Samsung TV <-> Yamaha vahvistin ARC ongelma

Keskustelu osiossa 'Kotiteatterin äänentoisto' , aloittajana DjJassu, 04.12.2017.

 1. DjJassu

  DjJassu Käyttäjä

  Liittynyt:
  05.11.2003
  Viestejä:
  68
  Saadut tykkäykset:
  0
  Laitteet:

  TV: Samsung UE75JU7005 (testattu 1510 ja 1520 softalla)
  Vahvistin: Yamaha RX-V2067 (uusin saatavissa oleva softa)

  HDMI kytketty oikein ARC-portista vahvistimen outiin ja kaapelikin on pätevä tietoa kuljettamaan. Itseasiassa tämä toimikin joitain kuukausia sitten kunnes lakkasi (nähtävästi jommankumman softapäivityksen jälkeen, tai auringonpilkkujen vaikutuksesta).

  Molemmista päistä enabloity tarvittavat asiat (Anynet HDMI-CEC, sekä vahvistimen päästä HDMI-control ja ARC). Kun TV:stä vaihtaa syötölle joka antaa ääntä vahvistin kääntää oikean Audio-asetuksen toimintaan, mutta mitään ääntä ei saa kuulumaan.

  Tän kanssa on nyt tapeltu tuntikaupalla. Kohtalatovereita? Eli onko mahdollisesti jommankumman laitteen softassa esim esiintynyt ongelmaa joita joku muukin on täällä selvitellyt?

  Googlailemalla tuloksissa näkyy Samsungin syyttelijöitä tämän suhteen, mutta ihan täysin en ole asiaan saanut varmuutta.
   
 2. Bahamies

  Bahamies Uusi jäsen

  Liittynyt:
  18.09.2016
  Viestejä:
  14
  Saadut tykkäykset:
  2
  Samsung ja Yamaha ovat oman kokemuksen mukaan todella huono parivaljakko ARC:n kannalta. Itse suosittelen optiseen kaapeliin vaihtoa. Vedä kuva HDMI:llä ja ääni optisella, tuo ARC ei toimi koskaan hyvin noiden kahden välillä. Itse tappelin vuoden ajan oman Samsungin ja Yamahan vahvistimen kanssa tuloksetta. Ei vaikuta kummankaan päivittäminen toimivuuteen, vikana on ilmeisesti Samsungin ARC-toteutus, joka poikkeaa jotenkin (älä kysy minulta miten) standardista.
   
 3. DjJassu

  DjJassu Käyttäjä

  Liittynyt:
  05.11.2003
  Viestejä:
  68
  Saadut tykkäykset:
  0
  Joskus aikoinaan käytinkin optista äänensiirtoa, mutta toslinkin kanssa touhutessa osa äänistä ei sen läpi siirry (mm Dolby TrueHD ja DTS HD Master Audio jne) - tämän vuoksia ARC:ta ajoin. Mutta kaipa se on vaan tyydyttävä huonompaan ääneen ja siirryttävä takaisin optiseen.
   
 4. vemkki

  vemkki Tuttu käyttäjä

  Liittynyt:
  10.09.2006
  Viestejä:
  3 562
  Saadut tykkäykset:
  194
  ARCinkaan läpi ei mene Dolby TrueHD eikä DTS HD Master Audio. Uudempi eARC-standardi tukee HD-ääniformaatteja, mutta se on mukana vasta HDMI 2.1:ssä.
   
 5. KiSaVa

  KiSaVa Käyttäjä

  Liittynyt:
  24.01.2008
  Viestejä:
  246
  Saadut tykkäykset:
  2
  Minulla on Samsung/Yamaha yhdistelmä, joka välillä "kadottaa" äänet. Se tapahtuu silloin kun surffailee eri äänilähteiden välillä. Äänet saa aina takaisin hakemalla tv:n valikosta anynet-laitteta. Se muutamia sekunteja hakee niitä, jonka jälkeen äänet palautuvat. Erittäin rasittavaa kyllä. Ehkä pitäisi kokeilla lisätä tuo optinen kaapeli. Josko se sillä toimisi paremmin.
   
