Vinyylistä vieroittaminen - The Ultimate Thread

Keskustelu osiossa 'Levysoittimet sekä vinyyli' , aloittajana Maverick, 10.08.2008.

  1. Maverick

    Maverick Uusi jäsen Blokattu

    Liittynyt:
    03.04.2002
    Viestejä:
    4 289
    Saadut tykkäykset:
    0
    Meinaatteko että vinyyliversioihin olisi tehty keskimäärin hifimmät masteroinnit kuin cd- versioihin?Enpä jaksa uskoa.

    Eiköhän ne yleensä kärsi ihan samoista ongelmista l. ole samasta masterista lähtöisin, eri formaatissa vain.Ja vinyylillä on jo fyysisiä rajoituksia ihan formaattina, joten jos kursitumpi versio löytyykin, se onkin teknisistä rajoituksista johtuen itseasiassa vinyyliversio.
     
    Viimeksi muokattu: 11.08.2008
  2. aapol

    aapol Uusi jäsen

    Liittynyt:
    21.11.2005
    Viestejä:
    871
    Saadut tykkäykset:
    12
    Muuten hyvä, mutta jokainen itseään kunnioittava leffafriikki katsoo leffansa BETAMAXilla. Toisaalta esim. allekirjoittaneella "uusin" audiolaite on His Master's Voicen Model One (eli iPodin esi-isä - kellä on iPodia 80 vuoden päästä?). Ja kyllä se kelanauhurikin aika sykähdyttävästi pyöri mm. Pulp Fictionissa vaikka nyt ihan VHS:llä katsottuna.
     
  3. aapol

    aapol Uusi jäsen

    Liittynyt:
    21.11.2005
    Viestejä:
    871
    Saadut tykkäykset:
    12
    Meinaan sitä, että CD:lle on vedetty CD kohtaiset kompressoinnit. Ja nykymeiningillä tämä tarkoittaa "volumet tappiin" kompressointia. LP:eille tätä ei "tarvitse" tehdä. Ts. vaikka "master-nauha" (= kovalevy) olisikin kunnossa, niin master cd ei ole.
     
  4. Maverick

    Maverick Uusi jäsen Blokattu

    Liittynyt:
    03.04.2002
    Viestejä:
    4 289
    Saadut tykkäykset:
    0
    Ymmärrät selvästi mistä on kysymys. :D

    Kyllä siellä levy-yhtiössä ei tämmöisiä keskimäärin ajatella, samalla tavalla käsitelty tavara lähtee maailmalle molemmissa formaateissa.Paitsi tietenkin oikeilla dynamiikkapommiäänitteillä, joista lp:lle on tehtävä miedonnettu versio etteivät asiakkaiden neulat katkeile ja äänivarret lentele Marsiin kun jysähtää.
     
  5. Jyrki

    Jyrki Käyttäjä Tukijoukot

    Liittynyt:
    09.01.2001
    Viestejä:
    1 472
    Saadut tykkäykset:
    22
    Vinyylin fyysisistä rajoitteista johtuen signaalia ei pysty limitoimaan yhtä kuralle kuin CD-levyllä, kun neula ei pysy enää urassa.. Tästä syystä vinyyleillä on eri masteri ja se on vähemmän pilattu kuin CD:llä. Vaikka CD on teoriassa parempi, niin nykyisin vinyylillä saa parempaa laatua kiitos loudness-sodan. Myös vanhojen klassikoiden uusintajulkaisut masteroidaan tyypillisesti pilalle, joten se paraslaatuisin versio löytyy juuri alkuperäiseltävinyyliltä.
     
  6. Zammy

    Zammy Guest Guest

    Liittynyt:
    09.02.2007
    Viestejä:
    243
    Saadut tykkäykset:
    0
    Jos tällaisen topicin laitat pystyyn nimenomaan teknisiin seikkoihin vedoten, niin luulisi, että olisit vähän paremmin asiasta perillä. Vinyylimasterointi tehdään käytännössä aina erikseen - laatu voi sitten vaihdella, mutta vinyylin masterointi on oikeasti paljon tarkempaa hommaa kuin cd:n koska ylikompressoitu tai liikaa bassotaajuuksia sisältävä kaiverrus voi aiheuttaa sen, että neula ei pysy urassa. Joten vinyyli on siitä kiitollinen, ettei sille yksinkertaisesti voi kaivertaa nykyistä cd:lta tunnettua ylikompressoitua soundia.

    Periaatteessahan cd:lle on mahdollista tallentaa suurempia dynamiikanvaihteluja kuin lp:lle, mutta käytäntö on kuitenkin päinvastainen.

