Terassi haaveet

Keskustelu osiossa 'Kodin suunnittelunurkka' , aloittajana drpepper, 15.04.2009.

 1. drpepper

  drpepper Käyttäjä

  Liittynyt:
  05.10.2007
  Viestejä:
  316
  Saadut tykkäykset:
  0
  Moron

  Olisi haaveissa tehdä omakotitalon takapihalla kokonaan katettu terassi. (osa terassista talon katon alla)

  Ja vesätä tuohon tilaan Takka/Grilli, siis jossa voisi tyyliin paistaa piffit parillalla ja syksyllä vaikka poltella puita lämpimikseen..

  Ideoita? Nettisivuja yms aiheesta?

  Pitäisi saada jotain ideoita lisää jotta tämä projekti saataisiin käyntiin...

  :OI
   
 2. Muffe

  Muffe Uusi jäsen

  Liittynyt:
  07.08.2003
  Viestejä:
  58
  Saadut tykkäykset:
  0
  googlen (kuva)hakuun vaikka "pergola", sillä aloitin oman vastaavan rakennelman kartoittamisen.
   
 3. nepa

  nepa Alakerran HFR CIH -mies. Tukijoukot

  Liittynyt:
  17.10.2001
  Viestejä:
  7 940
  Saadut tykkäykset:
  778
  Netistä löytyy ihan googlettamalla hyviä terassinteko-ohjeita ja K-raudoista löytyy myös. Itse tein K-raudan ohjeella ja hyvä tuli.

  Perustukset kannattaa tehdä kunnolla. Tietenkin paljon riippuu myös siitä millaiseen maahan terassin tekee ja miten iso siitä tulee.

  Grillinä toimii hyvin kaasugrilli jonka voi talveksi laittaa varastoon.

  Minkä kokoista terassia olet suunnitellut?

  Jos aiot tosiaan tehdä kokonaan katetun terassin niin kannattaa varautua hankkimaan rakennuslupa sitä varten.

  Helpommalla pääset, jos ostat markiisin. Jos asut lähellä Ruotsia niin markiisi kannattaa hakea sieltä. Hinnat ovat alle puolet Suomen hinnoista.
   
 4. drpepper

  drpepper Käyttäjä

  Liittynyt:
  05.10.2007
  Viestejä:
  316
  Saadut tykkäykset:
  0


  Niin tarkennataas.. Eli Suomessa on usein kylmä, siksi saisi olla katettu kokonaan ja saisi lämitettyä takalla (=puilla).
  Koko on noin 4x3m.
  Ajatuksissa on joku takka/grilli kompleksi (ja mahd jotain kesäkeittiön tynkää) joka siis muurattaisiin mallin mukaan kun sellaisen vaan keksisi.
  Kaikki netissä olevat ovat jotain USA hömpötyksiä yms. Eli ei toimi "pergola" , "patio" yms haut.
   
  Viimeksi muokattu: 15.04.2009
 5. nepa

  nepa Alakerran HFR CIH -mies. Tukijoukot

  Liittynyt:
  17.10.2001
  Viestejä:
  7 940
  Saadut tykkäykset:
  778
  http://www.rautia.fi/index.asp?id=D2A1CA780EA14091B0D73BD14CF39C31&tabletarget=&MENU_1_open=true Sivun lopussa!
  http://www.kestopuu.fi/docs/23_Terassiesite.pdf

  Tuossa on jo pari. Oma terassi on periaattessa tuon ensimmäisen mukainen, kooltaan 9x4 metriä.

  Googleta vaikka hakusanoilla "Terassi rakennusohje" niin pitäisi löytyä jotain.

  Jos tosiaan haluat tuollaisen käytännössä lämpimän tilan niin kannattaa aluksi kysyä joltain kunnan/kaupungin rakennusviranomaiselta, että saako semmoista rakentaa.

  Toiseksi mitä itse olen erilaisia terasseja kokenut niin olen todennut huonoimmaksi juuri tuollaisen kokonaan katetun. Se läpinäkyvä muovi likaantuu helposti ja kesällä lämpö kerääntyy sisälle jolloin siellä on tukahduttavan kuuma.
  Talvella ne taas helposti muuttuvat varastoiksi, kun niitä ei juuri jakseta käyttää.

