Rythmik Audio DS1200

Keskustelu osiossa 'Tee Se Itse / DIY' , aloittajana ritamaki, 28.08.2009.

  1. ritamaki

    ritamaki Guest Guest

    Liittynyt:
    14.11.2005
    Viestejä:
    166
    Saadut tykkäykset:
    0
    Laitanpas tänne vähän tarinaa omasta subbariprojektista, vaikka se alkaa olla pikapuoliin jo valmis. Olinkin tässä jo pitkän aikaa suunnitellut uuden subbarin rakentamista, mutta sopivaa kampetta ei vaan tuntunut löytyvän. Aluksi olin aikeissa rakentaa jonkin Peerless XLS variaation tai Seas L26ROY perustuvan ratkaisun. Vanha subbarini oli kuitenkin Genelecin 7000-sarjan pienin versio,
    joten vaihtoon ei oikeastaan ollut edes kovin suurta tarvetta, koska olin olemassa olevaan subbariin melko tyytyväinen. Kuume oli silti kova rakentaa jotain uutta, ja Zipmanin subwoofer testejä lukiessani bongasin jo kertaalleen unohtuneen Rythmik Audion ja uusien asumisjärjestelyiden avittamana ryhdyin toimeen.

    Kriteerit uudelle subbarille olivat mahdollisimman pienet ulkomitat ja alle 20 Hz toisto. Kerrostalossa pääasia ei ollut maksimaaliset äänenpaineet. Luonnollisesti äänenlaadun tulisi olla vähintään Genelecin tasolla. Näin ollen pieniä lisäselvityksiä tehdessäni uskaltauduin tilaamaan DS 1200 CI rakennussarjan 56 litran suljettuun koteloon. Vahvistimeksi valitsin A370PEQ mallin. Toimitusaika venyi melkein kuukauteen, koska myöskin Ameriikoissa vietettiin silloin kesälomia ja paketti pääsi matkaan vasta pari viikkoa myöhässä. Minulla oli hieman ennakkoluuloja suljettuihin koteloihin, mutta sarjahan on servo-ohjattu, eli elementin liikettä voidaan kontrolloida yksinkertaisesti säätimellä eikä suljetun kotelon haittoja näin ollen pitäisi juuri olla. Kas kun tekniikka ei ole levinnyt subbareihin tämän enempää, vaikka teollisuudessa tämä on elinehto. Hintaa sarjalle tuli 685 dollaria, eli 484 euroa + 107 euroa alvia. Tullia ei tarvinnut maksaa yhtään, koska kyseessä oli koteloimattomat kaiuttimet.

    Jo alussa oli selvää, että kotelo ei saa olla vain tylsä neliskanttinen möhkäle, joten kotelosta tuli sitten sylinteri. Koska asun Oulussa, ei Sonotuben (450*10*1200) hakeminen Ruukista ollut ongelma. Yllätys oli kuitenkin suuri kun laskusta luin putken hinnan, joka oli 61 euroa! Olisi siis pitänyt kysyä hintaa jo etukäteen, koska odotin putken maksavan noin kolmasosan tuosta.

    Ongelmallisinta oli suunnitella päätylevyjen kiinnitys putkeen tarpeeksi lujasti, mutta silti niin, että tilavuutta menisi hukkaan mahdollisimman vähän. Lopulta päädyin liimaamaan levyt kiinni ja tämän jälkeen vahvistamaan varmuuden vuoksi rakennetta vielä lasikuidulla. Myös vahvistinkotelo on kiinnitetty kotelon kylkeen samalla periaatteella. Vahvistimen luvataan olevan ilmatiivis, mutta tein kuitenkin varmuuden vuoksi sille oman kotelon.

    Koska en ole mikään visualisti, niin viimeistely piti kopioida muilta, eli akryylimuovia ja keinonahkaa ala Drakmin. Keinonahkan väri on niin lähellä Genelecin harmaata kuin suinkin on mahdollista (ikävä värivirhe nahassa kuitenkin näkyy esimerkiksi salamalla otetussa kuvassa). Edellä mainittujen tarvikkeiden lisäksi piti ostaa suuri määrä eri liimoja, maaleja, ruuveja, siveltimiä, kittiä, auton bensat ja ehkä vielä jotain muutakin pientä. Kokonaisuudessaan kotelon tekoon on mennyt noin 250 euroa, josta suurin osa menee akryylilevyihin. Kokonaissumma on siis noin 840 euroa, jolla olisi jo melkein saanut saman kamppeen valmiiksi kasattuna :)

