Vahvistin sammuilee

Keskustelu osiossa 'Vahvistimet' , aloittajana nikkinen, 08.08.2020.

  1. nikkinen

    nikkinen Uusi jäsen

    Liittynyt:
    14.01.2016
    Viestejä:
    29
    Saadut tykkäykset:
    0
    Nyt on tullut yhtäkkiä ongelmaksi kotiteatteri viritinvahvistimen kanssa satunnainen sammuilu. En keksi mistä voisi johtua.

    Ensin vähän yleisesti ongelmasta. Minulla on siis Marantz SR6012 ja siinä kiinni peruslaitteita kuten Apple TV, telkkari, pleikkari. Nyt hommasin Bluesound Node 2i musiikin kuuntelua varten ja se on kytketty analogisen RCA liittimen kautta. Heti ekana päivänä kun kytkin tuon Noden kiinni, Marantz yhtäkkiä sammui. Olin kerennyt kuuntelemaan ehkä noin 2-3 tuntia musiikkia. Mulla ei oo ikinä sammunut vahvistin käyttäen Apple TV:tä tai pleikkaria, jotka on siis kummatkin HDMI:llä kiinni.

    Olen katsonut asetukset läpi ja en löydä asetusta joka selittäisi ongelman. Kaikki aikakatkasut on pois päältä. Apple TV:ssä ja telkkarissa on jotkin aikakatkasut, mutta ne on aina ollu jo valmiiks pois päältä ku tää ongelma on esiintyny.
    Kun vahvistin sammuu, niin se vaan sammuu ja jää sammuneeksi. Mikään merkkivalo ei indikoi että olisi mennyt kiinni lämpöjen takia tai vastaavaa. Silloin standby valo pitäisi vilkkua. Standby valo jää minulla palamaan ja laite pysyy kiinni. Se ei päästä outoja ääniä tai haise palaneelle. Perinteinen naksahdus kuuluu ja laite sammuu.
    Viimeisin sammuminen tapahtui tänään noin 15 min käynnistyksen jälkeen. En kerennyt edes laittaa musaa soimaan ku jäin koneelle nettiin jumiin ja unohdin koko asian ja yhtäkkiä kuuluu naksahdus ja havahduin että laite sammu. Eli korkea volume ei ainakaan ole aiheuttaja. Aloin miettimään yksityiskohtia, niin olin käynnistänyt vahvarin painamalla "CD" inputtia joten laite käynnisty suoraan tuolle lähteelle ja mikään muu laite ei tuon HDMI CEC ominaisuuden kautta käynnisty. Eli vahvistin oli ainoa laite joka oli päällä, se oli päällä ilman ääntä, en painanut mitään ja se vaan sammu. Täsmälleen kuin olisi sleep päällä. Joka ei siis ollut koska en painanut kaukosäätimestä mitään. Olen myös testannut eri firmwarella. Viimeisin sammuminen tapahtui alkuperäisellä firmwarella, ja sammuilua on tapahtunut myös kahdella viimeisimmällä firmwarella.

    Joten en nyt ymmärrä mikä aiheuttaa tuon sammuilun. Vähän ikävä testailla ku oire on niin satunnainen, mutta ei auta.

    Seuraavaksi kokeilen, että otan kaikki HDMI CEC ominaisuudet pois päältä. Jos silti sammuu. Vaihdan Noden lähdettä toiseen rca kytkentään. Jos sekään ei auta, otan kaikki muut pois paitsi tuon noden.

    Tuleeko ideoita?

    Tässä vähän tietoja laitteista:
    Marantz SR6012
    Marantz virta on kiinni suoraan seinässä
    Siinä on kiinni
    Apple TV HDMI
    PS4 HDMI
    LG OLED B7 HDMI - ARC päällä
    Bluesound Node 2i RCA
    Ethernet kytketty
     
  2. El Grande

    El Grande Tuttu käyttäjä

    Liittynyt:
    25.07.2007
    Viestejä:
    3 156
    Saadut tykkäykset:
    158
    Jos Bluesoundin kytkemisen jälkeen ongelma alkoi, sammuta vahvistin, irroita Bluesound siitä, laita vahvistin päälle ja tarkkaile, sammuuleiko vieläkin.

