TB W4-655SA rakentelua

Keskustelu osiossa 'Tee Se Itse / DIY' , aloittajana JJJ, 20.03.2005.

  1. JJJ

    JJJ Guest Guest

    Liittynyt:
    22.10.2004
    Viestejä:
    14
    Saadut tykkäykset:
    0
    Äkkiä kun ääntä täytyi pöntöistä saada niin vielä on vähän pintakäsittelyä tekemättä. Ruuvit pois, pyöristää kulmat, kitata ja maalia pintaan.

    Noin äänellisesti vois sanoa että yllätti tuo diskantti, vaikka on siitä täällä ja muualla ollut juttuakin. Keskiääntähän tuo toistelee oikein mukavasti, mutta että sitä diskanttiakin tulee. Kuihvahko tuo ääni on kun ei bassotoisto kuitenkaan riitä matalia toistamaan. Olisi paikka laittaa jokin 10" kaveriksi niin varmasti paranisi.

    Ajatuksena oli tehdä sopiva umpikotelo(3 litraa) joka seinän viereen asennettaessa toisi kuitenkin tuonne alapäähänkin jämäkkyyttä, johtuen huonekorostuksista. Toki näin kyllä käy, mutta ei sitä alapäätä kuitenkaan koskaan liikaa ole.

    Summa Sum... sopivat satelliiteiksi tai omassa tapauksessa PC kajareiksi vallan mainiosti. Hakkaavat aina mennen tullen muovipöntöt.
     

    Liitetyt tiedostot:

  2. Xerxes

    Xerxes Guest Guest

    Liittynyt:
    19.01.2004
    Viestejä:
    309
    Saadut tykkäykset:
    0
    Jep, hyviä elementtejä ovat. Omiani olen kuunnellut jo muutaman kuukauden, eivätkä ole menettäneet pätkääkään loistoaan. Lähikuutelussa ero kaikkiin aiemmin kuuntelemiin kaksitiepurkkeihin on korvat avaava :). Johtunee juurikin diskantin jakotaajuuden puuttumisesta ja ehjästä impulssivasteesta.

    Ärsyttäviä piirteitä ei ole ilmennyt sen ~7 kHz korostuman jälkeen, joka alkoi erottua jo varttitunnin kuuntelun jälkeen ennen ensimmäsiäkään mittauksia. Suosittelen notch-filtteriä tuolle korostumalle (tämä ei siis ole se sama notch-filtteri, jota yleensä laajakaistoille näkee keskiääniä vaimentamassa).

    Ehdin nyt vähän kuuntelemaan noita W3-315SC purkkejakin suljettuna pienessä vajaan parin litran (testi)kotelossa. Ääni on hyvin pitkälle sama kuin 655:ssa, mutta bassopäähän toki jää pieni aukko kun subin jakotaajuus on kiinteästi noin 80 Hz. 315:t eivät vaikuta aivan niin suuntaavilta kun 655:t.
     

    Liitetyt tiedostot:

  3. R2D2

    R2D2 Guest Guest

    Liittynyt:
    18.02.2005
    Viestejä:
    203
    Saadut tykkäykset:
    0
    hmmmm...mitähän mahtoi maksaa per kipale nuita elementtejä? saattas jossain vaiheessa itellekkin pätkähtää tietsikka kajareiksi tuommoset :)
     
  4. AC*

    AC* Guest Guest

    Liittynyt:
    18.07.2004
    Viestejä:
    232
    Saadut tykkäykset:
    0
  5. R2D2

    R2D2 Guest Guest

    Liittynyt:
    18.02.2005
    Viestejä:
    203
    Saadut tykkäykset:
    0
    Kiitti, ei ole todellakaan hinnalla pilattu nuo elementit.
     
