torvisubiprojektia jälleen...

Keskustelu osiossa 'Tee Se Itse / DIY' , aloittajana black dog, 30.11.2011.

  1. black dog

    black dog Guest Guest

    Liittynyt:
    30.11.2011
    Viestejä:
    118
    Saadut tykkäykset:
    0
    Nyt boxi periaatteessa alkaa olla puuvalmis, paitsi että hirveästi ruuvinreikiä kitattavana ja vielä kaikki kulmat hiottava, sekä yläjyrsimellä tehtävä pieni pyöristys kaikkiin kulmiin. Ekassa kuvassa liimat levitettynä, juuri ennen kannen paikoilleen ruuvausta, toisessa kuvassa päivän aikaansaannos...

    katso liitettä liimaus.jpg
    katso liitettä THboxi2.jpg

    Sisältä maalaan vain sen alueen johon yletyn. Maaliksi ajattelin Betolux-lattiamaalia (onko kellään kokemuksia?). Yksi kantokahva takalevyyn, etulevyn reuna (ei kuvassa) toimii hyvin toisena kahvana. Kahva(t) tarpeen, koska hökötys painaa jo nyt melko paljon, elementin kiinnityksen jälkeen vielä enemmän.

    Kasaus ollut varsin helppoa, koska vaneriset osat ovat hyvinkin mittatarkkoja. Ei jää kovin paljoa hiottavaa, jätin joihinkin levyihin vain millin verran hiontavaroja. Toisen sivuseinän kanssa sai hieman venkoilla, koska vaihtelevat kelit veti sivuja pari milliä kieroon. Vetäisin ensin kulmista kiinni ruuveilla, porasin sitten kaikki muut apureiät ja sitten vasta laitoin liimat väliin. Suora tuli...
     
  2. Grr

    Grr Uusi jäsen

    Liittynyt:
    27.08.2003
    Viestejä:
    597
    Saadut tykkäykset:
    0
    Ainakin alkuperäisessä käyttötarkoituksessaan kuivuu aivan älyttömän hitaasti. Jos pintaa rasitetaan ennen täyttä lujuutta, menee ryppyyn ja kuoriutuu kuin nahka. Mielummin pari ohutta kuin yksi paksu kerros siis.
     
  3. black dog

    black dog Guest Guest

    Liittynyt:
    30.11.2011
    Viestejä:
    118
    Saadut tykkäykset:
    0
    Okei, kiitti tiedosta. En ota hitaan kuivumisen riskiä vaan käytän jotain muuta (ehkä vedän kaksikomponenttisen lattiamaalin). Suosituksia kellään? Pitäisi siis kestää hieman kolhujakin...
     
  4. black dog

    black dog Guest Guest

    Liittynyt:
    30.11.2011
    Viestejä:
    118
    Saadut tykkäykset:
    0
    Hidasta edistystä, eli etulevyn kiinnitystä olen viimeksi värkkäillyt. Kiinnitys 8:lla M6-pultilla seuraavasti: porasin reiät, jotka kyllästin laminointiepoksilla. Kierretapilla kierteet, ja hyvin toimii!

    katso liitettä THboxi4.jpg

    Tapped horn on neljännesaallonpituudella toimiva torvi, joka toimii seuraavanlaisesti: Oletetaan, että kalvo on aluksi liikeratansa keskikohdassa, ja se alkaa pukata ääntä torvikanavaan (ks. aiempi kuva). Kun elementin kalvo myöhemmin alkaa palautua liikkeen maksimikohdasta takaisinpäin, kanavasta tullut ääniaalto on elementin kohdalla, ja summautuu siihen ääniaaltoon, jota elementti takaisinpäin tullessaan tuottaa. Jotensakin näin...

    Pintaan tulee sittenkin Betolux, Akva-versiona.
     
  5. Nummisoft

    Nummisoft Uusi jäsen

    Liittynyt:
    11.01.2008
    Viestejä:
    195
    Saadut tykkäykset:
    0
    Oma torvisubi pääsi tositoimiin eilisessä MM-kyykässä. Yllättävän hyvä suorituskyky 8" elementiksi ja tehoa kului todella vähän.
     

    Liitetyt tiedostot:

  6. black dog

    black dog Guest Guest

    Liittynyt:
    30.11.2011
    Viestejä:
    118
    Saadut tykkäykset:
    0
    Asiallinen peli! :thumbsup: Onko mitään mahdollisuutta saada aikaiseksi systeemille jonkinlaista mittausdataa?

