saadut tykkäykset:
  0
  nyt käytössä kaksi BK XLS200df mkII.
  kaiutintasoisesti kytkettynä ja olisi yksinkertaistamisen paikka...
  mitn edetä tilaanko yhden vai kaksi Anti modea???
  Luoti
   
 18. Luxman

  Luxman Guest Guest

  Liittynyt:
  15.03.2004
  Viestejä:
  122
  Saadut tykkäykset:
  0
  Erittäin mielenkiintoinen laite. Tulen varmasti tilaamaan tämän laitteen.
  Kysymys TEL79:lle, milloin tulee seuraava erä varastoon ?

  Nykyään käytössäni on Behringer DSP8024. Olen siihen
  melko tyytyväinen muuten mutta virtojen sammutamisen yhteydessä
  subbarista kuuluu helvetin kova "poks". Yksi vaihtoehto olisi pitää DSP8024:ssä virrat päällä jatkuvasti.
  Tämä vaihtoehto ei oikein innosta koska laitteessa on iso valaistu LCD näyttö joka yöllä näyttää majakalta.

  Mites tässä antimodessa tilanne on, kuuluko kova
  pamaus subbarista kun virrat sammuttaa antimodesta ?
   
 19. Maverick

  Maverick Uusi jäsen Blokattu

  Liittynyt:
  03.04.2002
  Viestejä:
  4 289
  Saadut tykkäykset:
  0
  Tietenkin poksahtaa, jos laitteen perässä oleva vahvistin on sammutuksen aikana päällä.:hitme:
  Subbarin vahvistin kiinni ensin, jos pauketta ei halua kuunnella.
   
 20. Luxman

  Luxman Guest Guest

  Liittynyt:
  15.03.2004
  Viestejä:
  122
  Saadut tykkäykset:
  0
  No selität sitten varmaankin miksi ei poksahda jos subbari kytketty suoraan
  AV- vahvistimen subwoofer out liitäntään. :hitme:

  Subbaria en sammuta, se sammuu itsekseen (kun ei saa enää signaalia)