Soul – sielun syövereissä (2020)

Keskustelu osiossa 'Elokuvat' , aloittajana marlan, 25.08.2021.

 1. marlan

  marlan Tuttu käyttäjä Tukijoukot

  Liittynyt:
  10.06.2004
  Viestejä:
  2 219
  Saadut tykkäykset:
  153
  [​IMG]

  Disneyn & Pixarin viimeaikaisiin menestyksiin kuuluu Pete Docterin ohjaama Soul – sielun syövereissä (2020), animaatioelokuva, joka keskittyy suuriin eksistentiaalisiin kysymyksiin, kuin olisi yhdistelty Taivas saa odottaa ja Inside Out.

  Päähenkilö Joe Gardner (Jamie Foxx) on newyorkilainen musiikinopettaja, joka haaveilee jazz-pianistin urasta. Juuri kun hänelle tarjoutuu lupaava mahdollisuus — Dorothea Williamsin (Angela Basset) yhtye —, hän joutuu onnettomuuteen ja hänen sielunsa eksyy olevaisuuden rajoille. Joe joutuu taistelemaan elämästään.

  Voidakseen palata maan päälle Joe joutuu mentoroimaan vastahakoista syntymätöntä sielua 22 (Tina Fey) ja päätyy kissan ruumiiseen. 22 on tyypillinen ”ammattityötön”, joka juoksee sikäläisen TE-toimiston (”Sinä-Seminaarin”) kurssituksissa mutta työpaikkaa ei vain ota löytyäkseen.

  Kun Joe ja 22 seikkailevat maan päällä, 22 löytää lopulta kipinänsä ja suostuu osaksi yhteiskuntaa. Taivaisen TE-toimiston tädit ovat kiitollisia siitä, että tuosta lusmusta ja työnpakoilijasta päästiin, ja palkkioksi Joe saa elämänsä takaisin.

  Soul sisältää näyttävää animaatiota ja tuonpuoleisia maisemia. Musiikki ja äänitykset ovat upeita, ja tilantuntu tekee vaikutuksen. Juoni on koskettava mutta ei imelä. Henkilöhahmot ovat karikatyyreja, joiltakin osin vieraannuttavia, mutta ääninäyttelijät on roolitettu hyvin.

  Lopputeksteistä ilmenee, että elokuva on tehty stereografisena, mutta 3D-versiota ei vaikuta julkaistun missään. Harmi, sillä tämän jos minkä olisi halunnut nähdä 3D:nä — jos ei Tennispalatsi 1:ssä niin edes kotiteatterissa...

  4½/5

  Ensi-ilta Yhdysvalloissa: 25.12.2020. — Ensi-ilta Suomessa: 25.12.2020.

  Amerikkalaisessa UHD-julkaisussa (BD-66 + BD-50 + BD-25) on erittäin hyvä kuvanlaatu, ja Dolby Atmos (vain UHD:ssä) tekee vaikutuksen 6.1-kanavaisessakin toistossa. Bonuslevyssä on tekstitys myös suomeksi, ja se on tiettävästi mukana pohjoismaisessa blu-ray-julkaisussa mutta ei brittiläisessä. (Dokumenteissa kerrotaan muun muassa, kuinka pandemia vaikutti elokuvan viimeistelyyn.) Muutama kuvanäyte amerikkalaisesta blu-raysta:

  [​IMG]

  [​IMG]

  [​IMG]

  [​IMG]

  [​IMG]

  [​IMG]

  [​IMG]

  [​IMG]

  Traileri (Full HD)

  Lopputekstit kannattanee katsoa kokonaan...
   
  Viimeksi muokattu: 26.10.2021