Riisit riisikeittimeen!

Keskustelu osiossa 'Ruoka & Juoma' , aloittajana JS83, 01.11.2009.

  1. JS83

    JS83 Käyttäjä

    Liittynyt:
    07.12.2006
    Viestejä:
    2 563
    Saadut tykkäykset:
    1
    Olen ajatellut ostaa riisikeittimen koska olen kuullut niin paljon kehuja siitä miten helppoa sen käyttö on, ja miten hyvää ja kuohkeata riisistä tulee. Ei sillä, ettenkö osaisi keittää riisit kattilassa ;) Riisiä tulee syötyä n. 2-3 päivää viikossa joten tarpeeseen se tulisi!

    Onko kenelläkään kokemuksia mikä riisikeitin on ylitse muiden? Onko ne miten helppoja puhdistaa? Hinta saisi olla max. 100€
     
  2. JS83

    JS83 Käyttäjä

    Liittynyt:
    07.12.2006
    Viestejä:
    2 563
    Saadut tykkäykset:
    1
    Pystyykö kukaan tarkistamaan Tekniikanmaailman 21/08 numerosta riisinkeittimien testin ja kertoa 3 parasta keitintä?
     
  3. ElvisThePelvis

    ElvisThePelvis Aktiivinen käyttäjä

    Liittynyt:
    05.05.2004
    Viestejä:
    11 670
    Saadut tykkäykset:
    179
    Valintasi tulee olemaan suhteellisen helppo sillä kaupoissa (Gigantti, Stockmann) ei yleensä kuin 1-3 riisinkeitinmallia. Itsellä on kokemusta Kenwoodista ja OBH Nordicasta, ja väittäisin OBH Nordican tämän kokemuksen perusteella olevan varmempi valinta.

    Valintaa yleensä helpottaa sekin, että riisinkeittimiä on joko pienempää tai isompaa kokoa. Suosittelen ehdottomasti ottamaan pienemmän mallin, koska silläkin minimiannos on melko suuri. Muistaakseni nuo pienemmät mallit pyörivät n. 50 euron ympärillä.

    Riisinkeittimet ovat äärettömän helppoja mitä tulee puhtaanapitoon: riiastia on nopeasti tiskattu ja itse keitintä ei tarvitse pahemmin huoltaa.
     
  4. Maverick

    Maverick Uusi jäsen Blokattu

    Liittynyt:
    03.04.2002
    Viestejä:
    4 289
    Saadut tykkäykset:
    0
    1. Zojirushi NS-ZAH10

    Hyvää:
    -Kypsennystulos
    -Valmiit ohjelmat
    -Kantokahva

    Huonoa:
    -Korkea hinta

    9,1
    *****


    2. Philips HD 7402

    Hyvää:
    -Kantokahva

    Huonoa:
    -Korkeus

    8,2
    ***


    3. Kenwood RC417

    Hyvää:
    -Käyttöohje

    Huonoa:
    -

    8,1
    ***
     
    Viimeksi muokattu: 01.11.2009
  5. JS83

    JS83 Käyttäjä

    Liittynyt:
    07.12.2006
    Viestejä:
    2 563
    Saadut tykkäykset:
    1
    Kiitoksia ETP ja Maverick nopeista vastauksista!

    Valinta on tehty ja kyllähän se ehdottomasti on tuo TM:n testin 2. sijan saanut OBH Nordica riisikeitin! Hinta Prismassa 36.90€ joten ei tuota kalliiksi voi sanoa.

    Ja vielä ihan järkevän näköinenkin vekotin :thumbsup:

    [​IMG]

    Edit.
    Eipä tainnut päästäkkään tuo 2. sijalle mutta kuitenkin....
    (täähän on kuin vormuloissa kun sijat muuttuvat hetkessä) :p

    Edit 2.

