sähköpuolen parantelua?

Keskustelu osiossa 'Yleistä' , aloittajana Elson, 25.11.2010.

 1. Elson

  Elson Uusi jäsen

  Liittynyt:
  18.03.2006
  Viestejä:
  156
  Saadut tykkäykset:
  0
  Oletteko hankkineet erillisiä verkkovirtakaapeleita tai päivittäneet 10 euron jakorimoja "parempiin" malleihin? Esim. Supralla löytyisi mielestäni kohtuuhintaisia johtoja yms. Muita kyseisien merkin letkuja olen käyttänyt jo jonkin aikaa ja hinta/laatu on kohdallaan.
  Tämä juolahti mieleeni kun vaihtaessani kuvalähteen ja vahvistimen kertaluokkaa isompiin eli myös sähkösyöpömpiin, alkoi ääni ajoittain pätkiä ja napsua. Verkkovirran suodattaminen kävi mielessäni, mutta mitäs kokemuksia teillä on?
   
  Viimeksi muokattu: 25.11.2010
 2. rengaw

  rengaw Guest Guest

  Liittynyt:
  03.03.2006
  Viestejä:
  47
  Saadut tykkäykset:
  0
  Kait se nyt on sillälailla ettei se ongelma välttämättä parane jatkojohtoa vaihtamalla jos sinne seinään tullee ne kaksi vuonna nakki asennettua rautalankaa eli kannattaa varmistaa ne syöttöjohdot ennen niitä muita! (josko ne ongelmat nyt siitäkään sitten johtuvat)
   
 3. Ykskytä

  Ykskytä Guest Guest

  Liittynyt:
  18.07.2001
  Viestejä:
  2 609
  Saadut tykkäykset:
  0
  Verkkovirtakaapeleilla ei yleensä ole kuultavaa vaikutusta ääneen. Ääritapaukset ovat erikseen, esim. vaurioitunut kaapeli tai pitkä lamppujohto erittäin suurelle päätevahvistimelle. Näillä yleensä parannellaan mielenrauhaa siinä vaiheessa kun ei enää keksitä miten muuten laitteistoa voisi parantaa.

  Amerikassa asiat on toisin. Siellä matala käyttöjännite kyykkää raskaassa kuormituksessa ja sähkönsyötön varmistaminen on oleellinen osa järeämpää laitteistoa. Tämä ylläpitää aiheen käsittelyä kansainvälillä keskustelupalstoilla. Suomessa moiseen ei ole tarvetta.

  Veikkaisin, että tässä tapauksessa jokin liitos on huono, kaapeli on rikki tai laite on rikki. Minulla toimii kilowattien kilkkeet ihan tavallisten johtojen ja sähkösyöttöjen päässä täysin moitteetta.
   
 4. PiPi Mc

  PiPi Mc Uusi jäsen

  Liittynyt:
  22.05.2004
  Viestejä:
  249
  Saadut tykkäykset:
  0
  Nyt osuikin ajankohtainen aihe kohdalle, itse olen kamppaillut nimittäin samojen ongelmien kanssa jo useammassa kämpässä, useiden eri setupien kanssa. Nyt kun viide-elektroniikkaan on sijoittanut hieman enemmän olis vihdoinkin kiva saada tämäkin puoli kuntoon. Asun vuokra-asunnossa, joten jonkinlainen AV -laitteiden sähköverkosta eristäminen jää ainoaksi vaihtoehdoksi. Kämpään vaihdettiin uusi automaattisulakkeilla oleva kaappi hetki sitten, mutta muuten verkko on rakennettu joskus 70 -luvulla.

  Kaikki laitteet ovat yhden 10A autommaattisulakkeen takana olohuoneessa kahdella seinällä.

