Ulkoporeallas

Keskustelu osiossa 'Kodin suunnittelunurkka' , aloittajana drpepper, 20.04.2009.

  1. Kipee

    Kipee Guest Guest

    Liittynyt:
    20.11.2007
    Viestejä:
    246
    Saadut tykkäykset:
    0
    Tästähän on paljonkin juttua kodin automaatiot keskustelussa
     
  2. Jepe

    Jepe Guest Guest

    Liittynyt:
    28.08.2003
    Viestejä:
    431
    Saadut tykkäykset:
    0
    Ei vaan kyllä olet ihan oikeilla jäljillä. Bakteerit lisääntyvät ihan käytännön tasollakin hitaammin mitä matalampi on veden lämpötila. Lisäksi kloori säilyttää tehokkaan tason huomattavasti pitempään alle 30 asteen lämpötilassa verrattuna vaikka tuohon kylpemislämpötilaan. Eli pitämällä kylpemiskertojen välillä veden lämpötilaa matalampana voi säästää sähköä sekä käyttää vähemmän klooria.
    Asiaa on sivuttu myös käyttöohjeissa. Pitemmän kotoa poissaoloajan ajaksi veden lämpötila ohjeistetaan tiputtamaan 26 asteeseen juuri noista edellämainituista syistä.

    Kaverini hommasi tuon altaan viime kesänä ja on ollut kyllä tyytyväinen. Itsekin olen päässyt nauttimaan myös tuosta altaasta. Flair on kyllä mainio allas. Tuo lepoistuin kruunaa nautinnon.
     
    Viimeksi muokattu: 06.04.2012
  3. aheikkinen

    aheikkinen Aktiivinen käyttäjä Tukijoukot

    Liittynyt:
    05.04.2007
    Viestejä:
    5 018
    Saadut tykkäykset:
    136
    Mitenkäs hygieniahuolto ja puhdistus käytännössä toimivat? Riittävätkö pelkät myrkyt ja suodattimet, vai täytyykö limoja jynssätä seinämistä mekaanisesti? Entä täytyykö allasta tyhjentää tai vesiä vaihtaa kuinka usein?
     
  4. Jepe

    Jepe Guest Guest

    Liittynyt:
    28.08.2003
    Viestejä:
    431
    Saadut tykkäykset:
    0
    Ei tuossa tarvitse muistaa kuin lisätä klooria tai MPS:sää (kloorivapaa hapettaja) käytön mukaan. Suodatin vaihdetaan tai putsataan vedenvaihdon yhteydessä. Samalla vaihdetaan hopeaionipatruuna. Vesi vaihdetaan 2-3 kertaa vuodessa. Itse olen vaihtanut keväällä ja syksyllä. Vedenvaihdon yhteydessä vesi tasapainotetaan (alkaalisuus, ph ja veden kovuus). Vesirajaankin kertyy hyvin vähän likaa. Lähtee kevyesti pyyhkimällä. Jynssäämistä ei todellakaan tarvita. Enemmän joutuu kiinnittämään huomiota altaan ulkoiseen puhdistukseen. Kansi ja ulkoseinät keräävät hieman pölyä.
     
  5. nepa

    nepa Alakerran HFR CIH -mies. Tukijoukot

    Liittynyt:
    17.10.2001
    Viestejä:
    9 181
    Saadut tykkäykset:
    1 325
    Jahas. No tämä on hyvä tietää. :) Ajattelin, että kloori toimii lämpötilassa kuin lämpötilassa, minkä vuoksi veden lämpötilalla ei bakteerien suhteen niin merkitystä ole. Veden viilentäminen käyttökertojen välillä siis kannattaa jo tuostakin syystä, ja saahan siitä sitten sen muutaman sentin sähkökuluissakin takaisin.


    Kipee, ei passaa lähteä tuosta aiheesta tuonne toiseen ketjuun juttelemaan. Ihmetyttää vain, miten tuosta edes saa väittelyn aiheen. :)
     
  6. Palju

    Palju Guest Guest

    Liittynyt:
    22.03.2012
    Viestejä:
    5
    Saadut tykkäykset:
    0
    Suodatin tosiaan suositellaan pusattavan kerran kuukaudessa, vaihto vedenvaihdon yhteydessä (n. 6kk).

