Subwooferin ohittaminen helposti (Genelec)

Keskustelu osiossa 'Kaiuttimet ja subwooferit' , aloittajana E-mies, 28.09.2012.

  1. Piikki

    Piikki Uusi jäsen Tukijoukot

    Liittynyt:
    04.05.2004
    Viestejä:
    478
    Saadut tykkäykset:
    0
    No, nyt mennään jo vahvasti mielipiteiden puolelle sekä hiuksien halkomiseksi, mutta vastataan kuitenkin. Mielestäni laajakaista olisi ajatuksena se paras, mutta käytännössä sillä on heikkoina puolina ne taajuusalueen päät, alimmat ja korkeimmat taajuudet. Tarkertuisin tuohon, että 2-tie kaiutin + subbari = 3-tie kaiutin. Kaipa sen voi noinkin ajatella. Jos vaikka nyt käytetään Geneä erimerkkinä tässä, kun kerran siitä ollaan puhuttu. Esimerkiksi nuo 8260:t ja vertailukohdaksi 8030:t ja 7060:n. Tuossa ensiksi mainitussa on kaikki laitettu samaan koteloon ja paketti on loppuun asti mietitty sekä viimeistelty kaikilta teknisiltä puoliltaan. Esim. se, että subbari/basso on samassa kotelossa, ehkäisee sen, että niiden välistä etäisyyttä ei pysty muuttamaan ja siten signaali toistunee oikea-aikaisemmin, kuin liikuteltavalla bassolla. Toisaalta samanlaista kaistaa toistava ja melkolailla samankokoiset elementit omaavassa jälkimmäisessä ratkaisussa on se mahdollisuus, että käyttäjä saa tyrittyä paljon enemmän, kuin ensiksimainitussa. Enkä nyt tarkoittanut sitä, että jäljempänä mainitut tuotteet eivät olisi viimeistelty, ynnä muuta. Voihan toistaalta tuo erillinen subbari myös tuoda niitä säädön mahdollisuuksia, jolloin tilanne toki voi olla toisinpäin. Toisaalta esim. 8260:t ovat melkolailla yksipistesäteilijät, ainakin Genelecin mukaan. 8030:t + 7060 yhdistelmä ei ole. Toki alhaisilla taajuuksilla tuolla ei nyt niin hirveästi väliä ole. Tulisin kuitenkin siihen tulokseen, että: 2-tie kaiutin + subbari on ei mikään kovin ideaali 3-tie kaiutin.

    Toki tuo Genen tekemä 85 Hz kiinteä jako on helkkarin paljon parempi, kuin aletaan vertaamaan passiivipuolelle ja itsetehtäviin jakojen määrityksiin, jolloin ollaan sen AV-vahvarin armoilla ja toisaalta subbarin jakarin armoilla. Muistan lukeneeni Hifimaailmasta yhden subbaritestin, jossa kerrottiin, että jakotaajuuden valinnassa käytettävät nupit näyttävät aina päin persettä ja muutenkin kehuttiin jakareita kovin huonoiksi ja puutteellisiksi. Tuolloin ainakin pitää tietää mitä tekee, toivoa, että vehkeet ovat kunnolliset ja osata mitata ja säätää systeemiä mittauksien mukaan. Tästä päästään siihen, että mielestäni ideaalitilanne on se, että esim. 5.1 systeemissä on 5 kappaletta kaiuttimia, jotka pystyvät toistamaan täyden kaistan, joille syötetään vain sen kanavan signaali kokonaan sekä subwoofer, joka toistaa vain sen LFE-kanavan. Tämä siis leffakäytössä.

    Mutta kyllä tilanne menee aivan satavarmasti mutkikkaammaksi, jos aletaan AV-vahvistimesta Adudyssey:n kautta korjaamaan toistettavaa signaalia ja subbarissa kaikista kanavista jaetaan 85 hz yli menevä tavara kunkin kanavan kaiuttimelle, LFE toistaa LFE kanavan ja kaikkien kanavien alle 85 Hz:n tavaran ja lisäksi vielä LFE-kanavasta 85 - 120 Hz keskinanavaan. Säädä siinä sitten kunkin kanavan viiveet oikeaksi, sekä taltuta korostumat ym. oikein ilman, että ne sotkevat myös muiden kanavien korjausta sekä toistoa. Tuohonkin löytyy Geneltä ratkaisu ja sehän on kaikkien tiedossa, 72XX ja 82XX sarjan vehkeet, jolloin korjataan vain kunkin kanavan korostumat, viiveet, yms. itsenäisesti.