  6. JJJ

    JJJ Guest Guest

    Liittynyt:
    22.10.2004
    Viestejä:
    14
    Saadut tykkäykset:
    0
    Niin tuota yläpään korostumaa näyttäisi kyllä olevan speksienkin mukaan, mutta en ole noita niin paljon soitellut että pystyisin analysoimaan korostuksia. Eikä ole kyllä itsellä oikein vertailukelpoisia kaiuttimiakaan, täytynee mennä kavereiden luo kuuntelemaan kunhan tästä joskus kykenee.

    Tietenkin tuo bassopää pitäisi saada kuntoon myös ennenkuin syvällisempää viritystä harkitsen. Voi olla että kun basson saa kuntoon, voi tuo saundikin kuulostaa omaan korvaan miellyttävämmältä(nyt liian kireä omaan makuun).
     
  7. cnclld

    cnclld Uusi jäsen

    Liittynyt:
    24.02.2005
    Viestejä:
    46
    Saadut tykkäykset:
    0
    Onko joku koittanut noita refleksikoteloituna? Tietokoneelle olen noista ajatellut purkit väsätä, mutta jonkinlaista alkeellista bassotoistoa saisi niistäkin tulla. Jos subbarin joutuu tekemään joka tapauksessa kaveriksi, olisi sama käyttää jotain 3-tuumaista jolla olisi valmiiksi tasaisempi diskanttipää. Näiden mittauksien perusteella notchi tuohon kilohertsin tienoille ei myöskään tekisi pahaa.
     
  8. Eccumulator

    Eccumulator Uusi jäsen

    Liittynyt:
    19.08.2003
    Viestejä:
    691
    Saadut tykkäykset:
    3
    Itse en tekisi refleksiviritteistä elementille, jonka resonanssitaajuus on korkea ja kartion liikevara pieni. Lisäksi refleksin viritystaajuus jäisi kuitenkin melko korkeaksi (70-100Hz). Viritystaajuuden alapuolellahan kartion liike kasvaa huomattavasti jonka seurauksena särökin kasvaa. Tämä kohta sattuu noin 40-80Hz kaistalle ja juuri näitä bassotaajuuksia musiikissa on melko paljon.
    Yleensä refleksikotelot viritetään alas (20-40Hz) jolloin liikepoikkeaman suuri kasvu sattuu niin matalalle taajuusalueelle, joita musiikissa juurikaan ei ole (paitsi koneella tehty teknohömppä). Toisaalta refleksireiänhän voi aina tukkia. :cool:
     
  9. Xerxes

    Xerxes Guest Guest

    Liittynyt:
    19.01.2004
    Viestejä:
    309
    Saadut tykkäykset:
    0
    En minäkään näitä ilman lisäbassoa kuuntelisi. Omissa koteloissani on refleksiputket, mutta tukittuna niitä olen tähän asti pitänyt kun ei ole ollut aikaa säätää niiden kanssa. Reflekseissähän viritystaajuuden alapuoli leikataan suotimella pois, joten pitäisi olla hirmuista vaaraa ylittää liikepoikkeama?

    Yksi mielenkiintoinen projekti olisi tehdä kaksitiekaiuttimet, joissa olisi 3-tuumainen laajakaista "diskanttina". Jakotaajuuden saisi vedettyä jonnekkin 100-200 Hz tienoille. Ei liene yhtä häiritsevä kuin tyypilliset 3-4 kHz jakotaajuudet(?).
     
  10. Eccumulator

    Eccumulator Uusi jäsen

    Liittynyt:
    19.08.2003
    Viestejä:
    691
    Saadut tykkäykset:
    3
    Onhan se vaihtoehto tuokin.

    Itse kumosin resistanssikotelo idean, jossa olisin käyttänyt W3-315SC elementtejä, koska hieman teoriaa opiskeltuani totesin ettei nuo elementit ole oikein ospivat moiseen viritykseen. Joten teenkin viivalähteen (line array) jossa käytän 5-7 kappaletta W3-315SC elementtejä sekä alapäätä tukevoittamaan Hertsiltä tilatut W6-658A elementit (missähän ne viipyy :)). Aivan alimpiin taajuuksiin ei tuollakaan päästä, mutta ei ole tarviskaan.
     