    Mikähän tuo Philipsin malli oikein on???
    Löytyi HD4702/80 joten ilmeisesti se on se. http://www.p4c.philips.com/cgi-bin/dcbint/cpindex.pl?ctn=HD4702/80&scy=fi&slg=fi
     
    Viimeksi muokattu: 01.11.2009
  6. PimeydenPaavi

    PimeydenPaavi Guest Guest

    Liittynyt:
    10.11.2006
    Viestejä:
    355
    Saadut tykkäykset:
    0
    Kerrohan sitten kokemuksia kyseisestä laitteesta ja eroaako riisi paljonkin kattilassa keitetystä :)
     
  7. Maverick

    Maverick Uusi jäsen Blokattu

    Liittynyt:
    03.04.2002
    Viestejä:
    4 289
    Saadut tykkäykset:
    0
    :D

    Keittimet eivät TM:lle harvinaisesti olleetkaan arvosanajärjestyksessä vaan sikinsokin, mikä aiheutti alkuun tulkintavirheen. Nordica 6322 oli jaetulla neljännellä sijalla:

    Nordica 6322

    Hyvää:
    -Pieni koko

    Huonoa:
    -Mitta-asteikko näkyy huonosti


    8,0
    ***
     
  8. Ykskytä

    Ykskytä Guest Guest

    Liittynyt:
    18.07.2001
    Viestejä:
    2 609
    Saadut tykkäykset:
    0
    Riisinkeittimellä saa keitettyä riisin vaivattomasti ja tasalaatuisesti. Se myös pitää riisin syömäkelpoisena toista vuorokautta. Lähes kaikki Euroopassa myytävät riisinkeittimet ovat luokattoman huonoja. Pahimmillaan niitä kului meillä 4 kpl vuodessa. Nopein hajoaminen oli alle 5 minuutissa. Käyttö oli aivan normaalia. Riisi ei täällä ole samanlaisessa asemassa kuin Aasiassa, joten keittimeen ei olla valmiita panostamaan. Keittimiä myydään vain hinnalla.

    Japanilaisten riisinkeittimien kehityshistoria
    1. sukupolven keittimissä ei ollut termostaattia, joten keittäminen ei paljon eronut kattilassa keittämisestä.
    2. sukupolvi toi mukanaan termostaatin, joka kytkee keittovastukselta ylläpitovastukselle kun kaikki vesi on kiehunut. Näissä on yleensä lasikansi, jonka läpi pitäisi muka voida seurata valmistumisprosessia, mutta se on niin huurussa että näin ei voi käytännössä tehdä.
    3. sukupolven laitteet syntyivät kun huomattiin, että eristämällä kulho ja kansi saatiin tasaisempi lopputulos ja säästettiin energiaa.
    4. sukupolven laitteisiin tuli mukaan mikroprosessoriohjaus ja "sumea logiikka".
    5. sukupolven laitteet toimivat induktiolämmityksellä.
    6. sukupolven laitteissa keittäminen tapahtuu pienessä ylipaineessa. Koreassa on painekeittimet tulleet jo aikaisemmin.

    Euroopassa myytävät keittimet ovat miltei järjestään 2. sukupolvea. Joistain eksoottisista ruokakaupoista voi ostaa 3. sukupolven laitteen. TM-testivoittaja edustaa 4. sukupolvea. Se on harmaatuotu, eikä sitä ole testattu Eurooppalaisia sähköturvallisuusmääräyksiä vastaan. Paras merkki on Zojirushi, eikä alle 3. sukupolven laitetta kannata hankkia. Sukupolvien 4-6. laitteiden keittotulokseen tuomat parannukset ovat marginaalisia.

    Tosiaan kannattaa ostaa mahdollisimman pieni keitin. Spekseissä on yleensä mainittu pienin annos mikä keittimellä voidaan valmistaa. Kaksi kuppia riittää jo 6:lle hengelle. Aasialaisten riisinkulutus aterian lisukkeena on 2-4 kertaista europpalaisiin verrattuna.
     
  9. sakali

    sakali Käyttäjä

    Liittynyt:
    26.10.2004
    Viestejä:
    1 213
    Saadut tykkäykset:
    2
    ykskytä,

    Sulla näyttäisi olen riisikeitin-skene hallussa. Suosittele jotain hyvän hintalaatusuhteen keitintä, hintaluokka 75 euroa +- 20 euroa.
     
