Talon/elokuvahuoneen suunnittelua

Keskustelu osiossa 'Kodin suunnittelunurkka' , aloittajana MiSakko, 14.06.2017.

 1. MiSakko

  MiSakko Uusi jäsen

  Liittynyt:
  14.06.2017
  Viestejä:
  10
  Saadut tykkäykset:
  0
  Terve,

  Nyt vihdoin, ikuisuudelta tuntuneen suunnittelun jälkeen, olisi tarkoitus tulevana maanantaina lyödä kaivinkoneen kauha tonttiin.

  Vanhaan talooni tein pieneen huoneeseen (n. 9m2) oman dedikoidun elokuvatilan, joten siitä oppineena myös nyt rakennettavaan taloon on moinen tulossa, kylläkin huomattavasti suurempana (n. 20m2).

  Vanha elokuvatila oli täysin musta (Mustat tapetit, mustat seinät ja katto, lähes koko huoneen kokoinen musta karvamatto) ja se alkoi tuntua jotenkin liian tummalta/ahdistavalta vaikkakin elokuvaelämys oli taattu! Uuteen on tarkoitus tehdä tilasta hieman viihtyisämpi käyttäen vähän vaaleampiakin sävyjä, säilyttäen edelleen kuitenkin selkeästi elokuvateatterimainen tila. Tähän kaipaisin kokemuksia, mitkä värit esimerkiksi toimii missäkin rakenteissa (katto, seinät, lattiat)?

  Lattiaan on tarkoitus laittaa kokolattiamatto. Mistä näitä mahdollisesti nykyään kannattaa hankkia? Viro?

  Vanhassa huoneessa kuvaa hoiti Epsonin fullHD tykki ja kiinteä 90" kangas. Tuo oli edelliseen tilaan sopiva (kun ei leveämpi huoneeseen mahtunut :D), mutta nyt kokoa olisi tarkoitus kasvattaa reilusti tuosta, ehkä johonkin 130-140" tienoille? Kankaan ajattelin tehdä itse akustisesti läpinäkyvästä versiosta ja rakentaa kaiuttimet sen taakse. Onko näissä nykyään joku "standardi", kenen rakennussarjoista nuo kannattaa tehdä? Entäs tykki? Varmaan ainakin 4K kannattaa jo valita, onko näissä joku nykyään selvästi muita edellä?

  Talo tulee loivaan rinteeseen, josta johtuen huoneen puolessa välissä on porrastus (60cm). Alunperin oli tarkoitus, että nostaisin puukoolauksella alemman tason lattiaa noin 30cm ja tekisin alemman tason lattiasta kokonaisuudessaan subwooferin. Taloon ja tilaan on kuitenkin tulossa vesikiertoinen lattialämmitys ja olen alkanut miettiä, että sotkisiko moinen rakenne tuon toimivuuden kokonaan?

  Akustisesti tila tulee olemaan hankala, koska talo tehdään kokonaan tiilistä väliseinineen. Tila tulee varmasti vaatimaan suuret bassoansat ainakin pariin nurkkaan, sekä erinäisiä vaimennuslevyjä sekä kattoon että seiniin. Ylemmän tilan takareuna on tarkoitus täyttää kirjahyllyillä/kirjoilla. Onko kokemuksia kirjojen akustisista vaikutuksista?

  Taloon on tarkoitus tehdä taloautomaatiota käyttäen Fibaro + ZWave yhdistelmää, jolla tullaan ohjaamaan mm. koko talon valaistuksia, ilmanvaihtoa ja lämmitysjärjestelmää. Mediahuoneen osalta olen ajatellut, että lisäksi kytkettäisiin ainakin rullaverhot kyseiseen järjestelmään. Tähänkin kaipaan ideoita, mitä kaikkea te muut olette automatisoineet?

  Olipas siinä tarinaa, kiitos jos jaksoit lukea loppuun asti. Tulen päivittelemään tänne satunnaisen epäsäännöllisesti sitä mukaan kun projekti etenee. Tarkkaa aikataulua projektille en ole asettanut, mutta toivon vahvasti, että viimeistään jouluna 2018 talossa jo asuttaisiin.