    Mitoitin kotelon 58 litraiseksi, josta tukirakenteisiin, lasikuituun, vahvistinkoteloon ja elementin syrjäyttämään tilavuuteen on mennyt noin 5 - 6 litraa. Lopullinen tilavuus on siis noin 53 litraa, joka on noin 6% vähemmän kuin suunniteltu. Tällä tuskin on käytännössä merkitystä. Täyteainetta päätin koteloon kuitenkin lisätä, vaikka itse en usko sen tuovan subtaajuuksilla yhtään lisää näennäistä tilavuutta. Tästä aiheesta onkin väännetty tällä palstalla ennenkin. Työtunteja rakentamiseen on mennyt yhteensä noin 50 ja hauskaa on ollut!

    Projektin visuaalinen dokumentointi on hieman heikkoa, koska kamera sanoi sopimuksensa irti ja kuvat on otettu vanhalla rämäkameralla. Tässä vaiheessa subi ei ole täysin valmis, koska akryylit ja jalat puuttuvat ja vahvistinkotelon jäähdytysritilät pitää maalata.

    http://www.student.oulu.fi/~ritamaki/kaukaa.JPG

    http://www.student.oulu.fi/~ritamaki/lahelta.JPG

    http://www.student.oulu.fi/~ritamaki/salamalla.JPG

    Laitan kuvia valmiista tuotoksesta, kunhan akryylilevyt joskus tulisivat tehtaalta. Ulkoisilta mitoiltaan subi on juuri siinä rajalla, että onko se sisustukseen liian suuri vai ei. Mutta pääasia että kuulostaa hyvältä!

    http://www.student.oulu.fi/~ritamaki/k%e4yr%e4%e4.jpg

    Ylempi käyrä kuunteluasetuksilla. Alempi käyrä on Antimodella tasoiteltu käyrä pelkästä subbarista.

    Subi on nyt säädetty Room EQwizardin ja Antimoden kanssa vasteeltaan kohtuu suoraksi. Toisto menee nyt huomattavasti alle 20 hertsin, joka oli yksi projektin tavoitteista. 14Hz/high damping asetuksilla alle 30 Hz taajuudet tuppasivat korostua jo liikaakin, joten valistin toistaiseksi 20Hz/high damping asetukset. Pääkaiuttimet tekevät ikävää vuoristorataa 50Hz -120Hz alueella, mutta sen korjaamiseen ei auta kuin vaihenkääntö, eikä kunnolla edes se. Hieman erikoista, että vaikka pääkaiuttimista (8030) on valittu bass tilt 85Hz taajuudelta, niin silti huoneesta johtuva korostuma sotkee pääkaiuttimien bassopäätävielä alle 50 Hz taajuuksilla. Täysin suora taajuusvaste ei kuitenkaan mielestäni kuulosta parhaalta, joten normaalisti subi on tuon 3-6 dB kuumalla.

    Kuuntelukokemuksia annan lisää hieman myöhemmin, jahka kerkiän niitä ensin hieman hankkimaan. Toistaiseksi kaikki kuulostaa hyvältä :)
     
  2. diizei_

    diizei_ Guest Guest

    Liittynyt:
    10.02.2009
    Viestejä:
    1
    Saadut tykkäykset:
    0
    Nonnih...pitää tulla kuunteleen "pikkusta" leffoilla pikapuoliin
     
  3. MOP

    MOP Guest Guest

    Liittynyt:
    18.12.2006
    Viestejä:
    98
    Saadut tykkäykset:
    0
  4. ritamaki

    ritamaki Guest Guest

    Liittynyt:
    14.11.2005
    Viestejä:
    166
    Saadut tykkäykset:
    0
    Säädin tässä hieman subia lisää, eli kikkailin hieman vaiheen kanssa ja laskin hieman jakotaajuutta. Pääkaiuttimet laitoin small-tilaan. Nyt soi musiikilla oikein nätisti, vaikka ääni saataa vielä hieman paikallistua yläbassoilla oikeaan reunaan huonetta. No tämä paikallistuminen ei ole kuitenkaan kovin suuri ongelma eikä varsinaisesti ole subbarin vika.