 6. c-son

  c-son Uusi jäsen

  Liittynyt:
  07.08.2007
  Viestejä:
  27
  Saadut tykkäykset:
  0
  ARC-ongelman syy ei aina ole se ilmeisin, eli television ja vahvistimen välinen yhteensopivuus, vaan toimimattomuuden voi aiheuttaa mikä tahansa samaan järjestelmään kytketty CEC-enabloitu HDMI-laite. Vianhaun voi aloittaa kytkemällä järjestelmästä irti kaikki muut HDMI-laitteet, sekä irroittamalla vahvistimen ja television virtajohdot hetkeksi. Sitten virrat takaisin päälle ja jos ARC toimii normaalisti, yksitellen loput laitteet takaisin kiinni, kunnes ongelma toistuu. Ongelman aiheuttaneesta laitteesta voi sen jälkeen koittaa disabloida CEC-toiminnallisuuden, jonka teoriassa pitäisi estää häiriön toistuminen.

  CEC on huonosti standardoitu, joten tulokset ovat yksilöllisiä. Viime kädessä S/PDIF toimii varmasti, mutta on rajoittunut 2.0 PCM, DD ja DTS formaatteihin. ARC:n yli saa sentään monissa uudemmissa laitteissa kulkemaan DD+ signaalin ja aivan uusimmissa eARC (HDMI 2.1) väyläisissä sitäkin paremmat ääniformaatit.
   
 7. El Grande

  El Grande Tuttu käyttäjä

  Liittynyt:
  25.07.2007
  Viestejä:
  3 332
  Saadut tykkäykset:
  214
  Monesti ongelmaisin CEC-laite on tietokoneen näytönohjain. Yhdessäkään ei taida olla tukea suoraan CEC-komentojen välittämiselle ajureiden kautta käyttöjärjestelmälle, mutta jotkut kortit ovat vieläpä sellaisia, että ne pitävät CEC-linjassa koko ajan esim. 5V, jolloin missään muussakaan samaan laitekombinaatioon kytketyssä laitteessa ei toimi CEC.
   
 8. 71 dB

  71 dB Tuttu käyttäjä

  Liittynyt:
  19.01.2005
  Viestejä:
  10 540
  Saadut tykkäykset:
  487
  Tekniikka on liian monimutkaista! Ostin juuri NAD T758 V3 vahvarin kun vanha vahvari hajosi. Pääkin meinaa hajota! Jumankauta että on vaikeaa! Välillä ARC ääni toimii, välillä ei ääntä saa edes optisella. Monta laitetta yhdessä ja jokaisen valikoissa vaihtelee asetuksia ja testailee mitä tapahtuu. Itsellä vielä lisävaikeutta tuomassa se, että on Zone 2 ajamassa kuulokeadapteria (crossfeedaus) ja sinne pystyy ohjaamaan vain analogia stereoäänilähteitä. Siinä sitten onkin pähkäilemistä miten monikanaäänet kuuluvat kaiuttimista ja haluttaessa kaikki kuuluu kuulokkeista. Taitaa olla viimeinen kotiteatterivahvistin minulle. Seuraavaksi stereoääneen stereovahvarilla ja kaikki on simppeliä ja mukavaa…

  Yksinkertaisinta olisi varmaan käyttää vahvistimen kuulokeliitäntää, koska sinne kyllä osataan downmiksata kaikki, mutta antoimpedanssi on mitä on (ei ole ilmoitettu, pitää mitata itse jossain vaiheessa) ja crossfeedauskin pitäisi olla, koska en siedä liiallista kanavaerotusta kuulokkeilla, ILD taso pitää olla luonnollinen eli vain muutamia desibelejä alle 1 kHz taajuuksilla.
   