   
 2. aarno2815

  aarno2815 Aktiivinen käyttäjä

  Liittynyt:
  03.03.2001
  Viestejä:
  4 471
  Saadut tykkäykset:
  86
  Väreiksi voisi mielestäni harkita viininpunaista ja eri sävyisiä harmaita värejä. Viininpunainen on tyylikäs(olen itse käyttänyt aiemmin) ja harmaa sopii sen kanssa. Sävyjen valintaan kannattaa panostaa.

  Screeniksi kannattaa mielestäni valita, mikäli hynä ei ole esteenä kiinteä screeni, jossa sähkömoottorin avulla voi rajata 16:9, tai widescreen leveyden. Sellaista sain ihailla muutama päivä sitten, oikein hyvä laite!
  Jotkut vannovat tuon läpinäkyvyyden nimeen, mutta harkitse itse...

  Tykiksi minä olen valinnut itselleni JVC X5000, jota voin suositella, ei ole kaikkein kalleimpia 4K-tykkejä.
  Minä selviän olohuoneen pimentämisestä yhdellä leveällä rullakankaalla(330-340cm), enkä tarvitse sähkörullaverhoa. Kannattaa siis satsata suunnitteluun tuon osalta mieluummin.
  Kirjat akustoivat hyvin, on kokemusta, mutta sivuseinäsijoituksesta tosin.
  http://audiovideo.fi/testi/prismaso...a-cinomorph-c-100-anamorfinen-linssi-testissa
   
  Viimeksi muokattu: 14.06.2017
 3. MiSakko

  MiSakko Uusi jäsen

  Liittynyt:
  14.06.2017
  Viestejä:
  10
  Saadut tykkäykset:
  0
  Kiitos kommenteista. Voi kun olisikin sellainen tilanne, ettei hynä olisi esteenä. Valitettavasti vaan elämän realiteetit pitää kiinni lompakon nyöreistä. Projekti vie jo muutenkin kaikki omat, vieraat ja varastetut, joten ihan mihin vain ei yllä.

  Punaisen ja harmaan yhdistelmästä itsekin pitäisin, mutta valitettavasti tuo parempi puolisko ei hyväksy punaista missään sävyssä...

  Tuollaisen muuttuvan leveyden kankaan pystyisi varmaan kohtuullisen pienellä vaivalla askartelemaan itsekin, käyttäen noita Fibaron kaihdinohjaimia (https://www.cleverhome.fi/tuotteet.html?id=6/15). Jos täytyy kokonaan valmis tuote ostaa, niin ei varmasti riitä markat...

  Hyvä kuulla, että kirjoista on positiivisia kokemuksia akustiikan osalta. Ovat mielestäni kuitenkin paljon kauniimpia silmälle kuin jotkut perus akustiikkapaneelit (vaikkakaan ei varmaan kokonaan moisten tarvetta poista).

  Tykin osalta olen ajatellut, että yrittäisin pysyä alle 3k€ luokassa. Onko mahdoton tehtävä onnistua löytämään kunnollinen peli moisella rahalla? Tuo JVC, mitä ehdotit näyttäisi olevan jossain 4,5k€ luokassa?
   
 4. latexii

  latexii Tuttu käyttäjä

  Liittynyt:
  14.03.2004
  Viestejä:
  2 996
  Saadut tykkäykset:
  490
  Naapurimaassa on aika kivasti panostettu kotiteattereihin myös.. Sieltä voi vähän vakoilla. Mielestäni esim. tuon teatterin värimaailma on aikas ok. Itselläni on myös JVC X5000 ja diy mallia oleva lycra kangas. (~130" -tuumaa) sitä voin ainakin suositella (helppo tehdä, halpa ja akustisesti vallan mainio)

  Täällä on tosiaan 2.35:1 kangas joka on koko seinän levyinen, kankaan voi maskeerata helposti -> 16:9 -kuvamoodiin moottoroiduilla verhokiskoilla ja sametilla. Näin siis omani olen toteuttanut, hieman budjettikötöstys. Mietin aikaisemmin jättisuurta 16:9 kangasta johon olisin "rulla"moottorilla rakentanut alhaalta ja ylhäältä tulevat maskit ja kuva olisi muuntunut täten 16:9 -> 2.35:1 mutta se meni liian hankalaksi toteuttaa.
   
 5. MiSakko

  MiSakko Uusi jäsen

  Liittynyt:
  14.06.2017
  Viestejä:
  10
  Saadut tykkäykset:
  0
  Ja seuraava kysymys on, että minkämoinen kasa kaiuttimia nykyään kuuluu laittaa?
  Joskus luin jostain etu yläkaiuttimista? Entä takakaiuttimet, pelkästään taakse vai sekä taakse että sivuille?
   