  11. kakoskel

    kakoskel Uusi jäsen

    Liittynyt:
    13.10.2004
    Viestejä:
    443
    Saadut tykkäykset:
    0
    Minulla on suunnitelmissa tehdä tällainen kaiutin. Alaosaksi tulee Peerlessin HDS sarjan 6½ tuumainen, ja taajuudet sieltä mistä toistaa (eli noin 100-120Hz) Tangbandin W3-871 4kpl/kotelo. Basso-osan olen aikonut toteuttaa aktiivisena kun se on niin helppo sovittaa noiden Tangbandien jatkeeksi, verrattuna passiiviin. Ja onhan se säädettävyyskin etu.
    Tony Gee mailasi mulle Soup- mallin kotelopiirustukset, siitä meinaan kotelomuodon lähteä rakentamaan. Elementit tulee tietenkin kovasti erinäköiset kuin soupissa. Mutta komeat :rolleyes:
     

    Liitetyt tiedostot:

  12. cnclld

    cnclld Uusi jäsen

    Liittynyt:
    24.02.2005
    Viestejä:
    46
    Saadut tykkäykset:
    0
    Luonnollisesti 4-tuuman elementistä ei saa täysipainoista bassotoistoa mitenkään. Tässä kokoluokassa ei voi paljoa 3 millin liikepoikkeamaa ja 70 hertsin resonanssitaajuutta parempia arvoja odottaakaan. Myöskään vaatimukset tässä käytössä eivät ole mitenkään valtaisat, muuten en parin kympin laajakaistoja katselisikaan. Kyse olikin siitä josko refleksikotelolla saisi bassoa edes vähän kun suljetulla kotelolla sitä ei saa ollenkaan. Liian matalat voidaan sitten suodattaa pois.
     
  13. AC*

    AC* Guest Guest

    Liittynyt:
    18.07.2004
    Viestejä:
    232
    Saadut tykkäykset:
    0
    Onko joku teistä rakentanut noiden W4-657SC:n ympärille kaiutinta? Tarkoitus olisi tehdä noista 3-4 litraiset refleksit takakaiuttimiksi.
     
  14. Pikkuveli

    Pikkuveli Guest Guest

    Liittynyt:
    17.01.2003
    Viestejä:
    202
    Saadut tykkäykset:
    0
    Tekasin tommoset: http://www.student.oulu.fi/~shaapal/Kotiteatteri/W4-655SA/W4-655SA.html

    Eivät ole omassa käytössäni, mutta mukavalta ne kuulostavat. Ihan taatusti riittävät kuvailemassasi käytössä. Mitään suotimia en alkanut tekemään ja aika kova metakka lähtee, ennen kuin liikepoikkeama ylittyy.
     
  15. bymoor

    bymoor Uusi jäsen

    Liittynyt:
    10.08.2004
    Viestejä:
    42
    Saadut tykkäykset:
    0
    Mulla oli vähän samanmoinen pläni, mutta yläpäitä hoitamaan vain yksi W3-871:nen. Alle 150Hz tulee sitten luultavasti Peerlessin 833429:stä, joka vaikutti hinnalta ja ominaisuuksilta ihan pätevältä. Jako kylmästi 1-asteen passiivina ja 2-3 deppaa vaimennusta tuolle alapäälle ettei jyrää. Kotelo korkee ja kapea tolppa, jossa sisätilavuus refleksi alapäälle ~20 litraa.
     
