Stephen Kingin Musta Torni kasassa

Keskustelu osiossa 'Kirjallisuus' , aloittajana anttipee, 14.11.2003.

  1. erep

    erep Guest Guest

    Liittynyt:
    28.11.2006
    Viestejä:
    1 534
    Saadut tykkäykset:
    0
    tässä on kiva huomata monet muut kingin kirjat, joissa on "low men" ja muita hahmoja mukana, ja joissa king pähkäilee teemoja.

    kingillä on vain se ongelma, että päähenkilöt on liikaa "good guys" ja sitten on pahiksia.

    elämä on kuitenkin sellaista että pahoja ihmisiä ei ole (poikkeuksia on), vaan pahoja tekoja on...
     
  2. Pazze

    Pazze Aktiivinen käyttäjä

    Liittynyt:
    16.09.2003
    Viestejä:
    5 014
    Saadut tykkäykset:
    150
    Ja vasta tänään sain urakkani loppuun!
    Täytyy sanoa, että viimeinen kirja ja "loppuratkaisu" olivat melkoinen antikliimaksi. Jotenkin tuntuu, että King oli ihan turhaan tehnyt itsestään ja Mustasta Tornista elämää suuremman tarinan. Ei se ole sitä. Sarjassa on paljon hyviä kohtia, mutta myös turhan paljon turhia ja yhdentekeviä kohtia. King ymppää mukaan kaikkea ylimääräistä ja tuntuu siltä että herran tarve tehdä sivumääräällisesti suuri kirjasarja on ajanut sisällön edelle.
    Eli tuli vihdoinkin luettua, mutta kokonaisuuteena kyseessä oli melkoinen pettymys! Jotain kiinnostavuudesta kertoo varmaan se, että tarkoituksenani oli alunperin lukea koko sarja putkeen, mutta ei sitä jaksanut vaan piti lukea väliin vähän muutakin.
     
  3. scented

    scented Aktiivinen käyttäjä

    Liittynyt:
    22.02.2005
    Viestejä:
    1 977
    Saadut tykkäykset:
    257
    Itselle Kingin Musta Torni sarja on ollut outo ilmestys kirjaston hyllyssä siihen saakka, kun parisen vuotta sitten tuli lainattua huvikseen Musta Tornin ensimmäinen osa. Hämmästykseksi sai kuulla, ettei sarja ole edes vielä (siis silloin kun lainasin 1. osan) koossa ja sekös sai sarjan nousemaan omissa odotuksissa aika korkealle.

    Nyt on päästy Velhon loppuun ja täytyy myöntää, että Musta tornin lukeminen on aika rankkaa. Ei sen vuoksi, että tapahtumat nyt niin rankkoja olisivat, mutta jotenkin Kingin luoma maailma vaatii keskittymistä lukijalta - vaikka kyseessä on fiktiivinen tarina, niin siltikin - vai onko? :).

    Tähän mennessä Kolme korttia pakasta on sujahtanut nopeiden läpi ja sitä pidänkin tähän saakka onnistuneimpana kirjana. Joutomaa ja Velho ovat jotenkin vain väkisin tarinaa eteenpäin vieviä kirjoja - eivät ole huonoja, ei sinne päinkään, mutta silti. Ehkä jotain kertoo se (ainakin omalla kohdalla), että Velhoa sai lukea parisen kuukautta, että sai sen loppuun :), enkä pidä itseäni nyt niin hitaana lukijana, kunhan kirja on mielenkiintoinen.

    Callan sudet on jo kuvitettuna haettu kirjastosta, mutta ehkä sen luku jää joululomalle...tai ensi kesään. Mihin tässä tämän sarjan kanssa olisi kiire?
     
  4. Noviisi_

    Noviisi_ Guest Guest

    Liittynyt:
    17.11.2006
    Viestejä:
    23
    Saadut tykkäykset:
    0
    En halua spoilata, mutta sarjan loppu oli aikamoinen pettymys / yllätys... Sekin lienee makuasia mutta me not like... :confused:
     
  5. ForAnAngel

    ForAnAngel Guest Guest

    Liittynyt:
    03.06.2003
    Viestejä:
    385
    Saadut tykkäykset:
    0
    Tulipa tässä vuoden mittaan luettua tämä Kingin pääteos. Varsin mukavaa luettavaa vaikka suvantovaiheitakin löytyi. Luettuani threadin läpi yllätyin kuinka moni ei pitänyt Rolandin nuoruusvuosien aikaisien tapahtumien lukemisesta. Itse pidin ja olisin toivonut että näitä vaiheita ja esim.
    Gileadin tuhoa
    olisi valotettu vielä enemmän vaikka yhden lisäkirjan muodossa.

