SXRD paneelien degradaatio

Keskustelu osiossa 'Videotykit ja -projektorit' , aloittajana Ari, 12.12.2016.

 1. Ari

  Ari Active Member

  Liittynyt:
  25.06.2000
  Viestejä:
  3 320
  Saadut tykkäykset:
  4
  Tästä aiheesta en ainakaan löytänyt ketjua.

  Minulla on ollut jo monta vuotta käytössä Sonyn VPL-HW15 SXRD-projektori, johon olen ollut kyllä tyytyväinen tähän saakka. Tuossa syksyllä tosin alkoi kuvassa näkyä värivirhettä ja epäilin syypääksi jo vanhaa lamppua, jolla oli ajettu yli 4000 tuntia. Tuossa viikonloppuna tuli sitten lamppuun reilu 5000 tuntia ja se lakkasi toimimasta. Vaihdoin tilalle uuden Sonyn alkuperäisen lampun ja värivirhe jäi kuvaan. Kuva on siis vihertävän kellertävä. Siitä sai about tasapainoisen lisäämälllä sinisen osavärin biasta ja gainia, mutta pieni värivirhe jäi silloinkin.

  Lampun vaihto tosiaan ei värivirhettä poistanut. Rupesin googlailemaan ja syyksi paljastui SXRD-paneelien, etenkin sen sinisen värin paneelin panel degredation eli kuluminen UV-valon takia. Sininen osaväri on laikukas etenkin n. puolella teholla (RGB-arvot 0-0-127) ja näyttää pahalta myös keskiharmaalla (127-127-127), kun se sinisen osavärin osuus on laikukas ja kuvassa näkyy kellertäviä/vihertäviä laikkuja harmalla alueella.

  Tuota ei ilmeisesti pysty oikein korjaamaan mitenkään järkevästi lainkaan, sen SXRD-paneelin voisi vaihtaa, mutta virallisesti niitä ei myydä varaosina vaan se pitäisi tilata jostain ebay-kauppiailta ja purkaa light unit-yksikkö itse ja vaihtaa se sinne. Ei taida maksaa vaivaa. Poltetaan tykki loppuun ja ostetaan uusi kun ei enää siedä katsoa... paneelien käyttöikä vaihtelee, omassa HW15:ssä on siis yli 20 000 tuntia käyttöikää, joka alkaa jo olla aika lähellä SXRD-paneelien käyttöikää.

  Eipä vain ollut tullut itselle aiemmin mieleen. Vähän tuo harmittaa kyllä. Tuolla mennään nyt vielä jonkun aikaa, kun on uusi lamppukin juuri vaihdettu, mutta täytyy harkita mitä tuon tilalle sitten pitäisi hankkia. Uusi Sony SXRD vai jotain ihan muuta...
   
 2. latexii

  latexii Well-Known Member

  Liittynyt:
  14.03.2004
  Viestejä:
  2 858
  Saadut tykkäykset:
  268
  Tuolla avsforumilla tuosta on aika isokin ketju. Tuo on kyllä perse vika..
   
 3. Aceman

  Aceman Shot down in flames!

  Liittynyt:
  23.02.2000
  Viestejä:
  3 393
  Saadut tykkäykset:
  50
  Uusi Sony lienee turvallinen valinta vain siinä tapauksessa, että tykkiä tulee poltettua korkeintaan muutamia satoja tunteja ennen kuin se lentää vaihtoon. Lafka ei ole ottanut tähän tyyppivikaan kait vieläkään mitään virallista kantaa vai olenko missannut jotain? Se jotain ihan muuta lienee siis parempi vaihtoehto.
   
 4. Ari

  Ari Active Member

  Liittynyt:
  25.06.2000
  Viestejä:
  3 320
  Saadut tykkäykset:
  4
  Juu, mitä netistä lueskelin niin sama vika koskee kaikkia Sonyn SXRD-laitteita, uudet mukaan lukien. tarkalleen ottaen ei tuolla mun tykilläkään ole käyttötunteja yhteensä kuin n. 16000 tuntia. Mutta joillain tuo on tapahtunut paljon aiemminkin. Ja korjausta ei tosiaan ole olemassa.

