Suomen salausjärjestelmä

Keskustelu osiossa 'Digi-TV' , aloittajana koose, 21.02.2012.

  1. hhelminen

    hhelminen Uusi jäsen

    Liittynyt:
    10.07.2006
    Viestejä:
    887
    Saadut tykkäykset:
    14
    Miracleboxille löytyy hyväksytty CI+ firmis, ei kauppaan ole tarve mennä...

    Ei lähetyspäässä millään voida nähdä missä laitteessa CI+ moduuli on, käsittääkseni tuo CI+ mahdollistaa kokonaan joidenkin ohjelmien tallennuksen kaikilla boxeilla.
    Miraclebox CI+ firmiksen kryptaa linkitystä vaativat salatut tallenteet (mutta ei esim Plus TV kanavan tallenteita).
    Salatut tallenteet toki saa Miracleboxista ulos edelleenkin mutta katsoa ei niitä voi kuin samalla boxilla millä ne on tallennettu.
     
  2. koose

    koose Uusi jäsen

    Liittynyt:
    31.10.2011
    Viestejä:
    399
    Saadut tykkäykset:
    2
    Niin, kuka tässä on renki ja kuka isäntä? Asettaako Conax Suomen levelin, vai toteuttaako se vain Suomen ”järjestelmän” vaatiman tason?
     
  3. koose

    koose Uusi jäsen

    Liittynyt:
    31.10.2011
    Viestejä:
    399
    Saadut tykkäykset:
    2
    Salaako se myös nuo linkittämättömän lukijan hd-tallenteet?
     
  4. hhelminen

    hhelminen Uusi jäsen

    Liittynyt:
    10.07.2006
    Viestejä:
    887
    Saadut tykkäykset:
    14
    Ei salaa...
     
  5. MUX1

    MUX1 Guest Guest

    Liittynyt:
    20.08.2007
    Viestejä:
    484
    Saadut tykkäykset:
    1
    Ei voi nähdä, mutta CI+-moduli näkee missä laitteessa on. CI+-laite esittelee itsensä ja sertifikaattinsa speksin mukaisesti CI+-modulille. Julkisen avaimen menettely mahdollistaa, että CI+-moduli autentikoi päätelaitteen sertifikaatinmukaisuuden.

    Lähetteessä voidaan kuitenkin kieltää esim. tietynmerkkisen päätelaitteen tai tietyn sarjanumeron päätelaitteen CI+-toiminnallisuus tehden ko. laitteesta käytännössä käyttökelvottoman. En tiedä onko tuota ominaisuutta koskaan käytetty tai tullaanko sitä käyttämään, mutta mahdollisuus siihen on.
     
  6. unreal

    unreal Käyttäjä

    Liittynyt:
    04.02.2004
    Viestejä:
    3 805
    Saadut tykkäykset:
    0
    Linkitysvaatimus asettaa tuon levelin käytännössä. Linkitystä tukeville laitteille level 3 on alin mahdollinen "hyväksytty" suojaustaso, alempaa ei voi linkittävällä laitteella ollakaan, jotta se hyväksytään läpi Conaxin turvatesteistä. Linkitysvaatimuksesta puolestaan suomalaisilla operaattoreilla ei ole käytännön mahdollisuutta tinkiä, koska ainakin useimmat maksukanavatarjoajat vaativat linkitystä verkon laitteilta, jotta antavat (HD-)kanavansa maanpäälliseen / kaapelijakeluun. Hieman nurinkurisesti osa näistä samoista tarjoajista ei ole vieläkään ottanut käyttöön linkitystä omissa satelliittiverkoissaan (joskin nyt luin taas sekalaisia viestejä esim. Canal Digitalin ja Viasatin osalta, että jotain olisi tapahtumassa), joten vitkuttelu asiassa on mitä ilmeisimmin mahdollista ja onnistuu sitä paremmin, mitä isommasta tekijästä on kysymys.