    Vaikka tarina laahasi välistä, hyvin kirjoitetut päähenkilöt pitivät mielenkiinnon yllä ja pakottivat lukemaan tarinan loppuun. Varsinkin Rolandista sai todentuntuisen kuvan todellisesta revolverimiehestä; Hiljainen mutta erittäin osaava vaeltaja. :)

    Loppu oli kyllä täyttä kultaa, joka tuskin jättää ketään kylmäksi. Itse pidin kirjasta erittäin paljon. :thumbsup:
    Aika traagisen tarinan King kertoi. Roland on tuomittu kiertämään tuota kehää tuhansia kertoja ellei ikuisesti; elämään yksin, menettämään ystävänsä ja muistelemaan menetettyjä ystäviään ja elämänsä naistaan.

    Huomasin että tarinaa on ilmestynyt myös sarjakuvamuodossa ("The Gunslinger Born"). Onkohan kellään tietoa ollaanko näitä julkaisemassa (julkaistu) jossain vaiheessa Suomessa/suomeksi?
     
  6. hkj

    hkj Avatar Tukijoukot Guest

    Liittynyt:
    10.09.2003
    Viestejä:
    4 126
    Saadut tykkäykset:
    0
    Pitäisi itsekin lukea koko sarja uusiksi, joskus jäi ne viimeiset osat lukematta kun julkaisu kesti niin pitkään (1997-2003), että oli jo hyvin ehtinyt unohtaa edellisten osien tapahtumat :) loput kirjoista tulikin sitten vauhdilla. Yritinkin heti etsiä olisiko tätä jonain kokoelmajulkaisuna, mutta en löytänyt kuin erillisiä kirjoja, olisi mukavaa saada kirjat yhtenäisillä kansilla ja sivukoolla.

    Pazze:
    Alkuperäiskielellähän noita mieluummin lukee, mutta kiitos vinkistä. Luulisi jonkun paketin löytyvän, ehkä tässä on kuitenkin jo liian monta kirjaa kalliin yhteisjulkaisun tekemiseksi.
     
  7. Pazze

    Pazze Aktiivinen käyttäjä

    Liittynyt:
    16.09.2003
    Viestejä:
    5 014
    Saadut tykkäykset:
    150
    Jos suomeksi etsit, niin Tammi julkaisi koko sarjan yhtenäisillä kansilla. Noita kirjoja löytyy vielä hyvin kirjakaupoista ja marketeista.
     
  8. nepa

    nepa Alakerran HFR CIH -mies. Tukijoukot

    Liittynyt:
    17.10.2001
    Viestejä:
    9 181
    Saadut tykkäykset:
    1 325
    Olen nyt ensimmäisen osan kirjasarjasta lukenut ja on kyllä vähän kaksijakoinen mieli. Toisaalta aihe on hyvä, mutta jostain syystä Revolverimies ei kuitenkaan kauheasti pitänyt otteessaan. Ehkäpä syynä on se, että King oli aika nuori kirjoittaessaan kirjan, tiedä häntä. Tuntui kuitenkin siltä, että kirja koostui yksittäisistä kohtauksista, jotka on yritetty sitoa yhteen. Mielenkiintoa seuraavaa kirjaa kohtaan kuitenkin on.

    Nyt olisi toinen osa haettuna kirjastosta, mutta taidan sitä ennen lukea Robin Cookin Kaappauksen. Jos tuossa viikonloppuna saisi tuon kakkososan alkuun, niin näkisi onko se erilainen/samanlainen kuin ykkösosa. Tuo kirjasarja on kuitenkin niin pitkän ajan kuluessa kirjoitettu, että kirjat melkein pakostakin eroavat toisistaan.