    Lisäksi digitaalinen musiikkihan on aina vain jonkinlainen likiarvo alkuperäisestä materiaalista. Jos alkuperäinen ääni on aaltomuotona kaareva, niin digitaalinen aalto on myös kaareva, kunnes sitä aaltomuotoa zoomataan riittävästi, jolloin se aalto koostuu pienistä portaista ja vain kaukaa katsottuna näyttää muistuttavan alkuperäistä muotoa. Vinyylissä aaltomuoto todellisuudessa vastaa alkuperäistä. Ja tämähän nyt on ihan saivartelua kuten koko typerä ketju. Itse kuuntelen musaa vinyyliltä, cd:lta, dvd:lta ja kiintolevyltä ja vinyyli kuulostaa käytännössä parhaalta. Siihen vaikuttaa myös se, että oma vinyylisoitin on sekä hinnakkaampi, että laadukkaampi kuin cd- tai muut soittimeni. Mutta harvoinpa tuota on äänenlaadun perusteella tehdä valintaa vinyyli vs. cd koska hyvät biisit kuulostaa molemmista erittäin hyviltä.
     
  7. Maverick

    Maverick Uusi jäsen Blokattu

    Liittynyt:
    03.04.2002
    Viestejä:
    4 289
    Saadut tykkäykset:
    0
    Onko esittää kattavaa otantaa vinyyli- ja cd- julkaisujen erilaisesta masteroinnista?

    Sitäpaitsi, eihän nyt tyypillistä täysin suppuun puristetun tyylistä musiikkia edes julkaista vinyylinä.Ja jos tuotantoportaassa on tahtoa, sitä todellista kapasiteettia cd:ltä löytyy ylivoimaisesti.

    Hyvälaatuisia äänitteitäkin tehdään erityisesti NRJ -soittolistojen ulkopuolisessa maailmassa nykyäänkin vaikka kuinka.Ei kaikkea musiikkia tehdä tänäpäivänäkään radiosoittoa silmälläpitäen.
     
  8. Jyrki

    Jyrki Käyttäjä Tukijoukot

    Liittynyt:
    09.01.2001
    Viestejä:
    1 472
    Saadut tykkäykset:
    22
    Saivartelua todellakin ja turha threadi. Tuo aaltomuotokommentti on kyllä väärin. DA-muunnoksen jälkeen portaat häviävät brick wall -filtterissä ja tuloksena on täysin analogista vastaava signaali.
     
  9. Jyrki

    Jyrki Käyttäjä Tukijoukot

    Liittynyt:
    09.01.2001
    Viestejä:
    1 472
    Saadut tykkäykset:
    22
    Kuten Zammy jo kommentoikin, niin vinyylille tehdään oma master aina.

    En ole väittänyt, etteikö hyvänlaatuisia äänitteitä voitaisi tehdä ja tehtäisikin. Kapasiteettia CD-levyltä kyllä löytyy, mutta tuotantoportaassa tahtoa on tyypillisesti sitäkin vähemmän. Koskee myös vinyyliä.

    Tietokoneen mukaantuominen musiikkilaitteistoon on itselleni vastenmielistä. Jos musiikki striimataan kovalevyltä, täytyy sitä varten olla dedikoitu laite, joka käynnistyy nopeasti ja ei vaadi turhaa säätämistä. Esim Logitech Duet ja NAS. Edelleenkin haluan omistaa musiikkini myös fyysisesti.
     
  10. Maverick

    Maverick Uusi jäsen Blokattu

    Liittynyt:
    03.04.2002
    Viestejä:
    4 289
    Saadut tykkäykset:
    0
    Myönnän sivistymättömyyteni vinyylin masterointiprosessista, mutta tekniset rajoituksethan sieltä jo sinultakin puskevat esiin.

    Komperessoinnin käyttö on puhtaasti tuotantoportaan tahdosta kiinni.Jos tahtoa löytyy, ja sitä löytyy runsaasti KISS FM:n listan ulkopuolisesta maailmasta, vinyylillä ei ole mahdollisuuksia.

    Digitoidun audiosignaalin kvantisointisärön nostaminen esiin argumentiksi alkaa olla melko epätoivoista pilkun jyystämistä.
     
  11. Zammy

    Zammy Guest Guest

    Liittynyt:
    09.02.2007
    Viestejä:
    243
    Saadut tykkäykset:
    0
    Ei ole esittää mitään kattavaa otantaa, mutta itseltänikin kyllä löytyy jokusia levyjä sekä cd- että vinyylimuodossa ja ero on jokakerta vinyylin eduksi. Ja kyllä - suppuun puristettua musaa julkaistaan vinyylina. Tarjonta on nykyään varsin kattava, vaikkei tietenkään kaikenkattava.

