Subi kotiteatteriin?

Keskustelu osiossa 'Tee Se Itse / DIY' , aloittajana warren, 25.04.2010.

  1. warren

    warren Guest Guest

    Liittynyt:
    25.04.2010
    Viestejä:
    1
    Saadut tykkäykset:
    0
    Pistetääs tähän alkuun tämä kädenvääntöä aiheuttava kysymys, eli mitä 12" elementtiä suosittelisitte musiikki/leffakäyttöön? tarkoituksena olisi saada kohtuullisesti jytinää ja mörinää leffoja katsellessa sekä musiikkia kuunnellessa. Viri kotelolle tulisi varmaan jonnekki 25-30Hz tienoille. Kotelon ajattelin rakentaa 12" halkaisijaltaan olevasta putkesta jonka tilavuus on noin 56L. Yksi hyvä vaihtoehto olisi peerless XXLS-12 Aluminium, mutta kuinka ison vahviastimen tämä vaatii? Budjetiksi ajattelin noin 400€ josta voi mahdollisesti vähän tinkiä. Kyseessähän on omakotitalon olohuone, eli tilaakin on ihan riittävästi. Eli hakusessa on elementti sekä vahvistin. Ja jos jollakin on jäänyt ylimääräiseksi hyviä vähän käytettyjä vahvistimia tai elementtejä niin voi laittaa yv.:)
     
  2. Nikiz

    Nikiz Guest Guest

    Liittynyt:
    23.04.2010
    Viestejä:
    7
    Saadut tykkäykset:
    0
    Itse olen ainakin rakentanut oman 12-13" subbarin puusta, liimasta, kuparilangasta, magneetista ja pahvista ja hyvin toimii. Ei ihan yhtä hyvä laatu kuin kaupallisissa, mutta ittelle ihan sopiva laatu. Rahaa meni alle 20€. :D
     
  3. Ikidur

    Ikidur Guest Guest

    Liittynyt:
    20.07.2009
    Viestejä:
    231
    Saadut tykkäykset:
    0
    Vastauksia taitaa tulla vähän laimeasti kun samanaiheinen kysymys toistuu plazalla melko usein.
    Tuossa olisi yksi ketju missä kyseltiin tätä samaa.

    Peerless on hyvä valinta, vaikka sitä välillä parjataankin. Täällä on kommenttia asiaan liittyen ja olisi varmaan reilua sanoa, että noille kommenteille voi panna reilusti painoakin.

    Jos haluaa äänenpainetta enemmänkin kuin mitä XXLS:n liikeradasta irtoaa niin sitten Shiva-X2 olisi varmaan varteenotettava valinta.


    Vahvistintehon tarve riippuu voimakkaasti subin tyypistä ja virityksestä. Suosittelen että haet netistä koneellesi WinISD:n tai uniboxin tai molemmat ja suunnittelet projektisi noiden avulla paperilla valmiiksi, sen jälkeen osien tilaamiseen ja kasailuun. Tulee meinaan paljon halvemmaksi kuin se, että lämäsee jotakin nopsasti kasaan ja pian toteaa, että tarvitsee jotain muuta. Noiden simulointiohjelmien avulla pääset edeltäkäsin hakemaan reunaehtoja kotelon koolle, viritykselle, elementin liikeradalle, tarvittavalle vahvisitinteholle jne jne.

    Toinen suositeltava homma on tutustua zipmanin subimittausarkistoihin, jotka löytyvät täältä. Sieltä saa vähän referenssiä ja oletettavasti ideoitakin omaan projektiin.