Se lienee tässä se kaikkein raskauttavin seikka, että Topfield on päätynyt käyttämään juuri noita. Eivät he vahingossa laita jotain kalliimpia ja parempia osia. Paitsi ehkä aivan tuotannon alussa, jolloin laitetaan "liian hyviä" komponentteja. Tosin ala-arvoisella suunnittelulla ja osien alimitoituksella saa asiallisenkin komponentin luovuttamaan suhteellisen nopeasti. Jonkunlaisia listoja huonoista konkista löytää googlettamalla 'bad capacitors'. Hyvä yleisohje lienee välttää komponentteja, jotka ovat epäilyttävän paljon muita halvempia ja usein myös jännänmerkkisiäkin tyyliin Sonny, Pipasonic, Samung, Samsoung tms. Toki kaikki speksitkin tulee täyttää, oli merkki mikä hyvänsä. Halpaan perustason tikipoksiin ei ehkä aivan välttämätöntä ole niitä kaikkein kalleimpia High End -komponentteja laittaa. Ellei sille ole joku asiallinen peruste. Olisi kyllä mukavaa, jos suoraan kaupan hyllyltä saisi samoja laitteita myös "Hifi-versioina", eli kustannustehostamattomina versioina. Eli olisivat insinöörien alunperin valitsemilla komponenteilla, jäähdytysratkaisuilla, muuntajilla yms. Heidän mokansa tarvittaessa fiksattuina. Ja komponentit aina jotain asialliseksi katsottua merkkiä ja mallia. Digiboksin osien hinta ei silti kovinkaan paljoa nousisi, sillä jopa vitonenkin lisää komponentteihin saattaisi nostaa laadun aivan uudelle tasolle, kympistä puhumattakaan. Moni varmastikin olisi valmis maksamaan jopa kymmeniä euroja lisää vakaudesta, varmuudesta ja kestävyydestä. Useimmiten tismalleen sama kotelo, piirilevy jne. kelpaisivat, joten varsinaista lisäsuunnittelua ei juurikaan vaadittaisi. Jo paremmat komponentit yksistään saattaisivat tepsiä. Softan kehittämiseen ja testaamiseen Topfield voisi myös "hieman" nykyistä enemmän panostaa. Ja Suomen Topfieldin säheltämiseen kannattaisi varmaankin myös tutustua, niin kauan kuin mainetta ja myyntiä ko. merkillä nyt vielä piisaa. Sen suhteen tämä uusi ominaisuus (tappava jännite) ei ainakaan auta. Mieluummin TAP-tuki yms. takaisin. Bugittomampi firmiskin olisi ihan kiva päivitys.
Expertillä kaveri osasi asiansa ja neuvoi mitä kannattaa tehdä. Tosin kaikista asioista en hänen kanssaan puhunut.
Taitaa olla että sijoittajat älähtäisi (käytännössä siis omistajat), ne kun haluavat maksimivoitot heti eikä viiden tai jopa kymmenen vuoden päästä.... Muutenkin tämä meidän HD Ready pelleily on käytännössä hyydyttänyt isoilta valmistajilta softakehityksen, käsittääkseni "meidän" HD Ready boxejahan ei myydä muualla euroopassa ja kiinnostus korjata vikoja on sen mukainen...
Ei mitään ihmeellistä, huoltoon. Selitteli kyllä paljon eli tiesi asiasta toisin kuin gigantin kaveri. Jos ei tiennyt mitä tehdä.
Niinkai sitä kuvittelee, mutta hommahan menee oikeasti näin, että suunnittelija suunnittelee mitä suunnittelee ja sitten Uppsalan ekonomi tilaa kaikkein halvimmasta paikasta kaikkein halvimmat komponentit ja antaa ne kaikkein halvimpaan puljuun koottavaksi, "säästäen" esim. euron/valmistettu härpäke. Sitten kun arvioitu valmistusmäärä on luokkaa miljoona, äkkiä on tienattu mijoona euroa putsia rahaa... Sen takia autojen tunkit on olleet jo kauan sellaisia peltihärpäkkeitä, joilla saa ehkä kerran auton tunkattua pyöränvaihtoa varten, mutta ei toista kertaa... T: Vesku
Näin se menee ja tämä on sitä bisnestä. Ei ole järkeä tehdä laitetta joka kestää vuosia, kun menee kaupaksi vähemmälläkin. Tämä on harmi mutta näin se vaan on ja sille me ei voida mitään. Nyt joku taas sanoo että voidaanhan kun ei osteta roskaa, naurettava väite tämäkin.
