Siirrettävät ilmastointilaitteet?

Keskustelu osiossa 'Kodin suunnittelunurkka' , aloittajana Neon valo, 11.07.2010.

 1. Neon valo

  Neon valo Guest Guest

  Liittynyt:
  03.11.2007
  Viestejä:
  289
  Saadut tykkäykset:
  0
  Ilmastointi on mahtava keksintö! :)

  Mutta kuinkas nämä siirreltävät ilmastointilaitteet jotka myös viilentävät sisäilmaa?
  Ilmastointiasentaja kun olen ja olen vain asentanut kiinteitä putkistoja ja laitteita niin nämä siirreltävät on vähän hakusessa.
  Näyttäisivät maksavan 300e tuonne tonnin kieppeille.

  Laite olisi tulossa 47,5m2 vuokra kaksioon joten liikuteltavuus olisi iso plussa kun kiinteää ei voi asentaa :D

  Eli jos teillä on kokemuksia laitteista niin laittakaa laitteen merkki ja malli ja omat kokemukset jos niitä on :)

  Kiitos!
   
 2. juhaa

  juhaa Käyttäjä Tukijoukot

  Liittynyt:
  11.12.2000
  Viestejä:
  5 971
  Saadut tykkäykset:
  7
  Duunissa oli hetken aikaa käytössä siirrettävä koje mallia halpa, se ei pitänyt kuin aivan infernaalista ääntä. Sen perusteella en uskalla suositella yhtään siirrettävää värkkiä :)

  Ehkä tuokin oli ennemmin ilmankuivain, kuin varsinainen viilennin.

  Löytyykös sulta kylmälaite pätevyys?
  Olisi ehkä tarvetta ilmalämpöpumpun asentajalle :)
   
 3. Neon valo

  Neon valo Guest Guest

  Liittynyt:
  03.11.2007
  Viestejä:
  289
  Saadut tykkäykset:
  0
  Ei oo kylmälaite pätevyyttä valitettavasti..

  Mutta jos muilla on kokemuksia näistä liikuteltavista vehkeistä niin kommentit on tervetulleita :)

  Itseäkin hirvittää jos päälle 300euron ostos puhaltaakin vain lämmintä ilmaa ja pitää infernaalista ääntä ;)

  EDIT: yks vekotin nimeltään: Linda KY-26/A
  niin tuosta näyttäisi jotain löytyvän netistä..
   
  Viimeksi muokattu: 11.07.2010
 4. Ykskytä

  Ykskytä Guest Guest

  Liittynyt:
  18.07.2001
  Viestejä:
  2 609
  Saadut tykkäykset:
  0
  Siirrettäviä "ilmastointilaitteita" tiedän olevan kolmea tyyppiä:

  Tuulettimet lisäävät ilman virtausta ja siten hien haihtumista. Haihtuminen sitoo lämpöä ja siten viilentää oloa.

  Vedenhaihduttimissa on vesisäiliö ja tuuletin. Jäähdyttävä vaikutus perustuu veden haihtumisen sitomaan lämpöön. Samalla tilan suhteellinen kosteus nousee. Tällöin matalampikin lämpötila tuntuu painostavalta ja nihkeät vaatteet liimautuvat ihoon kiinni. Halvempaa ja hiljaisempaa on ripustaa märkää pyykkiä kuivumaan tai sijoittaa laakeita avoimia vesiastioita huoneeseen. Näitä tosin pitää olla melko paljon että tuntuvaa vaikutusta saa aikaiseksi.

  Lämpimän ilman letkulla ulos johtavat laitteet ovat siirrettävistä kaikkein kalleimpia. Niiden yhteydessä kannattaa miettiä sitä mistä korvausilma otetaan. Usein korvausilma on yhtä lämmintä kuin sisäilma ja laitteen vaikutus jää olemattomaksi. Linda KY-26/A kuuluu tähän ryhmään.

  Kaikkien siirrettävien laitteiden ottamaa sähköteho nostaa lämpötilaa ja lisäksi ne meluavat. Jos joku siirrettävä laite olisi pakko valita niin ottaisin perinteisen tuulettimen.
   
 5. Neon valo

  Neon valo Guest Guest

  Liittynyt:
  03.11.2007
  Viestejä:
  289
  Saadut tykkäykset:
  0
  Näin itsekin arvelin että, laitteen teho jää minimaaliseksi. Omistan toki ihan perinteisen tuulettimen joten käyttänen sitä sitten ja tuuletan huoneita pitämällä isoja ikkunoita auki.