  Täytynee alkaa tutustua muiden valmistajien projektorimallistoihin. Onhan tässä Sonyillä menty tuolta 2000-luvun alusta asti. Tuollainen kennon kuoleminen kyllä on ehkä ikävin vika mikä voi tulla.
   
 5. Jupe

  Jupe Active Member

  Liittynyt:
  24.03.2000
  Viestejä:
  3 129
  Saadut tykkäykset:
  20
  Todellakin mutta kun tästä asiasta on aiemmin puhuttu, on annettu ymmärtää, että se tulee laitteisiin erittäin yleisesti aikaisin. Se on sentään ilmeisesti vähän kohtuuton pelko.
  Toisaalta onhan tuo oikeasti täysin hanurista. Ei voi olla niin, että hyvää tavaraa, mikä kiistattomasti on siinä ympärillä projektorin kuorissa, hiljainen käyttöääni, mekanismi millä kuvaa liikutellaan, pala optiikkaa ja niin edelleen, laitetaan roskiin vain ja ainoastaan siksi, että yhtä pientä selkeästi kuluvaksi määriteltävää komponenttia ei saa inhimilliseen hintaan vaihtaa, vaikka tunteja olisikin jo >10000h. Ei voi olettaa, että tykin iäksi määritellään vain noin 5-10 vuotta kun ostohinta liikkuu välillä 2-3k eur. Se olisi vanhanakin varmasti hyvä laite jollekin, koska vieläkin myydään kaupoissa kuvanlaadullisesti paljon surkeampia laitteita, joissa lisäksi muut ominaisuudet ei viivallakaan.

  Minulla on Sony (VPL HW55), olen ollut ja vieläkin olen hyvin tyytyväinen kuvanlaatuun ja lisäksi onneksi toisaalla on kerrottu, ettei se olisikaan niin herkkä kuin mahdollisesti jotkut muut mallinumerot kuten vaikka 4k mallit. Mutta tosiaan nämä kertomukset panee jatkuvasti miettimään koska tää romahtaa. Vielä ei onneksi. Sinänsä jostain 10000 tunnista saa kyllä leffoja jo katsottua sen mitä munkin aiemmat laitteet on keskimäärin vaihtoon lähteneet, että tuskin se omakohtaisesti kirpaisee, peukut ylhäällä. Se on selvä, että kylläkään mitään isoja hintoja ei kehtaa tykin seuraavalta omistajalta lähteä pyytelemään taaskaan. Edellinenkin jo meni semmosella, "anna jotain tosta vaihtolampusta edes"- tyylin korvauksella. Ne tuppaa olemaan vaihtoaikaan jo vähän vanhanaikaisia. Mutta hanurista asia on silti ja periaatteellisella tavalla totaalisen väärin. En ole mikään ympäristöhihhuli mutta vihaksi noin järjetön törsääminen kuitenkin pistää.
   
  Viimeksi muokattu: 21.12.2016
 6. latexii

  latexii Well-Known Member

  Liittynyt:
  14.03.2004
  Viestejä:
  2 858
  Saadut tykkäykset:
  268
  ja vielä tuohon lisäten niin itseäni ainakin kismittää että Sonyn edustajat eivät osanneet sanoa juuta taikka jaata kun kysyttiin että vieläkö nämä viat ovat uusimmissa malleissa (VPL HW65ES & VPL HW665ES). Onhan se nyt ihan vitun perseestä kun VPL 1100 sarjalainen maksaa sen 20k€ ja siinäkin huomattu tuota vikaa.. niinkuin mitä vittua(®¿®)
   
 7. aheikkinen

  aheikkinen Well-Known Member Tukijoukot

  Liittynyt:
  05.04.2007
  Viestejä:
  5 104
  Saadut tykkäykset:
  119
  Kauanko sitten olisi sopiva kestoaika, jos toteutunut kymmenen tai viidentoista vuoden kotikäyttöä vastaava aika ei riitä?