    Tarkoitin tuolla 7060B:n jaon ohittamisella sitä, että LFE-kanavan saa täysin toistumaan subbarilla. Arvelin, että se voisi olla syy tuohon keskikanavaan osan signaalin ohjaamisesta. Tuo äänen paikallistuminen subbariin periaatteessa voisi olla yksi kohtuullinen syy käyttää tuota LFE:n jakoa keskikaiuttimeen, mutta toisaalta eipä sinne LFE-kanavaan nyt niin sellaista materiaalia yleensä taideta tallentaa, että sen paikallistumisesta nyt mitään haittaa ole. Itse kokisin tuon subin paikallistumisen haittavampana musiikkipuolella, kuin leffoja katsellessa. Itse en ainakaan monikanavamusiikkia kuuntele.

    Kyllä naapuriin kulkeutuvan äänen määrä vähenee sillä konstilla, että jokainen kanava viedään suoraan vahvistimesta omaan kaiuttimeensa ja hiljaisena aikoina napsautetaan subbari pois päältä. Onko se riittävästi, on toinen juttu. Oikeasti ainoa vaihtoehto on kuulokkeet, niillä se paras tulisi. Toki niissäkin omat rasitteensa.

    Suosittelen kyllä E-miehelle ihan avointa kokeilua noiden kanavien ohjaustapojen kanssa. Jos nykyiset johdot piisaavat, se ei maksa kuin aikaa ja vaivaa. Jos eivät riitä, jatka niitä niillä ylijäämäjohdoilla ;D Jos homma ei miellytä, vaihda takaisin.
     
  2. E-mies

    E-mies Guest Guest

    Liittynyt:
    03.04.2005
    Viestejä:
    345
    Saadut tykkäykset:
    2
    Kiitoksia vielä vastauksesta! :) Kyllä taitaa Audysseyn huonekorjauksen ja Genelecin subwooferissa tapahtuvan bassojen hallinnan yhtäaikainen käyttäminen tosiaan olla virhe. Kuten tässä ketjussa on nyt järjellä ajateltu, mahtaa siinä pakostakin mennä jotain pieleen. Jos siis 1) Audyssey luulee kaikkien viiden kanavan toistava koko äänialuetta sekä LFE:n koko 120 Hz:n alapuolista aluetta, 2) tekee asetukset tämän mukaan ja sitten 3) subwooferissa ohjataankin viiden kanavan < 85 Hz alue subbarille (Tämähän on siis Genelecin 7060B:ssä ymmärtääkseni kiinteä, eli käyttäjä ei voi jakoon mitenkään vaikuttaa. Korjatkaa, jos olen väärässä.) ja LFE:n 85 - 120 Hz:ä keskikaiuttimelle.

    Mutta jos voin saada järkevästi käyttöön vain joko Audysseyn tai Genelecin subwooferin bassojen hallinnan, kumpi näistä vaihtoehdoista minun kannattaisi valita..? Toisaalta vähitellen alkaisin taipumaan sen kannalle, että kaikki kaiuttimet kytketään suoraan tuohon Onkyon esivahvistimeen. Näin saadaan Audyssey oikein käyttöön ja samalla voin asettaa subwooferin toistamaan vaikka esim. < 40 Hz viidestä pääkanavasta, jolloin se ei ainakaan varmasti paikannu erilleen etukaiuttimista. Toisaalta sitten edelleen yleinen mielipide sanoo, että Genelecit "pitää kytkeä subbarin kautta". Miten tämä on ratkaistu ihmisillä, joilla on Genelecin subwoofereita; eikö näitä Audysseyn yms. huonekorjauksia käytetä, vai? Yleensä kun kuitenkin tunnutaan kierrätettävän signaali sen subbarin läpi.

    Lopulta, pitäisi tosiaan varmaankin jotenkin saada se mittauskalusto käyttöön ja päästä mittailemaan toistoa eri vaihtoehdoilla. Vieläkin kuulisin mielelläni ehdotuksia/ mahdollisuuksia ratkaista ketjussa pohdittuja ongelmia, jos jollakulla on sellaisia esittää. :)
     
  3. Piikki

    Piikki Uusi jäsen Tukijoukot

    Liittynyt:
    04.05.2004
    Viestejä:
    478
    Saadut tykkäykset:
    0
    Tästähän ei sen kummempaa numeroa kannata tehdä. Johtoja mitä ilmeisemmin piisaa, joten rohkeasti vaan kokeilemaan. Lisäksi kehottaisin koittamaan Audysseyn kytkemistä pois ja säätämään viivet käsin ja genet dippejen avulla. Siinäkin saattaa yllättyä. Ja takaisin voidaan aina palata.
     