    Vaikka en ole koskaan mitään Falloutteja pelannutkaan, niin kirjasta kuitenkin tulee mieleen Fallout. Ei kait se huono juttu voi olla. :)
     
  9. Stormrider

    Stormrider Guest Guest

    Liittynyt:
    16.08.2002
    Viestejä:
    302
    Saadut tykkäykset:
    0
    Tuo ensimmäinen osa ei muhunkaan iskenyt kovin kovaa. Kannattaa jatkaa lukemista koska toinen osa on huomattavasti parempi ja tarina lähtee kunnolla käyntiin :thumbsup:
     
  10. nepa

    nepa Alakerran HFR CIH -mies. Tukijoukot

    Liittynyt:
    17.10.2001
    Viestejä:
    9 181
    Saadut tykkäykset:
    1 325
    Kakkososa tuli luettua tuossa parisen viikkoa sitten. Oli huomattavasti parempi kuin ykkönen. Pari asiaa kuitenkin ihmetytti:

    Miksi patruunat menivät epäkuntoon kastuessaan? Eikös se juuri ole patruunoissa hyvää, että ne kestävät jopa vettä?

    Toinen silmään pistävä asia oli (toistuu kolmannessa kirjassa myös) se, että Ronaldin revolverikotelo roikkuu alhaalla reiden päällä (eikä ole huonosti ylhäällä kuten poliiseilla), jolloin revolveria on helpompi käyttää. Tuo on kuitenkin täysin elokuvien tuoma tapa roikottaa vyötä ja koteloa coolisti. Oman aikansa leffojen gängstätyyli.

    Kolmas kirja on nyt menossa, mutta niin alussa vielä, että mitään ihmeempää siitä ei vielä osaa sanoa.
     
  11. Kristian

    Kristian Aktiivinen käyttäjä

    Liittynyt:
    31.10.2002
    Viestejä:
    2 740
    Saadut tykkäykset:
    105
    Oma muistikuvani vuosien takaa on, että revolverimies uudelleenkäytti vanhoja hylsyjä uusiin patruunoihin. Ehkä hän ei saanut niitä enää niin tiiviiksi, ettei vesi olisi päässyt sisään...
     
  12. CleverIndeed

    CleverIndeed Guest Guest

    Liittynyt:
    11.11.2007
    Viestejä:
    5 595
    Saadut tykkäykset:
    1
    Juu, ja aloitukseksi jäi. Malliesimerkki siitä miten yksi idea riittää kyllä aloittamaan pitemmänkin tarinan mutta sitten sitä pitäisi osata jotenkin jatkaakin mielenkiintoisesti ja idealle uskollisesti...

    Itse siis aloittelin aikoinaan jo muinoin 90-luvun puolella ekasta kirjasta tätä saagaa lukemaan. No pääsinköhän muutama kymmenen sivua ehkä läpi, kun tuli stoppi. Oli vaan sikäli psykedeelisen epäselvää kamaa, että haistoin kirjailijan menettäneen otteen jo siinä vaiheessa eikä yksinkertaisesti ollut motivaatiota jatkaa vaikka jatkokirjoilla hyvin jänniä nimiä onkin, joten niitä tuli kirjakaupoissa ihmeteltyä. Seuraava sisältää muuten vain hieman spoilausta.

    King on (parhaimmillaan) toki loistava kirjailija ja ennenkaikkea tarinankertoja (kymmenisen kirjaa lukeneena ja aika moni niistä on parhaita muistojani), mutta voi pojat kun osaisi sen editoimisenkin vielä joskus. Olen toki tästä mammuttisaagasta (mistä siis periaatteellisella tasolla pidän, jatko-osienkin ystävänä) myöhemmin netistä lukenut ja aika hämmentäviä fiiliksiä jättänyt. Pidin kyllä sinänsä lopetuksesta mutta monet jutut siellä välissä ihan niitä hahmoja myöten kyllä jättivät valjun kuvan. ENKÄ todellakaan pidä Kinginkään kopioimisesta eli että otetaan Nimetön Mies mukaan suoraan mallista jne. Se on vain hölmöä... heppu on Kirjailija joten olettaisi löytyvän vähän enemmän mielikuvitusta, nimen keksiminen ei ihan vielä kelpaa! Toisaalta en ole tajunnut kritiikkiä itsensä lisäämisestä sarjaan, koska kyseessähän oli selvästi alter ego eri nimineen ja tämä metaidea on imo hauska. Koska ei kai tällaistakaan tarinointia voi kukaan ihan tosissaan ottaa, ainakaan minä en ottanut, ja siksikin tosikkona loppui motivaatio alkutekijöihin. Olen toki iloinen että monet ovat tästä paljon nautintoa löytäneet tosin pitää samaan hengenvetoon ihmetellä Kingin parhaana teoksena pitämistä, eiköhän se ole kuitenkin jokin ihan muu. Ainakin Hohto ja SE ovat varmuudella kirjallisesti ja nautinnollisesti parempia. Musta Torni on Kingiltä erikoinen, kirjallinen practical joke.
     