  Kämpässä tahtoo olla sellainen onkelma että, iltaaurinko paistaa suoraan sisälle eikä sälekaihtimia löydy ikkunasta. Hankin siis makkariin normaalin rullaverhon ja olohuoneeseen pimentävän rullaverhon koska, olohuoneessa tulee katseltua leffoja normaalisti ;D

  Tuon normaalin rullaverhon ja pimentävän verhon erot ovat todella suuret, ainakin pimentävä pimentää lähes pilkkopimeäksi, ehkä se myös vähän estää lämmön pääsyä sisään.. EHKÄ.. mutta pimeäksi ainakin saa :D
   
 6. Don MC

  Don MC Käyttäjä

  Liittynyt:
  19.05.2005
  Viestejä:
  1 188
  Saadut tykkäykset:
  39
  On joskus ollut kokeiltavana tuollainen lämpimän ilman ulos letkulla johtava hökötys. Ilma letkulla ulos avoimesta tuuletusikkunasta, joka muilta osin oli peitetty vanerilevyllä. Tosiaan, se korvausilma otetaan seuraavasta huoneesta (tai siitä avoimesta ikkunanräppänästä ellei sitä ole jollain tapaa tiivistetty) ja se on tasan tarkkaan yhtä lämmintä (ellei lämpimämpää) kuin huone jota yritetään viilentää. Lisäksi ainakin kokeilemani laite oli kauhea mölytoosa. Makkariin sillä ei ole asiaa, eikä edes telkkarihuoneeseen.

  On olemassa joitain "puolisiirrettäviä" vehkeitä, joissa joustavat kylmäaineletkut erilliseen ulkoyksikköön. Sisäyksikkö on sellainen lattialla seisova pömpeli. Periaatteessa vaativat kuitenkin jonkun sortin läpiviennin ulkotilaan. Sellaisen voi toki tehdä esim. tiivistämällä raollaan olevan parvekkeen oven jollain sopivalla materiaalilla. Nämä laitteet ovat kuitenkin muistaakseni melko hintavia. "Oikea" ilma/ilmalämpöpumppu varmasti aika lailla saman hintainen.

  Nykyisessä kämpässä tuollainen "oikea" ILP ja kylläpäs on mukavaa loikoilla sohvalla kun viileää puhaltaa. :thumbsup:
   
  Viimeksi muokattu: 11.07.2010
 7. JS83

  JS83 Käyttäjä

  Liittynyt:
  07.12.2006
  Viestejä:
  2 563
  Saadut tykkäykset:
  0
  Oletko koskaan laskenut paljonko viilentäminen maksaa? Tosin eihän sitä rahamiesten kuten meidän tarvitse edes ajatella ;) Köyhille se voi olla kallista...


  Terveisin nimimerkki: Ei ole Ilmalämpöpumppua "vielä"
   
 8. Don MC

  Don MC Käyttäjä

  Liittynyt:
  19.05.2005
  Viestejä:
  1 188
  Saadut tykkäykset:
  39
  En uskalla laskea :) Enkä tosiaan ole rahamies. Tosin, ei tällä kelillä hirveesti mietitä paljonko se maksaa.
   
 9. JS83

  JS83 Käyttäjä

  Liittynyt:
  07.12.2006
  Viestejä:
  2 563
  Saadut tykkäykset:
  0
  Arvelisin, että jos laskisi niin tulisi varmasti laitttua ilmanlämpöpumppu pois päältä ;)

  Tiesittekö muuten, että ilmalämpöpumppu pienentää talouden sähkön kulutusta niin pitkään kun sitä ei käytetä ilman viilentämiseen!


  PS. Uudessa Tekniikanmaailman Rakennusmaailmassa oli testi uusista ilmanlämpöpumpuista
   
 10. Don MC

  Don MC Käyttäjä

  Liittynyt:
  19.05.2005
  Viestejä:
  1 188
  Saadut tykkäykset:
  39
  Nimenomaan. Vaikka kyllä täälläkin esimerkiksi tänään oli sen verran lämmin (about 33*C), että käytti viilennystä periaatteella "maksaa mitä maksaa".


  No, selvähän tuo on.


  Tuo lehti pitäis muutenkin ostaa. Vertailussa myös puuöljyt.
   
