"Tyhmät kysymykset"

Keskustelu osiossa 'Aloittelija kysyy' , aloittajana Otra, 24.04.2006.

  1. x_jmt_x

    x_jmt_x Tuttu käyttäjä

    Liittynyt:
    18.08.2006
    Viestejä:
    7 617
    Saadut tykkäykset:
    523
    Kyse ei ollut kettuilusta ja viittasin siihen, että ei pitäisi olla mitekään yllättävää, että kaksikanavaisena julkaistu musiikki kuulostaa paremmalta kaksikanavaisena kuunneltuna, kuin jollain vahvistimen automaattilaajentimella (esim. dolby prologic II music tms). Vahvistin kuitenkin duunaa tuon lennosta jonkun automaatin varassa, kun taas kaksikanavatoistoa on mietitty levyn tekovaiheessa (toivottavasti) pitkään ja huolellisesti.
     
  2. 71 dB

    71 dB Tuttu käyttäjä

    Liittynyt:
    19.01.2005
    Viestejä:
    11 458
    Saadut tykkäykset:
    776
    Tietyntyyppiset äänitteet toimivat yllättävän hyvin matrisointiin perustuvien dekoodereiden läpi ajettuna. Kokemuksieni mukaan tällaisiä äänitteitä ovat tyypillisesti akustiset äänitykset yksinkertaisella mikityksellä pitkän jälkikaiunta-ajan akustiikassa (kirkkomusiikki). Tuollaisten äänitteiden kanssa ei pääse tapahtumaan mitään erityisen kamalaa kun kanavien summa- ja erotussignaaleista luodaan keski- ja surroundkanavat, päinvastoin äänitteiden tilavaikutelma saa hengittävyyttä ja syvyyttä lisää.

    Mutta suurin osa stereoäänitteistä toki soi parhaiten stereofonisesti toistettuna, erityisesti sellainen musiikki joka rakennetaan studiossa musiikkisoftien efektejä käyttämällä. Niistä sikiää ties mitä hirviöitä monikanavaiseksi dekoodattuna. :eek:
     
  3. läpäri

    läpäri Guest Guest

    Liittynyt:
    02.10.2012
    Viestejä:
    2
    Saadut tykkäykset:
    0
    Hieman pohjustusta tilanteeseen ensin. Eli tällä hetkellä äänentoistosta vastaa 2.1 setti Denonin perinteisellä stereovahvistimella, jossa sattuu olemaan pre-out lähtö. Kaiuttimina Dali Concept 8. Hiljattain hankin subbarin (BK Monolith), ja odotukset olivatkin korkealla ensimmäistä leffaa startatessa. Kyseessä oli Master and commander, sillä sitä on kehuttu mainioksi subbaritestiksi. Pettymys olikin valtaisa, kun kuuluisissa meritaistelukohtauksissa kehuja keränneet tykinlaukakset kuullostivat erittäin mitättömiltä, ei käytännössä lainkaan matalalia jysähdyksiä. Tilanteessa ei auttanut edes volumen kääntö "kaakkoon" subbarin vahvistimesta, tuntui kuin matalia ääniä ei olisi ollut lainkaan. Musiikilla em. setti toimii loistavasti, mutta elokuvakäytössä subbari on melko hyödytön. Asiaa olen pyrkinyt selvittämään mm. tätä foorumia lueskelemalla, mutta täyttä selvyyttä en ole joka asiaan saanut. Joten nyt ne kysymykset.