    Toinen kysymys on myös se, vaaditaanko linkitystä Suomessa "turhaan" kaikelta mahdolliselta vai olisiko mahdollista lähettää joitain nyt linkitettäviä kanavia ilman linkitysvaatimusta. Itse veikkaan, että näin tapahtuu, mutta tarkkaa tietoa aiheesta minulla ei ole. Esim. Yle ei vaadi HD-kanavaltaan edes salaamista, mutta se on kuitenkin salattu ja muistaakseni vaatii linkitystäkin joissain verkoissa ja toisaalta esim. Elisa lähettää salaamattomana eli jonkun verran asiassa ilman muuta on operaattoreilla omaa päätäntävaltaa ja on hyvin mahdollista, että asioita tehdään turhan tiukasti joidenkin operaattoreiden osalta. Tämä ei sinänsä muuta sitä tosiasiaa, että linkitystä on Suomessa verkoissa ja laitteissa käytettävä, koska se joka tapauksessa vaaditaan joiltakin kanavilta, mutta lähinnä kysymys on siitä, olisiko Suomessa mahdollista pistää laajemmin tarjolle HD-tarjontaa niin, että se olisi katsottavissa myös linkitystä tukemattomilla laitteilla, kuten PC-laitteilla ja linux-pohjaisilla avoimilla bokseilla.
     
  7. unreal

    unreal Käyttäjä

    Liittynyt:
    04.02.2004
    Viestejä:
    3 805
    Saadut tykkäykset:
    0
    Kyllä se ehkä enemmän johtui laitteesta tai sen softasta kuitenkin, mikään muu laite ei kuitenkaan kaatunut :) Tässä kysymyksessä oli oikeastaan tyypillinen esimerkki ongelmasta, joita saattaa tulla vastaan kohdemaassa vähemmän testatuilla laitteilla. Kyseinen signalointi oli kieltämättä hyvin erikoinen ja jo se, että Elisa tuon muutti, kun siitä heille mainittiin, kertoo, että tuskin sen noin piti olla alunperinkään, mutta signalointi oli sinänsä ihan speksinmukainen ja sallittu. Hyvä juttu, että ongelma korjattiin, kun siitä tarpeeksi tarkan analyysin heille teki, mutta kyllä tuokin ongelma ehti kuitenkin olla laitteessa useamman kuukauden ja korjattiin luultavasti vain siksi, että toimitin heille aiheesta suht tarkan analyysin ja striimikaappaukset. Tuon toki tein siitä itsekkäästä lähtökohdasta, että halusin saada oman boksini toimimaan...
     
  8. unreal

    unreal Käyttäjä

    Liittynyt:
    04.02.2004
    Viestejä:
    3 805
    Saadut tykkäykset:
    0
    Tavallinen Conax-lukija laitteessa saa olla, kuten Miracleboxissakin on. Linkittävää Conax-lukijaa ei voi olla ilman Conaxin testausta, eikä linkittävän laitteen avaimia tosiaan saa verkkoihin ilman paikallista testauttamista, kuten täällä on esiin tullutkin. Miracleboxissa tosiaan on kaksi tavallista korttipaikkaa, joihin kortteja ei voi linkittää, sekä kaksi CI+-paikkaa, johon voi laittaa linkittävän CI+-moduulin.

    Jos puhuttiin Miracleboxista, niin salausjärjestelmiensä puolesta saisi Suomen hyväksynnän, mitään estettä ei ole. Se täyttää suojausvaatimukset eli on speksin näkökulmasta CI+-laite, joka on läpikäynyt CI+-speksin mukaisen testauksen. Muilla linkitystä tukemattomilla korttipaikoilla ei ole merkitystä asiaan. Itse ko. boksin omistavana ja toisaalta Suomen speksien sisällöstä jotain tietävänä täytyy sanoa, että kaikkien muiden asioiden osalta laite ei varmasti sellaisenaan testausta läpäisisi ja tarkempi testaus epäilemättä paljastaisi vielä enemmän erilaisia korjattavia asiota, mutta nämä asiat siis eivät liity millään tavalla salaukseen tai sisällönsuojaukseen, vaan nykyiset verkkotoiminnallisuudet yms. saisivat laitteeseen jäädä. Nehän on jo CI+-testauksessa päteviksi ja riittäviksi todettu.