 11. geru

  geru Käyttäjä

  Liittynyt:
  22.02.2007
  Viestejä:
  1 389
  Saadut tykkäykset:
  0
  Minultakin löytyy tommonen reilun 300 euron ulostusputkellinen ilmastointilaite, jonka muinoin ostin k-raudasta. Juuri tuossa tovi sitten katselin että huoneen lämpömittari näyttää 27,5 astetta, mutta totesin että tuon ilmastointilaitteen paikalleen rahtaaminen olisi suurempi vaiva kun mitä siitä on hyötyä. :rolleyes:

  Käytännössä se siis kuivattaa huoneen ilmaa, mikä saa kyllä ilman tuntumaan paljon siedettävämmältä. Lämpötila ei laske juurikaan, eli nukkumaanmennessä kun tuon sulkee viilentävä vaikutus katoaa parissa vartissa. Ja kun laite on päällä, siitä lähtee sellainen meteli ettei sen kanssa viitsi olla samassa huoneessa...

  Eli vähän turha laite tuommoisenaan, saman asian ajaa kun illalla laittaa tuulettimen ikkunalaudalle puhaltamaan huoneeseen viileää ilmaa sisään, sillä saa nukkumaanmenoaikaan mennessä lämpötilan siedettävälle tasolle. 300 euroakin on kuitenkin sen kokoinen summa että enemmin sitten säästäisin kerralla johonkin oikeaan ilmastointivehkeeseen.
   
 12. DVB-G

  DVB-G Käyttäjä

  Liittynyt:
  05.03.2003
  Viestejä:
  10 281
  Saadut tykkäykset:
  30
  Ulkona oli 30 astetta tänään. Sisällä oli 25 astetta.

  Upporikkaat miljardöörit, kuten minä, tekevät tämän asian niin, että:

  1) öisin pakkopuhalletaan asunnon läpi kylmää ulkoilmaa, 65 watin keskipakopuhallin tekee tämän työn, ja sekin 65 W hukkalämpö menee samantien ulos. Kustannus 30 hellepäivän 210 tunnin puhaltamisesta on 13,65 kWh eli noin 1,50 euroa. Puhaltimia saa revittyä irti uusista 50 euron tarjous-liesituulettimista tai käytetyistä ilmanpuhdistimista.

  2) ikkunoissa on foliot tai infrapunaestokalvot tai metallilevyt. Näin estetään auringonpaisteen pääsy sisälle, ja talvella huonelämmön karkaaminen pakkaseen.  Avaan ikkunat ja käynnistän puhaltimen silloin kun ulkolämpötila on laskenut samaksi kuin sisälämpötila, tänään noin klo 21 ulkolämpö laski 25 asteeseen ja asunnon sisämassojen viilennys alkoi. Ulkolämpö laskee aamuyöllä jonnekin 18 hujakoille, tai milloin mihinkin lämpötilaan, samalla asuntokin viilenee noin 21 asteeseen. Varpaita jopa paleltaa kun ne ovat lähellä tuuletusikkunaa, joten tarvitsen peittoa alavartalon suojaksi.

  Auringon noustua ulkolämpö alkaa kasvaa, ja kun se saavuttaa sisälämpötilan, noin 21 astetta klo 9 aamulla, suljen puhaltimen ja ikkunat. Asunto alkaa hissukseen lämmetä 25 asteeseen päivän mittaan.  Mikä oli tilanne ennen ikkunafolioita? Asunnossa vallitsi AINA kuumempi olotila kuin ulkona, eli jos ulkona oli 30, sisällä oli 35 astetta. Oli pakko pitää puhallin käynnissä 24 tuntia vuorokaudessa, eikä silti ikinä ollut mukavan viileää sisällä.

  Suomeksi: ilmastointilaite tai läpivetopuhallus on vain laastari irti sahattuun koipeen, huono hyötysuhde. Oikea toimintamalli on olla sahaamatta omaa koipeaan irti, eli asentaa ikkunoihin infrapunaa estävät kalvot. Se maksaa 2 euroa jos tyytyy keittiöfolioon. Tai 2 tonnia jos ostaa 3M-erikoiskalvot tai muut, joista näkyvä valo pääsee läpi mutta lämpösäteily ei.

  Erikoiskalvoistakin on kokemuksia, kalliimmat ovat todella hyviä, ikkunaan voi talvella nojata mainiosti, pinta ei tunnu kylmältä. Kalvottamaton ikkuna on sietämättömän kylmä koskettaa ja ikkuna hohkaa kylmää monen metrin päähän.