 6. latexii

  latexii Tuttu käyttäjä

  Liittynyt:
  14.03.2004
  Viestejä:
  2 996
  Saadut tykkäykset:
  490
  Älä sekoita JVC X5000 ja X5500 :). X5000 taitaa saada demovehkeenä / vähän käytettnä aika edukkaasti.
   
 7. latexii

  latexii Tuttu käyttäjä

  Liittynyt:
  14.03.2004
  Viestejä:
  2 996
  Saadut tykkäykset:
  490
  9.1.4 -setupilla pääset varmaan kivasti "alkuun" (+ subbarit) (10 lattialla 4 katossa, yksi lattiaämyreistä subutin). Tosin taidat päästä alkuun jo 7.1.4 -setupillakin. Cediassa taidettiin esitellä jo 9.1.6 -setuppikin. Eli aika kasan tarvitset kaiuttimia, riippuen toki mihin noista päädyt // mitä vahvistimesi tukee
   
  Viimeksi muokattu: 14.06.2017
 8. MiSakko

  MiSakko Uusi jäsen

  Liittynyt:
  14.06.2017
  Viestejä:
  10
  Saadut tykkäykset:
  0
  Mielenkiintoista. Onko nuo kaikki samalla korkeudella? Jos on, niin jotenkin tuntuu, että nuo numero viiden kaiuttimet olisivat vähän turhat ja sama äänimaisema olisi helposti tehtävissä jakamalla signaali vaan 2 ja 6 välille? Mitäs nuo 8 ja 9 ovat?
   
 9. latexii

  latexii Tuttu käyttäjä

  Liittynyt:
  14.03.2004
  Viestejä:
  2 996
  Saadut tykkäykset:
  490
  Katkoviivalla merkatut kattoon
   
 10. TummaPaahto

  TummaPaahto Uusi jäsen

  Liittynyt:
  24.11.2016
  Viestejä:
  16
  Saadut tykkäykset:
  3
  Mikäli et halua mustaa luolaa - ehkä hyvä niin - niin suosittelen kuitenkin tummia sävyjä. Vaaleat seinät, katto ja lattia kankaan lähellä tai edes näkökentässä on myrkkyä elokuvanautinnolle. Jos kerta huone on dedikoitu teatteri, niin se viihtyisyys valot päällä on toissijainen asia, mutta kuitenkin asia, jonka voit saavuttaa myös tummemmilla ei-mustilla sävyillä. En tiedä onko tämä edes kovin tumma eikä värimaailmakaan ole omaan silmään, mutta tässä yksi esimerkki aika simppelistä ja toimivasta värimaailmasta ja muutenkin lukemisen arvoinen threadi diy miehelle.

  Jos kerta dedikoitu kotiteatteri, niin omasta mielestä kannattaa panostaa siihen kunnon tykkiin. Ärsyttää sitten katsoa niitä leffoja kun se musta ei olekaan mustaa vaan harmaata ja paljonko on palanut rahaa sen eteen eikä tyydytä. Ok, jos 3000 euroa on sinun rajasi, niin ei se Epsonin TW9300 ole kaikkien mielestä / kaikkien arvioiden mukaan niin merkittävästi huonompi JVC verrattuna. Itselle ei edes tule dedikoitu kotiteatteri ja suunnitelmissa juurikin JVC X5000.

  Pisteet akustisesti läpinäkyvästä kankaasti, hyvä valinta kunnon teatteriin. Ehdotan, että teet scope eli 2.35:1 kuvasuhteen kankaan (tai 2.39 tai 2.40....), kuten latexii ja Arttu78, jos et tule siihen tulokseen, että 16:9 sopii itsellesi paremmin. AVS foorumilta löytyy paljon ohjeita - kuten tämä. Onko latexii sulla jotain kirjoitusta/kuvia/ketjua oman kankaasi teosta? Onko tuo linkittämäsi kuva sinun? Teitkö kehikon flättinä eli esim. haapa (ei mänty) kakkosnelosesta kasattuna siten, että kehikon syvyys seinän pinnasta on se 5cm (vs "syvä" versiona kasattuna 10cm) ja 10cm leveä sivu tulee katsojaa kohti? AVS foorumilla oli jossakin ketjussa perusteltu "syvänä" rakentamista sillä, että ajan myötä kehikon rakenne vastustaa vääntymistä kankaan jännityksen myötä. Mene ja tiedä - ehkä se vaikuttaa enemmän muilla jäykemmillä valkokankailla kuin spandex/lycra, jotka ilmeisesti venyvät aika kivuttomasti.