    Oman systeemin viimeistelen ensi viikon aikana...
     
  7. Nummisoft

    Nummisoft Uusi jäsen

    Liittynyt:
    11.01.2008
    Viestejä:
    195
    Saadut tykkäykset:
    0
    Ei ole mikkiä vasteen mittaamiseen. Jossain vaiheessa varmastikin tulee hankittua.
     
  8. black dog

    black dog Guest Guest

    Liittynyt:
    30.11.2011
    Viestejä:
    118
    Saadut tykkäykset:
    0
    Tänään sain torvibasson valmiiksi, vihdoinkin...

    Ohessa pari kuvaa

    katso liitettä elementin asennus.jpg
    katso liitettä torven suuaukko.jpg
    katso liitettä valmis basso.jpg
    katso liitettä valmis basso2.jpg

    En vielä ole ehtinyt koekuunnella, mutta elementin kalvoa hieman sormella naputellessa lupaavia kumahduksia torvesta kyllä kuului. Seuraavaksi vuorossa siis jonkunlainen testaus-sessio, jonka perusteella suunnittelen tulevan mini-PA:n lopullisen kokoonpanon. Sen verran ehtinyt tätä jo miettimään, että bassojen kotelot tulevat olemaan "single-folded" -tyyppisiä, jolloin niiden rakenne on huomattavasti simppelimpi (samanlainen kuin Nummisoft'in kyykkäkärryssä). Elemetti ehkä vaihtuu saman valmistajan PD121 -tyyppiseksi, mikäli tämä vain soveltuu tapped horn'iin (simuloitava). Nuo olisivat ainakin herkkyydeltään parempia. Keskialueen ja yläpään ratkaisu on vielä päättämättä...
     
    Viimeksi muokattu: 01.03.2012
  9. kahvis

    kahvis Guest Guest

    Liittynyt:
    06.11.2005
    Viestejä:
    870
    Saadut tykkäykset:
    0
    Kiva katsella, kun jossakin tulee valmista :)
     
  10. Grr

    Grr Uusi jäsen

    Liittynyt:
    27.08.2003
    Viestejä:
    597
    Saadut tykkäykset:
    0
    Tulipa kuvista mieleen kysymys, mikä erottaa tapped hornin transmissiolinjasta?
     
  11. kahvis

    kahvis Guest Guest

    Liittynyt:
    06.11.2005
    Viestejä:
    870
    Saadut tykkäykset:
    0
    ^ Molemmat vaiheet ( elementin puolet ) on linjan sisällä?
    Eikö siirtolinjat perinteisesti ole myös tasapaksuja?

    Hornrespillä voi periaatteessa siirtolinjaa simuloida vääntämällä elementin ensiövaiheen torvesta ulos ja säätämällä torvimaisuuden pois = linjan tasapaksu.
    Compound horn, siis lähimpänä tätä.
     
    Viimeksi muokattu: 02.03.2012
  12. Grr

    Grr Uusi jäsen

    Liittynyt:
    27.08.2003
    Viestejä:
    597
    Saadut tykkäykset:
    0
    Taitaa se suurin ero olla tuossa juu. Torvi laajenee, linja perinteisesti supistuu.
     
  13. black dog

    black dog Guest Guest

    Liittynyt:
    30.11.2011
    Viestejä:
    118
    Saadut tykkäykset:
    0
    Juurikin noin, eli elementin molemmat puolet ovat linjan sisällä. Tapped hornista on erilaisia variaatioita, tämä tässä säikeessä esitelty on tavanomainen TH ilman mitään erityisiä piirteitä. PA-puolella käytössä myös bandpass-TH -hybridejä, esim Cubo 12/15/18 -bassot (löytyy freespeakerplans.com). Hifipuolella löytyy TQWP, eli siirtolinja, joka kapenee, mutta elementti siis on kokonaisuudessaan siirtolinjan sisällä. Etuna kapenevasta linjasta on laajempi käyttökelpoinen taajuusalue, mutta huonompi hyötysuhde.