    Viimeksi muokattu: 12.10.2012
  13. nepa

    nepa Alakerran HFR CIH -mies. Tukijoukot

    Liittynyt:
    17.10.2001
    Viestejä:
    9 181
    Saadut tykkäykset:
    1 325
    Clever,

    Sarjan ensimmäinen kirja on aikalailla erilainen kuin muut. Johtuen juuri siitä, että King kirjoitti sen ihan uransa alussa. Loput osat ovat parempia, tai ainakin paremmin kirjoitettuja. Tosin ainakin pari osaa oli sellaisia, jotka olisi voinut lyhyenpänäkin pitää. Mutta kokonaisuus oli mielestäni aika hyvä ja lopetus täydellinen. Sarjasta huomaa kyllä hyvin sen, miten King on uransa aikana muuttunut kirjoittajana. Itse en siis vielä ensimmäisen kirjan perusteella lähtisi tuota tuomitsemaan. Se on muutenkin aikalailla teinikirjamainen ja sisältää välillä kieltämättä aika epäselvää ja psykedeelistä settiä. Taisi olla niitä Kingin pilviaikoja tuo.
     
  14. Zalmari

    Zalmari Uusi jäsen

    Liittynyt:
    23.08.2004
    Viestejä:
    412
    Saadut tykkäykset:
    1
    Loistava arvostelu kirjasarjasta, etenkin kun ottaa huomioon että luit vain muutaman kymmentä sivua ensimmäisestä kirjasta.
     
  15. CleverIndeed

    CleverIndeed Guest Guest

    Liittynyt:
    11.11.2007
    Viestejä:
    5 595
    Saadut tykkäykset:
    1
    No sinun kannattaa hoitaa tuo luetunymmärrys kuntoon, niin saat kirjoistakin enemmän irti. Minähän totesin että lopetin KOSKA OLI NIIN HUONO ja sen jälkeen olen kattavasti tutustunut aiheeseen mm. wikipediasta ja lukemalla valtavan määrän arvioita kirjoista, etenkin viimeisestä, ja tämän kaiken perusteella koko saaga on aivan älytöntä roskaa. Fantastista hölmöilyä.

    En edelleenkään kertakaikkiaan ymmärrä sitä, miksi olisi PAKKO jatkaa jonkin parissa jos alku vain ei millään iske?! Jopa itsestäänselvästi parempi vaihtoehtohan on valita jokin muu juttu, kunnes iskee jne. Voi tietty myös kokeilla vaikka 10 vuoden päästä uudelleen, itse tosin tiedän makuni hyvin tarkkaan mutta joillain ehkä voi toimia.

    King on jaaritteleva kirjoittaja ja tällä kertaa se jaarittelu aloitettiin ekoilta sivuilta, mistä olen toisaalta itse varsin kiitollinen. Hänelläkin kun on epäilemättä kymmeniä parempia kirjoja. Se että King kirjoitti tarinan eri ikäkausina ei ole minun ongelmani, vaan hänen. Kyllä kirja(sarja) on yksiselitteisesti huono, jos sen aikana tulee väistämätön kokemus ettei halua jatkaa. Vai oletko itse antanut hyviä arvosanoja jollekin, mitä et ole läheskään kokenut loppuun asti?!
     
  16. Arpa

    Arpa Uusi jäsen

    Liittynyt:
    21.12.2006
    Viestejä:
    808
    Saadut tykkäykset:
    0
    Jos mielipiteesi perustuu 20 ensimmäiseen sivuun ja muiden arvioihin niin ei kannattaisi esittää mielipidettä omanasi.
     
  17. CleverIndeed

    CleverIndeed Guest Guest

    Liittynyt:
    11.11.2007
    Viestejä:
    5 595
    Saadut tykkäykset:
    1
    Jaa miksei muka? :confused:

    Sitäpaitsi arvioni perustuu muistaakseni ainakin 40-60 sivuun, plus mammuttiteokseen tutustumiseen netistä sekä ihmisten (toki lähinnä kriittisiin) arvioihin siitä. Ironista kyllä sinäkin unohdit viestistäsi perustelut täysin, kovin tyypillistä.
     