    Ja kysäisin asentajalta samalla tuosta lämpötilan laskemisesta kylpykertojen välillä, hän ei suositellut sitä. Energiataloudellisesti ei kuulemma vaikutusta kun lämmitin käy kumminkin tehokkammin kun lämpötilaa nostetaan, ts. lämmönylläpito tehokkaampaa kun nostaminen. Samoiten sanoi että turhaan rasittaa vastuksia lämpötilan vaihtelulla, ne kumminkin kuluttavat niitä eniten. Bakteeri kysymykseen tuhahti kepeästi ja totesi että muutama aste näillä lämpötiloilla ei vaikuta bakteerikantaan ja totesi että syystä sitä klooria sinne laitetaan.

    Ja aiheeseen, mukavaahan tuo on ollut paljussa pötkötellä, voin suositella lämpimästi! :thumbsup:

    Mites Jepe, ja muut asiaan perehtyneet, oliko työlästä saada veden kemikaalitasapainot kohdilleen? Alkaalisuus, PH, FAC?
    Allekirjoittaneella FAC ja Alkaalisuus vaikuttaisivat olevan vähän alakanttiin, lienee syytä lisätä kloorin määrää..
     
  7. Nummisoft

    Nummisoft Uusi jäsen

    Liittynyt:
    11.01.2008
    Viestejä:
    195
    Saadut tykkäykset:
    0
    Kuulostaa aika mutuilulta. Vaatisi erilaista hyötysuhdetta lämmittää eri lämpöistä vettä, jotta lämpötilan pitäminen vakiona olisi taloudellisempaa. Lämpöhukka ympäristöön kuitenkin kasvaa veden lämpötilan ollessa korkeampi. Sähkövastuksella lämmittämisessä sähköenergia muuttuu lämmöksi, mihin muuhunkaan se kuluisi?

    Siihen en osaa ottaa kantaa onko lämpötilan laskeminen siltikään järkevää, säästö voi jäädä aika pieneksi. Riippuu tietysti ulkolämpötilasta, eristeistä ja kuinka nopeasti kylpemispäätöksen jälkeen veden täytyy saavutta tavoitelämpötila. Kokeilemalla ja mittaamalla kulutusta ja ulkolämpötilaa selviää varmaan helpoiten.
     
  8. _idefix_

    _idefix_ Guest Guest

    Liittynyt:
    15.02.2005
    Viestejä:
    98
    Saadut tykkäykset:
    0
  9. Jantsa

    Jantsa Guest Guest

    Liittynyt:
    06.10.2005
    Viestejä:
    107
    Saadut tykkäykset:
    0
    mitenkäs tuollaisen 2000-3000kg painavan altaan perustaminen vaatii. Mietin vaan että kelluvan terassin päälle tuota ei voi heittää, vaan vaatii ilmeisesti valetun alustan?

    Edit: Manuskaa tuli luettua, ja siellähän lukee että suositus on 10cm valettu betoni altaan alle. Tuohan olis helppo tuon alle tehdäkin, ja ei muuta kuin allas päälle. Cal Spas näin äkkiseltään kiinnostaa, kun sen puolesta on moni liputtanutkin. Cal Spasin Genesis -sarja ei edes ole mikään älyttömän kallis, mutta en ole vielä ymmärtänyt sitä suurinta eroa tuohon pari tonnia kalliimpaan Escapeen. Onko sitten terässuuttimet ja ledit mm. osasyy korkeampaan hintaan.
     
    Viimeksi muokattu: 15.07.2012
  10. _idefix_

    _idefix_ Guest Guest

    Liittynyt:
    15.02.2005
    Viestejä:
    98
    Saadut tykkäykset:
    0
    Jeps, ei ihan kelluvan terassin päälle uskalla heittää, painaa vesineen sen noin 2000kg tosiaan.
    Meillekin valettiin koko terassit, ja altaiden kohdalle vielä vahvempi valu.
    Juttua meidän terassivaluista:
    http://unelmienurpola.blogspot.fi/2012/06/sisatayttoa-sadevesiputkitusta-ja.html
    http://unelmienurpola.blogspot.fi/2012/06/unelma-toteutumassa.html

    En perehtynyt noiden eroihin niin paljon, muttar terässuuttimet on ainakin positiivinen asia. Escape sarja on heidän myydyin sarjansa ainakin. Muutama viikko vielä, niin meidän altaat pitäisikin saapua jo tontille.
     
  11. Jantsa

    Jantsa Guest Guest

    Liittynyt:
    06.10.2005
    Viestejä:
    107
    Saadut tykkäykset:
    0
    Niinpä. Tuosta pitäisi terassista "leikata" altaan kokoinen pala pois, ja valaa tuon alueen pohja betonista. Tämähän vaikuttaa nyt helpommalta kuin ajattelinkaan. Vielä kun oikeasti perehtyy näiden allasvalmistajien altaiden eroihin, sillä listahinnoissa on kyllä selkeitä eroja.
     
