Taajuusmuutos

Keskustelu osiossa 'Digi-TV' , aloittajana peksa, 13.09.2016.

  1. peksa

    peksa Guest Guest

    Liittynyt:
    09.08.2005
    Viestejä:
    45
    Saadut tykkäykset:
    0
    Mitä pitää muuttaa ? Ohjeissa puhutaan, että pitää tilata antenniasentaja, mutta en ajatellut tilata. Mitähän oikeasti pitää muuttaa ? Digita ilmeisesti huolehtii antenniurakoitsijoiden töistä.
     
  2. vps358

    vps358 Aktiivinen käyttäjä

    Liittynyt:
    11.02.2005
    Viestejä:
    4 769
    Saadut tykkäykset:
    489
    Tyypillisen hyvin hoidettu tiedotus asiasta...
    KOSKEE VAIN ANTENNIN KAUTTA TÖLLÖKANAVANSA SAAVIA
    Kyse lienee olikosenyt 700 MHz-alueen poistumisesta töllöltä ja siirtymisestä data-xG-käyttöön, joka aiheuttanee ainakin Tampereen päälähettimen taajuuksien siirron. Osaksi se voi olla myös siirtymistä T2-tekniikkaan osassa kanavanippuja...
    http://digita.fi/taajuusmuutos.fi

    T: Vesku

    Edittiä: Jos kaikki näkyy ja tuolta digitan sivuilta ei oman seutukunnan asioita tulevaisuudessa sumplata, niin ei tarvii välttämättä tehdä mitään, töllö voi hoitaa muutokset automaagisesti tai taloyhtiö, tai kanavat pitää virittää uusiksi....
     
    Viimeksi muokattu: 14.09.2016
  3. peksa

    peksa Guest Guest

    Liittynyt:
    09.08.2005
    Viestejä:
    45
    Saadut tykkäykset:
    0
    Tarkoittaako sitä, että kanavien taajuusalue supistuu, mutta ei siirry minnekään ? Silloin tuntuisi loogiselta, että uudelleen viritys riittää. Taisit kyllä puhua siirrosta...
     
  4. vps358

    vps358 Aktiivinen käyttäjä

    Liittynyt:
    11.02.2005
    Viestejä:
    4 769
    Saadut tykkäykset:
    489
    ^
    http://digita.fi/taajuusmuutos.fi
    Vielä kerran:
    Jos kaikki näkyy ja tuolta digitan sivuilta ei oman seutukunnan asioita tulevaisuudessa sumplata, niin ei tarvii välttämättä tehdä mitään, riittävän kehittynyt töllö voi hoitaa muutokset jopa automaagisesti tai taloyhtiö, tai kanavat pitää virittää uusiksi....

    Minen voi tietää juuri sinun tilannettasi, laitteistoasi tai antenneitasi, paikallinen antenniurakoitsija tai RTV-liike auttaa tarvittaessa.

    T: Vesku
     
  5. aikanikuluksi

    aikanikuluksi Guest Guest

    Liittynyt:
    14.09.2016
    Viestejä:
    4
    Saadut tykkäykset:
    1
    Voisin ehkä kuvata kokemuksiani korkeassa sijainnissa 6,7 km päässä Espoon Latokasken lähetysasemasta.

    Digitan mukaan taajuusmuutos on tehty, ja uudet taajuudet ovat olleet kohta noin viikon ajan käytössä.
    Omat havaintoni ovat seuraavat:

    Taajuusmuutoksen kohteena olevat kanavaniput:
    - T-nippu E on siirtynyt kanavapaikalle 26 (oli 53), ja näkyy hyvälaatuisena. (Edelleen myös rinnakkaislähetys 53:lla.)
    - T2-nippu H, jonka pitäisi olla siirtynyt kanavapaikalle 39 (oli 26), näyttäisi kadonneen kokonaan.
    - T2-nippu D, jonka pitäisi olla siirtynyt kanavapaikalle 43, onkin edelleen vain alkuperäisellä kanavapaikalla 35.

    Kanavaniput, joihin taajuusmuutoksen ei pitäisi vaikuttaa:
    - T-nippu A kanavapaikalla 32 näkyy kohtalaisella mutta vaihtelevalla laadulla.
    - T-nippu B kanavapaikalla 44 on heikentynyt ja vaihteleva laadultaan, eikä sitä kestä katsoa.
    - T-nippu C kanavapaikalla 46 on huomattavan heikentynyt ja vaihteleva laadultaan, eikä sitä kestä katsoa.

    Aiemmin kaikki kanavaniput ovat olleet katsottavissa tai ainakin havaittavissa digiboksin viritysvalikossa (en katso maksullisia kanavia).

