Seinänaapuria häiritsee..

Keskustelu osiossa 'Yleistä' , aloittajana T0MP3, 15.11.2011.

 1. T0MP3

  T0MP3 Käyttäjä

  Liittynyt:
  13.12.2009
  Viestejä:
  65
  Saadut tykkäykset:
  0
  Hoi!

  Muutin jokin aika sitten rivitalopäätyyn, ja seinänaapuriani näyttää häiritsevän suuresti tämä iki-ihana kotiteatteriharrastukseni ( :OI ).. Kuitenkin, se on nyt parikertaa valittanut PÄIVÄLLÄ joskus 3 aikaan bassojyminästä "Kun kaapinovet tärisee". Eikös se ole ihan laillista kuunnella musiikkia ja katsoa elokuvia päiväsaikaan, kun hiljaisuushan on vasta joskus 10(?) aikaan illalla? Olenko väärässä vai saanko huoletta pitää bassoni päällä? :king:
   
 2. nepa

  nepa Alakerran HFR CIH -mies. Tukijoukot

  Liittynyt:
  17.10.2001
  Viestejä:
  8 157
  Saadut tykkäykset:
  847
  Kyllä teoriassa saat pitää. Mutta käytännössä kannattaa kuitenkin ottaa naapurinkin valitukset huomioon, ainakin silloin tällöin. Ja muistaa se, että jos asuu kerros- tai rivitalossa niin äänet kuuluvat väistämättä naapuriin, jos vähänkin isommalla kuuntelee. Jos naapurissa kaapinovet tärisee, niin aika isolla on varmaankin volume ollut. :)

  Lieköhän naapurilla on lapsia? Kannattaa sekin ottaa huomioon, että jos niitä on niin itsekin isänä tiedän sen, miten veemäistä naapurin mekkalointi on päiväuniaikaan, vaikka siinä ei teoriassa mitään väärää olekaan.

  Eli saat soittaa kovalla, mutta itse kuitenkin kehoittaisin ihan naapurisovun vuoksikin ottamaan huomioon naapurin mielipiteet, ellei hän sitten ihan turhasta ja pienestä aina valita.
  Jos on tiedossa isompia leffapäiviä/-iltoja, niin on ihan kohteliasta ilmoittaa siitä naapurille vaikkapa lapulla.

  Itse asuin kerran rivarissa, jossa meiltä kuului äänet naapuriin, mutta naapurista ei meille. Naapuri aina ihmetteli, miten hän voi huudattaa musiikkia eikä se näytä meitä häiritsevän (kun ei kuultu), mutta pienestäkin hälyäänestä illalla tuli naapurin vaimo aina valittamaan, miten me mekastetaan.
   
  Viimeksi muokattu: 15.11.2011
 3. JR1911

  JR1911 Ponies everywhere! Tukijoukot

  Liittynyt:
  27.03.2004
  Viestejä:
  2 735
  Saadut tykkäykset:
  5
  Häiritsevä meteli on kielletty päiväsaikaankin, tosin itse tulkitsisin tuon vielä kuuluvan ihan normaaleihin elämisen ääniin, kunhan nyt et tuntitolkulla täysillä bassoja jumputa. Saattahan tosin olla, että bassot kuuluvat yllättävän kovaa naapurin puolella. Jos saat sovituksi, niin voithan käydä naapurilla kuuntelemassa miten äänet siellä kuuluvat normaaleilla kuunteluvoimakkuuksillasi.

  Itse muutin vuosi sitten kerrostalokaksioon ja vaikka täälläkin hiljaisuus alkaa kymmeneltä illalla, en yhdeksän jälkeen enää kuuntele muilla kuin kuulokkeilla. Aikaisemmin illalla tulee kyllä monesti ihan reippaalla äänenvoimakkuudella kuunneltua eikä onneksi kukaan vielä ainakaan tietääkseni ole valittanut. Tosin seinätkin täällä tuntuvat olevan aika paksut, ei naapuristakaan juuri omaan kämppääni mitään kuulu.
   
 4. nepa

  nepa Alakerran HFR CIH -mies. Tukijoukot

  Liittynyt:
  17.10.2001
  Viestejä:
  8 157
  Saadut tykkäykset:
  847
  Tuo on hyvä vinkki, että käy naapurissa kuuntelemassa.

  Kerrostalon, kun yleensä ovat jonkinlaisia kivi-/betonikasoja ovat yllättäen useasti parempia äänieristykseltään kuin rivarit. Me muutimme omakotitalosta kerrostaloon kaupungin vaihdon vuoksi ja täytyy sanoa, että ei tuo äänieristys mitenkään huono ole. Tyttö mekastaa joskus siten, että voisi kuvitella jotakuta häiritsevät, vaan eipä ole kukaan valittanut.