  12. _idefix_

    _idefix_ Guest Guest

    Liittynyt:
    15.02.2005
    Viestejä:
    98
    Saadut tykkäykset:
    0
    Vertailua kannattaa toki tehdä, mikä soveltuu itselle parhaiten.
    Itse ei tullut ajatelleeksi sitä, että vesi pitää lämmetä myös poreiden aikana. Tätä kaikki altaat ei siis tee. Vesi jäähtyy nopeasti ja pian alkaa paleltaa.
     
  13. Jantsa

    Jantsa Guest Guest

    Liittynyt:
    06.10.2005
    Viestejä:
    107
    Saadut tykkäykset:
    0
    Tuo on kyllä mielenkiitoinen pointti. Onko se muilla valmistajilla siis niin, että kun porekierto on päällä niin lämmitys menee samalla pois päältä vai miten tuo toimii? Ja what's the point? Vai onko kolikolla kääntöpuoli, että lämpö haihtuu ilmoille nopeammin kun poreilee..
     
  14. _idefix_

    _idefix_ Guest Guest

    Liittynyt:
    15.02.2005
    Viestejä:
    98
    Saadut tykkäykset:
    0
    Aika monella tuntuu olevan toiminto juurikin niin, että kun poreet pistää päälle, lakkaa lämmitin toimimasta. Ja vesi jäähtyy toki poreidenkin vaikutuksesta, sekä ilman. Ja tosiaan asteenkin pudotus jo tuntuu veden lämpötilassa. Juuri vietin häitä Himoksella mökissä jossa oli Hotspot Solana ulkoporeallas, ja se oli ainakin ihan surkea vekotin, vesi jäähtyi tosi nopeasti, ja suuttimia oli tosi vähän. Muutenkin tuntui hankalalta käyttää.
     
  15. Palju

    Palju Guest Guest

    Liittynyt:
    22.03.2012
    Viestejä:
    5
    Saadut tykkäykset:
    0
    Altaisiin tutustuminen todellakin kannattaa, eroja on paljon niin hinnoissa kuin laadussakin. Ja tinkiä kannattaa aina!

    Lämmityksen jatkuva toimisuudesta ei ole tarkempaa kokemusta, meillä höheltää 24/7. Lämpötila kyllä laskee kun lilluminen venyy mutta en voi kyllä sanoa että sitä liiemmin huomaisi. 37c asetuksena ja noin tunnin jälkeen 36c näin syksyllä, talvesta ei vielä kokemuksia. Ymmärtääkseni ilmaporeet jäähdyttävät allasta tehokkaammin kuin hierontasuuttimet, omasta ilmeisesti täästä syystä kuplat jätetty kokonaan pois.

    Oma allas tähän hätään vaikuttanut energia pihiltä, toki kuten sanoin, talvi vielä kokematta.

    Omat pohjat tein routimattomasta alustasta ja 5cm betonilaatoista. Betonin ja altaan väliin laitoin vielä Finnfoamin. Toki valettu 10cm laatta varmasti paras vaihtoehto. Tärkeintä kumminkin varmaan routimisen estäminen.

    Btw Idefixin mestat näyttää tutuilta :)

    Loppusyksyn pakkasiltoja ja tähtitaivasta odotellessa! :thumbsup:
     
  16. TeroTin

    TeroTin Guest Guest

    Liittynyt:
    08.05.2008
    Viestejä:
    2
    Saadut tykkäykset:
    0
    Myytävänä ulkoporeallas käytön vähäisen käytön ja tulevan muuton takia...

    ...alla löysi uudet kylpijät.
     
