Vadin koko, Astra, ja Helsinki.

Keskustelu osiossa 'Satelliitti-TV' , aloittajana sateki, 15.12.2019.

 1. sateki

  sateki Käyttäjä

  Liittynyt:
  11.06.2008
  Viestejä:
  118
  Saadut tykkäykset:
  4
  Moi (taas) ,
  tyhmä kyselee taas, etten astu miinaan....
  Kun sain mökille tuolla Porvoossa ilmaisella n 90 cm vadilla näkyviin Astran ja Hotbirdinkin ( parit F1 kisat tuli katottua ongelmitta ), täältä saaduin vinkein...
  Nälkä kasvaa syödessä. As we all know.
  Nyt naapurin/tutun kanssa otin puheeksi, sanoi ettei voi olla noin helppoa ja muka ilmaiseksi näkyisi.
  No tiedän että näkyy ! Ja voisin kotiinikin tuon viritellä, mutta...

  Ongelmana seuraava:
  tänne en voi millään noin isoa vatia laittaa, ei mahdu. Ja talouspäällikkö heti huusi että ei saa näkyäkään vati minnekään...
  Kyseessä rivari/paritalo tyyppinen asumus. Oma katto on, ja sinne sen saisin jemmaan aika hyvin pois silmistä ja näkyvistä, mutta sen tulisi olla niin pieni kuin mahdollista. Ettei näy mihinkään. Ei vaimon silmiin, eikä naapurinkaan.
  Katselin SESn kartta kuvista että 60cm raja ei ulota etelä-Suomeen asti , sääli. Onko siis pakko olla isompi kuin tuo 60 cm ?

  Edit 1 : Lyngsatin coverage kuvasta päättelin että 55-65 voisikin toimia ?

  Vai onko näissä eroja, esim että hankkii hiukan kalliimman (paremman ?) peilin ja hyvän ( myös kalliimman ja herkemmän ) LNBeen, niin saattaisi onnistua pienelläkin, vaikkapa mainitsemallani 60 senttisellä ?
  Vai onko ihan sama mitä vempeleitä tuonne katolle ripustan ? Erot niin pieniä ?
  Nuo lautasethan eivät ole edes järin kalliita, eikä LNBeetkään. Ja toki olen myös käytettyjäkin katsellut, siihen liittyen useat lautaset joita käytettynä kaupataan ovat Canal Digitalin logoin. Olisiko moisesta mihinkään ? En siis tiedä noiden kokoa, enkä muutakaan niistä. s
  Siksipä juuri kyselenkin.

  Edit 2 : Ja sitten kun enemmän tongin, osui silmiini tämä käikäle :
  https://www.satshop.fi/selfsat-h30d2-flat-satellite-antenna-single-lnb.html
  Mikä ihme tämä oikein on ? Kokemuksia kellään ? Riittäisikö moinen härpäke katollani esim niiden F1-kisojen näkemiseen ? Haen siis pääasiassa RTLää.
  Tuossa kun on korkeutta todella vähän (alle 30cm) saisin sen todennäköisesti savupiipun juureen, alareunaan kiinni, niin ettei se näkyisi mihinkään eikä kellekään.
  Ellei nimenomaan kapua katolle sitä etsimään ja katsomaan. Jäisi jupinat naapureilta ja muilta napisijoilta vähiin jos sen olemassaoloa ei kukaan edes huomaisi.
   
  Viimeksi muokattu: 15.12.2019
 2. sateki

  sateki Käyttäjä

  Liittynyt:
  11.06.2008
  Viestejä:
  118
  Saadut tykkäykset:
  4
  Aikani Satshopin kanssa viestittelin ja päädyin sitten tilaamaan tuon isomman (50) mallin. Pelkona oli että pienemmällä ja sirommalla mallilla (30) en ehkä saisikaan Astraa näkymään.
  Tähän poikkeavaan satelliittilautaseen päädyin ihan suoraan ulkonäkö ja koko syistä. Normivadin sijaan.
  Kävin talomme katolla mittailemassa ja tuon suorakaiteen muotoisen härpäkkeen sijoittaminen sinne on niin paljon helpompaa kuin pyöreän tai soikean.
  Tilasin myös piippuasennus tsydeemin, sen missä se metallivanne kiristellään piipun ympärille ja siihen kulmakiinnikkeeseen tulee sitten pystyputken pala johon tuo flätti kiinnitetään. Saan sen avulla laitteen hyvin jemmaan uteliaiden katseilta. Aikomuksenani laskea se niin alas, lähelle itse katon pintaa, kuin vain on mahdollista. Ei sitten näy naapureille lainkaan, oletan.
  Raportoin lisää kokemuksistani kun laite saapuu ja pääsen asentelemaan.