  Joskus 10 vuotta sitten, kun asuin kerrostalossa, naapurin mummu katsoi aina Bonanzaa melkoisen isolla, joten kuulin aina seinän läpi, kun ohjelma alkoi. Mitään muuta ääntä sieltä ei koskaan kuulunutkaan. Tulipa itsekin yleensä laitettua töllö päälle ja Bonanzaa katsottua. :)
   
 5. jusky

  jusky Aktiivinen käyttäjä

  Liittynyt:
  03.09.2006
  Viestejä:
  1 854
  Saadut tykkäykset:
  0
  Joissain rivareissa on ihan onnettoman ohuet seinät naapurin ja oman asunnon välissä. Puheen sorinakin kuuluu joskus paljon enemmän kuin kerrostalossa. Toinen paha on harjakattoisissa rivareissa se katon välitila. Bassot vuotaa helposti sitä kautta naapurille.

  PS. saisikohan tämän foorumin kieliasiat jo kohta kuntoon. Nyt on kolmea eri kieltä sekaisin :D ruotsia, suomea ja englantia.
   
 6. T0MP3

  T0MP3 Käyttäjä

  Liittynyt:
  13.12.2009
  Viestejä:
  65
  Saadut tykkäykset:
  0
  Mitä tarkoitat? Ja ei naapurilla lapsia ole, kaiken kukkuraksi näyttää muuttaneen virosta tänne.
   
 7. jusky

  jusky Aktiivinen käyttäjä

  Liittynyt:
  03.09.2006
  Viestejä:
  1 854
  Saadut tykkäykset:
  0
  Lapsista en ole puhunut mitään... Tarkoitin kieliasialla sitä, kun täällä foorumilla näkyi (ainakin minulla) hetken aikaa kirjautumisien tekstit ja foorumin vastaa, lähetä yms. hommat ruotsiksi. Osa teksteistä toki on aina englanniksi (linkkejä yms.).
   
 8. T0MP3

  T0MP3 Käyttäjä

  Liittynyt:
  13.12.2009
  Viestejä:
  65
  Saadut tykkäykset:
  0
  Tuolla lapsijutulla vastasin nepalle :thumbsup:
   
 9. nepa

  nepa Alakerran HFR CIH -mies. Tukijoukot

  Liittynyt:
  17.10.2001
  Viestejä:
  8 157
  Saadut tykkäykset:
  847
  Ok. :)

  Mukavan sekaisin koko keskustelu. :)

  Se on hyvä, että lapsia ei ole. Jos naapuri on virolainen nainen, on se luultavasti aika kissa, joten ei muuta kuin pidät sille leffaillan. Viinit ja ruuat ja popparit ja hyvä leffa niin eiköhän se siitä sula. ;)
   
 10. viitas

  viitas Käyttäjä

  Liittynyt:
  24.12.2005
  Viestejä:
  459
  Saadut tykkäykset:
  1
  Basso on viheliäinen värkki. Se vaeltaa rakenteissa ja resonoi sängynpäädyssä. Ja kun sitä jatkuu tunnin pari, niin siitä on tulla hulluksi. Itselläni on kokemus asumisesta, missä naapurista tuli sitkeästi lähes äänetön tumps tumps tumps tumps, ja viikon sisällä olin aivan valmis väkivaltaiseen tapaan keskeyttää ropina.

  Kotiteatteri/musiikkiharrastus täytyy sovittaa ympäristön mukaan. Kun ollaan kerros- tai rivitalossa. niin silloin ei efektejä haeta äänentoistosta kuin kuulokkeiden kautta. Yhteisasumisessa pitää sietää ympäristön luonnollisia ääniä ja olla joustava, mutta toiselta puolelta täytyy asettaa omat tekemisensä raameihin. Tiedän kyllä, että nyt on aikusitunut sellainen "minulla on oikeus" - sukupolvi joilla nämä asiat solisevat kuin vesi hanhen niskasta, mutta sanon sen silti. Toleranssia pitää olla enemmän pienten lasten kohdalla, mutta yleensä kotiteatteriharrastajat ovat jo harrastuksen kalleuden vuoksi ikäryhmässä jolta voi ja jolta pitää edellyttää sopeutumista myös omasta puolesta.

  Häiritsevää käytöstä ei tosiaan sallita mihinkään vuorokauden aikaan. Ihmisten elämisen rytmi poikkeaa toisistaan radikaalisti osin ihan toimeentulon pakottamana.
   
