Vahvistimen "orjuuttaminen"

Keskustelu osiossa 'Vahvistimet' , aloittajana vanhakehno, 07.12.2013.

  1. vanhakehno

    vanhakehno Uusi jäsen

    Liittynyt:
    09.03.2009
    Viestejä:
    71
    Saadut tykkäykset:
    0
    Sätöstämistä kavahtavat siirtykööt jo tässä vaiheessa johonkin toiseen threadiin.

    Hallussa on kaksi identtistä stereovahvistinta jotka haluaisin budjettisyistä ottaa käyttöön siten, että ensimmäinen komentaisi tavallisia kaiuttimia ja ohjaisi samalla perässään "orjana" toista vahvistinta joka ajaa subwoofereita. Ongelmana on se että kyseisessä vahvistinmallissa ei ole äänenvoimakkuuden tasoon kytköksissä olevaa (esim. sub-)linjalähtöä, ja kovin kummoista tee-se-itse-miestä minusta ei saa elektroniikan suhteen tekemälläkään joten ainoa vaihtoehto lienee linjamuunnin. Ratkaisu ei ole tietenkään aivan ongelmaton koska ensimmäisen vahvistimen äänenvärin säädöt tietenkin vaikuttavat myös linjaulostuloon, mutta koska ne ovat muutenkin lähestulkoon nollatasoilla ja pää- ja bassokaiutinten keskinäisen tasapainon saa kohdilleen säätämällä levelin kakkosvahvistimen volumenamiskasta lopputulos lienee siedettävä. Olisin kuitenkin kiinnostunut kuulemaan linjamuunninten käytön muista mahdollisista miinuspuolista, enkä ole oikein saanut selvyyttä siihen kuinka tuollaiset välikappaleet vaikuttavat kokonaisimpedanssiin silloin kun ne kytketään samoihin lähtöihin kaiutinten kanssa - ?

    Niinikään vinkkejä hyvälaatuisista valmisvehkeistä otetaan mielihyvin vastaan, kohtalainen tehonkesto on yksi merkittävä meriitti koska arvioitu piikki on noin 120W/kanava mitä ainakaan autostereoihin kytkettävät laatikot eivät kestä.
     
    Viimeksi muokattu: 08.12.2013
  2. j_a_k

    j_a_k Käyttäjä

    Liittynyt:
    31.08.2007
    Viestejä:
    2 266
    Saadut tykkäykset:
    7
    Suurin haitta on, jos se ekan vahvistimen vahvistinaste kohisee tai hurisee, kohina on toisenkin lähdössä. Mutta varmaankin ihan perusvahvistin tuo eka, ei mikään D-luokkalainen, jossa voi olla aktiiveja lähdön molemmat signaalit? Eli tarkoitan, että kaiutin lähtöjen miinukset ovat yhdessä.

    Tällöin linjamuunnos onnistuu näppärästi kahdella vastuksella. Jos siis n 100w 8 ohmiin vahvistin, eli noin 40 volttia lähtöjännite, se pitäisi vaimentaa noin 20-osaan toiselle vahvistimelle. Se sujuu näppärästi vaikka 10k ja 470R vastuksilla. Eli 470 R sen tokan vahvistimen inputin maan ja signaalin väliin ja 10k vastus sarjaan signaalituloon. Ja vastuksina riittää puoli wattiset. Ne mahtuu RCA-liittimen sisäänkin näppärästi.
     
  3. vanhakehno

    vanhakehno Uusi jäsen

    Liittynyt:
    09.03.2009
    Viestejä:
    71
    Saadut tykkäykset:
    0
    Laitteiden mahdolliseen laatuluokkaan en osaa ottaa kantaa, kyseessä on 2 kappaletta Saba VS 2160-vahvistimia, 70-80-lukujen taitteen malli jonka sisällä majailee kaksi STK0080II-transistoriblokkia - kaaviot sisuskaluista on nähtävissä täällä jos jotakuta kiinnostaa vilkaista. Ideaalitilannehan olisi jos sopivantasoisen signaalin saisi suoraan haaroitettua ylimääräisiin liittimiin suoraan sisältä jostain volumekontrollin ja päätepuolen väliltä mutta tiedä häntä onnistuisiko noin yksinkertaisesti, valmiita linjamuuntimia on eBay täynnä mutta ne näyttävät olevan lähes poikkeuksetta autostereoille tarkoitettuja bokseja teknisten tietojen loistaessa puutteellisuudellaan joten näinkö harrastushuoneesta tulee savustuspönttö kun tuollaiseen tuuttaa tarpeeksi voltteja... Ehkä täytyy tuota vastusratkaisua alkaa harkitsemaan.
     
  4. j_a_k

    j_a_k Käyttäjä

    Liittynyt:
    31.08.2007
    Viestejä:
    2 266
    Saadut tykkäykset:
    7
    Eipä tuo madoton homma olisi tehdä toisesta pelkkä pääte, vahvistinkortin input liittimille takaseinään. Ja haaroittaa toisessa signaali myös liittimille. Sitten piuhat välille. Vaikka etuasteen kuormitus tuplautuu signaalin jaossa, ei pitäisi ongelmia (alarajataajuuden nousua yms) tulla eteen.

    Mites suien jako, passiivinako?