  Huono puoli kalvotuksessa on se, että aurinkoa ei enää tunne, sen vain näkee. On jotenkin epätodellinen fiilis kun katsoo kirkasta aurinkoa, mutta naamassa ei tunnu lainkaan lämpösäteilyä. Tämä psykedeelinen haitta täytyy kestää jos mielii asua tasalämpöisessä tilassa.  Lähipäivinä ulkolämpö voi nousta 35 asteeseen, joten minulla sisällä lämpö noussee 30 asteeseen. Tämäkin on huono puoli muutaman euron viilenninvirityksissä. Jos olisi rahaa polttaa tonni hyvään Hiljaiseen ilmastointikoneeseen ja lisäksi 630 kWh sähköihin 70 euroa, lämpötilan saisi pysymään esim. 22 asteessa ulkohelteestä riippumatta.  Kokeilkaa piruuttanne tilapäisesti edes yhteen huoneeseen 2 euron folioinnin vaikutusta. Teippirullakin tarvitaan, pöllikää teippiä töistä tai ostakaa Tiimarista 0,x eurolla. Foliot voi repiä pois muutaman päivän päästä jos vaikutus ei ollutkaan toivottu. Mutta kun itse koette, että huonelämpö laskee jopa 10 astetta alemmaksi 2 euron investoinnilla, muututte foliouskovaisiksi. Sitten säästätte rahaa ja ostatte ne 2 tonnin juppikalvot, joista myös näkee läpi.
   
 13. Don MC

  Don MC Käyttäjä

  Liittynyt:
  19.05.2005
  Viestejä:
  1 188
  Saadut tykkäykset:
  39
  Foliointia ei hirmu paljoa tässä kämpässä tarvitse, koska talon koko eteläseinustalla on katettu terassi. Valokate estää tehokkaasti auringonporotuksen esim. olkkarin ikkunoista (valoa tulee, mutta vain murto-osa lämmöstä).

  Ongelma tässä talossa lienee tiiliverhoilu, joka päivällä imee itseensä lämpöä ja yöllä puskee sen eristeidenkin läpi kämppään. Toinen syy on ullakko, jossa takuuvarmasti on 50 astetta lämmintä ja tuo lämpö puskee kämpän puolelle huonojen yläpohjaeristeiden läpi. Yläpohjan lisäeristäminen maksaa tollaset puolitoista tonnia, joten odotan lottovoittoa tai muuta sellaista jotta olisi varaa. Siihen asti puhaltelen ilmastointilaitteella.

  Liesituulettimen ropelli pitää varmasti huisia mekkalaa yöllä. Suojaako DVB-G herkät korvansa korvatulpilla öisin?
   
 14. DVB-G

  DVB-G Käyttäjä

  Liittynyt:
  05.03.2003
  Viestejä:
  10 281
  Saadut tykkäykset:
  30
  24 h 365 vrk vuodessa tulpat korvissa on, ellei muuta mainita. Puhaltimen melu on matalaa rentouttavaa huminaa, liikenteen melu ikkunasta on paljon kovempi ja ärsyttävämpi asia. Helteellä en kuuntele musaa tai katso huippuleffoja. Vuodessa on ainakin 333 kpl viileitä päiviä, jolloin puhallin on hiljaa ja ikkunatkin kiinni ja silloin tulppiakin voin korvista ulos kammeta ja keskittyä hifimpään elämään.

  Josta tulikin mieleeni, että korvausilman äänenvaimennin myös syö rahaa, jos läpivetoa aikoo hifimielellä harrastaa. Poistoilma ja puhallin voidaan sijoittaa asunnon etäisimpään paikkaan, joten kuuma ilma ei korvia kiduta, mutta viileän ilman sisäänotto pitäisi äänenvaimentaa.

  Viileä ilma kannattaa ehdottomasti ottaa sisään juuri siinä kohdassa, jossa ihminen oleilee. Koska jokainen senttimetri, minkä ilma tepastelee asunnossa, se imee mukaansa lämpöenergiaa. Minulla on 200 cm päässä vasemmasta korvasta ilman sisäänottoluukku, sieltä ilma valuu lattialle niin, että joskus pitää nostaa varpaat irti lattiasta kun niitä alkaa paleltaa. Sopivan viileää on oleilupistessä.

  Pahimpien helteiden aikana menen suoraan ilmavirtauksen alle makaamaan, eli saan päälleni samaa lämpötilaa kuin ulkona on.  Toisaalta olen tämän maan kovimpia kuumuuden sietäjiä. Otan parvekkeella aurinkoa 4-6 tuntia vuorokaudessa, ja koska ilma parvekkeella ei sen kummemmin liiku, olot ovat kuumat, kuin saunassa. Hiki valuu tauotta ja pulssi on koholla. Laihdun ainakin 3 litraa joka päivä, eli joudun juomaan korvaavaa nestettä kesken grillauksenkin.

  Uimarannalla tai muualla tuulen vaikutuksessa auringon ottaminen on varattu lämpöä pelkääville nynnyille, minua alkaisi siellä paleltaa.