    Elokuvaa en ole kerennyt juuri katselemaan, koska vanha pleikkari lähti vaihtoon uutta slimiä odotellessa. Nopea testaus pakollisella M&C tulituksella kuitenkin paljasti, että kapasiteettia riittää melko mukavasti :) Toki subin sain myös pohjaamaan, mutta silloin ääntä oli jo huomattavan paljon ja vessan ovi kolisi jo saranoillaan. Jospa ensikesään mennessä dollarin kurssi vielä paranisi entisestään, niin voisi rakennella toisen samanlaisen, niin saisi bassopäänkin hoideltua stereona.

    Akryylimuovien saaminen kestää edelleen. Kuulemma tällä viikkolla pitäisi olla valmiit. Saa nyt nähä.

    Ps. Säätötoimenpiteiden jälkeen meinas sydän pompata kurkkuun, koska ilmiselvästi subi oli mennyt jotenkin rikki. Tai ainakin tältä se kuulosti pitkän aikaa ja kerkesin jo manata takaisin jenkkeihin lähetämistä. Epäilin aluksi servopiirin viottuneen. Onneksi syyllinen kuitenkin löytyi hieman lähempää. Mittamikrofoni oli jäänyt huoneen nurkkaan ja äänivalinnoista mikrofoni päälle, joten subbarihan alkoi kiertämään kun volumea nosti hieman enemmän.
     
  5. ja[ffons

    ja[ffons Guest Guest

    Liittynyt:
    29.07.2008
    Viestejä:
    457
    Saadut tykkäykset:
    0
    toimiiko tuo vahvistin "ihan normaalisti", muulla elementillä? elikkä ellei tuota servon piuhoja olla kytketty niin onko se automaattisesti poissa pelistä eikä vaikuta vahvistukseen mitenkään?
     
  6. Mårde

    Mårde Guest

    Liittynyt:
    Viestejä:
    0
    Saadut tykkäykset:
    0
    Käytetään hyväksi valmista threadia...

    Aluillaan on myös meikäläisellä DS1200-projekti. Tilasin 370PEQ-vahvistimellä höystetyn mallin, niin on mahdollista yrittää tappaa edes yksi huonemoodi. 3D-malli ja osat nähtävillä täällä https://www.dvdplaza.fi/galleria/showgallery.php/cat/1223. Hyvin suunniteltu on jo puoliksi töpätty, vai miten se meni.

    Subbarisetti on tilattu Ameriikasta ja mdf-levyt sahautettu Nurmijärven Sahakonttorilla. Itse kotelon kasaamishommiin pääsen varmaan ensi viikolla, kun on hiihtoloma. En vielä tiedä kasaanko kotelon pelkällä puuliimalla ja puristimilla, vai puuliimalla ja ruuveilla. Riippuu onko velipojan tallissa riittävän isoja puristimia. Jos ruuveja on käytettävä, niin oliko kantojen pakkelointiin hyvää tavaraa joku Paklan polyesterikitti tai vastaava? Kuulemma ruuvinkannat tuppaavat nousemaan tavallisella kitillä näkyviin jopa viilun alta.

    Pintaan on tarkoitus laittaa loimukoivuviilua jollain vaimon hyväksymällä vahalla sävytettynä. Viilut on myös jo tilattuna Viilukeskukselta. Meininki oli viiluttaa kontaktiliimalla, kun edellisestä rojektista jäi vähän huonot kokemukset puuliima/silitysrauta-yhdistelmästä (viilut menivät hieman kurttuun).

    Into on kova ja odotukset korkealla servosubin suhteen. Missä muuten on Klaukkalaa lähin tullipiste, kun rakennussetti joskus saapuu?
     
  7. Kutka

    Kutka Uusi jäsen

    Liittynyt:
    08.07.2004
    Viestejä:
    697
    Saadut tykkäykset:
    1
  8. vihuri

    vihuri Guest Guest

    Liittynyt:
    26.02.2009
    Viestejä:
    44
    Saadut tykkäykset:
    0
    Minäkin tilasin saman setin kaverin kautta joka asuu floridassa sen saaminen senkin maan sisällä kesti 5 viikkoa. Toivottavasti saat nopeammin.
     