  10. Ykskytä

    Ykskytä Guest Guest

    Liittynyt:
    18.07.2001
    Viestejä:
    2 609
    Saadut tykkäykset:
    0
    Muistan aikanaan lukeneeni tuon TM-testin. Testaajien asiantuntemus ei oikein vakuuttanut. Kaikilla riisinkeittimillä tulee ohjelman valmistuttua riisiä sekoittaa ja antaa sen vielä tasaantua n. 5 min. Jostain syystä TM-testaajat olivat päättäneet arvioida lopputulosta ilman sekoitusta ja tasaantumista. Veikkaisin testaajien nähneen testissä ensimmäisen kerran elämässään riisinkeittimen.

    Japanilaisia laatumerkkejä ovat Zojirushi, Tiger ja Panasonic. Korean ykkönen on Cuckoo. Näiden kaikkien päämarkkina-alue on Aasiassa. Kunnollisten mallien tuonti Eurooppaan on lähinnä poikkeuksellista.

    Tuohon 75 euron hintaluokkaan kunnollisen keittimen löytäminen on sattuman kauppaa. Minä en tunne yhtään. Kannattaa kierrellä eksoottisissa ruokakaupoissa. He ovat joutunut ratkomaan tätä samaa pulmaa omalta osaltaan. Hyllystä voi löytyä hyviäkin keittimiä tuntemattomilta merkeiltä.


    Kunnollisessa riisinkeittimessä on ainakin:
    • Kaksinkertainen kansi, EI lasikantta
    • Kulhossa tarttumaton (Teflon) pinnoite
    • Vesi-riisi-annosasteikko prässätty kulhon sisäpintaan. Alin arvo 0.5-1 kuppia riittää 1-4 hengelle ja 2 kuppia vaatii jo 4-8 ruokailijaa
    • Suojattu käyttökytkin. Joko kalvopäällysteinen tai upotettu, ulkonevat eivät kestä
    • CE-merkintä ja käyttöohjeessa vaatimustenmukaisuusvakuutus
    Tässä kommenttejani keskustelussa esiin tulleista ja hiukan muistakin malleista:

    Zojirushi NS-ZAH10
    - 4. sukupolvi
    - TM-testivoittaja
    - Huippulaatuinen keitin. Paremmat mallit tuovat enää marginaalisia eroja
    - Vetoisuus 1-5.5 annoskuppia
    - Mallimerkinnän viimeinen kirjain H kertoo tämän mallin olevan 220 V sähköillä
    - Zojirushi ei takaa tämän mallin kelpoisuutta EU-markkinoille, vaikka sitä täällä näkyy myytävän

    Zojirushi NS-ZAQ10
    - Sama kuin NS-ZAH10, mutta mallimerkinnän viimeinen kirjain Q kertoo tämän olevan 220-230 V sähköillä. Käytännössä ero H-malliin lienee olematon.
    - TÜV Rheinlandin EU-sertifioima
    - Suosittelen

    Zojirushi Rizo (NS-XAQ05/NS-XBQ05/NS-XAH05/NS-XBH05)
    - 4. sukupolvi
    - Huippulaatuinen keitin. Paremmat mallit tuovat enää marginaalisia eroja
    - Erityisesti länsimarkkinoita varten suunniteltu muotoilu ja risotto-ohjelma
    - Vetoisuus 0.5-3.0 annoskuppia
    - TÜV Rheinlandin EU-sertifioima
    - Saa ainakin Saksasta reilun 200 euron hintaan
    - Suosittelen

    Philips HD 7402
    - Tyyppimerkinnällä löytyy vain kahvinkeitin. TM:n virhe.

    Philips HD4702/80 (ja HD4729/60)
    - 3. sukupolvi
    - Esitteen mukaan pienin annos 3 kuppia. Sopii siis 6-12 hengen käyttöön.
    - Suosittelen varauksin vain suurkäyttöön

    OBH Nordica 6322
    - 2. sukupolvi
    - Kattilan koon perusteella vaikeuksia pienempien määrien keittämisessä
    - Käyttökytkimet verrattain suojassa
    - En suosittele

    Kenwood RC417
    - 2. sukupolvi
    - Heikko keittotulos pienillä määrillä
    - Näitä on käsiini hajonnut jo useampi
    - En suosittele missään nimessä

    Jos budjetti ei riitä Zojirushiin niin voi joko polttaa hermot halpiksien kanssa, kuten minä ensin tein, tai odottaa ja säästää lisää. Helsinkiläisestä Tokyokan-kaupasta saa ainakin Zojirushia ja Tigeriä.
     