  Edit : Härpäke saapui ja sitä sitten oli pakko pyöritellä ja ihmetellä... ja toki sen ennätin parvekkeen kaiteeseenkin jo kiinnittää ! Halusin nähdä miltä se näyttää ripustettuna. Toki sitä jo hiukan suuntailinkin mittarin kanssa. :)
  Mittarini kertoo vain kun se osuu valittuun Astraan, joten sinänsä (kai) suhtkoht helppoa (famous last words) saada se suunnattua.

  Onpa jännä lättänä pannukakku. Ja tämä 50 koko on kyllä melko kookas, paksukin. Mutta toki paljon pienempi kuin vastaava lautanen olisi. Ja tuon muotoisena sopii paljon paremmin ainakin meidän katollemme. Ei näy matalana juuri lainkaan eikä erotu rakenteista niin hyvin kuten normi lautanen. Myös tuo valkoinen väri auttaa naamioitumisessa valkoisella peltikatollamme.

  Kiinnitykseni parvekkeella oli vaan niin huono etten päässyt puusta pitkään. Yhden kerran sain mittarissa kelpo lukemia sattumalta esiin, niin että signal ja quality kumpikin helotti kirkkaana ja yli puolet mittarin palkkirivistä paloi.
  Mikä todennäköisesti meinaa että tämä taitaa toimia ! On näköjään vaan aivan pirun tarkka tuosta suuntaamisesta.

  Jatkan kokeitani kun keli hiukan paranee. Eilinen sade kasteli kyllä minut tyystin. :-(
   
  Viimeksi muokattu: 11.03.2020
 3. sateki

  sateki Käyttäjä

  Liittynyt:
  11.06.2008
  Viestejä:
  118
  Saadut tykkäykset:
  4
  Vapaapäivän otin, kun piti vanhoja lomia poltella pois ja sattumalta oli hetken kuivaa ja kirkastakin.
  Ruuvailin sitten tuossa parvekkeen kaiteen (huonossa) kiinnityksessä hiukan lisää, ja sain taas signaalin näkyviin ja kuuluviin. Äkkiä ruuvit kiinni ja antennipiuha vaan vastaanottimeen ja TVseen kiinni...
  Ja perskules, kuva ja ääni tuli että tärähti !
  Nyt on vielä edessä katolle ripustaminen... en vaan malttanut ylös lähteä ruuvaamaan, ensin testaamatta että, tuolla oudon näköisellä vekottimella jotain saa edes näkyviin.
  Nyt tiedän että saan ja voin katolle kavutakin , Ja kappas aurinkoakin jo hiukan pilkottaa pilvien välistä. Kyllä se tästä.
  Edit: vein sen katolle ja ripustin paikoilleen.
  Tuolla Dur-line SF 4000 mittarilla säätelin, ja 8 merkkivaloa on qualitylle ja strengthille.
  Kääntelemisen jälkeen 6 paloi toisessa ja 7 tais palaa toisessa palkissa, ja sain suuntauksen tehtyä niin hyvin (kai?) että piipittävä merkkiäänikin muuttui yhteinäiseksi huudoksi.
  Kun saan sen lopulliseen paikkaansa, ja piuhan tuotua sisään ikkunasta, katsotaan mitä signaalitasoja tuolla saadaan esiin.
  Ainakin F1 kisat nyt näkynee viikonloppuna. :)

  Edit 2 : Eilen sitten mökillä olevaa normilautasta hiukan hipelöin ja tuota mittaria testailin samalla. Aika soivalta peliltä tuntuu. Bluetoothilla kiinni älykännykän äppiin ja näytölle tulee paljon tietoa ja lukemia satelliitista jota yritetään metsästää. Itse pidin eritoten selkeistä prosenttiluvuista signaalin voimakkuudessa ja laadussa.
   
  Viimeksi muokattu: 26.03.2020
  Tappari tykkää tästä.
 4. sateki

  sateki Käyttäjä

  Liittynyt:
  11.06.2008
  Viestejä:
  118
  Saadut tykkäykset:
  4
  Tähän voisi ehkä lisätä että mitäs poika hötkyilit suotta. Eipä tartte F1:siä tänä viikonloppuna, eikä hetkeen muutenkaan katella.
  No ehtiipä kelit lämmetä. Mukavampi onkin tuo lopullinen piuha alas katolta tuoda, reitittää ja paikoilleen kiinnittää kun on hiukan paremmat ja lämpöisemmät säät.
  Tuota värkkiä asentaessakin torstaina tuuli aika napakasti, lähti melkein työkalut katolta liikkeelle. Silloin totesin samalla että olikin ehkä ihan hyvä veto ottaa tämä normista poikkeavan näköinen ja pienempi liki neliömäinen lautanen normaalin sijaan. Oletan että tuulikuorma on reippaasti pienempi ja tietoisesti toinkin sen melko alas liki katon pintaa. Pysyy ehkä paikoillaan ja suunnassaankin paremmin.
  Ripustin sen muuten talomme katolla olevan savupiipun juureen, valmiilla savupiipun ympärille asennettavalla kiinnityssetillä ja 1 metrin antennimastolla.

  https://www.satshop.fi/mastokiinnikepari-savupiippua-varten.html

  Yllättävän helppo ja toimiva ratkaisu, mielestäni. Asennus sujui joutuisasti ja tuntuu toimivan hyvin. Ei tarvita reikiä savupiippuun, seinään eikä kattoon ja koko hökötyksen voi poistaa likimain jälkiä jättämättä.
   