 9. ukki

  ukki Aktiivinen käyttäjä

  Liittynyt:
  05.01.2012
  Viestejä:
  350
  Saadut tykkäykset:
  25
  Kovasti hankalalta kuulostaa? Hommako ei onnistu niin että vie signaalin NAD:iin ja siitä sitten pelkän kuvan televisioon -ARC pois päältä- ja äänet hoitaa NAD:lla? En ole pariin kymmeneen vuoteen puuhaillut TV:n kanssa joten en tiedä kuinka pelittäisi? Minulla kaikki menee Marantzin av-vahvistimen kautta. Kuva HDMI-johdolla tykille ja äänet tarpeen mukaan 2ch tai 5ch sitten erikseen kajareille. Marantzista voi ARC:n kytkeä pois päältä -tosin tykkihommissa ei sillä käyttöä olisikaan, mutta sinun tapauksessa voisi toimia?
   
 10. 71 dB

  71 dB Tuttu käyttäjä

  Liittynyt:
  19.01.2005
  Viestejä:
  10 540
  Saadut tykkäykset:
  487
  Kyllä se noin pitäisi pelata, mutta sitten pitää varmaan puljata lip syncin kanssa kun ääni ei ole käytyt "kääntymässä" telkussa saadakseen kuvaa vastaavan viiveen. Ongelma ei ole niinkään se, etteikö kaikkia saisi toimimaan tietyllä säätämisellä, vaan siitä, että olisi kiva jos saisi setapin jolla kaikki toimii, niin ettei tartte systeemiä rakentaa uudelleen jokaista käyttötilannetta varten.

  Testaillaan kun Joululta ehditään. Kiitos
   
 11. ukki

  ukki Aktiivinen käyttäjä

  Liittynyt:
  05.01.2012
  Viestejä:
  350
  Saadut tykkäykset:
  25
  Latasin joku aika sitten Epsoniin päivityksen. Johtuneeko siitä, vai siitä huolimatta, mutta ensimmäisen kerran törmäsin tuohon lip syncaan -3ms joutui säätämään! Sen enempää ei ole tarvinnut puljata! Jos NAD:sta semmoinen löytyy, niin aika helpolla pääsee :)
   
 12. 71 dB

  71 dB Tuttu käyttäjä

  Liittynyt:
  19.01.2005
  Viestejä:
  10 540
  Saadut tykkäykset:
  487
  Löytyy toki lip sync 0-120 ms, mutta esim. telkkua katsottaessa sitä ei tartte, joten menee edestakas-puljaamiseksi. Ehkä tuohon on tyytyminen
   
 13. ukki

  ukki Aktiivinen käyttäjä

  Liittynyt:
  05.01.2012
  Viestejä:
  350
  Saadut tykkäykset:
  25
  Piti ihan tarkistaa Marantzista kuinka tuo lip sync mahtoi ollakaan? Ilmeisesti aiemmin mainitsemani "häiriö" oli ohimenevä. "Lip sync" on asetuksissa "Auto" ja näyttää "0".
   
 14. Snäckby

  Snäckby Aktiivinen käyttäjä

  Liittynyt:
  12.04.2016
  Viestejä:
  1 253
  Saadut tykkäykset:
  59
  Jos tuon NAD on kasannut vangittuna oleva uiguuri ja jättänyt sisälle viestin, jotta auttakaa vapauttamaan minut? Sen takia sitten lämpiää liikaa ja ARC tilttaa. Onko tuossa jo eARC? Lisäksi onko päivitetty viimeisimpään softaan?
   
 15. 71 dB

  71 dB Tuttu käyttäjä

  Liittynyt:
  19.01.2005
  Viestejä:
  10 540
  Saadut tykkäykset:
  487
  Telkku ei "laiteluettelossa" listannut mitään HDMI-yhteydessä olevaa laitetta, joten aloin epäilemään, että systeemi on "juntturassa" ja tein ivo-resetin, eli virtapiuhat hetkeksi irti. Nyt toimii jo toisella tavalla ja ARC-ääni toimii ainakin televisio-ohjelmille ja HDMI-laitteet näkyvät listassa. Ilmeistesti systeemi on mennyt sekaisin, kun meikäläinen raivopäisenä repi HDMI-piuhoja irti ja kiinni laitteiden ollessa päällä. Tietääpähän jatkossa tehdä kytkennät laitteet pois päältä ja jopa virtakaapeli irti seinästä. Tiedän, että näin pitäisi aina tehdä, mutta väsyneenä ja turhautuneena vaikeampi juttu..