  Kun kerta teatteria rakennat nyt, kun Atmos on saavuttanut suosiota, niin ehdottomasti suosittelen harkitsemaan 7.1.4 kokoonpanoa äänen osalta. Sama olla 7.1.4 eikä 5.1.4, kun sulla se takaseinä on. Eikä ne 4 kattokaiutinta niin kalliiksi tule, mutta uskoisin, että tuovat merkittävän lisän niin uusiin Atmos raidallisiin elokuviin kuin vanhoihinkin leffoihin ja sarjoihin dolby upmixerin myötä. Eikä niitä sivu- ja takakajareita mahottoman lähelle reunimmaisia/takimmaisia katsojia, jos yhtään voit asiaan vaikuttaa.

  Mitenkäs olit ajatellut sen valkokangasseinän toteuttaa? Jos haluat todella helpporakenteisen valeseinän; valeseinän jota on helppo muokata jos muutat kokoonpanoa; pääsyn helposti kaiuttimille ja huolettoman johtojen vedon kankaan takana, jolloin asioiden muuttaminen siellä on helppoa; ilman mitään kipsilevypölysekoilua, niin vilkaseppas tämä BIGmouthinDCn valkokangasseinän "maalitolppa" rakenne. Kannattanee useampi sivu lukea threadin alusta ja tuolla samalla sivullakin on alempana esimerkki flätistä valkokankaan kehikosta.

  Muista, että kuvia sitten tänne tai se ei ole tapahtunut.
   
 11. MiSakko

  MiSakko Uusi jäsen

  Liittynyt:
  14.06.2017
  Viestejä:
  10
  Saadut tykkäykset:
  0
  Tuota tykin hintapolitiikka olen vähän peilannut siihen, että se on kuitenkin se yksittäinen asia, joka tilasta tulee varmasti nopeiten "tiensä päähän" ja vaatii päivitystä. Kun taas hyvin tehdyt kaiuttimet ja tila muuten on käytännössä ikuiset. Ja eri rakennusprojekteja sivusta seuranneena on tiedossa se, että siinä vaiheessa kun tuota huonetta tehdään, on budjetti jo kuitenkin pirusti paukkunut yli, joten jostain on pakko yrittää säästää. Aika kuitenkin näyttää kuinka tyhjyyttään pörssi tuolloin ammottaa...

  Tilan käyttötarkoitusta täytyy ehkä hieman vielä avata lisää. Vaikka otsikkoon kirjoitinkin elokuvahuoneesta, niin oikeampi termi olisi ehkä tuo pohjakuvassakin oleva mediahuone. Tahtotila on, että tuo tulisi toimimaan enemmän arkiolohuoneen tyyppisenä tilana, jolloin tilan viihtyvyys on tärkeää myöskin hieman valaistuna ja kuvaa tullaan varmasti katsomaan myös sellaisissa tilanteissa, jossa kaikki valot eivät ole täysin pois päältä. Käyttö tulee todennäköisesti jakautumaan jotakuinkin seuraavasti:
  - 40% Tv-sarjat
  - 20% Elokuvat
  - 20% Urheilu (lähinnä jääkiekko)
  - 20% Pelaaminen (PS4)
  Eli vaikka puhe oli elokuvahuoneesta, niin elokuvat tulevat todennäköisesti vastaamaan vain noin viidesosaa katsotusta ajasta. Kaikki muu materiaali tulee todennäköisesti vielä pitkään olemaan 16:9 formaatissa, niin olisi noiden speksien valossa tuon kokoinen kangas kuitenkin parempi?

  Juu eiköhän nuo kattokaiuttimet tule lätkittyä tuota varten, kun taloon on muutenkin tulossa kattoon aimo kasa kaiuttimia. Kaiuttimien sijoitus tulee varmasti aiheuttamaan hieman päänvaivaa, kun istumapaikat tulevat olemaan kahdessa eri rivissä ja lisäksi vielä 60cm korkeuserolla varustettuna. Tuota 9.1.4 en nää mitenkään 7.1.4 verrattuna tarpeelliselta, joten varmaan tuon 7.1.4:n mukaan tulee edettyä.

