Sivuttaisvedon poisto ja "kiss"

Keskustelu osiossa 'Levysoittimet sekä vinyyli' , aloittajana Valentino, 23.01.2020.

 1. Valentino

  Valentino Aktiivinen käyttäjä

  Liittynyt:
  07.03.2008
  Viestejä:
  546
  Saadut tykkäykset:
  43
  Levysoittimissa on ns. sivuttaisvedon poisto, jonka suuruus tavallisesti on jossakin suhteessa käytettyyn neulapainoon. Mutta vaikka sitä ei käyttäisikään, äänessä ei tavallisesti juurikaan huomaa eroa.

  Missä sen toiminnan voi sitten huomata? Jos levy on tehty huonosti, eli se on jossakin kohdassa päässyt yliohjautumaan, syntyy ns. kiss. Siinä kaksi uraa koskettaa toisiaan, tai urat voivat jopa mennä lomittain.

  Sivuttaisvedon poisto vähentää pyörimisliikkeestä aiheutuvaa voimaa, joka pyrkii vääntämään neulaa kohti levyn keskustaa. Jos levyssä on "kiss", sivuttaisvedon poisto aiheuttaa sen, että kosketuskohdassa neula ei jatkakaan seuraavaan uraan vaan pysy entisessä urassa, jolloin levy jää ns. soimaan paikalleen.

  Kuvassa näkyy "kiss", jossa anti-skatingia käytettäessä levy jää paikalleen. On kuitenkin harvinaista, että tällaisia levyjä pääsee myyntiin.

  [​IMG]
   
 2. Moderaattori

  Moderaattori Ylläpito Ylläpidon jäsen

  Liittynyt:
  27.08.2019
  Viestejä:
  408
  Saadut tykkäykset:
  155
  Toi "kiss" termi oli mulle ihan uusi.

  Useimmiten (oma kokemus) anti-skeittiä on sen verran että tässä kuvan tapauksessa se hyppäisi tuon yhden "kierroksen ohi", sen sijaan että jatkaisi ns. vanhalle uralle, noin mutulla arvaillen.
  Itse säädän anti-skaten kuulon perusteella, eli etsin ohjeistuksen mukaisen asetuksen ja pyrin säätämään loput kuulolla. Yleensä mulla on jäänyt fiilis että ihan aavistus keskiöön suuntautuvaa liikettä jää jäljelle.

  EDIT: Siis tietenkin anti-skate viimeisenä. Yllä puhun AINOASTAAN anti-skaten säädöstä, rasian kulmat ja varren tasapainot on siis jo säädetty.
   
  Viimeksi muokattu: 27.01.2020
 3. vps358

  vps358 Tuttu käyttäjä

  Liittynyt:
  11.02.2005
  Viestejä:
  3 883
  Saadut tykkäykset:
  269
  ^
  Pieleen säädetty, enste säädetään varsi tasapainoon ja nollataan varren neulapainon asteikko.
  Sitte säädetään neulapaino rasian ja neulan mukaan ja mitään peruspainoa ei ole.
  Anti-skating säädetään vastaamaan neulapainoa, kuulolla ei ole tuon kanssa mitään tekoa.
  Ei mitään rakettitiedettä, neulapainovaakojakin on olemassa, sekä peilinpala voi olla arvaamattoman suuri apu rasiaa kiinnitettäessä.
   
 4. Valentino

  Valentino Aktiivinen käyttäjä

  Liittynyt:
  07.03.2008
  Viestejä:
  546
  Saadut tykkäykset:
  43
  Tutkiskelin Discogsia, mutta sieltä ei löydy tätä painosta. Kyseessä on amerikkalaisen levy-yhtiön Euroopan-painos. Eihän Discogsissa tietenkään kaikkia painoksia tai levyjä ole, ja olen itsekin lisännyt sinne monia puuttuvia, joita itsellä on, mutta tunnetun artistin levyn puuttumisella täytyy olla tietty merkitys.

  Olen ajatellut, että kun levy-yhtiö havaitsi virheellisen levyn, myymättömät levyn vedettiin pois myynnistä. Tuolloin niitä ei ehtinyt levitä maailmalle kovinkaan suurta määrää, ja sen vuoksi tämä painos on suhteellisen harvinainen, eikä sitä sen vuoksi kukaan ole laittanut Discogsiin (enkä minäkään sitä aio tehdä).

  Erään asiantuntijan mukaan tällainen vika pitäisi havaita laaduntarkkailussa eikä tällaisten levyjen pitäisi päästä myyntiin.
   
 5. petepas

  petepas Elämme fataaleja aikoja Tukijoukot

  Liittynyt:
  30.01.2005
  Viestejä:
  2 441
  Saadut tykkäykset:
  4
  Mulla on anti-skaten säätämiseen Siekkareiden tuplalevy jossa viimeinen puoli on prässäämätön eli täysin sileä. Sille vaan neula alas ja kun äänivarsi ei vetele mihinkään suuntaan on anti-skate kohdallaan. Oman kokemuksen mukaan neulapainon ja anti-skaten arvot eivät aina ihan vastaa toisiaan.

  Soittimena Linn Basik ja Goldringin rasia.
   
 6. Valentino

  Valentino Aktiivinen käyttäjä

  Liittynyt:
  07.03.2008
  Viestejä:
  546
  Saadut tykkäykset:
  43
  Sileitä levyjä (blank vinyl) valmistetaan juuri tuota tarkoitusta varten.
   
 7. Moderaattori

  Moderaattori Ylläpito Ylläpidon jäsen

  Liittynyt:
  27.08.2019
  Viestejä:
  408
  Saadut tykkäykset:
  155
  Vau, mäspleinaukset sieltä. Herra on hyvä ja lukee kirjoitukseni ajatuksella uudelleen, ja sitten kokeillee miten anti-skate vaikuttaa ääneen.
  Lisäsin alkuperäiseen viestiin alleviivausta, ettei rivien välistä pysty lukemaan jotain sellaista mitä siellä ei ole.