  11. ElvisThePelvis

    ElvisThePelvis Aktiivinen käyttäjä

    Liittynyt:
    05.05.2004
    Viestejä:
    11 670
    Saadut tykkäykset:
    179
    Itsellä on tosiaan sellainen OBH Nordidan pienempi malli (ostettu Stockmannilta, maksoi muistaakseni 40-50 euroa) ja vanhemmilla on tätä nykyä Lidlin isompi halpismalli, joka korvasi alati reistailleen kromisen ja isomman Kenwoodin (Kenwood oli ostettu Stockalta ja maksoi lähes 100 euroa).

    Sekä tuo OBH Nordica että kuulemma tuo Lildl:n keitin ovat toimineet moitteetta. Niinpä oma neuvoni onkin, että ole mielummin sijoittamatta paljon rahaa keittimeen, ja osta sellainen pienempi 30-60 euron malli. Itse en ainakaan näe mitään järkeä sijoittaa johonkin yli 100 euron malliin. Ylläoleva kirjoittaja voi sitten selvittää mitä parempaa se tarjoaa, kun itse en keksi ainuttakaan lopputulokseen tai puhtaanapitoon vaikuttavaa asiaa mitä se voisi tarjota enempää kuin oma OBH Nordicani (josat pinnoitekin löytyy).
     
  12. JS83

    JS83 Käyttäjä

    Liittynyt:
    07.12.2006
    Viestejä:
    2 563
    Saadut tykkäykset:
    1
    Kyllähän tuo Ykskytän "syväanalyysi" laittoi sen verran miettimään tätä riisikeittimen ostoa, että en uskaltanutkaan vielä tänään ostaa mitään :rolleyes:
    Luettuani tuon sain sellaisen kuvan, että millään Suomessa myynnissä olevilla riisikeittimillä ei tee yhtään mitään...

    Noh. Jospas sitä huomenna olisi sen verran rohkeampi ja käväisisi ostamassa jonkin halvan paskan riisikeittimen. Jos nuo myynnissä olevat halvat mallit saavat riisin kypsäksi ja hyvältä maistumaan niin uskallan kokeilla.

    Olisiko sinulla Ykskytä paremmat fiilikset näistä "Suomikeittimistä" jos ne olisivat kestäneet pidemmän aikaa? Onhan noissa onneksi takuu jos sattuu hajoamaan :thumbsup:
     
  13. phelin

    phelin Käyttäjä

    Liittynyt:
    18.09.2003
    Viestejä:
    2 070
    Saadut tykkäykset:
    3
    Millaisessa käyttötarkoituksessa noista matalan budjetin heikohkoista riisinkeittimistä on iloa verrattuna kattilassa keittämiseen? Onko esim jokin tietyn tyyppinen riisi sellaista, että sen keittäminen kattilassa on hankalaa/vaativaa/hidasta/jms ja tähän saa parannusta erillisellä keittimellä? Entä päteekö sama parempiin keittimiin vs heikommat?
     
  14. Ykskytä

    Ykskytä Guest Guest

    Liittynyt:
    18.07.2001
    Viestejä:
    2 609
    Saadut tykkäykset:
    0
    Omalla kohdallani tuli aika monta vaihtoa. Vastusten palaminen meni aina takuuseen, mutta käyttökytkimen mekaaniset hajoamiset eivät. Riisinkeittimet ovat kodinkoneliikkeissä (joulu)sesonkitavaraa. Hajonneen laitteen tilalle ei aina löydy korvaavaa tuotetta, joten sitten ollaan ilman seuraavaan sesonkiin asti. Rupesi jossain vaiheessa vaan kypsyttämään ja päätin hankkia sellaisen keittimen jonka kanssa ei tulisi murheita.