  "Saunan" eli auringossa laihtumisen jälkeen lähden vielä ulkoilemaan, viilentämään itseäni noin kolmeksi tunniksi päivittäin. Ulkoilu tosiaan tuntuu jääkaappiin menemiseltä sen jälkeen kun ensin on aurinkogrillannut itseään alta ja päältä. Ja kun lopulta saapuu reissusta 25-asteiseen asuntoon, on kuin pakastimeen menisi.
   
 15. eddie63

  eddie63 Eddie Tukijoukot Guest

  Liittynyt:
  16.01.2003
  Viestejä:
  1 574
  Saadut tykkäykset:
  0
  Tuollaisen anastin kaverilta lainaan kun lähtivät reissuun, onhan tuo ääni "vähän" häiritsevä, mutta saa ainakin nukuttua, nyt on mukavan viileää makuuhuoneessa ja makuuhuoneen ovi kiinni kun ei tuo koko kämppää jaksa viilentää.
  Kärsii tuota meteliäkin, sen aikaa kun lämpötila alkaa olla 30 asteen yli...
  Mukavaa :)
   
 16. sakali

  sakali Käyttäjä

  Liittynyt:
  26.10.2004
  Viestejä:
  1 212
  Saadut tykkäykset:
  1
  Itselläni on siis täysin samat kokemukset kuin nimerkillä Don MC.
   
 17. uppiskuppis

  uppiskuppis Guest Guest

  Liittynyt:
  04.04.2006
  Viestejä:
  1 011
  Saadut tykkäykset:
  0
  Paljon vähemmän kuin talvella lämmittäminen :p
   
 18. Harry

  Harry Käyttäjä Tukijoukot

  Liittynyt:
  06.09.2004
  Viestejä:
  1 903
  Saadut tykkäykset:
  7
  Olin aikoinaan kesätöissä yhdessä valvomossa ja siellä oli käytössä tuollainen pieni siirrettävä ilmastointilaite. Ainakin sen noin 6m2 kopin se viilensi ihan kivasti. Laitteessa oli erillinen vesisäiliö, jota tyhjennettiin monta kertaa päivässä. Isompaan tilaan siitä tuskin olisi ihmeempää apua ollut.

  Meillä on kotona nyt ollut lähes poikkeuksetta makuuhuoneessa illalla +30 ja en minä ainakaan pysty sellaisessa nukkumaan. Vaimo nukkuu edelleen sitkeästi makuuhuoneessa, mutta minä otin ja kannoin sänkyni kellarin kotiteatteriin. Se kun on lähes kokonaan maan sisällä, eikä siellä ole yhtään ikkunaa, niin lämpötila on mukavat +22. Siellä tarttee nukkua ihan peiton kanssa näin helteilläkin :sleep: :thumbsup:
   
 19. Neon valo

  Neon valo Guest Guest

  Liittynyt:
  03.11.2007
  Viestejä:
  289
  Saadut tykkäykset:
  0
  Okei, näiden kirjoitettujen kommenttien perusteella melkoinen turhake ostos olisi tuollainen, pitäisiköhän ruveta harkitsemaan arkkupakastinta ja patjaa :hitme:

  Siirreltävät IV-laitteet ei nähtävästi ole kehittyneet vielä niin tehokkaiksi että niiden teho riittäisi viilentämään ilmaa kuten kiinteät laitteet.

  Nämä helteet tuntuvat ajavan kohta sellaisen epätoivon partaalle että rakennan normi tuulettimesta ja pakastimen sisuskaluista oman "IV-Laitteen".. Tuskinpa sentään :)
   
 20. Nomber

  Nomber Guest Guest

  Liittynyt:
  22.03.2006
  Viestejä:
  61
  Saadut tykkäykset:
  0
  Löytyy tommonen siirrettävä ja käytin sitä kun asuin kämpässä missä sähkö kuului vuokraan. Oli käytännössä aina päällä, paitsi silloin kun nukuin. Kyllähän tommonen ihan kivasti viilensi n. 15 neliön huoneen, tosin kun sen sammutti niin aika äkkiä lämpsei takaisin. Hyöty on lähinnä siinä, että se kuivattaa ilmaa reippaasti ja sitten jos esim. katsoo telkkaria/selailee nettiä tms.(on siis paikallaan) niin tuon voi laittaa puhaltamaan suoraan päin, jollain tulee jopa todella kylmä jos niin haluaa.

  En tosin enää käytä kun pitää maksaa sähköt itse. Ennen meni varmasti enemmällä arvolla sähköä/kk kun mitä vuokra edes oli, kun oli lle 200€/kk vuokra ja kyllä kai tommonen aika paljon haukkaa tehoa.