  Ei ole vielä tullut pohdittua tuota kangasseinää sen laajemmin. Jonkinlainen valeseinärunko siihen on rakennettava, jotta saa kaiuttimet järkevästi ja tukevasti sijoitettua. Samalla sen voisi varmaan tunkea täyteen villaa akustointitarkoituksessa ja esim kulmiin bassoansat?
   
 12. MiSakko

  MiSakko Uusi jäsen

  Liittynyt:
  14.06.2017
  Viestejä:
  10
  Saadut tykkäykset:
  0
  Ja totta kai kuvat tulevat tänne sitten kun ollaan siinä vaiheessa, että jotain alkaa tapahtumaan.
   
 13. TummaPaahto

  TummaPaahto Uusi jäsen

  Liittynyt:
  24.11.2016
  Viestejä:
  16
  Saadut tykkäykset:
  3
  Ymmärtäähän tuon, jos ei vaan rahat riitä kaikkeen ja joutuu laitteistossa tekemään kompromisseja. Mutta kyllähän tykki voi kestää vuoskymmenen, lampun vaan vaihtaa. Itellä kohta 9 vuotta ollut sama tykki ja toinen lamppu menossa. Ok, koska ollut niin persaukinen, niin en ole voinut päivittää tykkiä, mistä jo pari vuotta haaveillut. Ja jos nyt ostaa vale 4K tykin eli esim JVCn e-shift teknologialla varustetun tykin, niin mitä resoluutio on sitä hot shittiä 6 vuoden päästä.

  Ok no jos elokuvat ovat nuin pieni osa niin 16:9 lienee parempi sinulle. Selvästikin omaat hieman diy henkisyyttä, niin katso saatko suunniteltua sähkökäyttöisen ylä- ja alamaskin. AVS foorumi ja google on jälleen loistava apu, etkä ole ensimmäinen asian kanssa painiva. Ne maskittoman kankaan "mustat" palkit ovat kuitenkin häiritsevä tekijä, niin maskit olisi hyvä olla. Ja itseasiassa ei niiden pidä olla sähkökäyttöiset, jos elokuvien osuus on nuin pieni. On nuissa keskusteluissa tullut vastaan käsin asetettavat magneetein pysyvät maskit, joita kaupallisetkin valmistajat myyvät kankaiden lisäks eikä siinä kauan aikaa mene, kun ne asettaa paikalleen.

  Dolbyn ohjeissa usein näkee vain yhden sohvarivin ja jotain kompromissejahan joutuu tekemään, kun sulla on yläetu ja ylätaka kaiuttimet. Olisiko paras vaihtoehto sijoittaa kattokaiuttimet kuningaspaikan mukaan (eturivin keskipaikka?) eikä huolehtia muista. Kyllähän se takarivikin kuulee ne yläetukaiuttimet vähän kauempaa ja ylätakakaiuttimet suoraan yläpuolella. Tässä pari keskustelua Atmos kajareiden sijoituksesta useamman rivin teatterissa:

  http://www.avsforum.com/forum/89-speakers/1709490-installation-atmos-speaker-setup-2-rows.html
  http://www.avsforum.com/forum/19-de...296930-dolby-atmos-speaker-config-3-rows.html
  http://www.avsforum.com/forum/19-de...struction/2168617-7-1-4-multi-row-layout.html

  En tiedä kuinka järeät etukaiuttimet sulle tulee, mutta foorumeilla näkee porukan monesti tekevän erillisen kaiutinseinän (baffle wall) kangasseinän taakse. Onko idea eristää valkokangas kaiuttimien tuomalta värinältä vai mikä, kun valkokangasta ei kiinnitetä siihen kaiutinseinään - en tiedä, en muista.

  Jos tuota villaa käyttää, niin eikös silloin pidä aina huolehtia villan eristämisestä jollain kankaalla, muovilla tai levyllä ettei villan kuidut leviä huoneilmaan? Ihtee kiinnostas tummaks maalattu gyptone-seinä, mutta millä hitolla ne rakojen seinämät saisi maalattua ilman, että sen taustakankaan sotkee maalilla...
   