    Mitä sitten menettää halvemmissa keittimissä kunnolliseen verrattuna:
    - Keittotulos ei ole aivan yhtä hyvä ja tasalaatuinen. Pienissä malleissa eroa ei ole kovin paljoa, mutta isoissa on.
    - Pienten määrien tekeminen. Halpiksissa yleensä pienin määrä on 2-3 kuppia ja kalliissa 0.5-1 kuppia. Jos halpiksessa yrittää tehdä pienempää määrää kuin mille se on suunniteltu kärsii laatu selvästi. Kattilan pohjalta löytyy kovettunut riisikakku.
    - Riisin säilyvyys keittimessä. Halpiksissa ylläpitolämpötilavastus kuivattaa riisin. Hyvissä keittimissä riisi on kuin vastatehtyä vielä kahden vuorokauden päästä. Kuulostaa ehkä hiukan uskomattomalta, mutta pakko se oli uskoa kun itse kokeilin.
    - Ajastin puuttuu. Helpottaa kivasti lapsiperheiden hektistä arkea.
    - Eri ohjelmat. Halpiksissa on vain yksi "ohjelma". Keittotulosta voi säädellä vain veden määrällä. Paremmissa malleissa on omat ohjelmat valkoiselle riisille (pehmeä/normaali/kova), sushi-riisille, makealle riisille, riisisekoitukselle, tummalle riisille, GABA-riisille, puurolle, risotolle, pikaohjelma,...
    - Kestävyys, kuten on jo tullut monta kertaa todettua. Tuttu hankki Liiterin riisinkeittimen. Kesti vajaan viikon. Kohdalleni ei ole osunut yhtään halpiskeitintä joka olisi kestänyt yli 2 vuotta. Voi olla huonoa tuuriakin.
    - Virtakytkin. Halvemmissa ei ole sellaista vaan pistotulppa pitää aina vetää irti rasiasta käytön jälkeen. Ei niin iso juttu, mutta pieni päivittäistä käyttömukavuutta lisäävä ominaisuus kuitenkin.

    Halpiksillakin keittäminen on helpompaa ja tulos tasalaatuisempaa kuin kattilassa, joten rohkeasti vaan tutustumaan keittimiin. Postatkaa tänne sitten kokemuksia, jos vaikka löytyisi se hyvä ja halpa jostain.
     
    Viimeksi muokattu: 02.11.2009
  15. DVB-G

    DVB-G Käyttäjä

    Liittynyt:
    05.03.2003
    Viestejä:
    10 281
    Saadut tykkäykset:
    30
    Ei riisikeittimien ostajille:

    Mistä löytyisi se lapiotyöläinen, joka jaksaisi kaapia lapiollaan järjen hivenet ojasta takaisin pääkoppaan? Lopettaa aivottomuuden invaasio ennen kuin koko ihmiskunta on tuhoon tuomittu.

    Kuka vapaana kävelevä on niin massiivisessa psykoosissa, että sijoittaa satoja euroja laitteeseen, jonka tehtävän voi korvata normaalilla kattilalla? Alumiinipohjainen rosteri-Hackmannini on palvellut riisin keittämisessä kymmeniä vuosia. Ja sama kattia toimii moitteettomasti vielä silloinkin kun minä makaan mullan alla. Eli laitteen käyttöikä on suunnilleen 100 vuotta. Hinta selvästi alle euron per käyttövuosi.

    Meinaa mennä taju kun kuuntelee juppien höpötyksiä riisin keittelyn ihmelaitteista, joilla nirvana ja autuus saavutetaan. NOT.

    Kuka haluaa säilöä keitettyä riisiään vuorokausikaupalla ennen sen syömistä? Minä keitän perintökattilallani riisin ja syön sen samantien. Ja saan juuri sellaista riisiä kuin haluan.

    "Helpompaa ja tasalaatuisempaa"? Jumalauta, haistakoon paska moista paskaa suoltava sakki. Helpompaa on kattilan käyttö ja yksikään riisinjyvänen ei ole ollut erilainen verrattuna viereiseen. Ainakaan en ole huomannut elämäni aikana. Eikä ole aikomus huomatakaan. Sairas on se, joka kuvittelee, ettei kattilalla keittäminen toimi. Jotain rajaa uusavuttomuudelle. Menkää jumalauta kattilan käytön kursseille, jos esine on vieras. Kattila siis.
     