  Viimeksi muokattu: 14.03.2020
 5. pera53

  pera53 Uusi jäsen

  Liittynyt:
  23.02.2020
  Viestejä:
  3
  Saadut tykkäykset:
  0
  Kuva asennuksesta olisi kiva nähdä . . . PS. Voihan sieltä RTL:ltä katsella vaikka sikäläistä Haluatko miljonääriksi -ohjelmaakin Formuloiden puutteessa. Toteutus on hieman erilainen kuin kotimaisessa vastaavassa :)
   
 6. sateki

  sateki Käyttäjä

  Liittynyt:
  11.06.2008
  Viestejä:
  118
  Saadut tykkäykset:
  4
  Pystyykö tänne heittämään helposti kuvia(kin) ? Toki voin tuonne katollekin kavuta ja parit kuvat ottaa.
   
 7. pera53

  pera53 Uusi jäsen

  Liittynyt:
  23.02.2020
  Viestejä:
  3
  Saadut tykkäykset:
  0
  Niin, on tuolla ainakin tuo Liitä tiedosto -näppylä. Kaipa siihen kuvatkin kelpaa . . . Kokemusta tästä foorumista ei juur ole.
   
 8. sateki

  sateki Käyttäjä

  Liittynyt:
  11.06.2008
  Viestejä:
  118
  Saadut tykkäykset:
  4
  Nyt vihdoinkin sain piuhan alas katolta, sisään ikkunan alta lituskapiuhalla ja vastaanottimen alas ja kiinni piuhaan.
  Ja TaDaa !
  Tuolla suorakaiteen muotoisella ”lautasella” (ei kai tuota lautaseksi voi edes sanoa kun on tuon mallinen)
  https://www.satshop.fi/selfsat-h50d.html

  ja tuolla älyttömän pienellä vastaanottimella
  https://www.satshop.fi/ab-cryptobox-700hd-mini-satellite-hd-pvr-dvb-s2.html

  tuli kuva että tärähti ! Juuri katselen BBCtä HD:nä livenä.
  Täällä eteläisessä Suomessa, Helsingissä, tuo outo vati antaa vastaanottimeen seuraavat lukemat :
  Voimakkuus 83% ja Laatu 63% .
  Ja kuva näkyy aivan pirun hyvin !
  Mikä on tietysti vallankin mainio asia nyt kun F1 kisat kai juuri alkavatkin taas.

  Loppukaneettina voin siis sanoa että jos esim Astraa etelä-Suomessa halajat ruudulle näkyviin ja lautasantennin ulkonäkö askarruttaa/huolettaa kokonsa ja ulospäin törröttävän LNBeen ja sen varren takia, voin tätä suorakaiteen muotoista SelfSat 50 härpäkettä suositella. Tuo on niin diskreetti ulkonäöltään että moni voisi tämän esim etelän suuntaan olevalle parvekkeelle laittaa vaikka kokonaan parvekkeen sisäpuolelle, seinän viereen. Ei juurikaan hyötytilaa tuolloin vie eikä ulospäin tuolloin juurikaan edes näy.
  Se pienempi 30 malli minua tavattomasti kokonsa puolesta kiinnosti, mutta Satshopin vinkkien perusteella tilasin tuon isomman 50 mallin.
  Olisi kyllä kiva kuulla ja tietää onnistuisiko esim Astran näkeminen tuolla 30 mallilla. Se olisi jo sitten tosi pieni ja helposti naamioitava laitos.
   
  Viimeksi muokattu: 01.07.2020
  KILLPATRICK tykkää tästä.
 9. sateki

  sateki Käyttäjä

  Liittynyt:
  11.06.2008
  Viestejä:
  118
  Saadut tykkäykset:
  4
  Niin ja vielä pakko lisätä tähän, että tottakai sunnuntaina tuli nyt F1 kisat katsottua RTL kanavalta. Näkyi todella hyvin. En ehtinyt surffata lukuisien muiden kanavien läpi olisiko jopa näkynyt jostain HDnäkin ilmaiseksi. Tuo RTL kyllä on ihan loistava vaihtoehto, ja vieläpä ilmainen, katseltava. Jos se saksankielinen selostus lukuisine olut mainoksineen ei häiritse.