Teollisuusvaahtomuovi akustointiin

Keskustelu osiossa 'Kodin suunnittelunurkka' , aloittajana akutin, 10.02.2008.

  1. Siskebab

    Siskebab Guest Guest

    Liittynyt:
    03.04.2008
    Viestejä:
    101
    Saadut tykkäykset:
    0
    Itse kävin ostamassa kolme 1000 X 500 X 30 mm rouhevaahtomuovilevyä biltemasta pienellä varauksella, että onkohan niistä mihinkään.

    Poistin foliot toiselta puolelta, lähti melko nätisti irti, sitten hain paikallisesta tokmannista normi 40x10mm listaa, joista tein kehykset niin että seinän ja rouhevaahtomuovin väliin jäi tuo 1cm ilmarako.

    Lopuksi päällystin taulut nätisti kankaalla, kiinnitin taulut takaseinälle ja voin kertoa että oli positiivinen yllätys! Huoneen akustiikka parani omasta mielestäni PALJON, hirvittävä "taustakohinakaiku" katosi kokonaan, ainakin minun korvallani kuunneltuna. =)

    Hintaa yhdelle taululle tuli n. 27€ kankaineen.
     
  2. kloever

    kloever Guest Guest

    Liittynyt:
    23.11.2003
    Viestejä:
    305
    Saadut tykkäykset:
    0
    Pääsin vähän tarkempia mittauksia tekemään. Huoneen leveys kokonaisuudessaan 3,7 metriä, pituus 5,5 metriä, josta kuuntelupaikalta takaseinään 2,3 metriä. Tällöin varmasti olisi aihetta takaseinän akustoimiseen? Valmiiksi profiloituja paneeleita olen meittinyt mm. Eccophonelta ja Akustointi.fi Wigfoamit. Soittelin pikaisesti matkaämyreistä 100-10k Hz ääniä siellä ja selvästi 200Hz alkaen on suurimmat kaiut siellä. Toisaalta puheääni myös kaikuu jonkin verran, omaa ääntäni en ole mitannut mutta liekö siellä normaalissa miehen äänessä.

    Huomasin naapurisovun kannalta suurimmat ongelmat: heti oikean kaiuttimen vieressä on 1,2 metriä leveä vesipatteri sekä kuvassa lähempänä makuuhuonetta on toinen samanlainen, ikkunan alla. Kannattaisiko nyt ennen muuttoa jo soittaa LVI-yhtiöön ja keskustella putkien eristämisestä? Lueskelin tästä jo juttua toisessa threadissa, pelkään että tämä olisi suurin ongelma äänen kulketumiseen naapurustoon.

    Takaseinälle kehittelin jo mielessäni DIY-diffuusoria, jonka rakentaisin tähän tyylin. Tuosta saisi valkoiseksi maalattuna ihan kivan sisustuselementin samalla.

    Ideoita riittää, lähinnä aloittelijan pelko epäonnistumisesta ja tiedon riittämättömyydestä saa minut kysymään neuvoja.
     
  3. kahvis

    kahvis Guest Guest

    Liittynyt:
    06.11.2005
    Viestejä:
    870
    Saadut tykkäykset:
    0
    Osaisiko kukaan arvioida mikä olisi kyseisestä vaahtomuovilaadusta parasta kuutiopainoltaan akustointiin.

    50, 75, 100, 130 vai 220 kg / m^3
     
  4. kahvis

    kahvis Guest Guest

    Liittynyt:
    06.11.2005
    Viestejä:
    870
    Saadut tykkäykset:
    0
    ^

    "The acoustic foam we employ is a charcoal grey professional semi-open cell studio-grade dense acoustic foam that is non-shedding and does not crumble or generate dust. This is approx. 60-65Kg/m³ - which is unusually dense compared to cheaper alternative noise-reduction foams."

    Vois toi 75kg/m^3 mennä... :confused:
     
  5. DVB-G

    DVB-G Käyttäjä

    Liittynyt:
    05.03.2003
    Viestejä:
    10 281
    Saadut tykkäykset:
    30
    Riippuu taajuudesta mihin sitä halutaan käyttää.