 11. jusky

  jusky Aktiivinen käyttäjä

  Liittynyt:
  03.09.2006
  Viestejä:
  1 854
  Saadut tykkäykset:
  0
  Meillä sovittiin taloyhtiössä, että musiikin kuuluminen päiväsaikaan lasketaan normaaliksi asumisen ääneksi. Tämä on tietenkin aina vähän tapauskohtaista. Joitain ihmisiä ei kiusaa lainkaan naapurista kuuluva musiikin jytke, kun taas toiset on heti napisemassa pienestäkin bassohumauksesta tms. Se tietenkin sovittiin, että klo 22 jälkeen ei mistään kuulu musiikin jytkettä. Sovittiin vielä, että on hyvän tavan mukaista sulkea laitteet jo ennen klo 22 (klo 21). Ärsyttää semmoiset ihmiset, jotka valittaa musiikista, mutta pitävät sitten itse meteliä (kolistelua, tömistelyä, ovien paiskomista jne.). Tämä on pidemmän päälle itselle lähes häiritsevämpää, kuin musiikin kuuluminen.

  110dB voimakkuudella olevat bassot toki on aina häiriökäyttäytymistä, naapurissakin helisee vielä ikkunat.
   
  Viimeksi muokattu: 22.11.2011
 12. viitas

  viitas Käyttäjä

  Liittynyt:
  24.12.2005
  Viestejä:
  459
  Saadut tykkäykset:
  1
  Tuskin ongelma on musiikin soittaminen tai -kuuluminen. Mutta jos, niinkuin aloitusviestissä sanotaan, basso resonoi niin että se saa kaapiovet tärisemään, niin silloin on ylitetty se raja missä tunkeudutaan liikaa yksityisyyden puolelle. Ja nykyaikaisissa laitteissa ei tarvita enää kovin kummallista vahvistin/kaiutin - arsenaalia etteikö se raja ylittyisi. Epäkohteliasta on kyllä jo sekin, että luukutetaan niin että ääni kuuluu naapuriin.

  Toistan itseäni vielä muistuttamalla että yleinen normaali päivärytmi missä yö ja uniaika alkaa klo. 22:00 ei ole kaikkien ylellisyyttä. Moni joutuu hakemaan leponsa päiväsaikaan ja iltapäivisin, ja se ei ole enää vanhemmiten ihan helppo sopeutua sellaiseen.
   
 13. jusky

  jusky Aktiivinen käyttäjä

  Liittynyt:
  03.09.2006
  Viestejä:
  1 854
  Saadut tykkäykset:
  0
  Juu. Nykyään on aika paljon vuorotyöläisiä. Teen itsekin silloin tällöin 3-vuorotyötä. Paras aika musiikin kuuntelemiseen onkin myöhäinen iltapäivä/ilta. Tiedän ihan kokemuksesta, että se on todellä ärsyttävää jos joku alkaa jumputtamaan, tai muuten mekkaloimaan 9 aikaan aamulla, kun yövuorolainen yrittää nukkua. Mikään kommuuniasumisen säännös/laki ei ota huomioon vuorotyötä.
   
 14. T0MP3

  T0MP3 Käyttäjä

  Liittynyt:
  13.12.2009
  Viestejä:
  65
  Saadut tykkäykset:
  0
  Joo, mutta tuskin tuokaan on totta että kaapin ovet tärisee, sillä omassa kämpässä ei ole yhtään mitään resonointiongelmia, eikä ulkopuolellekkaan kuulu niin kovaa vaikka ulkoseinät ovat puuta. Asuntojen välisissä seinissä on sentään puuta JA betonia.
  Edit: Nytkin se pitää tuolla mekkalaa ja kellokin on jo puoli 11 illalla, kai minäkin saan sitten luukuttaa dubsteppia vai mitä se nyt olikaan :king:
   
  Viimeksi muokattu: 23.11.2011
 15. viitas

  viitas Käyttäjä

  Liittynyt:
  24.12.2005
  Viestejä:
  459
  Saadut tykkäykset:
  1
  Harvoin se resonointi tapahtuukaan siinä lähellä. Ja jos ulkopuolelle kuuluu ylipäätään vaikkei kuuluisikaan "niin kovaa", niin siinä on taas varma merkki siitä että volyymit ovat liian korkealla siinä ympäristössä. Se mitä kuuluu ulos on paljon vähemmän kuin mitä kuuluu rakenteiden kautta sisällä etenkin matalissa äänissä. Betoni on erinomainen äänijohde matalilla äänillä. Bassorefleksit eivät sovi kerros- eikä rivitaloihin.
   