    Jos ei sammuile, kokeile kytkeä Bluesound vahvariin optisella (toslink) kaapelilla. Tai ainakin paremmalla RCA-kaapelilla.

    Se voi Bluesoundisikin olla viallinen. Voi esim. antaa virtaa RCA-maajohtimeen. Epätodennäköistä, mutta mahdollista.
     
  3. nikkinen

    nikkinen Uusi jäsen

    Liittynyt:
    14.01.2016
    Viestejä:
    29
    Saadut tykkäykset:
    0
    Kiitos vastauksesta.
    Omassa mielessä tuo sammuilu on jo testattu ilman Bluesoundia ja pari vuotta tuo vahvistin on tuossa toiminut ilman sammumisongelmia. Nyt yritän selvittää onko noissa analogisissa liitännöissä jotain ongelmaa. Optisella en haluaisi liittää koska haluaisin käyttää Bluesoundin DAC:ia. Jatkan selvittelyä.
     
  4. El Grande

    El Grande Tuttu käyttäjä

    Liittynyt:
    25.07.2007
    Viestejä:
    3 156
    Saadut tykkäykset:
    158
    Se Marantz digitoi sen signaalin eli menee joka tapauksessa sen DA-muuntimien läpi, jos et käytä pure audio tms tilaa.
     
  5. nikkinen

    nikkinen Uusi jäsen

    Liittynyt:
    14.01.2016
    Viestejä:
    29
    Saadut tykkäykset:
    0
    Ok. Hyvä tietää. Itse kyllä käytän kaikkeen Pure Direct tilaa.
     
  6. JIH

    JIH Käyttäjä

    Liittynyt:
    22.08.2007
    Viestejä:
    375
    Saadut tykkäykset:
    21
    Audiokaapelien lisäksi kannattaa mahdollisesti tsekata myös kaiutikaapelit ja kytkentöjen moitteettomuus. Itselläni yhden surround-kaiutinkaapelin huono kytkentä aiheutti toisella AV-vahvistinmerkillä (Athem) suojapiirien laukeamisen. Se toisin vaati jo suhteellisen reipasta äänen voimakkuutta.
     
  7. nikkinen

    nikkinen Uusi jäsen

    Liittynyt:
    14.01.2016
    Viestejä:
    29
    Saadut tykkäykset:
    0
    Kiitos ehdotuksesta. Piuhat on tarkistettu ja silloin myös tuo stanby valo pitäisi käsittääkseni alkaa vilkkua. Minulla ei. Silti joku tollanen vika siellä voi olla, mutta toistaiseksi oletan vian johtuvan jostain muusta. Onkohan jollain käsitystä onko Marantzin vahvistimissa nykyään jokin sammutus ajastin jota ei pysty ottaa pois päältä.
     
  8. jodorowsky

    jodorowsky Aktiivinen käyttäjä

    Liittynyt:
    18.09.2011
    Viestejä:
    1 311
    Saadut tykkäykset:
    82
    Mulla sammuu maranrz jos se on päällä pitkään niin että mitään äänilähteitä ei käytä. Eli automaattinen sammutus jos vaikka cd soittimesta loppuu levy eikä musiikki enää kuulu. En kyllä tiijä kuinka kauan se on ollut päällä ennen kuin on sammunut.
     
  9. nikkinen

    nikkinen Uusi jäsen

    Liittynyt:
    14.01.2016
    Viestejä:
    29
    Saadut tykkäykset:
    0
    Kiitos vastauksesta. Minulla on vahvistimessa ECO asetuksissa kohta "Auto standby" ja siellä kaikki on OFF. Onkohan vahvistimessa sisäänrakennettu jokin automaattinen ajastin jota ei saa pois päältä. Olen kyllä yrittänyt testata jos kaikki lähteet on pois päältä, että sammuuko aina esim 15min kohdalla, niin ei. Jätin päälle ja sammui 10-15min. Seuraavalla kerralla ei sammunut. Onneksi lähteillä joita käytän eniten, HDMI Apple TV 4k, sammuilua ei tapahdu.
     