    Miracleboxilla ei käsittääkseni ole tosiaan myöskään Ruotsin paikallisia hyväksyntiä, siis Teracom / Boxer yms. Käytännössä niiden suhteen tilanne on sama, kuin Suomen hyväksyntien (hyväksynnät perustuvat molemmissa vahvasti Nordigiin ja ovat siis sisällöltään pitkälti samanlaisia), eli muut kuin salausjärjestelmään tai suojaustasoon liittyvät asiat tulisivat vastaan ja resursseja pitäisi käyttää näiden korjaamiseen. Tottakai nämä testaukset ja leimat myös maksavat laitevalmistajalle, eli varsinkin Miracleboxin kaltaisen suht pienen käyttäjämäärän omaavan laitteen tapauksessa on ymmärrettävää, että ylimääräisiä kuluja ei olla halukkaita ottamaan. Ko. lafkahan on jo maksanut suht kalliista CI+-lisenssistä ja tulee näköjään maksamaan sen vuosittaisesta uusimisesta (oliko 15k vuodessa, en jaksa kaivaa enää hinnastosta), joten boksia pitäisi myydä suht mukava määrä, jotta kulut tulisivat katettua.

    Tässä on laajemmassa näkökulmassa kysymys aika pitkälti laitteiden oletetusta käyttäjäkunnasta ja profiloitumisesta, kenelle laitevalmistaja / maahantuoja on lopulta laitteet tarkoittanut. Miraclebox on loppupelissä harrastajien laite, laite ihmisille, jotka osaavat arvostaa sen lisäominaisuuksia ja vapautta. Vaikka ko. laite on mielestäni onnistunut hyvin myös siinä, että sen käyttö onnistuu hyvin myös "ihan tavalliselta tallaajalta", en minä itse kuitenkaan sanoisi esim. vanhemmilleni, että tuossa on nettikaupan osoite, tilatkaa sieltä tuo Miraclebox ja alkakaa käyttämään.

    Nuo paikalliset hyväksynnät läpikäyvät laitteet puolestaan on enemmän suunnattu sinne "mustaanpörssiin", massamarkkinaan ja siksi niihin on laitettu esim. nuo sisäiset kortinlukijat, joihin Suomessa on boksien osalta totuttu (tai lähinnä siis ei ole totuttu maksamaan ylimääräistä kortinlukijasta) ja jotka ehkä ovat myös jossain määrin toimintavarmempia tai vähintäänkin koko toiminta on tällöin boksivalmistajan kontrollissa, kun taas CI+-laitteissa ongelma voi olla (ja on viime aikoina ollutkin) usein ulkoisessa moduulissa.

    Vielä tuohon, että onko kaikkialla vastaava hyväksyntäjärjestelmä, kuin Suomessa... en usko. Voidaan esim. päättää, että salauksen osalta laitteilta vaaditaan CI+ ja mitään varsinaista maakohtaista testausjärjestelmää ei ole, laitevalmistajat vastaavat itse laitteiden toiminnasta ko. maan verkoissa. Seuraavat asiat pitävät kuitenkin paikkaansa kaikkialla:

    - HD-sisällön kopiosuojausta vaaditaan joidenkin sisällöntuottajien toimesta. Asioiden toimeenpano toki on edelleen varsin vaihtelevaa ja tässä kohtaa lienee oikein sanoa, että suomalaiset operaattorit ovat olleet, luultavasti jo pelkästään kokonsa puolesta, ns. "mallioppilaita" ja toteuttaneet kiltisti ulkopuolelta tulleet vaatimukset.

    - Maat, joissa käytetään linkittävää Conaxia laitteiden sisäisillä korttipaikoilla, ovat samassa asemassa Suomen kanssa eli sisäisen korttipaikan laitteiden suojausvaatimukset täyttävät (vähintään) Conax security level 3:n.
     