  Setti on seuraavanlainen

  *Etuseinä (kohtuu laadukas virtapiikki suojattu jatkojohto)
  -Plasma Tv
  -Sähkö screeni
  -Aktiivikaiuttimet (2 kpl)
  -Aktiivisubit (2 kpl)

  *Takaseinä (perus jatkojohto)
  -Tykki
  -"HTPC" läppäri
  -ulkoinen FireWire äänikortti

  Ongelma on se, että kuva ja ääni ottaa selvää häiriötä (kuva sekä ääni nykii) muista verkon laitteista, muutama listattuna alla:
  -jääkaapin kompura (kaappi vaihdettiin reilu vuosi sitten)
  -loisteputket (etenkin sytytys)

  Myös subbarien päälle laitto himeentää valoja mukavasti ja on napsauttanut mm. sulakkeen pari kertaa. Herkin lenkki tuntuu olevan tuo FireWire äänikortti, joka huukkuu ("irrottautuu") toisinaan häriöiden johdosta.

  Olen koittanut seuraavia parannuksia:

  Pientä UPSia jääkaapin päässä, kun tätä jossain topicissa suositeltiin. Tästä ei kuitenkan ollut ainakaan kovin suurta apua ollut ongelmaan. Voi olla, että tämä upsi ei ole "eristävää" tyyppiä tai muuten vaan toteutukseltaan huono vanha kun on. Samaa UPSia koitin aikasemmin myös etu ja takaseinällä, mutta hommaan ei tullut parannusta tääläkään tapaa.

  Tuota yllä mainittua brennenstuhl -virtapiikkisuojattua jotkojohtoa oikeastaan joka puolella olkkaria. Tästäkään ei ollut oikein mitään apua. Ongelma taitaa olla se, että tämä suojaa vain suuria piikkejä vastaan, mutta ei tasaa jännitettä mitenkään ja on voimaton mm. jännite droppeja vastaa.

  Homma tuntuu toimivan selvästi paremmin, kun "HTPC" läppäri ei ole latauksessa, mutta tämä nyt ei ole kovin hyvä ratkaisu.

  Mikä olisi siis seuraava askel?

  Olen valmis sijoittamaan tähän muutamia satasia, kunhan homma tullee vain kuntoon. Itsellä on seuraavaksi mielessä kokeilla jotain kunnollista UPSia takaseinällä (suurin ongelma on täällä, koska ulkoinen äänikortti tuntuu olevan se herkin lenkki). Suosituksia?

  Etuseinälle olisi myös hyvä saada ainakin eristin, mutta myös UPSi kelpaa.

  Myös jääkaapin päässe olisi kiva koittaa kunnollista "eristintä", mutta mistä tälläisen löytää. Suosituksia?

  Ainakin Jimm's myy UPSeja, olisko joku näistä malleista kokeilemisen arvoinen? hinnat noissa 74€-1813€ =)
  Heiltä löytyy myös ylijännitesuojia (taitavat olla ilman häiriä suojaa) nämä 3€ - 65€

  Joitain UPSi malleja oli myös saatavilla Pixmaniasta

  Gigantissa oli myös mielenkiintoinen ylijännitesuoja "isolator" -tekniikalla (Pure AV ylijännitesuoja)

  Gigantin kauppaama Pure AV onkin ilmeisesti Belkinin "brändi", heiltä löyty myös hieman järeämpää filtteriä:
  Belkin PureAV® Home Theater Power Console PF60
   
  Viimeksi muokattu: 26.11.2010
 5. pinkeliviinica

  pinkeliviinica Guest Tukijoukot Guest

  Liittynyt:
  19.10.2004
  Viestejä:
  1 836
  Saadut tykkäykset:
  0
  kokeile vetää joko jääkaapille tai olohuoneen vehkeille sähkö vaikkapa vessan pistorasiasta (maadoitettu) ja ottaako häiriöitä sitten (tai makuuhuoneen/eteisen pistorasiasta) ?

  upsikin voi olla liian heppoinen malli mutta kokeile ajaa jääkaappia pelkällä upsilla (sähköverkosta siis irti) niin vaikuttaako silloin ?

  viimeisenä mutta hyväksi havaittuna keinona on myös se että otat antenni piuhat irti seinästä ja kokeilet auttaako se ? se kun nimittäin on yleisin hurinoiden yms syy kun laitteet (erityisesti tv johon antenni on kytketty) maadoittuu antennin kautta ja kun maadoittamista ei tapahdu muualla aiheuttaa se häiriöiden esiintulemisen.
   