  4. E-mies

    E-mies Guest Guest

    Liittynyt:
    03.04.2005
    Viestejä:
    345
    Saadut tykkäykset:
    2
    Päivitänpä ketjua, jos jotakuta sattuu asia kiinnostamaan. Olen nyt hieman ehtinyt kokeilemaan eri vaihtoehtoja; korvakuulolta tosin vain edelleen. Kaiuttimien sijoittamista on hieman muutettu erilaiseksi ja dippejä säädetty. Toistaiseksi ainakin kaikki ämyrit on kytketty suoraan esivahvistimeen, eli eivät siis kierrä enää subwooferin kautta. Etukaiuttimet toistavat tällä hetkellä >40 Hz ja takakaiuttimet >50 Hz. Subwoofer siis tietenkin noiden alapuolisen alueen. Pitää jatkaa vielä erilaisia kokeiluja. Audyssey muuten tuntuisi päättelevän subwooferin etäisyyden kuuntelupaikasta aivan pieleen, noin kahdeksaan metriin kun se todellisuudessa on alle kolme.
     
  5. Piikki

    Piikki Uusi jäsen Tukijoukot

    Liittynyt:
    04.05.2004
    Viestejä:
    478
    Saadut tykkäykset:
    0
    No entä se tärkein, miltä kuulostaa verrattuna vanhaan tapaan?
     
  6. x_jmt_x

    x_jmt_x Tuttu käyttäjä

    Liittynyt:
    18.08.2006
    Viestejä:
    7 617
    Saadut tykkäykset:
    523
    Kyseessä voi olla aivan yhtä hyvin vaihevirhe kuin mittarin epätarkkuus. Eihän se vahvistin tarkkaan ottaen ole kiinnostunut siitä, missä se subwoofer sijaitsee, vaan mikä viive sille pitää asettaa suhteessa muihin kaiuttimiin, että ääni on perillä samaan aikaan. Tuo nyt on vaan huomattavasti kätevämpi ilmaista sentteinä kuuntelupaikalta, kuin 'viivästetty x sekunnin sadasosaa verrattuna etukaiuttimiin' tms.

    Eli vaikka subwoofer olisi fyysisesti sentilleen yhtä kaukana kuuntelupaikasta kuin pääkanava, voi vahvistin asettaa sille - sinänsä oikein - aivan eri etäisyyden, vaikka tuplasti kauemmas, jos subwooferissa on sen verran vaihevirhettä, että ääni viivästyy metrin etäisyyden lisäystä vastaavan ajan.

    En väitä, että kyse olisi siitä - vaikka en kylläkään ole koskaan nähnyt subwooferia, joka olisi samassa vaiheessa samalla etäisyydellä olevan pääkaiuttimen kanssa - mutta automaattisesti ei kannata syyttää Audysseytakaan.
     
    Viimeksi muokattu: 24.11.2012
  7. E-mies

    E-mies Guest Guest

    Liittynyt:
    03.04.2005
    Viestejä:
    345
    Saadut tykkäykset:
    2
    Vain vähän on nyt ollut aikaa tälle asialle. Ämyrit on tälläkin hetkellä kytkettynä suoraan Onkyoon. Kaiuttimia on kuitenkin kokeiltu edelleen siirrellä hieman eri paikoille sivu ja syvyyssuunnassa. Niitä on myös käännelty välillä ampumaan kuuntelupaikan ohi. Jakotaajuuttakin on muuteltu. 80 Hz:n jaolla ja tietyllä kaiutinsijoituksella on saatu toistoa kenties parannettua tasapainoisemmaksi, selkeämmäksi, kumisemattomammaksi, stereokuvaltaan laveammaksi (toisaalta samalla on ehkä tullut keskelle hieman aukkoa) sekä diskanttitoistoltaan vähemmän rasittavaksi. Tämähän jako ei myöskään toki sovellu siihen, että subbari kytkettäisiin yöaikaan pois käytöstä... Kokeilut jatkuvat edelleen aina välillä, kun on aikaa. Kompromissejä. Aina. :(

    Ahaa, enpä ole tajunnut, että esivahvistimessa 8 metrin etäisyys voisi tarkoittaa jotain muuta kuin sitä, että kaiutin on kahdeksan metrin päässä kuuntelupaikasta. :)