  Nämä tietenkin ovat ihan toinen tykkää äidistä ja toinen tyttärestä- juttuja, mutta itse pidän eniten perinteisestä avoinaisesta terassista mihin aurinko paistaa, mutta pienen tuulenhengen mahdollisuus on myös. Siinä riippumatossa hyvää kirjaa lueskellessa ja olutta nauttiessa on hyvä olla. :) Hehe.
   
 6. JTX

  JTX Aktiivinen käyttäjä

  Liittynyt:
  28.09.2001
  Viestejä:
  5 796
  Saadut tykkäykset:
  14
 7. Muffe

  Muffe Uusi jäsen

  Liittynyt:
  07.08.2003
  Viestejä:
  58
  Saadut tykkäykset:
  0
  No tämähän onkin helppo tapaus, kun mistään netissä olevista malleista ei saa ideoita joita soveltaa/yhdistelee niin sitten vaan kynä ja paperia + mielikuvitusta niin saa sellaisen kuin haluaa. Ei tarvi keneltäkään kysyä millaisen tekisi. Paitsi kunnan/kaupungin rakennusviranomaisilta.
   
 8. Oede

  Oede Uusi jäsen

  Liittynyt:
  18.02.2009
  Viestejä:
  13
  Saadut tykkäykset:
  0
  Ohjeita joutuu todellakin yhdistelemään että saa mieleisensä terasssin. Jossakin piha & puutarha -ohjelmassa (en muista mikä niistä) rakennettiin juuri terassia. Niistäkin saa joitain kuvallisia vinkkejä.

  Minkälaista sahaa olette muuten käyttäneet terassin rakentamiseen? Edellisen tein ihan käsisahan voimalla, mutta nyt on taas terassin rakennus edessä ja mietin olisiko joku sähköinen vaihtoehto hyvä.
   
 9. Harry

  Harry Aktiivinen käyttäjä Tukijoukot

  Liittynyt:
  06.09.2004
  Viestejä:
  1 903
  Saadut tykkäykset:
  7
  Konevuokraamosta käyt hakemassa jiirisirkkelin tai kaupasta tälläisen halvan koneen. Käsisahallakin toki pärjää, mutta sirkkelillä homma käy nopeammin ja saat paremman näköistä jälkeä jos lautojen päät jäävät näkyviin. Puukeskuksessa oli muuten ainakin vielä viime kesänä sellaisia ilmaisia ohjevihkosia, joissa oli mm. terassin rakennus neuvottuna.
   
 10. Käikäle

  Käikäle Käyttäjä

  Liittynyt:
  14.03.2001
  Viestejä:
  992
  Saadut tykkäykset:
  0
  Itse hankin terassin tekoa varten halvimman jiirisirkkelin mitä silloin sai eli 69€ vermeen clas ohlssonilta. Hoiti hommansa terassilautojen ja runkopuiden sahauksessa. Yhteen nurkkaa tuli viistettä mihin tuo saha ei riittänyt mutta loput sahattiin käsisahalla. Sahaa on käytetty myöhemmin muuallakin ja lainattu kavereillekin joten on kyllä maksanut itsensä takaisin. Nyt myöhemmin ja viisaampana ostaisin vähän paremman sahan ja ehkä liulla varustetun.
   
 11. nepa

  nepa Alakerran HFR CIH -mies. Tukijoukot

  Liittynyt:
  17.10.2001
  Viestejä:
  7 940
  Saadut tykkäykset:
  778
  Ohjeista on varmaan suurin hyöty perustusten tekemisessä. Ainakin itse olin ihan hukassa siinä miten perustukset tehdään ja miten terassi kiinnitetään niihin.

  Ja toinen juttu oli se minkälaista koolausväliä kannattaa käyttää.

  Sitten kun nuo asiat olivat selviä otin vain kynän ja paperia ja piirtelin haluamanilaisen terassin ja sillä hyvä.