  9. Mårde

    Mårde Guest

    Liittynyt:
    Viestejä:
    0
    Saadut tykkäykset:
    0
    RA:n Brianin kanssa käymäni sähköpostikeskustelun mukaan ainoa varastossa oleva on sarja, jossa elementissä on pieni pieni lommo kauneusvirheenä. Hän lupasi 40$ alen tuosta. Muuten kyllä valitteli, että on DS1200 sarjat lopussa.
     
  10. Hermoheikko

    Hermoheikko Guest Guest

    Liittynyt:
    05.03.2005
    Viestejä:
    294
    Saadut tykkäykset:
    0
    Terve.

    Sahautitko juuri Karhukorven saha ja rakennustarvike paikassa? Tuliko levyt myös kyseisestä paikasta ja mitä maksoi sahauttaminen?

    Kontaktiliimalla viiluttaminen on suhteellisen helppoa puuhaa. Itse ensikertalaisena sain viilutettua jopa sonotuben putken omaa RA:n subia varten.
     
  11. Mårde

    Mårde Guest

    Liittynyt:
    Viestejä:
    0
    Saadut tykkäykset:
    0
    Jep, tuolta Karhunkorven sahalta tilasin levyt. Sahaus tehtiin Helsingin sahalla, mutta nouto onnistui Karhunkorvesta. Hintaa tuli n. 35 €. Mielestäni varsin edullinen, tosin mittaustarkkuus ei ollut ihan millilleen, mutta mdf:ää on helppo hioa :rolleyes:.
     
  12. Hermoheikko

    Hermoheikko Guest Guest

    Liittynyt:
    05.03.2005
    Viestejä:
    294
    Saadut tykkäykset:
    0
    No on kyllä todella edullinen hinta. Pitääkin pistää muistiin jos tulee tarvetta sahauttaa koteloa.
     
  13. Mårde

    Mårde Guest

    Liittynyt:
    Viestejä:
    0
    Saadut tykkäykset:
    0
    Muutama uusi kuva https://www.dvdplaza.fi/galleria/showgallery.php/cat/1223. Mallailin osia hieman yhteen ja piirtelin leikkausviivat. Osat näyttävät sopivan varsin hyvin toisiinsa, joten sahaus on ollut suhteellisen tarkkaa. Ainoastaan toista sisätukea joutuu pari milliä hiomaan pois.
     
  14. Mårde

    Mårde Guest

    Liittynyt:
    Viestejä:
    0
    Saadut tykkäykset:
    0
    Hain osat keskiviikkona tullista. Rythmik Audion Brian oli ystävällisesti merkinnyt osien arvoksi vain 198 $ + n. 150 $ rahtia, joten alvia ei mennyt kuin reilu 50 €. Täällä kuvia.

    Tämän pikku jäljen ansiosta sain 40 $ alennusta:

    [​IMG]

    Kotelon osat on nyt sahattu ja iskumutterit naputeltu elementille. Kotelon kasaus jatkuu näillä näkymin vasta viikon tai parin päästä. Työt haittaa vapaa-ajan toimintoja PRKL!
     
    Viimeksi muokattu: 27.02.2010
  15. Mårde

    Mårde Guest

    Liittynyt:
    Viestejä:
    0
    Saadut tykkäykset:
    0
    Projekti etenee hitaasti mutta varmasti...

    Nyt on päästy jo kotelon kasausvaiheeseen asti:

    Kuva 1
    Kuva 2
    Kuva 3
    Kuva 4
    Kuva 5

    Ehkä ennen lumien sulamista saadaan jo toimintasavut ulos. :rolleyes:
    Edit: kaikki kuvat löytyy täältä.
     
    Viimeksi muokattu: 27.03.2010
  16. Mårde

    Mårde Guest

    Liittynyt:
    Viestejä:
    0
    Saadut tykkäykset:
    0
    Boksi on nyt kasattuna ja "pikkuinen" on olkkarissa toiminnassa. Ajatus oli antaa saumojen hakeutua rauhassa ja vasta sitten hioa ja viiluttaa kotelo.

    Soundit ovat pienen säätämisen jälkeen varsin kohdillaan. Innostuin oikein musiikkia kuuntelemaan, vaikka leffasubiksi tuo oli 90%:sti suunniteltu. Todella napakka basso ja menee todella alas. Meidän olkkari ilmeisesti korostaa 20-40 Hz aluetta, kun toisto menee Bass Extension säätimen 28 Hz asennossakin vaimentumatta 15 Hz:iin! Laitan REW:in graafeja tänne myöhemmin, kun saan ne toiselta koneelta siirrettyä.

