Surround ei toimi Win 10:ssä

Keskustelu osiossa 'HTPC eli Home Theater PC' , aloittajana RedAlert, 14.01.2020.

 1. RedAlert

  RedAlert Member

  Liittynyt:
  12.05.2004
  Viestejä:
  935
  Saadut tykkäykset:
  22
  Mistä pirusta voisi olla kyse? Aikaisemmin toimi kuten pitää, nyt yhtä mkv-pätkää lukuunottamatta ei toimi. PC on HDMI-kaapelilla kiinni vahvistimessa, näytönohjain on NVIDIA GeForce GTX960, käyttis Windows 10 Home. Kaikki päivitykset/driverit ajan tasalla. K-Lite Codec Pack 15.3.3 Mega asennettuna, HEVC-tuki haettu ja asennettu Microsoft Storesta. Ääniasetuksissa valittuna 5.1 ja oikeat formaatit. Kaikki pitäisi olla just prikulleen oikein, mutta jossain mättää, ääntä saa ulos vain stereona. Vaikka vahvistin ilmoittaa saavansa esim. True HD:ta. Pikkuhiljaa alan kypsyä, mikä minulta puuttuu?! UHD-leffat pyörii sulavasti, mutta vain stereoäänellä, tai tarkemmin sanottuna 2.1 äänellä, subbari toimii.
   
  Viimeksi muokattu: 15.01.2020
 2. nepa

  nepa Alakerran HFR CIH -mies. Tukijoukot

  Liittynyt:
  17.10.2001
  Viestejä:
  6 410
  Saadut tykkäykset:
  336
  Täällä on ollut samaa ongelmaa jo vuosia. En osaa ratkaisua tarjota, mutta teetä ja sympatiaa voin.

  Googlen perusteella tuntuu jokainen 5.1 Win10-käyttäjä kärsivän samasta ongelmasta.

  Ilmeisesti välillä tuki on ollut kokonaan pois 5.1-äänille, vaikka virallisesti sitä on tuettu. Ja tuntuu, että välillä yhden päivityksen jälkeen homma on toiminut, mutta taas seuraava on rikkonut kaiken. En itse jaksanut enää säätää, joten jätin 5.1-äänet pois.

  Win10 näyttää olevan hyvin tarkka myös oikeiden ajurien ja äänikortin kanssa. Itse hankin jopa hieman kalliimman usb-pohjaisen 7.1-ääni"kortin", mutta ei auttanut.

  Toivottavasti saat kuitenkin äänet toimimaan.
   
 3. makemich

  makemich Well-Known Member Tukijoukot

  Liittynyt:
  04.09.2002
  Viestejä:
  1 283
  Saadut tykkäykset:
  52
  Kyllähän old-school DD ja DD+ surroundit toimii Win10:ssä ainakin kuidulla ihan mainiosti, kyse siis nimenomaan nyt HDMI:stä ja paremmista formaateista?

  EDIT: DD+ itse asiassa ei mene läpi s/pdif mutta on helposti konvertoitavissa perus DD5.1 joten ei tarvitse stereona kuunnolla pc:llä.
   
  Viimeksi muokattu: 15.01.2020
 4. nepa

  nepa Alakerran HFR CIH -mies. Tukijoukot

  Liittynyt:
  17.10.2001
  Viestejä:
  6 410
  Saadut tykkäykset:
  336
  Tässäpä se ongelma osittain onkin, kun ei aina toimi nuokaan. Itse kokeilin emolevyn äänikortilla, USB-äänikortilla sekä näytönohjaimen hdmi-ulostulolla, jonka pitäisi tukea 5.1 -ääniä myös. Jokaisen kanssa oli ongelmia niin paljon, että usko loppui kesken.

  Ja pidän tuota ennemmin Win10:n ongelmana kuin yksittäisen laitteen tai ajurin ongelmana, koska luulisi, että jokin noista laitteista olisi toiminut hyvin.

  Tuo voi olla hyvinkin pienestä asiasta Windowsin asetuksissa tai rekisterissä kyse, mutta kun ei oikeaa asetusta löydä, niin päähän ottaa. Netti on pullollaan erilaista ohjetta ja asetuksen säätämistä, mutta kun mikään ei toimi.

  Oma fiilis on sellainen, että Windowsin omat ajurit ovat ihan peestä ja jos on pientäkään yhteensopivuusongelmaa laitteen kanssa, niin äänet toimivat miten toimivat. Ehkäpä kalliiden laitteiden kanssa tulisi omat ajurit, joilla homma pelittää. En osaa sanoa.
  Olen kuitenkin isoa kasaa erilaisia ajureita kokeillut, mutta ongelma vain jatkuu. Tai jatkui kunnes luovutin. :)
   
 5. RedAlert

  RedAlert Member

  Liittynyt:
  12.05.2004
  Viestejä:
  935
  Saadut tykkäykset:
  22
  Vika löytyi! Oikeastaan tuo olisi pitänyt hoksata ominkin avuin, kiitos vinkistä eräälle alan harrastajalle, jos vahvistin kerran ilmoittaa saavansa esim. juuri TrueHD:ta. Kokeilin kaikkea, käänsin varmaan kaikki kivet, viimeisenä tietenkin sen oikean. Eli vika oli siinä, että taannoin siivosin ja irrottelin kaikki piuhatkin laitteista. Aikaisemmin tuo htpc:n HDMI-piuha oli vahvistimen eri HDMI-liittimessä kuin nyt siivouksen jälkeen, kun kaikki muu oli jo kokeiltu, juolahti mieleen vaihtaa piuha aikaisempaan liittimeen ja katso, ihme tapahtui! Äänet alkoi kuulua kuten pitääkin, vaikka winukassa ei ole nyt edes noita codeckeja. Pitänee asentaa ne uudestaan, madVR:ät sun muut. Sitä vain ihmettelen, että kyllä kai noiden vahvistimen HDMI-liittimien pitäisi olla identtiset, pitää vielä tarkemmin tutkia, oliko asetuksissa jotain eroa. Mielestäni ei, mutta ei olisi ensimmäinen eikä viimeinen kerta kun erehtyisin...mutta toimihan tuo aluksi niin kuin pitää (mikä johdatti harhaan etsimään vikaa winukasta), alkoi vain yhtenä iltana temppuilla, ja osa surround-pätkistä toimi kaiken aikaa...suurin osa ei. Outoa!

  Edit: Tarkistin vahvistimen asetukset, molemmat HDMI-liittimet identtiset, samat asetukset. Toisessa surround toimii toisessa ei. Voisi toimia jos nyt kokeilisi, mutta en kokeile kepillä jäätä, olkoon. Mutta ei ihme, että ihmetyksen sormi meni hämmästyksen suuhun, mahdotonta tuota olisi ollut etukäteen tietää.
   
  Viimeksi muokattu: 17.01.2020
  makemich ja nepa tykkäävät tästä.