  16. DTSMan

    DTSMan Guest Tukijoukot Guest

    Liittynyt:
    12.06.2003
    Viestejä:
    2 266
    Saadut tykkäykset:
    3
    Sait mailia :)
     
  17. joop

    joop Guest Guest

    Liittynyt:
    03.08.2003
    Viestejä:
    83
    Saadut tykkäykset:
    0
    Minä laitoin autoon tuollaiset W4-655SA:t kun satuin saamaan 3kpl käyttämättömiä suht edullisesti(sikäli kun nyt eivät ole edullisia jo uutena). Senverran syväthän nuo ovat ettei puhettakaan että olisivat menneet heittämällä ekkerin vakiopaikoille joten jouduin tekemään "kuupat" niille. Aluksi vanerista(vai mitä lieneekään levyä) autoon sopiva palanen johon kiinnitin mdf-kiekon mihin ämyri sopii kiinni, seuraavaksi pingotin tämän "luurangon" päälle kankaan jonka kovetin hartsilla. Lopuksi vielä lasikuitua vahvikkeeksi sisäpuolelle ja maalia pintaan, pakkelia ei tarvinnut kovin paljoa käyttää koska kankaan pingotus onnistui hyvin. Lopputulos on mielestäni ihan hyvä kun huomioi etten jaksanut hirvittävästi panostaa projektiin rahallisesti enkä ajankäytöllisesti, tuo pohjamaali taitaa jäädä lopulliseksi väriksi kun sopii noinkin hyvin sisustukseen. Olisihan tuota helmaremontista ylijäänyttä korin väristä maaliakin, mutta taitaisi tulla turhan huomiotaherättävät. Äänestä senverran että ei nyt mitään hifiä, mutta kyllä noista sävelradiota sen ~20min jaksaa kuunnella mitä kesätyömatkalla menee.

    kuvat : http://joop.ahjo.cop.fi/tb_w4-655sa/

    ja laitetaan nyt samalla vielä keskeneräisestä 3*W3-871-projektistakin kuvia
    jos joku ei ole vielä nähnyt : http://joop.ahjo.cop.fi/tb_w3-871/
     
  18. DIAR

    DIAR Ugh! Tukijoukot

    Liittynyt:
    13.01.2003
    Viestejä:
    2 206
    Saadut tykkäykset:
    9
    Oletko tilittänyt jossain kuunteluvaikutelmia. Mulla on ajatuksena tehdä mökille W3-871 kaiutin. Onko esim. filtteri välttämätön?
     
  19. joop

    joop Guest Guest

    Liittynyt:
    03.08.2003
    Viestejä:
    83
    Saadut tykkäykset:
    0
    täällä http://www.diyaudio.fi/phpBB2/viewtopic.php?t=15 on jotain juttua tuosta projektista ja myös jotain kuunteluvaikutelmia, joskaan noissa lopullisissa koteloissa en ole vielä kuunnellut. Jos tarkoitat notch-filtteriä niin eihän se pakollinen ole, mutta uskon että kyllä sillä saa parannettua toistoa. Refleksikotelohan vaatii jonkilaisen ylipäästösuotimen jotta vasteesta saa järkevän, tosin tästäkään ei vielä ole käytännön kokemuksia. Hiljaa hyvä tulee. :)
     
  20. DTSMan

    DTSMan Guest Tukijoukot Guest

    Liittynyt:
    12.06.2003
    Viestejä:
    2 266
    Saadut tykkäykset:
    3
    Ajattelin rakentaa joko W3-871S tai W4-655SA elementeistä keittiöön ja myöhemmin myös vanhemille budjettikotiteatteriin kaiuttimet. Kumpaahan elementtiä kannattaa käyttää? Kotiteatteriin tulee subi tottakai mutta keittiöön ei :) Ongelmaksi muodostuu se etten osaa yhtään suunnitella/mitata koteloa. Eli onko jossain päin nettiä valmiina kotelopiirrustukset noihin elementteihin? Tarkoituksena kasata suurinpiirtein tämän malliset/kokoiset pöntöt: http://www.student.oulu.fi/~shaapal/Kotiteatteri/W4-655SA/W4-655SA.html