    Jos pitää bassoja vaimentaa, raskaampi on aina parempi, mitä raskaampi vaahto sen parempi.

    Diskanteilla päinvastoin, noista painoluokista kun valitaan. Eli kevein peilaa vähiten diskantteja, kaikki kyllä vaimentavat.

    Jokaisen kannattaisi ostaa itselleen jokaista painoluokkaa esim. 50*50 cm palanen koekuunneltavaksi, jos myyjä suostuu myymään. Tai sitten ostetaan kimpassa neliömetrin pala kutakin painoluokkaa ja jaetaan niistä jokaiselle 50*50 palanen kutakin painoluokkaa (vain 5 cm paksut tai sitä paksummat kiinnostavat minua).

    Paras varmaan olisi asentaa kerros studioprofiilia näkyviin, sen alle keskipainavaa sileää vaahtoa kerros keskitaajuuksia imemään, sen alle raskasta vaahtoa bassoja imemään, sen takana ilmarako kustannuksia säästämään.


    .
     
    Viimeksi muokattu: 17.02.2010
  6. kahvis

    kahvis Guest Guest

    Liittynyt:
    06.11.2005
    Viestejä:
    870
    Saadut tykkäykset:
    0
    Kuuntelupaikan takana olisi tälläinen kirjahylly seinää vasten.
    Kuuntelupaikka on ihan kirjahyllyn edessä.

    [​IMG]

    Ideana olisi vetää bilteman halppis akustointi levyä pintaan ohut kerros rikkoakseen tasaisen pinnan, sitten voisi olla vaikka 5cm tuota 50kg/m^3 ja sen takana 15-20cm 100-130kg/m^3. Tälläisia settejä 5x5 matriisin seuraavalla tavalla (hyllyn koko: 185x185x38,5):

    K = kaappi
    A = akustoitu
    O = tyhjä

    [K][O][K][O][K]
    [A][A][A][A][A]
    [A][A][A][A][A]
    [K][A][A][A][K]
    [O][O][O][O][O]
    < alariville pelkkää rakasta 130kg/m^3 30cm verran, oisko apua?

    Kuinkahan helposti takaseinän ylidemppaa? se on lähin pinta kuulijasta ja kaiuttimista, jos ei ehkä etuseinää lasketa kaiuttimista nähden.

    Tämän lisäksi huoneeseen tulisi ehkä suoraan kaiuttimen taakse jonkinlainen bassoansa. Se voisi olla rouhemuovista, varmaan kohtuullisen painavasta seillasesta. Muotoa hainevä sivuprofiilista, tasaiset pinnat laittiaa ja seinää vasten tottakai. Korkeutta vaikka 70cm ja syvyys 40-50cm
     
  7. JustSonic

    JustSonic Guest Guest

    Liittynyt:
    23.08.2008
    Viestejä:
    220
    Saadut tykkäykset:
    0
    Kahvis oli löytänyt mielestäni huomattavan raskasta vaahtomuovia, 220kg/kuutio, missähän määrin tälläinen toimisi bassoansan materiaalina? Millainen siitä bassoansasta nyt kannattaisi tehdä, kun ohjetta on ollut useamman laista? Toki jonkun näköinen asuttavuuskin olisi kiva säilyttää kun olohuoneeseen olisi tulossa. Pitäisikö sitä ostaa oikein mittavehkeet vai kierrellä ympäri huonetta etsien korvakuullolta sitä bassoansan paikkaa? Vai voisiko se olla esim sohvan alla, jos sinne vaan mahtuu pari kuutiota?? Jotain DVB-G vinkkiä kaipais :D

    Ai niin piti vielä kysymäni yhtä asiaa. Jos tekisi kaiuttimien taakse tuollaista akustolevyä, niin onko päätöntä laittaa esim tuota 220kg tavaraa ja sitten ~75kg ja sitten profiili vai muuttuuko tiheys liian suurilla portailla?
    -Js
     
  8. saurama

    saurama Uusi jäsen

    Liittynyt:
    16.05.2002
    Viestejä:
    616
    Saadut tykkäykset:
    10
    Bassoansojen parhaat paikat ovat aina ensimmäisenä huoneen nurkissa. Keskellä huonetta teho on pienin. Jos sohva on takaseinää vasten niin sen runkoon voi hyvinkin olla ideaa puuhata vaimennin. Mikäli seinä on metrin-pari sohvan takana niin materiaali menee paljolti hukkaan.
     