    1. Onko tosiaan niin, että joissain (useimmissa?) leffoissa on matalimmat bassot (tässä tapauksessa ne tykkien jysähdykset) "piilotettu" erilliselle lfe-raidalle, jota perinteinen stereovahvari ei osaa hyödyntää sitten millään? (puuttuu ne Dolby Digitalit ym.)
    2. Mikäli ykköskysymys "on tosiaan niin", kysyn että MIKSI? Kaupalliset syyt? Miksei kaikkea bassomörinää ole voitu ohjata myös perinteisten 2.0/2.1 käyttäjien nautittavaksi?
    3. Mikäli hankin A/V-vahvistimen, en tule kytkemään siihen kuin pääkaiuttimet ja subbarin. Onko sillä väliä, hankinko 5.1 vai 7.2 vahvistimen? Ilmeisesti kaikista vahvistimista voidaan kuitenkin valita, mitkä kaiuttimet ovat käytössä?
     
  4. Groke

    Groke D'oh! Tukijoukot Guest

    Liittynyt:
    18.08.2005
    Viestejä:
    2 651
    Saadut tykkäykset:
    1
    1.) Jos leffassa on 5.1- tai vaikkapa 7.1-ääni, niin silloin on käytössä LFE-kanava. Mitään ei ole varsinaisesti "piilotettu". Ja perinteinen analoginen stereovahvari yhä edelleen toistaa juuri tismalleen sen mitä sille syötetään. Ja miksipä ei toistaisi.

    Ja siinäpä se jippo sitten onkin. Eli jos Blu-ray -soitin tai DVD-soitin ei vain kerta kaikkiaan osaa/suostu ymppäämään LFE-raitaa mukaan erilliseen stereolähtöönsä, jää LFE kokonaan pois.
    Esim. itselläni on edelleenkin lähinnä CD-soittimena wanha SACD/DVD-soitin (Sony DVP-NS900V), joka osaa tuon LFE:n yhdistämisen mukaan analogiseen stereoääneen. Tosin vain monikanavalähdön RCA-liittimistä (kun vain FR ja FL käytössä ja subbari valittu OFF:ksi). Erilllisestä stereolähdöstä LFE sen sijaan jää aina joka tapauksessa pois.

    Valitettavasti se lienee erittäin paljon yleisempää, että soitin ei osaa/suostu koskaan laittamaan LFE-kanavaa mukaan minkäänlaiseen stereoääneen. Tuo em. Sony ei ole aivan ainoa, mutta kun listaa (DVD-soittimista) aikoinaan kerättiin, ei kovin montaa muuta kyllä löytynyt. Leffojen bassoihin ja AV-vahvistimiin liittyen esimerkki: Miksi kaiuttimet kannattaa laittaa pieniksi ("small")?



    2.) Yksi syy LFE:n totaaliselle poisjättämiselle lienee se, että näin saippuarasian kokoisille minikaiuttimille ei vahingossakaan voida ohjata mitään 16 Hz tömähdyksiä, jotka laittavat kartion lentämään vastapäiseen seinään. :)
    Lisäksi, jos vahvistin on heiveröinen, niin sekin saattaa piiputtaa paljon odotettua aikaisemmin, mikäli sille syötetään jatkuvasti ultramatalia bassoja.

    Itselläni tosin oli tuon em. Sonyn kaverina aiemmin melko köykäinen stereovahvistin, ilman minkäänlaisia ongelmia. Hyvältä kuulosti ja ero oli tosiaan joillain leffoilla hirmuisen suuri, kun vertasi LFE:llä ja ilman.
    Kaiuttimet tosin olivat lattiamallit 8" bassoilla. Enkä kovia paineita edes yrittänytkään hakea. Mutta esim. Sormusten Herran viimeisessä osassa on muutamia hurjia kohtauksia (olifantit, noidan piikkinuija), jolloin tuollaisetkin kaiuttimet saattaisivat yllättävän pienellä volumella hajota, jos pikkuisenkin liikaa innostuisi.
    Mutta käyttämilläni kohtuullisilla tasoilla mitään ongelmaa ei tuntunut koskaan olevan. Toki aluksi tutkailin hieman tarkemmin, että miten pahasti bassokartiot lepattavat ja että kuuluuko säröä. Tai että savuaako vahvistin tavallista enemmän...