    Viimeksi muokattu: 02.11.2009
  16. Ykskytä

    Ykskytä Guest Guest

    Liittynyt:
    18.07.2001
    Viestejä:
    2 609
    Saadut tykkäykset:
    0
    Riisinkeitin on Japanissa yleisempi kuin pyykinpesukone länsimaissa. Voi raukka poloisia. Noita ymmärtämättömiä aasialaisia uusavuttomia kun on kaikkiaan niin monta miljardiakin :rolleyes:.
     
  17. DVB-G

    DVB-G Käyttäjä

    Liittynyt:
    05.03.2003
    Viestejä:
    10 281
    Saadut tykkäykset:
    30
    Naisia ympärileikkaaviakin on miljoonia. Se ei tarkoita, että järjen päässään omistava Härmäläinen olisi samaa mieltä eli saman joukkopsykoosin vallassa kuin pimahtaneet. Omaa järkeä siis saa käyttää. Joku panee 200 euroa audiokaapelien rodiumliittimiin, toinen riisinkekeittimeen. Sairautensa saa onneksi vapaasti valita länsimaissa.

    Tietenkin on aina kiinnostavaa tietää, mikä tekninen laite on paras vertaisryhmässään, siis riisinkeitin tai ympärileikkausveitsi. Mutta tiedosta huolimatta minä en aio kumpaakaan työkalua ostaa. Olen Suomalainen.
     
  18. JS83

    JS83 Käyttäjä

    Liittynyt:
    07.12.2006
    Viestejä:
    2 563
    Saadut tykkäykset:
    1
    Tiesitkö muuten, että ei siihen riisinkeittämiseen tarvita edes hellaakaan! Voihan sen tehdä nuotiollakin :rolleyes:

    PS. Jotkut haluavat tehdä asioista helpompaa ja joillekkin sillä ei ole taas mitään merkitystä! Jotkut ovat kuulemma sormenkynnen mennessä poikki tehneet jopa uuden epoksista... ;)
     
  19. ElvisThePelvis

    ElvisThePelvis Aktiivinen käyttäjä

    Liittynyt:
    05.05.2004
    Viestejä:
    11 670
    Saadut tykkäykset:
    179
    Mielestäni kannattaa valinnassa sitten erityisesti huomioida oikea koko. Itsellä nimittäin on aika lailla pienintä kokoa se OBH Nordican riisinkeitin ja kun annoksen vain itselleni teen, niin joudun tekemään sen alle valmistajan suositteleman minimiannoksen (yleensä teen vajaan yhden riisikupillisen). Tämän takia ei kannata ainakaan yhdelle (eikä edes kahdelle) ihmiselle ostaa sitä isompaa mallia.

    Oma suhtautumiseni on, että riisinkeittimet tuntuvat olevan muutenkin vähän sellaisia, että niiden voisi kuvitella rikkoutuvan herkästi. Aiemmin tosiaan koin kaksi Stockmannilta ostettua n. 100 euron Kenwoodin riisinkeitintä, jotka molemmat ajan mittaan alkoivat temppuilemaan (yhtäkkiä hyppäsi aina "Cookilta" "Warmille" heti alussa). Sen sijaan nämä halvemmat mallit ovat tähän saakka toimineet moitteitta -- toki ovat myös eri merkkisiä. Summa summarum... Itse en näe mitään mieltä sijoittaa riisinkeittimeen paljoa, koska A) OBH Nordicat tuntuvat olevan hyvin laadukkaita ja B) 1-2 hengelle ei muutenkaan tarvi mitään isompaa/hienompaa/kalliimpaa laitetta -- sitä muuten tekee vaan koko ajan liian isoja annoksia ja aina joutuu vähintään puolet heittämään roskikseen.
     
  20. phelin

    phelin Käyttäjä

    Liittynyt:
    18.09.2003
    Viestejä:
    2 070
    Saadut tykkäykset:
    3
    Kerrotko vielä Elvis miksi siihen keittimeen ylipäätään tarvitsisi sijoittaa senttiäkään? Millaisen parannuksen saa kattilassa keittämiseen verrattuna? Miten itse käytät keitintä? Millaista riisiä valmistat jne?