    (EDIT: selvennyksen vuoksi, siis musaa joka on cd:llä suppuun puristettu julkaistaan myös vinyylinä ja miedommilla puristuksilla)

    Kuten sanottu, cd:lle on mahdollista tallentaa vinyylia suurempi dynamiikka, mutta käytäntö on toinen. Voidaanhan sitä jossitella, että jos tuotantopäästä löytyy halua, niin cd:lle voi tallentaa suurempaa dynamiikkaa. Sitä päätöstä odotellessa minä hankin sekä cd-levyjä, että vinyylejä. Kyllä mulle kelpaa se cd, mutta pelkästään äänenlaadullisin perustein on käytännön maailmassa helpompi päätyä valitsemaan vinyylilevyjä.

    Ei nuo soittolistat saa täälläpäässä aikaan muuta kuin pääkipua ja oksentelua, mutta valitettavaa on kyllä todeta, että tuo pilalle kompressointi on arkipäivää mainstreamin ulkopuolellakin. Tosin tähänkin, kuten kaikkeen muuhunkin, on mukavia poikkeuksia
     
    Viimeksi muokattu: 11.08.2008
  12. aapol

    aapol Uusi jäsen

    Liittynyt:
    21.11.2005
    Viestejä:
    871
    Saadut tykkäykset:
    12
    Ehkä ymmärrän CD:n/MP3:n ylivertaisuuden sitten, kun olen päässyt kuuntelemaan LP:itä omalla laitteistollani. Tai sitten löydän jotain muuta.

    En ole heittämässä CD:eitä tai verkkolevyjäni ja tietokoneita roskiin tämän takia. Kuten vihjasit, en välttämättä ymmärrä, mistä on kysymys. Ehkä ymmärrän myöhemmin, ettei mitään eroja ole ja vaikka niitä olisikin, niin osaisinko selittää niitä. Tuskinpa. Ehkä se on vaan rauhoittavaa katsoa LP levyn pyörimistä ja palata perusasioiden äärelle. Lisäksi LP oikeastaan "pakottaa" kuuntelemaan levyjä levyinä. Ainakin nyt yhden puolen kerrallaan. En siis kunnolla tiedä, mihin olen ryhtymässä, mutta mielenkiintoa asian selvittämiseen riittää. Jotain "uutta" siis, ja ehkä vaihtelu virkistää.

    Löytyykö Maverickilta muuten levysoitinta ja vinyyleitä, ja jos löytyy, niin mihin olet niissä pettynyt?
     
  13. Zammy

    Zammy Guest Guest

    Liittynyt:
    09.02.2007
    Viestejä:
    243
    Saadut tykkäykset:
    0
    Itsehän kyllä tulen jatkossakin ostamaan sekä cd- että vinyylilevyjä, eikä käytännön ero äänenlaadussa ole kovinkaan merkittävä tekijä itselleni koska kuuntelen lähinnä musiikkia äänenlaadun sijasta. Cd:n (tai kiintolevyn) helppoutta ja toisaalta vinyylilevyn fiilistä ei voi korvata. Vinyylin pyörittämiseen täytyy aina vähän keskittyä ja siinä on oma hartautensa. Toisia ei varmaan kiinnosta, mutta musaan uppoutuminen tuollaisten pikkuseikkojan ja suurempien levynkansien kautta voi olla todella oleellinen osa elämystä. Molempi parempi.

    Ajattelin kyllä ensin, etten lähde tällaiseen Maverickin typerään provoamiseen, mutta nalkissa näköjään ollaan.
     
  14. Maverick

    Maverick Uusi jäsen Blokattu

    Liittynyt:
    03.04.2002
    Viestejä:
    4 289
    Saadut tykkäykset:
    0

    Isälläni oli vinyylisoitin.Kuunneltuani lapsuuteni noita paukkuvia ja rahisevia kiekkoja päätin aikoinaan omilleni muuttaessani salaa katkeroituneessa mielessäni: "Ei koskaan enää".

    Koko varsinaisen hifistiurani olenkin ollut ja tulen loppuun saakka olemaan täysin digitaalinen.Paitsi VHS:n suhteen.
     
    Viimeksi muokattu: 11.08.2008
  15. Jyrki

    Jyrki Käyttäjä Tukijoukot

    Liittynyt:
    09.01.2001
    Viestejä:
    1 472
    Saadut tykkäykset:
    22
    Genet vaihtoon: http://www.patentstorm.us/patents/7215788/description.html
     
  16. Maverick

    Maverick Uusi jäsen Blokattu

    Liittynyt:
    03.04.2002
    Viestejä:
    4 289
    Saadut tykkäykset:
    0
    No jos tämä vinyyliäänitteiden dynaamisempi luonne pitää oikein trendinomaisesti paikkansa, voisi vinyylisoittimen hallussapidolle olla yksi perusteltu syy: kopiokoneena vinyylien tallentamiseksi tietokoneelle varsinaista kuuntelua varten.