  Ärsyttävää telkun kanssa on se, että jos optical digital out -liitäntään valitsee muodoksi PCM (aina stereota), niin myös ARC ääni on sitten sitä samaa PCM stereota. Meikäläinen kun vie optisella kaapelilla äänen DA-muuntimelle, josta saan analogisen stereoäänen vahvistimelle, joka sitten osaa ohjata sen Zone 2:seen kuulokeadapteria varten. Toisin sanoen sitä joutuu rämppäämään tuota optical out asetusta edestakaisin sen mukaan kuunteleeko kaiuttimia vai kuulokkeita ellei sitten tyydy kaiuttimillakin stereoääneen.
   
 16. 71 dB

  71 dB Tuttu käyttäjä

  Liittynyt:
  19.01.2005
  Viestejä:
  10 540
  Saadut tykkäykset:
  487
  Jaahas-- tänään on taas HDMI laitteet kadonneet telkun listalta… …mihin helvettiin ne siltä katoavat ja miksi? ARC-ääni ei siis futaa. On tämä HDMI-tekniikka sitten hämärää. Kärryille ei pääse millään!
   
  Viimeksi muokattu: 25.12.2019
 17. vemkki

  vemkki Tuttu käyttäjä

  Liittynyt:
  10.09.2006
  Viestejä:
  3 562
  Saadut tykkäykset:
  194
  Onpas kiva, kun itselläni on myös Samsungin töllö ja pohdin uutta AV-vahvistinta. Ei nyt oikein tuo NAD vaikuta lupaavalta vaihtoehdolta Samsungin kanssa... Nykyinen wanhahko AV-vahvistin on optisella kiinni.
   
 18. 71 dB

  71 dB Tuttu käyttäjä

  Liittynyt:
  19.01.2005
  Viestejä:
  10 540
  Saadut tykkäykset:
  487
  On tuossa vähän edistystä tullut. Minulla kun on tuo kuulokepuoli monimutkaistamassa asioita. Telkku antaa optisesta jos vahvistin on "pois päätä", mutta Zone 2 on päällä. Jos vahvistin on päällä niin telkku antaa vain ARC äänen. Eli toimii minulle sittenkin. CEC ohjaus ei toimi, joskaan en ole ivoa tehnyt, eikä tuota pakosti tarvitse. Samsungia minullla ei ole vaan Sony.

  Nämä ovat mielipuolisen monimutkaisia laitteita nykyään. Jos haluaa yksinkertaisuutta niin sitten ihan stereovahvistimella vaan...
   
 19. vemkki

  vemkki Tuttu käyttäjä

  Liittynyt:
  10.09.2006
  Viestejä:
  3 562
  Saadut tykkäykset:
  194
  Ok, oletin erheellisesti että jos ketjun nimessä on Samsung ja Yamaha, niin liittyisi jotenkin ketjun aiheeseen. :D

  Optinen ei riitä, jos haluaa striimauspalveluista parasta laatua, kun sitä pitkin ei kulke Dolby Digital Plus.
   
 20. 71 dB

  71 dB Tuttu käyttäjä

  Liittynyt:
  19.01.2005
  Viestejä:
  10 540
  Saadut tykkäykset:
  487
  Joo sori, että käytin tätä ketjua ventiloimiseen enkä luonut uutta.

  Parasta laatua haluavan elämä on kallis… …ymmärtääkseni jos telkkusi tukee uudempia ääniformaatteja ja käytät kunnollista HDMI-piuhaa niin saat ne äänet kauttimiin (ja kuulokeliittimeen downsamplättynä), mutta minä en mistään 220 Ω (mittasin) kuulokeliittimestä ääntä crossfeedaamatta ota, joten käytän taka-surround-kauttimien vahvistimia (zone 2) kuulokeadapterin ajamiseen, ja siksi tämä on haasteellista, koska tuo kone suostuu ohjaamaan vain analogitulot zone 2:seen, joten joudun järjestämään kaikille äänilähteille myös analogisen syötön.