    Viimeksi muokattu: 05.03.2012
  9. unreal

    unreal Käyttäjä

    Liittynyt:
    04.02.2004
    Viestejä:
    3 805
    Saadut tykkäykset:
    0
    Minä kun puolestani olen kuvitellut juurikin sitä asiaa kirjoittavani, siis tuonut esiin faktoja, joita tähän asiaan liittyy. Tarkistettavat faktat ovat hyviä asioita, joiden perusteella jokainen voi sitten muodostaa oman mielipiteensä asioiden tilasta. Jos siihen palaa pinna, että nämä faktat laitetaan pöydälle ja niihin tarjotaan mahdollisuus tutustua, niin sille minä puolestani en voi mitään. Jos niihin ei tee mieli tutustua, niin ei kukaan siihen pakota.

    No mutta tästähän me olemme samaa mieltä. Siis siitä, että linkitys on syvältä. Kuten kaikki muutkin sisällönsuojausmenetelmät, se ainoastaan huonontaa kuluttajan asemaa oman laitteensa käytön suhteen ja rajoittaa mahdollisuuksia, eikä tuo kuluttajalle mitään etua. Tai no, jos tarpeeksi kauaskantoisesti ajattelee, niin tavallaan se tuo, siis sen, että joitain HD-kanavia on ylipäätään täällä tarjolla, mutta itse laitteen käyttöä ajatellen linkityksestä on kuluttajalle vain ja ainoastaan haittaa. Siitä on itse asiassa haittaa operaattoreillekin, koska linkityksen mukanaan tuomat kustannukset mm. asiakaspalveluun lienevät suht isot.

    Ja totta sekin, että "x ready" ei tee linkityksestä asiana millään tavalla parempaa. Linkitys on edelleen syvältä, ja kuluttajalle pelkästään haitta. Itse testauksen hyödyllisyydestä olemmekin sitten eri mieltä, tuolla toisessa keskustelussa toin aikanaan esiin tekstitysten toimivuuden, lisäksi on puhuttu toiminnasta erilaisten audioraitojen suhteen, mainittu on simulcrypt ja testispeksistä sisällysluettelon lukemalla löytyy lisää asioita, joiden toiminta testauksella on varmistettu ja minusta näiden asioiden toiminta tärkeää. On totta (ja sekin on useampaan otteeseen tuotu esiin jo), että testaus ei ole lähelläkään täydellistä ja testatuissa laitteissa on ja tulee olemaan ongelmia, joiden kanssa kuluttajan ei kuuluisi joutua painimaan ja on yhtälailla totta, että mikään ei estä testaamasta sellaisia laadullisia asioita, jotka palvelisivat paremmin kuluttajaa.

    Ko. testauksen lähtökohta on kuitenkin toiminta Suomen verkkojen erityispiirteiden kanssa, eikä laitteiden yleisen laadun varmistaminen, joten nykyiseen kompromissiin on päädytty. En sano, että ko. kompromissi olisi mitenkään täydellinen tai edes välttämättä hyvä etenkään kuluttajan näkökulmasta ja jokaisella on tästä tottakai oma näkemyksensä siitä lähtökohdasta, josta itse asiaa punnitsee, mutta siihen näkemykseen en kykene yhtymään, ettei testauksesta olisi minkäänlaista iloa.

    Näin se Conaxin linkitysjärjestelmä toimii. Luultavasti sama periaate on muissakin linkitystä harrastavissa salausjärjestelmissä. Kussakin verkossa pyörivät ne linkitysavaimet, jotka sinne on (Conaxilta) toimitettu, eikä missään Conaxia käyttävässä maassa ole verkkoihin toimitettu muuta, kuin ko. maahan maahantuotujen laitteiden linkitysavaimia. Kuten tuossa tuli ilmi, järjestelmä itsessään on ns. hanurista ja se "suurin pahis" tässä kuviossa lienee tuo vaatimus linkityksen käytöstä ylipäätään.