  18. Arpa

    Arpa Uusi jäsen

    Liittynyt:
    21.12.2006
    Viestejä:
    808
    Saadut tykkäykset:
    0
    Aijaa, muutama kymmenen on siis 40-60 sivua, ja kun "teos" käsittää vähän mittaustavasta riippuen 5-8000 sivua niin tokihan sellaisella n. 1% otannalla saa kattavan käsityksen teoksen laadusta. Ja tosiaan ne sarjan teosten voittamat palkinto/ot antaa oikean kuvan sen laadusta... eiku ei annakaan, vaan sinun 40-60 sivun lukemisen perusteella ja sinun valitsemiesi kriitikoiden antama kuva on oikea. Ne pöntöt jotka on antaneet sarjalle palkintoja on varmaan antaneet ne ihan vaan ironiasta.

    Anteeksi, en tajunnut että itsestäänselvyyksiä pitää jotenkin perustella. En myöskään näe tässä mitään ironista, ainoastaan surullista.
     
  19. CleverIndeed

    CleverIndeed Guest Guest

    Liittynyt:
    11.11.2007
    Viestejä:
    5 595
    Saadut tykkäykset:
    1
    Niin? "Muutama" on väljä sana jonka merkitys vaihtelee sanojasta riippuen kolmesta ainakin seitsemään. Ja totta hemmetissä se yksikin prosentti riittää otannaksi, ihan jo perustasonkin älykkyydellä. Itse asiassa 0% saattaisi riittää myös, jos ei vaikka pidä yhtään Kingin muusta tuotannosta. Sillä prosentin sijainnillakin on merkitystä, kerran se sattui olemaan alussa niin minkäs teet. Siellä välissä voi olla ja varmaan onkin hyviäkin prosenttiyksikköjä tekstiä mutta eihän se kokonaisuutta mitenkään merkitsevästi paranna, etenkin kun se jää täysin lukematta. On aivan naurettava, suorastaan sadomasokistinen näkemys että pitäisi muka lukea tietty prosenttimäärä, yleensä ilmeisesti 100%, jotta muka voisi arvostella. :hitme:

    Hah, taas tuo award-fallacy. Ihmiskunta on palkinnut vaikka minkälaista henkilöä ja teosta, ei se mitään todista muuta kuin sen hetkisen kulttuurin arvostuksesta. Onko Oscar-voittajat aina parhaita elokuvia tai välttämättä edes hyviä? Luuletko ettei nimillä ole mitään merkitystä, Kingkin on kuningas ja Martin kirjoittaa aina kuten Tolkien konsanaan? Vain oma arvio ratkaisee. Ellet sitten halua vedota kehäpäätelmiin kuten "Tää on hyvä kirja, miksikö? No kun raati niin päätti. Ai miksi raati niin päätti? No kun tää on niin hyvä kirja!"

    Toki luen kaikenlaisia kritiikkejä, mutta ne negatiivisemmat ovat tässä asiassa olleet vakuuttavampia ja objektiivisempia, koska eivät niiden kirjoittajat yleensä kuitenkaan vihaa esim. Kingiä kuten en itsekään, mutta viisien tähtien jakelijat taas ovat pääsääntöisesti faneja. Fanittakoot puolestani aivan rauhassa, sinä heitä pöntöiksi haukuit.

    Ensimmäinen lause on kovin rehellinen, kiitän siitä. Mutta surullista? Luulin että tässä on käyty vain pientä keskustelua kirjoista. :) Näin sivumainintana pidän kyllä henkilökohtaisesti Kingin kerronnasta, mutta en siitä että kaveri heittää usein lahjansa kuin hukkaan pelkkää huolimattomuutta. Ja kirjojensa aiheet voisivat monesti olla kyllä hieman kypsempiäkin.
     
  20. Arpa

    Arpa Uusi jäsen

    Liittynyt:
    21.12.2006
    Viestejä:
    808
    Saadut tykkäykset:
    0
    No miksi sitten luet itse vain 40-60 sivua ja loppuarviosi perustuu "muiden" netti arvioihin? Uskoisin että palkinnot jakaneet tuomarit ovat lukeneet itse koko teoksen eikä antaneet palkintoa jonkun muiden arvion perusteella.