    3.) Jos aiot käyttää ainoastaan 2.1-settiä, niin silloin on tietenkin aivan sama, että onko vahvistimessa kanavia 5.1 vaiko 999659.238. Kunhan vain asetat vahvistimen valikoissa oma kaiutinsettisi 2.1-kanavaiseksi. Se valinta on aina tehtävissä.

    Kun kytkee soittimen AV-vahvistimeen HDMI-kaapelilla, ei tuo LFE-kanava tietenkään ole enää minkäänlainen ongelma.
    Toki myös optisen tai koaksiaalisen digiliitännän kautta saa LFE:n siirtymään, eli kaiken sen mitä DVD-levyiltä löytyy (DD, DTS, PCM Stereo...).
    Blu-ray -levyiltä usein löytyvät uudet HD-äänet sen sijaan vaativat HDMI-liitännän ja HD-dekoodereilla varustetun vahvistimen, jotta aivan kaiken saisi irti.

    Lähinnä sitä voi miettiä, että aikooko päivittää lähitulevaisuudessa esim. 5.1-settiin, vaiko sittenkin 7.1-settiin. Ja pitäsikö silloin saada ääni useampaankin huoneeseen samanaikaisesti jossain pirskeissä tms. Eli montako päätettä pitäisi olla ja miten monipuoliset monihuonetoiminnot (Zone) äänelle tai jopa kuvallekin halutaan.
     
    Viimeksi muokattu: 02.10.2012
  5. läpäri

    läpäri Guest Guest

    Liittynyt:
    02.10.2012
    Viestejä:
    2
    Saadut tykkäykset:
    0
    Kiitos Groke tyhjentävästä vastauksesta. Esitin kysymykseni ehkä hieman suurpiirteisesti, mutta nähtävästi kuitenkin ymmärsit mistä oli kyse.

    Vanhan liiton stereomies suuntaa nyt A/V-vahvistimen ostoon, se on näköjään selkeästi helpoin keino päästä nauttimaan kunnon jytinästä. Nyt kun noihin nykyvahvistimin olen hieman perehtynyt, niin täytyy myöntää että aika hienoja ominaisuuksia niissä nykyään on, esimerkkinä vaikka DLNA. Eli riittävästi HDMI inputteja, sopivasti tehoa, HD-dekooderit ja DLNA.. Siis tämä Pioneer VSX-922-K.
     
  6. SnoPro

    SnoPro Guest Guest

    Liittynyt:
    07.06.2013
    Viestejä:
    2
    Saadut tykkäykset:
    0
    Mitä nämä esi- ja päätevahvistin tarkoittavat? Miten ja mitä niihin kytketään? Saadaanko sillä jotain merkittävää ero kotiteatterivahvistimeen?
     
  7. 71 dB

    71 dB Tuttu käyttäjä

    Liittynyt:
    19.01.2005
    Viestejä:
    11 458
    Saadut tykkäykset:
    776
    Esivahvistin on yksinkertaisesti äänentoistolaitteistossa se laatikko, jossa on volume-nuppi. Esivahvistimeen tuodaan linjatasoinen signaali eri äänilähteistä, esim. CD-soittimesta. Siinä on siis myös ohjelmalähteen valitsin ja mahdollisesti taajuuskorjain/balanssinsäätö. Esivahvistin syöttää volume-nupilla pääsääntöisesti vaimennetun signaalin päätevahvistimelle.

    Päätevahvistin vahvistaa esivahvistimelta saamansa signaalin vakiomäärän, joka on yleensä aika huomattava ja syöttää kaiuttimia tehokkaiden transistoreiden kautta.

    Usein esi- ja päätevahvistin ovat samassa laitteessa jolloin puhutaan integroidusta vahvistimesta. Tällaisessa vahvistimessa on siis (ainakin) liitännät ohjelmalähteille, volume-nuppi ja kaiutinliitännät. Monikavanaiset kotiteatterivahvistimet ovat yleensä integroituja vahvistimia, mutta kotiteatterin voi kyllä koota erillisistä monikanavaisista esi- ja päätevahvistimista mikäli rahapussi riittää. Erillisiä esi- ja päätevahvistimia pidetään laadukkaampina mutta onhan niistä kootut systeemit hinnakkaampiakin.
     