    Alla kuvia kasatusta lootasta ilman viimeistelyä:
    [​IMG]

    [​IMG]

    Kaikki kuvathan oli täällä
     
  17. Mårde

    Mårde Guest

    Liittynyt:
    Viestejä:
    0
    Saadut tykkäykset:
    0
    Tässä REW:in käppyröitä:
    [​IMG]
    PUN.= SUBI, VIHR. = pääkaiuttimet, SIN.=molemmat

    Tässä pelkän subin vesiputouskäyrä, jos sillä nyt mitään tekee.
    [​IMG]

    SPL-mittarina on halpis RadioShack, jonka korjausfile on syötetty REW:iin. Äänikortti on Terratec Aureon 7.1, joka on kalibroitu REW:in avulla. Jakotaajuus subille ja kaiuttimille on 80 Hz.
    Subin asetukset ovat:
    - Rumble filter: ON
    - Bass Extension: Hi Damping, 28 Hz
    - Jakosuodin: 12 dB/EXT, ~80Hz asennossa

    Kertokaapas vanhemmat REWittäjät ja vanhemmat tieteenharjoittajat, miten tuosta saisi hyvän. Näyttää pääkaiuttimien vasteessa olevan vuoristorataa jakotajuuden jälkeisellä osuudella. Subbarin taso on säädetty vahvistimen testikohinalla ja RS:n mittarilla. Subin vaihe on säädetty syöttämällä jakotaajuutta 80Hz REW:istä ja kääntämällä vaihepotikkaa, kunnes SPL-mitttari antoi suurimman lukeman.
     
    Viimeksi muokattu: 14.04.2010
  18. vihuri

    vihuri Guest Guest

    Liittynyt:
    26.02.2009
    Viestejä:
    44
    Saadut tykkäykset:
    0
    Nyt se joulupukki kävi minunkin luona.

    Kotelo menee nyt lopulliseen liimaukseen mutta se fyllingin määrä kotelossa mietityttää että kuinka paljon sitä pitää laittaa. Osien mukana tuli 40x130cm palanen fyllinkiä joten onko se vain siinä vai onko sitä oltava lisää.
     
  19. Jyrki

    Jyrki Käyttäjä Tukijoukot

    Liittynyt:
    09.01.2001
    Viestejä:
    1 472
    Saadut tykkäykset:
    22
    Se on siinä. Ei bassotaajuudet ole villasta moksiskaan, ellei sitä laiteta tosi paljon.
     
  20. Mårde

    Mårde Guest

    Liittynyt:
    Viestejä:
    0
    Saadut tykkäykset:
    0
    No niin. Alkaa olla subbari pikkuhiljaa valmis, ja olihan se jo aikakin. Aloittelin projektin muistaakseni tämän vuoden helmikuussa, joten aikaa vierähtänyt hieman liian paljon... Toki vekotin on ollut käyttökunnossa jo pari kuukautta.

    Tässä loota viilutettuna:
    Kuva 1
    Kuva 2

    Viilutus ei taaskaan onnistunut ihan nappiin. Loimukoivuviilu on ärsyttävän ohutta (0,5mm), ruutikuivaa ja todella herkästi lohkeavaa tavaraa. Täytyy kyllä seuraavaksi kokeilla esim. tammiviilua tai jotain muuta paksumpaa tavaraa.

    Viilutin tällä kertaa kontaktiliimalla, eikä siitä varsinaisesti ole pahaa sanottavaa. Valmista tulee nopeasti, mutta tuo käyttämäni loimukoivu taas kupristeli enkä saanut kaikkia kupruja painettua pois.

    Tässä sitten boksi vahattuna:
    Kuva 3
    Kuva 4

    Käytin Osmon tammen väristä vahaa ohennettuna kirkkaalla suhteessa 1/3. Väri jäi vieläkin hieman liian tummaksi, mutta menettelee. Kuvissa näkyvät etukaiuttimet on tarkoitus myös "tummentaa" myähemmin. Pintaan vedin kolme kerrosta kirkasta Osmon öljyvahaa. Pinta ei mielestäni ole vieläkään tarpeeksi kiiltävä ja tasainen. Täytynee hinkata vielä hienolla teräsvillalla pintaa ja vetäistä vielä yksi kerros kirkasta, josko sitten saisi tyydyttävän.