    Lain tulkintaa tämän periaatteen suhteen en osaa, enkä todellakaan halua lähteä arvioimaan. Sehän on kuitenkin jo näytetty useaan otteeseen toteen kaikenlaisten kopiosuojausten kanssa, että kuluttajan oikeuksia poljetaan isolla tassulla ja "perustelut" tälle kyllä aina löytyvät. Ylipäätään mainittu ACTA ja muut hirviöt ovat hyvä esimerkki siitä, että suuryritykset ja niiden valta jyrää kuluttajan oikeuksia, miten tahtoo. ACTAlle on nyt onneksi sentään löytynyt tarpeeksi vaikutusvaltaisia tahoja, jotka uskaltavat kyseenalaistaa asioita ja eivät suostu sanelupolitiikkaan, mutta tuonkin suhteen itse pelkään lopputuloksena olevan nahkapäätös, jossa sopimusta kiilotetaan hieman sieltä täältä "salonkikelpoiseksi" ja lopulta hyväksytään epäilyistä huolimatta. Toivon todella olevani väärässä, mutta suuryritysten ja jenkkien valta on valitettavan usein niin monella sektorilla lopulta jyrännyt, että pakko suhtautua skeptisesti.
     
  10. unreal

    unreal Käyttäjä

    Liittynyt:
    04.02.2004
    Viestejä:
    3 805
    Saadut tykkäykset:
    0
    Tähän piti vielä vastaamani.

    Pahoittelen epätarkkuutta, olisi pitänyt tarkemmin selittää. Tässä asiassa pitää ymmärtää asian taustatekijät: IPTV-puolella todellakin käytetään muita salausjärjestelmiä, koska ensinnäkään Conax ei ole tuolla puolella järin suosittu, mutta ennen kaikkea siksi, että IPTV-puolella on voitu laitekannan puolesta ylipäätään harkita muitakin ratkaisuita. Ei ole olemassa mitään aiempia laitteita, joiden toiminnan kannalta olisi pysyttävä Conaxissa ja muutenkin operaattori toimittaa katselulaitteet tilauksen ohessa, joten niissä voi käyttää periaatteessa millaisia hyvänsä poropietarisysteemeitä, joiden ei tarvitse olla yhteensopivia käytännössä minkään kanssa. Asiakas ei voi mennä kauppaan valitsemaan itselleen sopivaa laitetta, vaan katseluun kelpaa ainoastaan operaattorin itsensä toimittama laite ja kun tämä laite on valitun suojauksen kanssa yhteensopiva. Arthurin tarkoittama "osin kaapeli"-lisäys tarkoittaa, että ko. kanavat on tässäkin ketjussa mainitun simulcryptin avulla ajettu iptv:n lisäksi kaapeliverkkoon tällä "muulla salauksella", mutta tuon salauksen kautta kanavia voi katsoa ainoastaan näillä samaisilla IPTV-bokseilla, joilla kanavia voi katsoa myöskin IP-verkosta. Kaikki muut laitteet avaavat nuo kanavat Conaxin kautta.

    Pysyn siis edelleen näkemyksessäni, että Conaxia olisi Suomen antenni- ja kaapeliverkkojen osalta erittäin hankala vaihtaa muuksi nyt kymmenen vuoden Conaxin käytön jälkeen, koska laitekanta on boksien osalta käytännössä pelkästään Conaxia tukevaa. Kertarysäyksellä vaihto tekisi kaikista Suomen sisäisen korttipaikan laitteista kertaheitolla käytännössä korttipaikattomia (täysin mahdoton ajatus) ja toisaalta jonkun muun salausjärjestelmän valitseminen olisi yksittäiselle operaattorille täysi itsemurha, kun olemassa olevat laitteet eivät kykenisi ko. operaattorin kanavia näyttämään. Käytännössä operaattorin pitäisi jakaa katselulaitteet tilauksen ohessa ja tarjota jotain massiivisesti muita operaattoreita parempaa, jotta ihmiset olisivat halukkaita ottamaan uuden ja erillisen katselulaitteen pelkästään ko. operaattorin kanavien vuoksi. IPTV-puolella tässä on jossain määrin onnistuttu, mutta toki tässä yhteydessä nimenomaan IPTV:n osalta on syytä muistaa, että siellä rajoitukset ovat vielä aivan eri tasolla perinteisiin verkkoihin nähden. Esimerkiksi Elisa Viihteessä maksukanavia ei voi tallentaa lainkaan, Soneran KotiTV:ssä niitä voi tallentaa vain Soneran itsensä myymällä yhdellä mahdollisella laitteella, josta tallennusten siirtäminen pois on luonnollisesti täysin estetty.
     