  8. SnoPro

    SnoPro Guest Guest

    Liittynyt:
    07.06.2013
    Viestejä:
    2
    Saadut tykkäykset:
    0
    Kiitos! Tämä selvensi paljon.
     
  9. JayKay70

    JayKay70 Uusi jäsen

    Liittynyt:
    01.01.2008
    Viestejä:
    574
    Saadut tykkäykset:
    0
  10. Lerpsutin

    Lerpsutin Guest Guest

    Liittynyt:
    06.07.2013
    Viestejä:
    4
    Saadut tykkäykset:
    0
    Morjesta!

    Siinä vaiheessa kun rouva ehdottaa, että soittaisin ja kysyisin apua appiukoltani kotiteatterin asennuksessa niin etsii parhaimman mahdollisen muun vaihtoehdon! :D

    Siinä se pohjustus, nyt sitten priiffi. Pienen hifikärpäsen näykkäsyn innoittamana kävin ostamassa viimeisen kappaleen ko. kaupan Yamahan HTR 2064 kotiteatteripaketin. Ongelmalapsoseksi heittäytyi jo tiedostettu televisio, jonka
    liitännät tuntuvat olevan kivikaudelta. Puoli vuotta vanhassa televisiossa on takana seuraavat liitännät; Scart, 2x HDMI, kuulokeliitin sekä Service -liitäntä. Ei taida paljon vaihtoehtoja jäädä millä kokeillaan?

    Henkilökohtaisesti tämä on ihan uusi osa-alue enkä ole koskaan aiemmin näiden kanssa paininut. Lontoonkielisistä ohjeiden säestämänä kytkin vahvistimen HDMI ARC paikkaan ja television HDMI paikkaan kaapelin. OK, kaikenpitäisi olla kunnossa. Vaan mitään ei tapahdu. Jossain säädöissä on oltava jotain. Samsungin telkkarissa ei ole vaihtoehtoa vaihtaa äänilähdettä, joten Yamahan menuihin olisi perehdyttävä, mutta nyt ei vain enää onnistu.

    Radio soi ja äänet pelaa, mutta televisiosta tulevat äänet jää edelleenkin soimatta.

    Ajautuksia.. ideoita..?
     
  11. karik134

    karik134 Käyttäjä

    Liittynyt:
    05.10.2008
    Viestejä:
    2 059
    Saadut tykkäykset:
    30
    Mikä tv(tarkka malli) ja/tai tukeeko se ARC:ia?
    ARC vaatii toimiakseen tuen molemmilta laitteilta(tv+vahvistin) ja lisäksi laitevalmistajat suosittelevat käytettäväksi hdmi high-speed kaapelia.

    Kuulokeliitännän kautta saa kyllä äänet sellaisella 3,5mm stereoplugi->L&R rca:t kaapelilla.
     
    Viimeksi muokattu: 06.07.2013
  12. Lerpsutin

    Lerpsutin Guest Guest

    Liittynyt:
    06.07.2013
    Viestejä:
    4
    Saadut tykkäykset:
    0
    Televisio on Samsung LE32D403. Hieman kyllä, että tukisi ARC:ia.

    Tuollaista kaapelia äsken yritin itseltä hakea, mutta en löytänyt. Pitää ilmeisesti käydä hankkimassa nyt sellainen! :)
     
  13. karik134

    karik134 Käyttäjä

    Liittynyt:
    05.10.2008
    Viestejä:
    2 059
    Saadut tykkäykset:
    30
    Samsungin sivuilta ei ainakaan löytynyt tietoa ARC tuesta. Tarkista tv:n ohjekirjasta onko ARC-tukea ja miten se otetaan käyttöön jos löytyy. ARC vaatii tv:ltä hdmi1.4 liitännän, yleensä halpismalleissa/ei 3D malleissa voidaan käyttää hdmi1.3 liitintä joten arc-tukikin puuttuu.