  Kotikäyttöön myydyissä DLP tykeissäkin on kohtalaisen normaalia että tuhansien tuntien edestakaisen vatkaamisen jälkeen jotkin mikropeilit voivat kuolla, eli jämähtää viimeiseen asentoonsa. Epsonin 3LCD tykeistä mätäni sinisiä paneeleita ihan tyyppiviaksi asti, tuhansien tuntien aikana. LED-LCD telkkareista saattaa vanhemmiten pimentyä sieltä täältä muutamia pystysuuntaisia pikselirivejä kokonaan. Plasmoissa ja oledeissa himmentyy kuvan valovoima käyttötuntien myötä. Aikoinaan kuvaputkitelkkareista pimeni alavärien elektronisuihkuja, jolloin kuva muuttui hyvin jännän väriseksi. Mutta se on täysin normaalia kuluttajalaitteissa ja kovien käyttötuntien jälkeen.

  16000 tuntia on nykypäivänä erittäin kova suoritus, mikä on toki odotusarvokin tällaisessa muutaman tonnin hintaisessa laitteessa. Tuskinpa tuo tilanne varsinaisesti tykin kuvatekniikkaa vaihtamalla miksikään paranee. Ulkomaiden ketjuissa raportoidut tapaukset alle tuhannen tunnin kohdalla hajonneista paneeleista ovat tietenkin selkeitä vikoja. Selkeissä vikatapauksissahan on sitten niitä viallisia korjattukin.

  "Anyone that goes under the foolish belief that mass produced consumer goods shouldn't break, needs a reality check!" -Todettiin seitsemän vuotta sitten erään dlp-tähtitaivasketjun aloituksessa. Sonyketjussa eräs toinen ihmettelee "You got around 20,000 hours out of your projector and feel like you did not get your moneys worth?" Ja ihan asiallinen pointti on kummallakin.
   
 8. Ari

  Ari Active Member

  Liittynyt:
  25.06.2000
  Viestejä:
  3 320
  Saadut tykkäykset:
  4
  Niin onhan kaikissa tekniikoissa varmaan omat akilleen kantapäänsä. Tuo on SXRD:n kantapää, Toisaalta toki tuo n. 16000 tuntia on ihan sinänsä suuri tuntimäärä. parikymmentä senttiä/tunti tuolle tulee niinkuin käyttöhinnaksi. Mutta on niitä halvempiakin vaihtoehtoja kuin Sony. Toisaalta olen tuosta pitänyt kyllä muuten paljon hiljaisen äänen ja kuvanlaadun tätä kulumista ennen takia.
   
 9. Jupe

  Jupe Active Member

  Liittynyt:
  24.03.2000
  Viestejä:
  3 129
  Saadut tykkäykset:
  20
  Totta toinen puoli. Onhan se tosiaan sinänsä jo "jotain", että kestää edes suhteellisen pitkälle. Toki tässä marisin lähes pelkkää periaatteellista piruuttaan. Omalle kohdalle tuollaiset tuntimäärät ei ole tulleet aiemmin vastaan. Sinänsä toivon kyllä sitä, koska se itseasiassa säästäisi rahaa jos kerrankin saisi ajettua loppuun sen.
   
 10. Ari

  Ari Active Member

  Liittynyt:
  25.06.2000
  Viestejä:
  3 320
  Saadut tykkäykset:
  4
  Kaikesta huolimatta päädyin pysymään Sonyn käyttäjänä... tilalle tuli uusi VPL-HW45ES. Oli se HW15:n kuva jo todella karmeaksi mennyt, kaikki oli oikeastaan pelkkää vihreää, keltaista, ruskeaa ja punaista eikä sinisen sävyjä, kuten myöskään valkoista tai harmaata ollut lainkaan. Tätyy harkita jos jostain Kiinasta tilaisi jonkun piraatti-SXRD-paneelin ja yrittäisi vaihtaa sen HW15:n optiseen moduliin itse. Nyt se on kuitenkin siirretty makuuhuoneen kaappiin.
   
 11. masterson

  masterson Member

  Liittynyt:
  15.04.2003
  Viestejä:
  373
  Saadut tykkäykset:
  7
  Veikkaan että sen panelin kohditus tulee oleen isompi haaste kun sen vaihto.