 16. jusky

  jusky Aktiivinen käyttäjä

  Liittynyt:
  03.09.2006
  Viestejä:
  1 854
  Saadut tykkäykset:
  0
  Ei se häiriköinti kaiuttimen/subbarin toimintaperiaatteesta ole kiinni, vaan lähinnä kuuntelutottumuksista ja laitteiden säädöistä. Tasapainoisesti säädetyllä laitteistolla voi kyllä kuunnella vähän reippaaminkin häiritsemättä liikaa naapuria. Jos taasen tykkää kuunnella +20db bassokorostuksella, niin kyllä kumisee asunto jos toinenkin.
   
 17. k2011

  k2011 Uusi jäsen

  Liittynyt:
  12.05.2011
  Viestejä:
  29
  Saadut tykkäykset:
  0
  Onpa teillä kummia asioita "sovittu" erikseen. Ei taloyhtiö voi "määritellä" normaaleja elämisen ääniä. Kyllä niihin pätee samat periaatteet joka puolella Suomenniemeä. Eikä sitäkään tarvitse sopia, että laitteet pitäisi sulkea ennen klo 22:ta. Se tai klo 21 löytyy jokaisen asumani talon säännöistä.
   
 18. jusky

  jusky Aktiivinen käyttäjä

  Liittynyt:
  03.09.2006
  Viestejä:
  1 854
  Saadut tykkäykset:
  0

  Laki on kaikille sama, mutta tulkinta onkin sitten ihan taloyhtiökohtaista. Kirjoitin ehkä turhan jyrkästi/väärin. Mitään ei varsinaisesti sovittu, vaan asiasta keskusteltiin ja todettiin musiikin olevan tämän päivän asia, mikä liitetään asumisen ääniin. Laitteita ei toki tarvitse sammuttaa klo 22 jälkeen, vaan volyymit laitetaan semmoiselle tasolle, ettei ääni kuulu naapuriin. Taloyhtiölaki on vielä monelta kohdalta hyvin vanha. 60-70 -luvulla kaikilla ei edes ollut stereolaitteita, tai edes televisiota. Nyt semmoinen löytyy lähes jokaisesta kodista. Nuo asiat on hyvä ottaa esille yhtiökokuksessa. Jos jollain on jotain kielen alla, niin siellä voi sitten asiansa sanoa. Asioista on aina edullista päätää yhdesstä tuumin hallituksen kanssa. Näin säilyy mahdollisimman hyvin naapurisopu ja taloyhtiössä on mukava asua.
   
 19. ShadowB82

  ShadowB82 Uusi jäsen

  Liittynyt:
  06.08.2011
  Viestejä:
  13
  Saadut tykkäykset:
  0
  kyll jos toistuvasti kuulu naapurin puolelle basso ja se häiritsee sitää nii hänellä on oikeus valittaa ja jopaa hommata sulle häätö,et käyt ostaa vaikka viski pullon naapurille ja koitat saada sovun aikaseks,muuten navikka pienemälle..
   
 20. Backbone

  Backbone Käyttäjä

  Liittynyt:
  23.05.2006
  Viestejä:
  369
  Saadut tykkäykset:
  0
  Minulla on outo tilanne. Asun tälläisessä 80-luvun alussa valmistuneessa kolmikerroksisessa betonikönttikerrostalossa vuokralla. Seinänaapurissani asustelee omistusasunnossa sympaattinen vanha sauvakävelevä pariskunta. Suurena leffojen ja muusiikin ystävänä hankin heti ensitöikseen siis laadukkaat kuulokkeet. Ei olisi vissiin tarvinnutkaan.

  Meillä on talojen ovet metrin päästä toisistaan. Minä kuulen aina kotiin tullessani heidän oven läpi selkeästi kuinka siellä pauhaa jotkin YLEn uutiset. Aika usein kuuluu YLEn kanavat selkeästi myös seinäni läpi. Laitoin testin vuoksi sitten musiikkia soimaan oikeastaan niin kovalla kuin vain ilkesin ja menin ulos oveni ulkopuolelle ihmettelemään ääniä. Piti liimata korva ihan oveen kiinni että kuulin edes jotain. Tällä välin naapurin ovesta taas pauhasi hurjalla voluumilla telkkari läpi.

  On se jännä. Olen nyt uskaltautunut leffoja tykitellä aika härskillä voluumilla... Sanoin toki muuttaessani naapureille että tulevat sanomaan heti jos täältä kuuluu jotain.