  11. koose

    koose Uusi jäsen

    Liittynyt:
    31.10.2011
    Viestejä:
    399
    Saadut tykkäykset:
    2
    Ok, tämä kuulostaa järkevältä. Toki tästäkin voisi vaikka sivu tolkulla esittää keskustelupalstalla ”faktoja”, että näin olisi, mutta kyllä kai jokainen, joka on käynyt Suomen rajojen ulkopuolella, ymmärtää, että tällainen väite olisi täysin absurdi.

    Tämä on mielenkiintoinen tieto. Olisiko sinulla esittää tähän faktaa ja lisäksi kiinnostaisi tietää noiden muiden levelien faktat.
     
  12. koose

    koose Uusi jäsen

    Liittynyt:
    31.10.2011
    Viestejä:
    399
    Saadut tykkäykset:
    2
    Olisiko Unrealilla esittää tähän jotakin faktaa?

    Mitä tämä käytännössä tarkoittaa? Onko siis olemassa yhtään Suomen ”järjestelmän” hyväksymää HD digiboksia, jossa on korttimoduuli, joka ei vaadi linkitystä, kuten esim. tässä UNReady HD miracleboxissa?

    Edit: linkittämätön korttimoduuli -> korttimoduuli, joka ei vaadi linkitystä.
     
    Viimeksi muokattu: 06.03.2012
  13. arthur

    arthur Guest Guest

    Liittynyt:
    28.06.2002
    Viestejä:
    2 430
    Saadut tykkäykset:
    0
    Vaikka tämä viekin keskustelua hiukan eri raiteille, niin otsikon alla kuitenkin ollaan.

    Juuri näin. IPTV-puolella ollaan päästy eroon turhista korteista (Conax), koska (itsestäänselvästi) niissä on käytössä parempi jakelukanava (IP-verkko) noille salausavaimille. Perinteisellä puolellakin (antenni/kaapeli/sateliitti) tuo olisi teknisesti mahdollista, mutta käytönnöllistä kenties ei. Ja vaatiko tuo HD-ready-sertifikaatti Conaxin käyttämistä? Ja onko lupaehdoissa vaatimus HD-readystä? Simulcryptin avullahan voitaisiin tuoda Conaxin rinnalle muitakin salausavainten jakelusysteemejä (jos olen tuon simulpryptin ymmärtänyt oikein).

    Käytännössä näin ja nuo operaattorien toimittamat boksit ovat vielä HD-ready-boksejakin rajoittuneempia.
     
  14. koose

    koose Uusi jäsen

    Liittynyt:
    31.10.2011
    Viestejä:
    399
    Saadut tykkäykset:
    2
    Alla Topfield 2401 CI+ keskustelusta lainattua.

    Saako sen siis tietää, jos haluaa, mutta taas jos ei halua, niin sitä ei saa tietää? Miten nämä faktat tulisi ymmärtää?
     
  15. unreal

    unreal Käyttäjä

    Liittynyt:
    04.02.2004
    Viestejä:
    3 805
    Saadut tykkäykset:
    0
    Ööö.. No ei ole sen enempää, siis tuo kerrottu on faktaa. Eivät noudata. Linkitys sekoitti pakan ja homma on niin sanotusti levällään, tuntuu, etteivät operaattorit pääse yhteisymmärrykseen juuri mistään. Ei ole asiasta suoraa tietoa, mutta kaipa tuohon yritään jotain ratkaisua hakea.