Osaatko sanoa, miksi tämä elko-ongelma koskee lähes ainoastaan digibokseja? Onko tämä pelkästään korealaisten valmistajien ongelma? Minulla eikä kenelläkään muulla, jotka tunnen, ole ollut tällaisia ongelmia muiden AV-laitteiden kanssa. Mikä vika tuossa Topfield-porukassa oikein on? Edellinen maahantuoja meni konkurssiin ja tämä uusi jatkaa saman romun myymistä.
Näitä elko-ongelmia ollut vaikka kuinka pitkään. Esim: monitorit, näytöt, tietokoneet, mikro-aaltouunit, jopa lattiatermostaatit kärsii näistä samoista ongelmista. EDIT: jatketaan keskustelua tuolla : https://www.dvdplaza.fi/forums/showthread.php/89906-Kauanko-digiboksinne-on-kestänyt
Esimerkiksi taulutelevisioita ja tietokoneita (virtalähteiden/emolevyjen vikojen vuoksi kokonaan poistettuja koneita), sekä tietokoneiden littunäyttöjä on aivan yhtälailla konkkaviallisina ser-lavalla jo parivuotiaina. Keskustelua kuluttajaelektroniikan laatutasosta voitte jatkaa tuolla ketjussa. Ei tukita näitä eri laitteiden omia ketjuja, tai ylläpito työllistyy taas asian tiimoilta..
Väitän edelleen, että ei ole ollut tällaisia ongelmia tällaisessa määrin AV-laitteissa ennen digiboksi-aikaa. Tunnen jonkun verran ihmisiä, jotka ovat harrastaneet audio- ja videolaitteita vuosikymmeniä. Tällaiset virtalähdeongelmat alkoivat digiboksiaikakautena. Topfield on ollut merkki, josta olen netissä eniten lukenut ongelmaboksina. Dreambox on ollut vastaava, mutta sitä on myyty niin vähän, että sen voi unohtaa tässä keskustelussa. (edit: omaa kokemusta TF 5100-mallista). Kerro minulle esimerkiksi joku Sonyn tai Yamahan keskisarjan (tai kalliimpi) AV-laite, jonka tiedetään uupuneen konkkien vanhenemisen takia. Jos tämä ongelma on yleistä, niin miksi näitä korjauskonkkasarjoja myydään lähinnä digiboksien korjaamiseen?
Tänään käytin boksin huollossa. Hoitivat tarkastuksen odotellessa. Hyvä että tuli ajettua paikanpäällä, eikä laitettua postiin. Kaikki oli kunnossa.
Joo, mutta rinnassa harjoittelija lappu eli eivät kaikki välttämättä olisi olleet yhtä tietämättömiä.
Itsellä kesti ainakin tosi kauan toi TV:n ohjelmointi (sai räpytellä ch+ nappia kymmeniä ellei satoja kertoja), lopulta kuitenkin lähti toimimaan. Vahvistimen ohjelmointi olikin helpompaa, koska jo toisella ch+ -painalluksella vahvistin sammui eli ohjelmointi onnistui.
Itse tarkastuksessa ei mene kun noin 30 minuuttia lähetyksineen. Loput on postista kiinni. En usko että huollossa on enää kovinkaan suuri jono. Muistaakseni jossain kerrottiin että nämä menevät muiden huoltojen edelle. Tosin voi olla että ei enää ole tätä priorisointia, onhan siitä jo aikaa kun tarkastus piti tehdä eikä sitä loputtomiin pidetä.
Joo, mulla lähti samana päivänä takaisin kun Posti vei Toppyn sinne. Ja tuli vielä ovelle-pakettina, ei moittimista.
Nyt tuli boksi huollosta, turha hälytys. Noh, iskin sitten kovalevyn takaisin kiinni, niin boksi viileästi totetuaa, että levyä ei tunnisteta. MAHTAVAA! Eli siis levy, jolla on tallennuksia ei enää tunnistu koko boksissa. Vittu mitä paskaa. Levy joka toimi oli Seagate Momentus 5400.2 120 GB, ST9120821AS. Yritin saada windowssissa näkymään, mutta ei näkynyt. Sain kuitenkin formatoitua windowssissa, ja näin toimimaan normaalisti. Tämäkään ei kuitenkaan auttanut ja levy ei vieläkään toimi Toppfieldissä.