    Viimeksi muokattu: 16.09.2012
  17. IkeS

    IkeS Guest Guest

    Liittynyt:
    15.07.2006
    Viestejä:
    2
    Saadut tykkäykset:
    0
    Pitkäaikainen haave tuli toteutettua ja hankin pihalle ulkoporealtaan. Maaliskuun lopulla tilattu allas saapui alkuviikosta, hieman toimitus venähti n. 2 kk:n arvioidusta aikataulusta. Alkuun oli ajatuksena hankkia Hot Springs -allas, korkea hintataso kuitenkin sai pohtimaan muita vaihtoehtoja. Cal Spas -altaista löytyi eri foorumeilta pääasiassa positiivisia kokemuksia, joten piipahdin Tampereella Aquaspan myymälässä. Kuvastosta löytyi sopiva allasmalli (Cal Spa Escape E-864L) ja hintakin oli ainakin Hot Springs -altaaseen verrattuna hyvinkin kilpailukykyinen, joten laitettiin allas tilaukseen. Lisävarusteina tilasin kiviverhoillun ulkokuoren, LED-suuttimet ja äänentoistojärjestelmän. "Kiviverhoilu" on toki muovista tehty näköisverhoilu, mutta on kyllä näyttävän näköinen ja saa altaan istumaan puutarhaan mainiosti. Esitöinä valettiin altaalle betonista n. 10 cm laatta ja vedettiin sähköt valmiiksi. Sähkömies kävi kytkemässä altaan tiistaina ja keskiviikkona allas alkoi olla veden lämpötilan puolesta uimakunnossa - veden lämpeneminen 9 asteisesta 36 asteeseen kesti noin vuorokauden. Illalla pienoisessa vesisateessa pari tuntia vierähti altaassa kuin siivillä. Vaikutelma altaasta on kaikin puolin positiivinen. Materiaalit vaikuttavat laadukkailta ja ohjauspaneeli on helppokäyttöinen. Neljällä kaiuttimella varustettu äänentoistojärjestelmä on teholtaan enemmän kuin riittävä, toisaalta allas on myös varsin hiljainen, eli poppia ei tarvitse luukuttaa niin että naapurit häiriintyisi. Ihan normaalilla puheäänellä pystyy keskustelemaan altaassa vaikka kaikki pumput olisivat täydellä teholla päällä. Pitänee laittaa tänne enemmän kokemuksia kun altaalle kertyy hieman kilometrejä alle. Turhan paljon käyttökokemuksia näistä ulkoporealtaista ei netistä vielä tunnu löytyvän. Jos tulee jotain kysymyksiä mieleen niin kysyä saa, koitan vastailla parhaani mukaan.
     
  18. Jantsa

    Jantsa Guest Guest

    Liittynyt:
    06.10.2005
    Viestejä:
    107
    Saadut tykkäykset:
    0
    Kiinnostaa tietää hinta? Vai vetosiko myyjä "special price only for you"..
     
  19. IkeS

    IkeS Guest Guest

    Liittynyt:
    15.07.2006
    Viestejä:
    2
    Saadut tykkäykset:
    0
    Altaan hinta itsessään oli muistaakseni jossain 8k euron kieppeillä. Alun perin valkkasin luettelosta toisen mallin, joka siis oli hinnoiteltu tuohon hintaluokkaan. Sitä kun kyselivät Ameriikan suunnasta varastotilannetta kävikin ilmi että kyseessä on vanhentunut malli jota ei enää valmisteta, joten sain tuon uuden vastaavan, mutta aavistuksen hintavamman mallin kuitenkin samaan hintaan. Lisävarusteista sitten sai pulittaa vielä ylimääräistä. Tuskinpa tuo mikään erikoishinta oli, ilmaahan tuntuu kaikissa paikoissa hinnoissa jonkin verran olevan. Vastaavasti kun aikoinaan Hot Springs -altaan hintaa kyselin niin lähtöhinnat oli 12k-20k euron välimaastossa, mallista riippuen.

    Kuukauden tuo allas nyt on pihalla ollut ja varsin kovassa käytössä. Viikossa tulee käytyä 3-4 kertaa altaassa, altaassa venähtää helposti tunti jos toinenkin. Ei kyllä ole joutunut katumaan sijoitusta. Allaskemikaaleja tuntuu menevän hieman enemmän kuin mitä mainospuheissa kehuvat. Etenkin jos suuremmalla porukalla altaassa istuu iltaa niin melkein jo altaasta noustessa suosiolla heittää altaaseen klooritabletin ja lorauksen aktiivihappiliuosta ettei seuraavana päivänä vesi ole sameaa. Muuten tuo vesi kyllä kemikaaleilla tuntuu varsin kirkkaana pysyvän. Itsellä käytässä nyt kaupantekijäisiksi saatu AquaGarde -liuos ja isot klooritabletit, joita siis ohjeen mukaan kerran viikossa pitäisi lisäillä. Ekan viikon aikana altaan reunustalle tuli kylpemisen jälkeen "likavana", mutta oikeastaan sittemmin ei ole likaa kertynyt - liekö tuo johtunut sitten siitä että putkissa alkuun olleet köhnät ovat hiljalleen suodattuneet pois tai vaihtoehtoisesti AquaGarden vaikutusta...