    Siis käytännössä tarkoittaa sitä, että tällä hetkellä listalla ei ole yhtään laitetta, jossa olisi sekä CI+-moduulipaikka, että sisäinen kortinlukija. Tällaisia laitteita on ylipäätään varsin vähän olemassa ja mikään niistä ei siis ole hyväksyttyjen listalla. Näillehän ei tosiaan tarvitse hyväksyntää hakeakaan, jos ei halua, koska linkitys tapahtuu CI+-paikan kautta.

    Hyväksyttyjä CI+ HD-bokseja listalla on, Samsungin ja LG:n BD-combotallentimet.
     
  16. unreal

    unreal Käyttäjä

    Liittynyt:
    04.02.2004
    Viestejä:
    3 805
    Saadut tykkäykset:
    0
    Suomen speksissä on maininta Conaxista ja on sinänsä ihan mielenkiintoinen kysymys, mitä tapahtuisi, jos joku operaattori todella haluaisi irrottautua tuosta ja vaihtaa salausjärjestelmää. Speksi on vain tekstiä ja speksiä voidaan muuttaa tarvittaessa, jos tilanne niin vaatii, mutta enemmänkin kysymys on siitä, että miten muut operaattorit tuohon suhtautuisivat tai miten siihen suhtautuisivat TV-toimintaa valvovat tahot. Kuten tuossa tuli esiin, ei LVM ole saanut pidettyä kiinni edes yhden kortin vaatimuksesta HD-aikana, joten olisiko salausjärjestelmärintamasta irtautuminen jo niin iso harppaus, että siihen puututtaisiin?

    Kuten tuossa aiemmin sanoin, niin bisnesmielessä tuo olisi Suomen horisonttaalisessa laitemarkkinassa todennäköisesti itsemurha, koska mitkään vanhat boksit eivät olisi yhteensopivia ko. operaattorin palveluiden kanssa, mutta periaatteessa tuo olisi mahdollista esimerkiksi jakamalla ko. salausjärjestelmän kanssa sopivat katselulaitteet tilauksen ohessa, aivan kuin IPTV-puolella toimitaan. Tuo olisi iso harppaus kohti verkkokohtaisia laitteita ja vertikaalimarkkinaa ja samalla iso irtiotto Suomen suht stabiilissa digitv-markkinassa ja tosiaan olisi mielenkiintoista nähdä reaktioita tuohon, mutta henkilökohtaisesti en usko tuon kyllä hetkeen tapahtuvan.
     
  17. unreal

    unreal Käyttäjä

    Liittynyt:
    04.02.2004
    Viestejä:
    3 805
    Saadut tykkäykset:
    0
    Valitettavasti ei ole mitään paperilla olevaa faktaa, koska Conax tarjoaa tosiaan omia asioitaan varsin huonosti ulospäin muille, kuin lisenssinhaltijoille. Oma tietonikin on peräisin eräältä laitevalmistajan edustajalta, eli minullakaan ei ole asiasta mustaa valkoisella, koska en omista speksejä. Tuo vanhahko white paper antaa osviittaa asiasta:

    http://www.conax.com/storage/Whitepapers/Whitepaper_Conax_ChipsetPairing.pdf

    "The digital TV operator should only accept client devices with a high security level as the untampered operation of Conax Chipset Pairing is focal to fulfilling the challenges named in the introduction. Currently, security level 3 or above should be targeted."

    Tämäkään ei suoraan sano asiaa yksikäsitteisesti, mutta antaa toki osaltaan vahvaa osviittaa siitä, että kolmonen on tuo Conaxin määrittelemä "minimitaso" ja näin minulle tosiaan on myös laitevalmistajan suulla kerrottu. Tuota parempaa todistetta asiasta ei minulla ole olemassa ja jälleen, jos jollain on osoittaa muualta maailmasta chipset pairing Conaxilla varustettu laite, jonka security level on alle kolmosen, niin ilman muuta myönnän olleeni väärässä ja saaneeni väärää tietoa.
     