    Tosin jossain vaiheessa etupäässä kanavanippuun C oli jo aiemmin ilmestynyt pientä häiriötä, ehkäpä juuri sen tyyppistä, joka nyt on selvästi lisääntynyt. Alunperin nuo häiriöt näkyivät vanhassa 8. sukupolven Pioneer Kuro televisiossani, mutta kaikki muut laitteeni pystyivät sulattamaan ne ja välittämään häiriöttömän kuvan televisiolle. (Nämä ovat kaksi vanhaa Topfieldin tallentavaa T/SD digiboksia ja uudempi, DNA:n HD-lähetyksiä varten hankkimani pieni perus-T2/HD digiboksi.) Nyt häiriöt kanavanipuissa B ja C ilmenevät kaikissa laittessani.

    Ai niin, en sitten välittäisi ryhtyä keskustelemaan laitteista, antenneista tai suuntauksista. Tässä ovat yksinkertaisesti tämän hetken havaintoni, jos ne nyt sattuisivat jotakuta kiinnostamaan.

    J.K.,
    vastauksena peksalle:

    Mikäli asut omakotitalossa, ja olet tähän asti nähnyt kaikki saatavilla olevat kanavat, ja antenniasiasi ovat pääosin kunnossa, on aika epätodennäköistä, että tämän taajuusmuutoksen johdosta tarvitsisit antenniasentajaa. Pienen pieni mahdollisuus tosin aina on, että jollakin uudella taajuudella maasto-olosuhteista riippuen juuri antennisi kohdalle syntyisi eri teitä etenevien signaalien keskinäisestä kumoutumisesta (interferenssi) aiheutuva heikon vastaanoton piste, joka vaatisi antennin säätämistä. Mikäli antenniasiasi ovat entuudestaan vähän rempallaan, kaikki voi olla mahdollista.

    Ellei televisiosi tee sitä automaattisesti, joudut väistämättä tekemään siinä uuden kanavahaun. Jotkut televisiot eivät kuitenkaan selvästi kerro mille taajuudelle/kanavapaikalle kanavat tarkkaan ottaen virittyvät. Hulluimmassa tilanteessa televisiosi virittyy uudelleen rinnakkaislähetettävälle vanhalle taajuudelle, ja joudut uusimaan kanavahaun lähetysten vanhalla taajuudella päätyttyä. Varmimmin television saa viritettyä oikein, jos sen pystyy tekemään manuaalisesti ja on tietoinen uusista kanavapaikoista.
     
    Viimeksi muokattu: 14.09.2016
    LOP tykkää tästä.
  6. aikanikuluksi

    aikanikuluksi Guest Guest

    Liittynyt:
    14.09.2016
    Viestejä:
    4
    Saadut tykkäykset:
    1
    No niin, kuten olin itsekseni vähän arvellutkin, jouduin sitten kapuamaan katolle.

    Kannoin pihalle kolme pöytää päällekkäin ja niiden päälle katolle näkyvän vara-TV:n sekä hyvällä viritysvalikolla varustetun (muuten hankalan) Technotrendin digiboksin, kytkettynä pitkällä antennikaapelilla sisäpistorasiaan. Varmistin, että vuosi sitten antenniurakoitsijan asentama uusi antenni on niin hyvin suunnattu kuin mahdollista, ja lisäsin antennivahvistusta (antenniverkkoni jakaa signaalin kahdeksaan pistorasiaan), ja kaikki taas näkyy. Kaikenlaista sitä omakotiasuja joutuukin harrastamaan, mutta tulipahan tuokin nyt sitten tehdyksi.

    Vaikutelmaksi silti jäi, että taajuusmuutoksen yhteydessä on kenties joitakin lähetystahoja laskettu. Kuulin myös, että Lohjalla olisi taajuusmuutoksen yhteydessä näkynyt lyhytaikaisesti samanlaisia häiriöitä DNA:n kaapeliverkossa kanavanipuissa, joita taajuusmuutos ei periaatteessa koske. Voisin kuvitella, että sekin signaali kulkee kenties jossain vaiheessa Digitan kautta, ja ehkä jotakin jossakin on jouduttu säätämään.
     