 6. Ykskytä

  Ykskytä Guest Guest

  Liittynyt:
  18.07.2001
  Viestejä:
  2 609
  Saadut tykkäykset:
  0
  Kuormaa on ilmeisesti aika paljon yhden sulakkeen takana. Voisiko kuormitusta jakaa useammalle sulakkeelle? Onko häiriölähteet saman sulakkeen takana kuin AV-laitteet? Olisi parempi, jos ei olisi.

  Häiriöt tulee pyrkiä torjumaan siellä missä ne syntyvät. UPS jääkaapille pitäisi vähentää myös verkkoon päin tulevia häiriöitä. UPS:n tulee olla tyypiltään on-line. Halvemmista off-line upseista ei tässä ole apua. Myöskään ylijännitesuojista ei ole apua, kuten olet huomannut.

  Sähköverkkoasi olisi hyvä analysoida oskilloskoopin kanssa niin häiriön luonne selviäisi ja sen poistoa ei tarvitsisi yrittää umpimähkään.
   
 7. Ikidur

  Ikidur Guest Guest

  Liittynyt:
  20.07.2009
  Viestejä:
  231
  Saadut tykkäykset:
  0
  Hyviä ehdotuksia jo edellä. Vaikka vuokralla asutkin niin silti kannattaisi ehkä sijoittaa rahaa siihen, että omistajan luvalla (ehkä jopa kustannuksella?) tilaat sen sähkömiehen vielä kerran paikalle ja laitatat keittiön varusteille syötön eri vaiheesta. Siis yksi uusi sulake tauluun ja keittiön syötön kytkentä siihen. Sulaketaulu on varmaan nousun kohdalla ja sieltä löytynee kaikki vaiheet. Tämä on varmaan parempi sijoitus kuin UPSien kanssa vehtaaminen.

  Jos naapureiden jääkaapit aiheuttavat jo nyt samaa niin sitten tämä ei välttämättä auta, mutta jos ongelma rajautuu selvästi oman sulaketaulun takana oleviin paukkulankoihin niin sitten kyllä.

  Loisteputkiin voisi auttaa sytyttimien modernisointi ja ne eivät ole erityisen kalliita. Kokeile ensin vaikka yhdellä.
   
 8. Elson

  Elson Uusi jäsen

  Liittynyt:
  18.03.2006
  Viestejä:
  156
  Saadut tykkäykset:
  0
  10 vuotta vanhassa rivitalohuoneistossa asun. Eli eipä liene siitä jää kiinni. Olisi varmaan syytä olettaa, että " pykälien" mukaan on sähköt askarreltu.
   
 9. rengaw

  rengaw Guest Guest

  Liittynyt:
  03.03.2006
  Viestejä:
  47
  Saadut tykkäykset:
  0
  No hyvä että on kunnossa ja onhan ne vanhatkin yleensä sen aikaisten pykälien mukaan tehtyjä mikäli joku ammattilainen on ne tehny! Mikä lämmitys asunnossa on? (Jouduin muutama vuosi sitten vaihtamaan yhteen asuntoon lattialämmityksen termostaatin kun se aiheutti häiriöitä muille laitteille.)
   
 10. Elson

  Elson Uusi jäsen

  Liittynyt:
  18.03.2006
  Viestejä:
  156
  Saadut tykkäykset:
  0
  Vesikiertoinen patterilämmitys, mutta termostaatti löytyy kyllä kylppärin lattialämmityksestä. Täytyypä seurata napsuuko lämmityksen tahdissa... Kiitos vinkistä.