  18. pede

    pede Käyttäjä Tukijoukot

    Liittynyt:
    22.10.2002
    Viestejä:
    6 311
    Saadut tykkäykset:
    19
    DNA lähettää ylen HD:n salaamattomana. Samassa verkossa voi linkittämättömänä katsoa MTV3, Nelonen ja Suomi HD kanavia, DNA:n kortilla, joissa tosin suurin osa materiaalia on upscalattua SD:tä. Kun siellä kuitenkin on oikeata HD:tä, kertoo se minusta jonkinverran väitteistä että sisällöntuottajat "aina" vaativat HD-materiaalille linkitystä.
     
  19. unreal

    unreal Käyttäjä

    Liittynyt:
    04.02.2004
    Viestejä:
    3 805
    Saadut tykkäykset:
    0
    Jos olisit lainannut tuosta MUX1:n kommentista myös ensimmäisen lauseen, niin olisi käynyt ilmi, ettei mitään ristiriitaa noissa ole. Ensimmäinen lausehan kuului "Ei voi nähdä, mutta CI+-moduli näkee missä laitteessa on." Näinhän asia tosiaan menee, jokaisella CI+-hyväksytyllä laitteella on siis hyväksynnän kautta saatu avain laitteen sisällä ja CI+-moduuli tunnistautuu avaintenvaihdolla ko. laitteen kanssa ja varmistaa luonnollisesti samalla, että kyseessä tosiaan on CI+-sertifioitu päätelaite. Tässä yhteydessä tosiaan CI+-moduuli siis "tietää", missä laitteessa on, mutta olennaista on, että se ei lähetä tätä tietoa takaisin operaattorille millään tavalla.

    Sen sijaan operaattori voi tarvittaessa lähettää verkossaan moduulille päin tiedon, että tietyt laitteet "suljetaan", siis niiltä estetään pääsy salattuihin palveluihin, vaikka niiden sertifikaatti olisikin voimassa. Tälläinen mekanismi on käytössä sitä silmällä pitäen, että CI+-hyväksytystä laitteesta löydetään myöhemmin turvallisuuspuute ja ko. laitteet halutaan blokata pois HD-palveluja avaamasta siksi aikaa, että ko. puute saadaan esim. ohjelmistopäivityksellä korjattua. En ole kuullut tapauksista, jossa tätä olisi käytetty hyväksi missään päin maailmaa, mutta periaatteessa se on mahdollista.

    Yksinkertaistettuna siis: Elisa ei saa ikinä tietää, että jollain on kotona IllegalSuperBox CI+, mutta jos Elisalle tulee tieto, että kaikki IllegalSuperBoxit pitää sulkea pois HD-palvelujen piiristä, niin se tosiaan on mahdollista.
     
  20. unreal

    unreal Käyttäjä

    Liittynyt:
    04.02.2004
    Viestejä:
    3 805
    Saadut tykkäykset:
    0
    En tiedä, onko sellaista ikinä väitettykään. Itse olin alunperin jopa siinä uskossa, että linkitystä tullaan vaatimaan ainoastaan ns. Premium-kanaville, siis lähinnä näille Canalin ja Viasatin kalliimmille elokuva- ja urheilukanaville, joiden ohjelmistossa on tunnetusti hyvin mustasukkaisesti omaan sisältöönsä suhtautuvien sisällöntuottajien uudempaa materiaalia, mutta niin vain pikkuhiljaa linkitys ilmestyi lähes jokaiselle HD-kanavalle. Syytä tähän voi vain arvailla, mutta eittämättä tosiaan on käytännössä aukottomat todisteet siitä, että kaikelle HD-materiaalille linkitystä ei missään nimessä vaadita.