    Samsungin D-malliston tv:t tulivat myyntiin vuonna 2011 (ES-mallit 2012, F-mallit 2013).
     
    Viimeksi muokattu: 06.07.2013
  14. Lerpsutin

    Lerpsutin Guest Guest

    Liittynyt:
    06.07.2013
    Viestejä:
    4
    Saadut tykkäykset:
    0
    Hieman edettiin tuon kanssa..

    Piuha haettu, nyt sentään humisee kaiuttimista kun TV päällä.. :eek:

    Jokin pienen pieni säätö pielessä..
     
  15. Lerpsutin

    Lerpsutin Guest Guest

    Liittynyt:
    06.07.2013
    Viestejä:
    4
    Saadut tykkäykset:
    0

    Noniin, ääni saatiin!

    Nyt pieni kysymys taas; saako tuolla aiemmin mainitulla johdolla toimimaan 5.1? Nyt ei nimittäin toimi kuin 2.1.
     
  16. Batmobile

    Batmobile Uusi jäsen

    Liittynyt:
    24.08.2008
    Viestejä:
    395
    Saadut tykkäykset:
    0
    Ei tule 5.1 läpi tuolla kaapelilla, mutta etpä siinä mitään menetä, koska perus TV-ohjelmissa ei 5.1-ääntä käytetä.
     
  17. nurr3

    nurr3 Guest Guest

    Liittynyt:
    11.07.2013
    Viestejä:
    10
    Saadut tykkäykset:
    0
    Osaako joku auttaa, kun hain tänää Dalin Zensor 1 -kaiuttimet ja Pioneer VSX-527 -vahvistimen. Nyt minulla on seuraavanlaisesti laitteet kytketty:

    Blu-ray -soitin -> HDMI -> Vahvistin -> HDMI -> TV.

    Jos katson Blu-ray -soittimelta jotain, niin kuulen äänet Zensoreista vahvarin kautta, mutta jos katson telkkaria niin Zensoreista ei tule ääntä ulos, miten tuon saisi korjattua. Kun katson soittimelta, valitsen tuon BD -inputin vahvarista ja kun katson telkkua niin valitsen TV -inputin.
     
  18. fusu

    fusu Guest Guest

    Liittynyt:
    10.11.2012
    Viestejä:
    2
    Saadut tykkäykset:
    0
    Tv ei varmaan pysty kuljettaa ääntä ulos HDMI:n kautta. Mitä ääni lähtöjä tv:sttä löytyy?
     
  19. nurr3

    nurr3 Guest Guest

    Liittynyt:
    11.07.2013
    Viestejä:
    10
    Saadut tykkäykset:
    0
    Sain itseasiassa toimimaan, oli niin monen valikon takana TV:ssä asetus, jolla pystyi valita mistä TV:n äänet tulee.
     
  20. nurr3

    nurr3 Guest Guest

    Liittynyt:
    11.07.2013
    Viestejä:
    10
    Saadut tykkäykset:
    0
    Tulipa uusi ongelma vastaan :( Aiemmin toimi ihan hyvin TV:n äänet kaiuttimista ja myös Blu-ray toimi normaalisti. Nyt vahvistin ei näytä kuvaa Blu-ray -soittimelta, äänet kuuluu kyllä mutta kuvaa ei näy, onko ideoita?

    edit: Kokeilinpa tuossa huvikseni 1.3a piuhalla, niin kaikki toimii niinkuin pitääkin, miten tuolla missä on Ethernet samassa niin ei toimi :D Eikös se vaadi sen HDMI 1.4 että toimii tuo ARC?
     
    Viimeksi muokattu: 16.07.2013