  Rakentamisessa menikin sitten täysi viikonloppu ja muutama olutpullo. :)
   
 12. drpepper

  drpepper Käyttäjä

  Liittynyt:
  05.10.2007
  Viestejä:
  316
  Saadut tykkäykset:
  0
 13. Muffe

  Muffe Uusi jäsen

  Liittynyt:
  07.08.2003
  Viestejä:
  58
  Saadut tykkäykset:
  0
  Juurikin noin että tekniset asiat on oltava tiedossa ennen kuin rakentelee yhtään mitään.

  Jos terassi ei tulisi taloon kiinni helpointa olisi tehdä ilman mitään maan alle meneviä rakenteita.

  - Oma pihaterassi makaa halkastuista puhelinpylväistä tehdyn pohjakehikon päällä joka on pedattu betonisilla sadevesikouruilla maahan. Tolpan pyöreä puoli istui noihin sopivasti. Koolinkeina 2"x"5 painekyllästettyä n.50 cm jaolla, kansilaudat 120x32mm. Jos routa sattuu heiluttamaan, runko ei varmasti anna periksi ja rakelma palaa paikoilleen kesän tullen.

  - Talossa kiinni olevaa terassia varten kaivettiin talon päädystä maat pois n, 2 metrin syvyyteen (patolevyn laittoa varten) ja samalla valettiin betonilaatat n.60x60 cm reilun metrin syvyyteen, 6 metrin matkalle 4 tolppaa. Valuun L- muotoiset raudat pystyyn tolppaharkkoja varten. Routaeristys koko terassin alalle (tolppien puolelta ylikin). Harkot muurattiin oikeaan korkoon, pilarikenkä ylimmäiseen kiinni. Etureunan perustus on valmis. Talossa kiinni oleva puoli, alhaalle kannakelankku kivijalkaan kiinni lyöntiankkureilla ja toisen pitkän sivun perustus on valmis. Lattian ulkokehä 2"x5" p-kyllästetty lankku kyljellään. Pystytolpat (45x95mm) pultattiin molemmin puolin tuota, ja kattotuolien etureunan kannatuslankku vastaavasti kiinni. Katon takareunan lankku ylös seinään talon runkotolppiin. Kattotuolit siis makaa noiden päällä. Katon kaato helppo määritellä seinälankun ja tolppien korkeuserolla.

  - Vielä voisin kertoa etukuistista joka on sisäverannan jatkona, ts saman katon alla. Etureunassa ruuvipaalutus (http://www.ortkivi.fi) joka on ylivoimaisesti helpoin tapa, korvaa betonitolpat. Ei ollut saatavilla kun edellinen rakennettiin vuonna -98.

  - Itse suunniteltuja kaikki kolme, kaksi täysin omaa disainia, ja takapihan pergola yhdistelmä omaa ja lainattua.

  - Tärkeintä pitää huoli routimisen estosta kun rakentaa taloon kiinni. Omani on pysynyt sijoillaan nyt 11 vuotta, eli tolpat on tarpeeksi syvällä ja routaeristys riittävä.

  Hyvin suunniteltu on näissä enemmän kuin puoliksi tehty, toivottavasti tästä on jotain apua..
   
 14. Muffe

  Muffe Uusi jäsen

  Liittynyt:
  07.08.2003
  Viestejä:
  58
  Saadut tykkäykset:
  0
  - Lasikatolla, ootko kysynyt jostain kuinka paksua (turva- tjms.) lasin oltava jotta kestää normien mukaisen lumikuorman? Miten ajattelit kiinnittää katon rakenteisiin? Routiminen ja rakenteiden eläminen estettävä täysin, lasi kun ei paljon jousta. Veikkaan tästä että sulla on kohtuu iso budjetti varattuna, joten helpointa on tilata suunnittelu ja rakentaminen alan yritykseltä. Vaikkapa http://www.jamar.fi/
   
  Viimeksi muokattu: 16.04.2009
 15. Renton

  Renton Uusi jäsen

  Liittynyt:
  30.05.2006
  Viestejä:
  50
  Saadut tykkäykset:
  0
  Kirjastosta oli lainassa norjalaisten tekemä 'Viihtyisät terassit ja oleskelupaikat' kirja. Kuvien perusteella lähes joka terassilla Norjassa on takka tai uuni. Maassa maan tavalla :) Kirjassa on kans ohje pihatakalle.