    TH:n hyötysuhde on yleensä luokkaa 20% viritysalueen tuntumassa, kun muilla torviratkaisuilla päästään jopa 40 - 50 % hyötysuhteisiin. TH:lla kuitenkin päästään alhaisiin taajuuksiin suhteellisesti pienemmillä koteloilla. Elementin ominaisuudet ovat melko kriittisiä, pitää olla kevyt kalvo ja Vas/Qts -suhde sopivalla alueella. Tätä suhdetta en ole ehtinyt vielä perusteellisemmin tarkastella, mutta tämä mainitaan usein elementin valintakriteerinä. Xmax pitäisi olla riittävä, tässä PD12SB30 -elementissä se on 9 mm. Lisäksi tyypillistä on, että TH:n viritystaajuus tulee olla hieman elementin Fs:n alapuolella. Tässä tapauksessa simulointien perusteella pitäisi päästä 40 Hz alueelle, kun elementin Fs oli muistaakseni 50 - 60 Hz tuntumassa.

    Useimmin PA-elementeistä löytyy sopivia kandidaatteja tapped horneihin, painavakalvoiset korkean Qts:n omaavat hifielementit eivät välttämättä sovi. Tähän lankaan minäkin ensiksi menin, kuten säikeen alkupäässä tulee ilmi...
     
  14. black dog

    black dog Guest Guest

    Liittynyt:
    30.11.2011
    Viestejä:
    118
    Saadut tykkäykset:
    0
    Ehkäpä pieni tilannepäivitys tästäkin projektista olisi paikallaan.

    Torvibasso ollut jo hyvän aikaa valmiina ja joitain alustavia testauksia ja kuuntelukokeita olen tehnyt. Olen tyytyväinen tuotokseeni, se täytyy ihan ensiksi sanoa!

    Ensimmäinen koe heti basson valmistuttua verstaalla (=autotalli). Käytössä oli jostain vanhojen romujeni seasta napattu hifi-lehden 50W mosfet-vahvistin, johon ajoin winisd:llä testisignaalia. Hyvin lepatti lahkeet ja tuntui basson voima koko kropassa. Vähän tehoja lisättäessä maalipurkki tipahti hyllystä ja paikat rämisi oikein kunnolla.

    Seuraavaksi hieman kuuntelukokeita. Kaivoin esiin joskus autossa palvelleet Focalin koaksiaalit, joissa kohtuullinen herkkyys ja mielestäni tasapainoinen ja "kuivahko" soundi. Nämä koteloitu viemäriputkesta tehtyihin koteloihin. Edelleen piti kuunnella tallissa, koska hellasäröä alkoi olla havaittavissa... Bassoa tulee kuitenkin kunnolla ja mielestäni toisto on erittäin hyvälaatuinen - basson toisto on jotenkin erinomaisen vaivatonta, ylemmät bassot iskee todella nasevasti (tuntee helposti kropassa...) ja alempi basso muuten vaan tärisyttelee paikkoja. Hyvän herkkyyden huomaa siitä, että vahvistin on vain 50W ja tuostakin tehosta vain pieni osa käytössä. Veikkaisin, että toisto ulottuu ainakin suunniteltuun 35 Hz paikkeille, ehkä jopa alemmas. Jakotaajuus on ollut kokeiluissa 70 - 120 Hz, parhaat tulokset jossain 100 - 110 Hz paikkeilla. Alimpia taajuuksia en ole suodatellut pois. Mittauksia en ole vielä tehnyt, pitää odottaa kesäkelejä että pääsee mittaamaan ulkona.

    Herkkyyttä siis riittää ja soundi on mielestäni hyvinkin hifistynyt. Monenlaista PA-bassoa olen kuullut (roudannut, asennellut...) ja tällainen tapped horn kyllä pääsi yllättämään positiivisesti. Jotta ei jäisi pelkästään omaksi mielipiteeksi, voin joskus kesällä lainata kokeiltavaksi; olisi mukavaa, jos jossain soittoravintolassa, bilekäytössä tms. tuolle vois tehdä jonkinlaista kestotestiä.

    Tämän basson rakentamisen jälkeen vuorossa aiemmin mainitsemani pikku-PA:n kokoonpano - joskus loppukesästä, kun taas töiltä ehtii. Bassoja rakentelen 2 - 4, todennäköisesti vaihdan elementit Precision Devices'in 12" neodyymeihin. Bassot teen samojen simulointien perusteella, mutta seuraavaksi single-folded -tyyppiset (kuten Nummisoftin kyykkäkärry). Keskialueelle voisi aluksi tehdä kaksi kaiutinta, joihin kuhunkin 4 kpl 10" elementtejä hoitamaan yläbasson ja keskialueen toistoa (sopivat elementit vielä hakusessa) ja niihin sopiva torvi-tweeter... Tai sitten 2 - 4 12" koaksiaalia.

