Vääntäkää rautalangasta miten toimii 4K tv + vahvistin + muuta

Keskustelu osiossa 'Aloittelija kysyy' , aloittajana firefox77, 12.09.2019.

 1. firefox77

  firefox77 New Member

  Liittynyt:
  07.09.2019
  Viestejä:
  2
  Saadut tykkäykset:
  0
  Aloitan toteamalla, että olen susi huono tän tekniikan kanssa. Joten jos joku viitsii niin saa vääntää rautalangasta.
  Tämä TV tuli hommattua. https://www.lg.com/fi/televisiot/lg-65UK6750PLD
  Vahvistin löytyy (ikä vanha, mutta toiminut tähän asti, mutta tarkoitus päivittää), mutta nykyisellä ja tulevalla mallilla ei pitäisi olla merkitystä tulevien kysymysten suhteen. Äänet tulee aina vahvistimen kautta 5.1 järjestelmästä.
  En mitään järisyttävän ihmeellistä kotiteatteria yritäkään, mutta kunnollista silti. Onko tuosta televisiosta siihen?
  Kuten sanoin, nykyinen vahvistin hoitanut ihan ok hommansa 5.1 järjestelmässä, mutta on aikansa elänyt. Toimii siis kuitenkin. Vahvistin on liitetty televisioon HDMI piuhalla (älkää kysykö tästä mitään muuta, en osaa kuitenkaan sanoa). Vahvistimen perässä on (lähes käyttämättömänä nykyään) PS3, ja televisioon on liitetty myös läppäri. Kaikki liitokset HDMI piuhalla.
  Mulle sanottiin, että vaikka tuo TV onkin 4K, niin koska se on vanhaan (ei 4K) vahvistimeen yhteydessä niin vahvistin heikentää kuvanlaatua. Pitääkö paikkansa? Vaikuttako tässä myös HDMI piuhan laatu tai se mihin HDMI liittimeen televisio on vahvistimessa kytketty (in/out/jotain muuta??) ? Mitä eroja niillä on? Jos ajateltaisiin, että tyydyn edelleen tuon vanhan vahvistimeni luomiin ääniin, niin pystynkö täysin rinnoin nauttimaan uuden televisioni tarjoamasta hienosta kuvanlaadusta katsellessani esimerkiksi Netflixistä 4K juttuja (Netflixin 4K:ta tukeva tilaus on), vaikka äänet tulee tuon vanhan vahvistimen kautta?
  Televisio tukee HDR10 Pro:ta, muttei Dolby Visionia. Mikä näiden ero on ja onko sillä käytännössä merkitystä? Jos TV itsessään on jo 4K niin pitääkö siihen edelleen saada jotain kuvan parannusta (mitä siis olen ymmärtänyt että nämä on/ vai mitä nuo on?). Ja onko tuolla ominaisuudella taas sitten merkitystä tulevaa vahvistinta hankittaessa?
  Asunto on alle 80neliön kerrostalo kämppä, joten mitään armotonta tykitystä kaijuttimistakaan ei tarvitse saada tässä vaiheessa irti. Nykyiset kaijuttimet toimii, eikä niille ole vahdon tarvetta. Saa suositella tähän soveltuvaa vahvistinta :) Elokuvia sekä TV katselua 4K ruudusta 5.1 järjestelmällä, blutooth sais olla ja langallinen/ langaton netti.
   
 2. IlkkaP

  IlkkaP Active Member

  Liittynyt:
  05.01.2002
  Viestejä:
  381
  Saadut tykkäykset:
  73
  Jos AV-vahvistin ei tue 4K:ta, niin ei siihen liitetyt laitteet pysty välittämään 4K-kuvaa televisioon. PS3 ei tue 4K:ta, joten sitä ei tarvitse suoraan liittää televisioon sen takia. Television omat ohjelmalähteet, kuten vaikka Netflix, näkyvät 4K:na (jos vain on Netflix-tilaus 4K:na), siihen ei vahvistimen ominaisuudet vaikuta.
   
 3. vps358

  vps358 Well-Known Member

  Liittynyt:
  11.02.2005
  Viestejä:
  3 297
  Saadut tykkäykset:
  142
  Toki, mikäli vahvaimesta puuttuu HDMI-ARC, tai ei ole kytketty päälle (ja töllöstä myös), äänet voi jäädä kuulumatta noista töllön omista apeista.
  Lisäksi , mikäli vaffi on kovin vanha, ääniasioissa voi ilmetä mitä kummallisimpia juttuja, tyyliin juuri toimi, ei toimi enää tms.

  T: Vesku
   
 4. firefox77

  firefox77 New Member

  Liittynyt:
  07.09.2019
  Viestejä:
  2
  Saadut tykkäykset:
  0
  Lähinnä nyt tosiaan mietin tuota kuvan laatua, kun minulle väitettiin kuten kerroin. Ja puhe oli tosiaan siitä, että jos esim katson television omalla Netflixillä 4K kuvaa, että vaikuttaako tuo vahvistin siinä tuohon kuvan laatuun. Kun musta olisi jotenkin outoa, että kun kuva tulee TV:n omasta ohjelmalähteestä, että se silti pyörähtäisi vahvistimen kautta ja takaisin, huonompana kuvana. Ja kyllä, tiesin tuon ettei tuo vanha pleikka tue 4K:ta. Ja vahvistimessa on tuo HDMI-ARC ja käytössä.
   
 5. kmruuska

  kmruuska Well-Known Member

  Liittynyt:
  27.10.2009
  Viestejä:
  1 000
  Saadut tykkäykset:
  237
  Kuva ei pyörähdä vahvistimen kautta eikä vahvistin vaikuta kuvaan mitenkään kun käytät TV:n sisäisiä virittimiä tai streaming-appeja kuten Netflix. Vahvistin vaikuttaisi kuvaan vain jos käytät jotain ulkoista lähdettä kuten vaikka satelliittivastaanotinta tai mediatoistinta (Apple TV, Fire, Chromecast) joka on kytketty vahvistimen HDMI-inputiin. Jos ulkoinen kuvanlähde on kytketty suoraan televisioon HDMI:llä, vahvistin ei vaikuta kuvaan ja äänen saat tulemaan vahvistimelle ARC:ia myöten mutta vain häviöllisesti pakattuna. HD-äänet eivät läpäise ARC:ia.
   
  firefox77 tykkää tästä.