    Viimeksi muokattu: 16.09.2016
  7. GaryTTirn

    GaryTTirn Uusi jäsen

    Liittynyt:
    02.09.2002
    Viestejä:
    61
    Saadut tykkäykset:
    9
  8. aikanikuluksi

    aikanikuluksi Guest Guest

    Liittynyt:
    14.09.2016
    Viestejä:
    4
    Saadut tykkäykset:
    1
    Jopa oli ympäripyöreä ja mitäänsanomaton tiedote. Siitä saa vahvasti sellaisen kuvan, ettei Digita itsekään tiedä, mistä oikeastaan on kyse. Joutuivat jopa jalkautumaan mittauksiin asian todentamiseksi, eivätkä pysty kertomaan sille selvää syytä. Korvaavia toimenpiteitäkään ei vaikuttanut olevan luvassa. Toiminta kaiken kaikkiaan vaikuttaa aika laaduttomalta. Höpötykset vastaanottoantennien virittelystä antenniurakoitsijan avulla ainakin ovat häpeämätöntä ja normaalisti liiketoiminnalle myrkyllistä kaupallisen vastuun välttelyä. Moiseen turvautuminen voi usein olla nähtävissä merkiksi jopa taitamattomasta liikkeenjohtamisesta.

    Mutta hyvä on, tarjoan tässä kaksi heti mieleen tulevaa vaihtoehtoista selitystä Digitaa auttaakseni:

    1. Rinnakkaislähetysten myötä lähettimien yhteenlaskettu tehonkulutus ylittää aiempaa selvemmin niille varatun virransyöttökapasiteetin. Tämä selittäisi kenties myös sen, miksi lähetysten laatu heilahtelee voimakkaasti, ja miksi jo ennen taajuusmuutosta havaittava heilahtelu oli vahvinta iltaisin, kun lähetettävien ohjelmien määrä on suurimmillaan.

    Mikäli tuosta on kyse, niin lähetysten voimakkuuksien voisi ennakoida taas kasvavan, kun rinnakkaislähetyksistä luovutaan. Mutta ehkäpä Digitan pitäisi oikeastaan investoida uuteen poweriin, tai monien digiboksien tapaan ainakin "uusia elkot" :). Ja jos ei tähän varat riitä, niin ehdottaisin ylimääräistä kolehtia ohjelmayhtiöiltä tai mainostajilta, jotta nämä saavat sanomansa perille. Hehän tässä varsinaisia asiakkaita ovat, eivätkä kuluttajat. Mahtavatkohan muuten osata pyytää alennusta pienempien lähetystehojen myötä supistuneesta näkyvyysalueesta? Ja pitäisiköhän heille oikeastaan huomauttaa asiasta?

    2. Muutostöiden yhteydessä asentaja astui huolimattomasti pari lähetysantennia lyttyyn, tai jotain vastaavaa, eikä moista nyt voi edellyttää kenenkään uudestaan kiipeävän tarkistamaan.

    Ehkäpä joku voisi jopa järjestää ideointikisan Digitan auttamiseksi, mutta jotenkin tuo ykkösvaihto on paremman selityksen puuttuessa sopivan tekninen miellyttääkseen itsessäni asuvaa fyysikkoa.
     
    Viimeksi muokattu: 21.09.2016
  9. aikanikuluksi

    aikanikuluksi Guest Guest

    Liittynyt:
    14.09.2016
    Viestejä:
    4
    Saadut tykkäykset:
    1
    Voisin tuohon vielä lisätä sen, että itse en käyttäisi senttiäkään omaa rahaa antennini virittelyyn ulkopuolisen antenniasentajan avulla, ennenkuin Digita selkeästi kertoo, mistä on kyse, ja miksi he eivät voi asialle mitään.

    Koska "muuttunut tilanne", joksi Digita sitä kutsuu, on lähtöisin Digitan järjestelmissä tehdyistä muutoksista, on vastoin kaikkea logiikkaa lähteä korjaamaan sitä tekemällä muutoksia muualla. Tilannehan voi taas muuttua uudestaan, ellei Digita saa omia järjestelmiään hallintaansa, vähintään ymmärtäen ja selittäen mistä on kyse. Umpimähkään tehdyt panostukset vastaanottoantenneihin saattavat hyvinkin valua harakoille. (Toisaalta, kun avosähkölinjoja on aiempaa vähemmän, harakat saattavat kyllä kaivatakin enemmän vaihtoehtoisia orsia käyttöönsä.)

    Sitä paitsi, DNA:n lähetyksiinhän ongelma ei vaikuta, ja sieltä YLEn teräväpiirtolähetyksetkin näkee. Itse koin (ennen kuin lisäsin mastovahvistimen UHF-vahvistusta) Digitan ongelmatilanteen harmillisinpana MTV3:n osalta, mutta kyllä ilman sitäkin pystyy tarvittaessa hyvin elämään.
     
    Viimeksi muokattu: 21.09.2016