  9. JustSonic

    JustSonic Guest Guest

    Liittynyt:
    23.08.2008
    Viestejä:
    220
    Saadut tykkäykset:
    0
    Ei tää kartanon länsisiipi kuitenkaan niin suuri ole, että olisi toiveita sohvan sijoittamisesta muualle kuin seinään kiinni. Eli voisi olla jotain ideaa tuupata sitä raskainta vaahtomuovia sohvan alle ja taakse se minkä saa ja vähän lisää.

    -Js
     
  10. Lobotomy

    Lobotomy Uusi jäsen

    Liittynyt:
    04.01.2006
    Viestejä:
    893
    Saadut tykkäykset:
    0
    Villa yksinään on kaikkein tehottomin kulmissa, missä bassojen teho on paineena. Villa vaimentaa ilman liikettä ja ääni on eniten ilman liikkeen muodossa ihmiskorvan kuulemien vaimentumien kohdalla.

    Kulmassa bassoansa toimii, mutta se ei ole teoriapohjalta enään pelkkää absoboivaa villaa. Villan sisään jäävä tilavuus pyrkii paineistumaan samalla tavalla kuin ympäröivä ilma. Paineistuakseen ilmaa on liikuttava villan sisään tai sieltä pois huoneen paineen muutosten mukana. Villa voi vaimentaa tätä liikettä, jolloin bassoansa toimii. Tätä varten villan on olta täysin umpinainen paali tai villan pitää olla tuettu jäykkään kehikkoon ja villan etupinnassa ei saa olla vuotokohtia.
     
  11. saurama

    saurama Uusi jäsen

    Liittynyt:
    16.05.2002
    Viestejä:
    616
    Saadut tykkäykset:
    10
    Hyvä testi erilaisten villojen toimivuudesta bassoansassa. Parhaiten toimivat bassoalueella ja alimmalla keskialueella ne, joissa on alumiinipaperi pinnassa. 705 FRK:ta vastaa Suomen markkinoilla esim. Paroc Fireslab.

    http://www.ethanwiner.com/density/density.html

    Vaimentimen paksuus vaikuttaa aina siihen, miten alas se taajuuskaistalla toimii. Parin alimman oktaavin ongelmiin kannattaa pureutua parimetristä villapaalia mieluummin resonaattorilla, subbarin ekvalisoinnilla tai sijoittamalla monta subbaria tilaan toistamaan samaa signaalia.
     
    Viimeksi muokattu: 04.07.2010
  12. Grr

    Grr Uusi jäsen

    Liittynyt:
    27.08.2003
    Viestejä:
    597
    Saadut tykkäykset:
    0
    Toi on hyvä testi, siitä huomaa ettei villa nurkassa auta yhtään mitään bassotaajuuksilla.
     
  13. saurama

    saurama Uusi jäsen

    Liittynyt:
    16.05.2002
    Viestejä:
    616
    Saadut tykkäykset:
    10
    Auttaa se yläbassoilla, jossa on iso osa sävyistä. Ja vaikka keskibassoilla mittauksissa ei tapahdu isoja, ero kuuluu kyllä. En pitäisi villasta tehtyä bassoansaa kulmassa huonona asiana koska se toimii erittäin laajakaistaisesti ja oletetulla tavalla (ei ylläreitä). Ne alimman parin oktaavin ongelmat pitää tietysti korjata eri tavalla.
     