  10. aarno2815

    aarno2815 Aktiivinen käyttäjä

    Liittynyt:
    03.03.2001
    Viestejä:
    4 273
    Saadut tykkäykset:
    52
    Minulla oli Denonin av-vahvari, jossa oli samanlaisia ongelmia. Kun tykitin kuvaa, niin yht'äkkiä n. 15 min. jälkeen vahvari sammui ja kuva hävisi tykistä ja äänet hävisivät(jopa 2-3 kertaa peräkkäin). Oli muitakin outoja ongelmia, joita en kaikkia enää muista, koska olen vaihtanut vahvaria Yamaha RX-A1080:een. Nyt ei ole noita mitään ongelmia enää esiintynyt. Sen sijaan ensin oli ongelmia, kun tykki ja TV olivat aina yhtä aikaa päällä. Telkkari dominoi laitteistoa, koska Sonyn TVssä oli päälle/pois automatiikka-asetus, joka kytki aina TVn päälle, kun tykki oli kytketty päälle. Tutkin asiaa ja huomasin tuon asetuksen, joka tuon aiheutti.
    Nyt täytyy aina muuttaa asetuksia TVssä, kun katsoo tykin kautta ohjelmia.
    Näissä nykyajan laitteissa on ihmeellisiä automaattisia tai muita asioita, jotka aiheuttavat yhteensopivuusongelmia.
    Minulla siis auttoi vahvarin vaihto, ongelmia oli ensin Marsun ja sitten Denonin kanssa(nehän ovat aika samanlaisia laitteita).
    Kuvittelin ensin Marsusta Denoniin siirtyessäni, että kyseessä oli yksilövika Marsussa, mutta ei näköjään.
    Näiden asioiden kanssa taistellessa huomasin, että ongelmia oli Appletv4K-purkin kanssa myös. Enää ei ole, kun vaihdoin Jammuun.
    Nyt siis laitteet toimivat Ok, ottaen huomioon, että kuitenkin joudun vekslaamaan TVn asetuksia, kun tykitän(nykyisin tuo sujuu rutiinilla).
    Nykyisin siis laitteet:
    -TV Sony KD-77AG9 77" oled
    -Yamaha RX-A1080
    -JVC DLA -X5000
    -Apple tv4K
    -Panasonic DMP-UB900
    Jostain syystä tuon Applen ollessa käytössä tykin kuva on hyvin haalea, mutta tykin kanssa käytän siksi Pansua 4K-soittimena, TVn kanssa tuota ilmiötä ei esiinny. Ongelmat haittasivat vuosia, kun en aivan heti viitsinyt vaihtaa vahvaria ja kun en tiennyt mikä laite aiheuttaa mitäkin ongelmaa. Telkkarina oli aiemmin Sampan 4K suhd 65" TV, sekin ilmeisesti aiheutti jotain yhteensopivuusongelmaa.
    Tuntuu siltä, että kun noita ominaisuuksia lisätään laitteisiin, niin yhteensopivuusongelmat lisääntyvät, laitteissa tulee outoja ilmiöitä esille!

    Nykyisin olen tyytyväinen laitteistooni, kun ei ole mitään pahempaa käyttöestettä. Todella, mitään tällaista ei ollut 10-15 vuotta sitten, kun laitteet olivat yksinkertaisempia, Jammun vahvarissakin oli silloin vain yksi hdmi-out, mutta sen sai splitterillä lähettämään kuvan TVlle, tai tykille, tai molemmille yht'aikaa.
    Tietokoneella kuvan ja äänen sai toistumaan Winkkukoneella hyvin, haasteita on Apple iMac minillä, tuntuu, että kuva nykii, mutta Winkkukoneella ei nyi. Onneksi on kaksi konetta käytössä.
    Netfixinkin kanssa oli outoja ongelmia useitakin, mutta nykyisin kaikki toimii hyvin.
    Ilmeisesti laitekonfiguraatio oli syynä niihinkin ongelmiin.

    Ilmeisesti ketjun aloittajallakin löytyy ratkaisu samalla tavoin asiaan. Kannattaa ehkä kokeilla tuota Jammua.
    e: kokeilepa irrottaa tuon Applen kokoonpanosta, jos vaikka vahvari ei sammuisikaan!
     
    Viimeksi muokattu: 10.08.2020