    Muuten älköön vinyyliin kukaan edelleenkään kajotko.


    Kahta en vaihda.Ja toinen niistä on Genelec.

    Tuo linkin kaiuttimen toimintaperiaate on kyllä sinänsä mitä ihailtavin.


    P.S. Onkohan Güntheriä saatavana vinyylinä?
     
    Viimeksi muokattu: 11.08.2008
  17. Jyrki

    Jyrki Käyttäjä Tukijoukot

    Liittynyt:
    09.01.2001
    Viestejä:
    1 472
    Saadut tykkäykset:
    22
    Miksei kuunnella niitä samantien suoraan vinyyliltä? Miksi ne on pakko digitoida? Ihan hyvä idea, jos haluaa kuunnella musaa vaikka Ipodilla, mutta kotona on sama laittaa vinyyli pyörimään.
     
  18. Maverick

    Maverick Uusi jäsen Blokattu

    Liittynyt:
    03.04.2002
    Viestejä:
    4 289
    Saadut tykkäykset:
    0
    Ei missään nimessä.
    Tämähän olisi totaalivajoaminen&takinkääntö vinyylikuuntelijaksi.Kohta olisikin jo sitten vinyyliharjan päivityksen aika, kenties Ikea Lack -telineen modausta + anti-skating pumpun mahonkisella otekahvalla -tilausta ohjelmassa?

    Ei tod. näin.

    Tasan yksi (1) soittokerta sisään kunnon äänikorttiin 24/96 waviksi, flac -pakkaus+täggäys & foobarin soittolistalle niin vinyyli on soittokunnossa.
     
  19. 71 dB

    71 dB Tuttu käyttäjä

    Liittynyt:
    19.01.2005
    Viestejä:
    11 458
    Saadut tykkäykset:
    776
    Teoriat olisi hyvä ymmärtää jotta voisi arvioida miten tekniikka toimii käytännössä.

    Ensimmäiseksi pitää ymmärtää että CD-levyllä musiikki on taltioitu digiaalisessa muodossa mutta kuuntelussa tämä digitaalinen signaali joudutaan muuttamaan analogiseksi. Siksi CD-levyiltä ei kuule näytteitä vaan näistä näytteistä rakennettua analogista signaalia. Viimeistään kaiuttimessa signaali muuttuu analogiseksi. Ääniaallot eivät voi olla digitaalisia.

    Toiseksi on hyvä tietää että kaistarajoitettu signaali voidaan tietyllä signaali-kohinasuhteella palauttaa täysin digitaalisista näytteistä mikäli näytteenottotaajuus on vähintään 2-kertainen suurimpaan signaalin taajuuteen nähden. Näytteet eivät siis edusta vain osaa musiikista vaan 100 % sen informaatiosta.

    Digitaalista signaalia kuvataan usein porraskuviolla joka on hieman harhaanjohtavaa. Askelmien "koko" on todella pieni joten niitä vastaava ääni on todella hiljainen Askelmat ovat olemassa vain väliaikaisesti DA-muuntimen pitopiirissä ja ne "pyöristetään" vastaamaan sileää analogista signaalia rekonstruktiosuodattimessa. Mikään musiikkilaitteisto ei kykenisi säilyttämään noiden portaiden teräviä kulmia koska kaistaa tarvittaisiin megahetzeihin asti. Näytteiden ottamisen idea "vaatii" suodattista pyöreäksi ja näin DA-muunnoksessa myös tehdään. "Portaiden" edustaman kvantisointikohinan todellinen ongelma on granulointi, korreloiminen signaalin kanssa mikä kuulostaa rahinalta. Ongelma tapetaan digitaaliäänitteissä dither-kohinalla.

    Digitaalista ääntä ei pidä suoraan verrata digitaaliseen kuvaan. CD-levy on resoluutioltaan "ihmiskuulon kattava" kun taas edes HD-kuva ei kata ihmissilmän resoluutiosta alkuunkaan. Digitaalinen kuva on suorituskyvyssä digitaalista ääntä vuosikymmeniä jäljessä koska vaikeusaste on "toiseen potenssiin".
     
  20. 71 dB

    71 dB Tuttu käyttäjä

    Liittynyt:
    19.01.2005
    Viestejä:
    11 458
    Saadut tykkäykset:
    776
    Koska vinyyli kuluu soittamisesta toisin kuin digitaalinen äänite. Vinyylin "lämmin" ääni siirtyy kyllä sinne digitaalitiedostoon asti transparenttisuuden ansiosta. Napsahduksia voi myös editoida pois.