  Monet ohjeet antaa ymmärtää että perustukset voi latoa tasaiselle maalle, ja routimisenesto hoidetaan sora/hiekkapohjalla. Oletteko kiinnittäneet terassia mitenkään? Jos ei, onko kiinnittämättömyydestä ollut huolia?

  Muffe näyttää kiinnittäneen sekä taloon että tolppiin, vain olisihan se helpompi ilman. Oma piha ei ole routinut missään laattojen alla.
   
  Viimeksi muokattu: 17.04.2009
 16. Muffe

  Muffe Uusi jäsen

  Liittynyt:
  07.08.2003
  Viestejä:
  58
  Saadut tykkäykset:
  0
  Kyllähän maapohjaisenkin voi tietty tehdä, pintamaat reilusti pois, styroksia/finnfoamia tjms sellaiseen syvyyteen että päälle saa vielä asennusheikat (jos siis kivilattia). Styrokseihin kaatoa reunoja kohti jotta mahdollinen vesi valuu pois lattian keskeltä. Puusta jos rakentaa niin terassihan on ikäänkuin laituri kuivalla maalla. Kun tolppien perustus on maan alla/kiinni talossa kaikki rakentaminen niistä ylöspäin on helpompaa kun on tukeva lähtö jonka päälle tehdä. Ja jos rakennelma on edes jostain kohtaa kiinni talossa niin routa ei sitä saa juurikaan heiluttaa tai joku paikka repeää.

  - Itsellä kiinni joka paikassa siksi että päätyterassin lattia on sinne vievän talon oven kynnyksen tasalla, ei tarvitse porrasta ja etukuisti taasen onkin pääsisäänkäynnin "katos" ja lattian korkeus maasta n.metri. Kun lattia on irti maasta niin ainakin nykyajan p-kyllästetyn puun ikä pitenee huomattavasti.

  - Ja itse teen tämmöiset mielummin kerralla kunnolla ettei tarvitse korjailla ja kiroilla jälkikäteen. Toki pääsee erittäin helpolla jos haluaa, se vaan saattaa kostautua myöhemmin. Kuten tiedetään, juosten kusten menee reisille.
   
 17. drpepper

  drpepper Käyttäjä

  Liittynyt:
  05.10.2007
  Viestejä:
  316
  Saadut tykkäykset:
  0
 18. Muffe

  Muffe Uusi jäsen

  Liittynyt:
  07.08.2003
  Viestejä:
  58
  Saadut tykkäykset:
  0
  Niin siis tilaat tehdastekoisen asennettuna, et siis ole itse tekemässä. Paljonko kustantaa? Parvekelasituksien hinta kai alkaa alkaa jostain 1000 eurosta ja lasiterassin hinta tod.näk luokkaa 0 perään. Kuten arvelin, käytät siis reippaasti massia, joten tilaa avaimet käteen niin pääset helpolla ja saat takuun asennuksen myötä koko hommalle. Ainakin pohjien tekoa ei tarvitse paljon miettiä, niin hyvät kuin mahdollista jos lasia on seinät ja katto.
   
 19. kenny01

  kenny01 Uusi jäsen

  Liittynyt:
  27.07.2006
  Viestejä:
  44
  Saadut tykkäykset:
  0
  http://www.tammistonpuu.com/

  Yläneellä sijaitsee tuommoinen pienehkö firma, mikä suoltaa
  kaikenlaista pihakalustetta, katettua terassia moduuleina ja
  grilli/ pihakeittiöitä.
   
 20. drpepper

  drpepper Käyttäjä

  Liittynyt:
  05.10.2007
  Viestejä:
  316
  Saadut tykkäykset:
  0
  Hinnat olivat kyllä paljon halvemmat kuin olin ajatellutkaan.

  Eli reilusti alle 10k jää tuo lasitus. (koko noin 5,5 x 3,5m)

  Pohjat tehdään itse (niihin kohtiin kun vaatii)