Sputnik ~ Спутник (2020)

Keskustelu osiossa 'Elokuvat' , aloittajana marlan, 25.08.2021.

 1. marlan

  marlan Tuttu käyttäjä Tukijoukot

  Liittynyt:
  10.06.2004
  Viestejä:
  2 219
  Saadut tykkäykset:
  153
  [​IMG]

  Vaihteeksi kotiteatteriin luikerteli onnistunut tieteiselokuva, nimittäin venäläinen Sputnik (2020), ohjaaja Jegor Abramenko ja pääroolissa Oksana Akinšina (Lilja 4-ever). Elokuva hyödyntää samantapaista aihelmaa — avaruuden eliö ei ole kovin hyväntahtoinen — kuin esimerkiksi Life ja Venom, mutta pääpaino on draamassa ja henkilösuhteissa.

  Tapahtumat sijoittuvat neuvostoaikaan, vuoteen 1983. Kaksi kosmonauttia on palaamassa avaruusasemalta Maahan, mutta paluumatkalla tapahtuu jotakin. Kapselin laskeuduttua toinen kosmonautti on puolikuollut, toinen menettänyt muistinsa.

  Nuorta lääkäriä Tatjana Jurjevna Klimovaa (Akinšina) syytetään epäsovinnaisten hoitokeinojen käyttämisestä, avaruustutkimuskeskuksen johtaja kenraali Semiradov (Fjodor Bondartšuk) oli kiinnittänyt häneen huomiota ja kutsuu Kazakstaniin tutkimaan ainutlaatuista potilasta, muistinsa menettänyttä kosmonauttia Konstantin Vešnjakovia (Pjotr Fjodorov). Tutkimuslaitoksen oma lääkäri Jan Rigel (Anton Vasilev) suhtautuu Klimovaan karsaasti, koska hän kai tavoittelee Nobelin palkintoa tämän potilaan avulla.

  Mitä lennolla siis oli tapahtunut? Jonkinlainen loinen
  oli tunkeutunut kapseliin ja asettunut toiseen kosmonauttiin, Vešnjakoviin. Hän väittää ettei muista tapahtumista mitään. Aamuyöllä loinen lamaa isäntänsä ja ryömii suusta ulos. Klimovan kauhuksi paljastuu, että loiselle syötetään vankeja ja se todellakin käyttää ravinnokseen ihmisten pelkoa. Loista ja isäntää ei voida erottaa toisistaan, sillä Vešnjakovin terveydentila heikkenee ilman loista. Tilanne alkaa vaikuttaa symbioosilta.

  Semiradov on syöttänyt Moskovaan väärää tietoa, ja uutisissa kerrotaan avaruuslennon onnistuneen ja ”Neuvostoliiton sankareiden” toipuvan rasituksista tutkimuskeskuksessa.

  Klimova tahtoo auttaa Vešnjakovia, ja tämä kertoo, ettei hän ole menettänyt muistiaan vaan hänen ja loisen välillä on jonkinlainen yliaistillinen yhteys.

  He yrittävät paeta Moskovaan, mutta heidät saadaan kiinni. Vešnjakoville ei jää muuta mahdollisuutta kuin itsemurha. Klimova adoptoi hänen orvoksi jääneen poikansa.

  Sputnik keskittyy neljän päähenkilön toimintaan uudenlaisessa tilanteessa. Hirviöotus on toteudettu laadukkaasti, mutta se ei ole tarinan keskeisin hahmo vaan olennaista on ihmisten suhtautuminen siihen. Kauhua annostellaan maltillisesti, mutta se saattaa viedä ruokahalut ja muistuttaa matolääkkeiden tarpeellisuudesta kaukomatkojen jälkeen. Neuvostoaika on toteutettu lavasteiden ja rekvisiitan avulla erittäin uskottavasti, kuin Chernobylissa konsanaan. Ainut moite kohdistuu musiikkiin: se on miksattu hiukan liikaa takakanaviin, niin että tilantuntu vaikuttaa väkinäiseltä. Lopputekstit ryömivät liki 10 minuuttia.

  4½/5

  Ensi-ilta Venäjällä: 23.4.2020.

  Amerikkalaisessa blu-rayssa (BD-50) on hyvä kuvanlaatu, mutta mitään sisällökästä lisämateriaalia ei ole. Muutama kuvanäyte:

  [​IMG]

  [​IMG]

  [​IMG]

  [​IMG]

  [​IMG]

  [​IMG]

  [​IMG]

  [​IMG]

  Traileri (Full HD)
   
  Viimeksi muokattu: 26.08.2021
  Recce ja Hippo tykkäävät tästä.
 2. Recce

  Recce Tuttu käyttäjä

  Liittynyt:
  29.03.2004
  Viestejä:
  2 942
  Saadut tykkäykset:
  229

  Oli hemmetin kova leffa! Katsoin tämän aikoinaan kun Joe Rogan kehui sitä podcastissaan.
   
 3. nepa

  nepa Alakerran HFR CIH -mies. Tukijoukot

  Liittynyt:
  17.10.2001
  Viestejä:
  7 939
  Saadut tykkäykset:
  777
  Mistä tämän näkee? Suoratoistona?
   
 4. Recce

  Recce Tuttu käyttäjä

  Liittynyt:
  29.03.2004
  Viestejä:
  2 942
  Saadut tykkäykset:
  229
  Muistaakseni Primellä oli alkuvuodesta.
   
  nepa tykkää tästä.