    Pistän joskus myöhemmin lisää kommentteja testeistä ja kuvia systeemeistä. Toinenkin kiva projekti parhaillaan meneillään... eli 300W DIY-vahvistin perustuen LME49830 chippiin sekä IRF:n tai Semelabin FETteihin. Saa nähdä josko tästä projektista jaksaisi aloittaa tänne säikeen.
     
  15. Nummisoft

    Nummisoft Uusi jäsen

    Liittynyt:
    11.01.2008
    Viestejä:
    195
    Saadut tykkäykset:
    0
    Transmissiolinjaa tarkoitus kokeilla seuraavaksi Eminence Kappalite 3015LF elementillä. Päivitystä siis tuohon edellä nähtävään kärryyn.

    Betonivaluputken käyttäminen kotelona kiinnostaa monestakin syystä, halpa, kevyt jne. Toisessa kuvassa simuloitu yhden putken pinta-alan kanssa ja toisessa kolmen. Kysymys kuuluukin voiko putket laittaa rinnan?

    Putkia on siis jo 2,4 m, joten isomman putken hankkiminen ei kiinnostaisi.
     

    Liitetyt tiedostot:

    Viimeksi muokattu: 14.12.2012
  16. mike.

    mike. Guest Guest

    Liittynyt:
    30.09.2012
    Viestejä:
    23
    Saadut tykkäykset:
    0
    itellä pitäs parit kotelot pyöräyttää kans 3015lf, mutta ei ole tullut vastaan vielä ilmaista suunnitelmaa, mistä ois kokemuksia. Kaupallisia suunnitelmia kehutaan maasta taivaaseen, mutta oishan tuo kiva kuulla sivullisen kuulijan kokemuksia. Vielä jos sais ilman suunnitelmat...
     
  17. j_a_k

    j_a_k Käyttäjä

    Liittynyt:
    31.08.2007
    Viestejä:
    2 266
    Saadut tykkäykset:
    7
    Siis miksei omat suunnitelmat kelpaa?? Mitä ihmeellistä kaupallisissa virityksissä on?
     
    Viimeksi muokattu: 14.12.2012
  18. Veke76

    Veke76 Uusi jäsen

    Liittynyt:
    30.03.2010
    Viestejä:
    139
    Saadut tykkäykset:
    1
    Itseä kiinnostaisi myös rakentaa TH, TQWP tai MLTL Eminencen elementillä 3015LF tai LAB 15. Ihmettelen juuri paljon tuosta LAB 15 saa irti. 88dB herkkyys + 6dB torvesta + 27dB/512W vahvistimelta + 3dB puoli avaruus -> 124dB. Kotelosta tulee pakostakin iso kun tähtää F3 30-35Hz. Mut tuolta diyaudio.com löytyy varmasti suunnitelma. ;)
     
  19. black dog

    black dog Guest Guest

    Liittynyt:
    30.11.2011
    Viestejä:
    118
    Saadut tykkäykset:
    0
    Pitkästä aikaa tuli katsottua tänne, ja hauska nähdä että tämä threadi heti listan kärjessä...

    Juuri muutettiin omakotitaloon, jossa 50 neliön kellaritila, joka pyhitetään kotiteatterikäyttöön :cool: Ajattelin tusata (kunhan ehdin) hieman järeämmän TH:n esim. tähän tyylin... Täytyy kuitenkin suunnitella paremmille elementeille, kuin mitä tuossa alkuperäisessä suunnitelmassa on. Muutenkin menee kotiteatterikamat kokonaisuudessaan uusiksi, tilakin täytyy rakentaa tarkoitusta vastaavaksi.

    Aloittelen projektin, kunhan vuosi vaihtuu...
     
  20. jusky

    jusky Käyttäjä

    Liittynyt:
    03.09.2006
    Viestejä:
    1 854
    Saadut tykkäykset:
    0
    Mielenkiintoisia nämä torviviritykset... Itselläkin on nyt noita 12" kappaliteja 2kpl (omissa 70L reflekseissä). Torvikotelolla saisi mukavasti vielä mökää lisää, mutta koko vähintään tuplaantuisi nykyisestä, jos samaan alarajaan tähtää. Nykyisissä riittää toistoa tuonne 35hz hujakoille.