  Viimeksi muokattu: 15.06.2017
 14. krauta

  krauta Käyttäjä

  Liittynyt:
  26.11.2002
  Viestejä:
  254
  Saadut tykkäykset:
  6
  Millainen järjestys huoneeseen on tarkoitus tehdä? Screen ja pääkaiuttimet tuonne alemmalle tasolle, istuimet 600mm ylemmäs takimmaiselle tasolle? 900mm kaide välissä? Kyllä alempaa lattiaa voi nostaa kuten olit ajatellut, lattialämpö kuitenkin nousee ylöspäin, kunhan sitä ei eristetä kotelon sisään. Voihan rakenteen jättää reunoilta vaikka auki ja kotelo irti lattiasta niin että lämpö pääsee jakautumaan.
   
 15. latexii

  latexii Tuttu käyttäjä

  Liittynyt:
  14.03.2004
  Viestejä:
  2 996
  Saadut tykkäykset:
  490
  Jos jotakuta kiinnostaa niin Mareksilla on vissiin demovehje JVC X5000 vielä myynnissä. Joskus sitä kaverilleni kysyin mutta hän (idioottina) meni ja osti Epsonin. Tänään siis Mareks laittoi minulle viestiä että: "jos vielä kiinnostaa X5000 niin soitatko"
   
  Hippo tykkää tästä.
 16. Hippo

  Hippo Tuttu käyttäjä Tukijoukot

  Liittynyt:
  28.07.2004
  Viestejä:
  2 197
  Saadut tykkäykset:
  225
  JVC enemmin kuin Epson, vaikka joutuisi sitten tinkimään jostain muusta. Tykin kuva on kuitenkin se mitä siellä tuijotetaan ja sen eron huonompaan huomaa paljon helpommin kuin vaikka kaiuttimilla.
   
 17. MiSakko

  MiSakko Uusi jäsen

  Liittynyt:
  14.06.2017
  Viestejä:
  10
  Saadut tykkäykset:
  0
  Screen ja pääkaiuttimet juurikin tuon alemman tason seinään ja yritän saada myös ensimmäisen "penkkirivin" (kulmasohva) tuonne alas. Ylätason ja alatason välissä oleva kaide tulee olemaan paikallaan ainoastaan käyttöönotto- ja lopputarkastuksissa :)
   
 18. krauta

  krauta Käyttäjä

  Liittynyt:
  26.11.2002
  Viestejä:
  254
  Saadut tykkäykset:
  6
  Jos nostat alempaa lattiaa 100mm, kaidetta ei enää varmaankaan tarvita. Kaide tarvitaan jos pudotus yli 500mm
   
 19. MiSakko

  MiSakko Uusi jäsen

  Liittynyt:
  14.06.2017
  Viestejä:
  10
  Saadut tykkäykset:
  0
  Päivitelläänpäs tännekin hieman asiaa, ettei vallan unhoitu ketju.
  Tänään alkoi mediahuoneen väliseinän muuraus, joten kyllä tämäkin varmasti joskus valmistuu. Kaikki tuntuu vain vähän verkkaista olevan kun itse tekee melkein kaiken. Ilmastointiputkia on tullut viime päivät asenneltua ja päätin laittaa ylimääräiset äänenvaimentimet heti mediahuoneen tulon ja poiston perään, jos vaikka estäisi pahimpia suhinoita ja toisaalta äänen karkaamista muihin asuintiloihin. Aika näyttää oliko turha investointi. Toistaiseksi ollaan aika hyvin pysytty budjetissa, joten ehkä tykkiinkin riittää lopussa rahat
  Huoneen sisustus/tekninen suunnittelu on kyllä ollut toistaiseksi jäissä, kun koko projekti imee kaikki mehut (noin 150-200h oman päivätyön ohella tullut tehtyä per kk)
  Pistelen kyllä kuvia ja tarinaa, kunhan projekti etenee siihen vaiheeseen.
   
 20. enzie

  enzie Käyttäjä

  Liittynyt:
  20.08.2003
  Viestejä:
  82
  Saadut tykkäykset:
  0
  Kyllä se yksikin auttaa, mutta ei varmasti toinen vielä perään olisi pahitteeksi jos tulee muuten hyvin eristetty tila. Itsellä 125mm poistossa 60 cm pyöreä ja 1m kantikas niin sieltä ei kyllä paljoa ääntä tule läpi vaikka kovemmallakin luukuttaa. Tulossa vaan yksi 60cm pyöreä ja tarvitsisi melkein toisen perään ettei kantaudu äänet muihin huoneisiin.