  14. alspe

    alspe Käyttäjä

    Liittynyt:
    09.10.2006
    Viestejä:
    4 245
    Saadut tykkäykset:
    0
    Perinteinen plazakommentti. Bassot ovat alueella 1-30 Hz.:OI Siellä se musiikin informaatio on, subbariin kaikki rahat.:OI

    Yläbeissiin sointiaika pienenee 200-400 ms --> 100-150 ms:iin. Eihän se juuri mitään ole.:confused:
     
  15. Veron

    Veron Guest Guest

    Liittynyt:
    18.10.2005
    Viestejä:
    225
    Saadut tykkäykset:
    0
    Oliskohan 5 cm paksusta rouhevaahtomuovista parin sentin ilmaraolla hyväksi ensiheijastusten vaimentajaksi?
     
  16. Ykskytä

    Ykskytä Guest Guest

    Liittynyt:
    18.07.2001
    Viestejä:
    2 609
    Saadut tykkäykset:
    0
    Totta kai tuo on parempi kuin ilman mitään. Rouhevaahtomuoveja on niin moneen lähtöön, että lopputuloksen hyvyyttä on vaikeampi ennustaa kuin mineraalivillalla.
     
  17. DVB-G

    DVB-G Käyttäjä

    Liittynyt:
    05.03.2003
    Viestejä:
    10 281
    Saadut tykkäykset:
    30
    Päinvastoin. Villoissa, etenkin ämmille suunnitelluissa pinnoitetuissa sisustusmalleissa, on ylimmän diskanttipään heijastavuudessa huikeita eroja. Pahimmillaan ne heijastavat ultraääniä yhtä hyvin kuin lasi. Marimekkokuviot sun muut pirulliset muovi/metallikalvot pinnassa raiskaavat diskanttiabsorption ulkonäön alttarilla.

    Toistan: VILLAtuotteissa hifikelpoisuus on täysi mysteeri ennen omakohtaisia kuuntelukokeita tai omia mittauksia diskanttitajuuksilla. Valmistajat eivät paljasta miten absorbentit käyttäytyvät 4001 Hz ja sitä suuremmilla taajuuksilla.



    Rouhemuovit taas ovat huomattavasti luotettavampia. Kaikki pinnoittamattomat mallit lähtökohtaisesti kelpaavat minulle. Ja minä en siis mitään ämmien paskapinnoitettuja sisustusvilloja ota vastaan edes ilmaiseksi. Koska minä en siedä mitään diskanttiheijastuksia absorbentista. Olen lepakoiden kaveri.

    Rouhemuovit ovat joko tehokkaita tai tehottomia. Siis vaimentavat ääniä tai eivät vaimenna. Mutta niistä puuttuu diskanttien peilaavuus. Kaikista raskaimmat mallit kyllä voivat hieman peilata ultraääniä, mutta silti HUOMATTAVASTI VÄHEMMÄN kuin pinnoitetut villat.



    Suosittelen käyttämään omia korvia ja mittalaitteita, koska maapallo on pullollaan markkinointi-insinöörien laatimia taulukoita ja puutteellisia/valehtelevia mittakäppyröitä. Omin korvin ja mittauksin olen asiat havainnut.
     
  18. DVB-G

    DVB-G Käyttäjä

    Liittynyt:
    05.03.2003
    Viestejä:
    10 281
    Saadut tykkäykset:
    30
    Sekin etu vaahtomuoveilla on, että ne voi vapaasti vääntää kaaren muotoon, jolloin niistä mahdollisesti peilautuva diskantti pirstoutuu laajalle alueelle. Akustovillalevyjä (pinnoitettuja) ei voi taivutella kaarille tai pilareiden ympärille.
     
  19. Ykskytä

    Ykskytä Guest Guest

    Liittynyt:
    18.07.2001
    Viestejä:
    2 609
    Saadut tykkäykset:
    0
    Rouhevaahtomuoveista ei useinkaan anneta edes tiheyttä. Mineraalivilloista taas on jo paljon pääteltävissä kun tietää mahdollisen pinnoitteen ja tiheyden.
     
  20. Veron

    Veron Guest Guest

    Liittynyt:
    18.10.2005
    Viestejä:
    225
    Saadut tykkäykset:
    0
    Kävin kysymässä Tampereen Vaahtomuovista tuon rouhevaahtomuovin hintaa. 5 cm paksu levy maksaa 63 € neliö. En hoksannut kysyä minkä painoista se on, mutta täytyy varmistaa ennen ostoa.