Retropelailijan TV-valinta?

Keskustelu osiossa 'Televisiot' , aloittajana Shaibuli, 04.01.2022.

 1. Shaibuli

  Shaibuli Uusi jäsen

  Liittynyt:
  04.01.2022
  Viestejä:
  3
  Saadut tykkäykset:
  1
  Terve arvon foorumilaiset,

  Uuden asunnon myötä vanha 42" tuumainen töllöttimeni on alkanut näyttää pieneltä ja kuume vaihtaa 65" kokoluokkaan on iso. Harrastuksiini kuuluvat kuitenkin retropelit etenkin alkuperäisen xboxin, pleikkari kakkosen ja siitä sukupolvea vanhempien pelien osalta. Käytännössä kaikkien näiden konsoleiden pièce de résistance kuvanlaadun suhteen on saavutettavissa komponenttiliitännän kautta. Konsoleille on toki saatavilla konsolikohtaisia HDMI adaptereita, joiden laatu etenkin xboxin kohdalla on pääsääntöisesti kehnoa. HDMI:n kautta toteutettuna kuvanlaadullisesti paras ratkaisu voisikin olla jonkinsorttinen Open Source Scan Convertteri, joiden hinnat vaan alkavat yleensä lukemista joilla ostaa jo pari retrokonsolia...

  Yllä olevan pohjustuksen jälkeen kymysykseni kuuluukin, onko missään myynnissä olevissa 65" kokoluokan televisioissa enää kompontenttiliitäntöjä tai ylipäätään analogisia kuvaliitöntöjä, ja jos edes on, tekeekö niillä käytännössä laadullisesti mitään?

  Koitinpa asiaa tiedustella myös nuorehkolta Gigantin myyjältä jonka vastaus kysymykseeni oli "Niin mitä ihmeen liitäntöjä?"

  Vaustauksianne odotellen,

  Kiitos!
   
  nepa tykkää tästä.
 2. Boxer

  Boxer Aktiivinen käyttäjä

  Liittynyt:
  24.10.2009
  Viestejä:
  581
  Saadut tykkäykset:
  60
  Ainakin LG:n, Philipsin ja Panasonicin mallistoissa löytyy televisioita joissa on komponenttiliitäntä - myös 65-tuumaisina. Esimerkiksi Verkkokauppa.comin sivuilla kun ensin valitsee 65 tuuman televisiot ja lisäksi laittaa hakusanaksi: komponentti, niitä löytyy. Toimii varmaan kilpailijoidenkin sivuilla.
   
  Shaibuli tykkää tästä.
 3. Shaibuli

  Shaibuli Uusi jäsen

  Liittynyt:
  04.01.2022
  Viestejä:
  3
  Saadut tykkäykset:
  1
  Kiitos ripeästä vastauksesta! Itseä on houkutellut nimenomaan tuo Philipsi ambilightin takia. Edellinenkin töllötin on samaa merkkiä ja kun diskovaloihin kerran tottuu olisi niistä hieman haastavaa päästää irti. Toisaalta Philipsin käyttöliittymä ei koskaan ole ollut sieltä sulavimmasta päästä ja muutamista muista valmistajan tuotteista (kuten jatkuvasti äänti katkovasta soundbarista) on jäänyt lähinnä pahaa makua suuhun. OLED olisi tietty hieno pelailuun ja leffailtoihin, mutta 706 ja marginaalisesti paremmassa 806 mallissa ei ilmeisesti noita analogiliitöntöjä ole. Edellisestä viestistäni unohtuikin mainita, että koska pelaaminen kuuluu harrastuksiin myös modernimmilla laitteilla olisi myös HDMI 2.1 ja >100 Hz virkistystaajuus toivottavia ominaisuuksia, joka rajaa valikoimaa entisestään rajusti. Pahoittelut että tämä jäi alkuperäisestä viestistäni mainitsematta.

  Olen myös jostain lueskellut että nuo uudempien televisioiden komponenttiliitännät voivat olla etenkin pelailun kannalta aika arpapeliä - osassa kuulemma konvertointi analogisesta digitaaliseksi on sivuosaan jääneenä niin kökköä etenkin input lagin kannalta, että pelielämyksestä tulee käytännössä käyttökelvoton. Koska en itse todellakaan ole mikään mikrosekunttitarkkuudella tappelupelejä hakkaava kultainen silmä, olisi joku komponenttiliitäntä itselleni kuitenkin todennäköisesti parempi kun ei komponenttiliitäntää ollenkaan.
   
 4. Hippo

  Hippo Tuttu käyttäjä Tukijoukot

  Liittynyt:
  28.07.2004
  Viestejä:
  2 164
  Saadut tykkäykset:
  209
  Joku vanha AV vahvistin joka osaa tehdä videokonversion HDMI liitäntään? Niistä löytyy komponentti, S-video ja komposiittiliitäntöjä. Noita saa varmaan puoli ilmaiseksi (jos vaan jostain löytää, esim Denon AVR-1912). Eikä tarvitse telkkarin kanssa pähkäillä ja sniiduilla.
   
 5. hansolo

  hansolo Tuttu käyttäjä

  Liittynyt:
  01.11.2002
  Viestejä:
  4 292
  Saadut tykkäykset:
  340
  ^Viive on varmasti heittämällä +100 ms noissa vaffarin tekemissä muunnoksissa, mikä pelaamisen kannalta ei ole toivottavaa.
   
 6. antiHD

  antiHD Käyttäjä

  Liittynyt:
  09.05.2011
  Viestejä:
  317
  Saadut tykkäykset:
  16
  Olisiko tällaisesta Scart-HDMI muuntimesta ehkä jotain apua?
  http://www.starelec.fi/product_info.php?cPath=352_429&products_id=32431
  Maksaa 25,00 euroa + pk.

  "
  SCART-HDMI
  SCART - HDMI-muunnin Full HD  Tekniset tiedot
  SCART - HDMI-muunnin.

  Muuttaa analogisen SCART-signaalin digitaaliseksi HDMI-signaaliksi.

  Muuntimella voidaan liittää mm. vanhat pelikonsolit sekä videonauhurit HDMI-liitännällä varustettuihin monitoreihin tai
  TV-vastaanottimiin.

  "
   
 7. 3JJ

  3JJ Tuttu käyttäjä

  Liittynyt:
  03.03.2006
  Viestejä:
  1 551
  Saadut tykkäykset:
  271
  Tuossa ei ole mainittu mitä signaaleja tuo osaa muuttaa. Pahimmassa tapauksessa ottaa vaan komposiittisignaalin.
   
 8. Shaibuli

  Shaibuli Uusi jäsen

  Liittynyt:
  04.01.2022
  Viestejä:
  3
  Saadut tykkäykset:
  1
  Kiitos kaikille viesteistä. Tuossa AntiHD:n laittamassa muuntimessa on pitkälti samat riskit kuin mitä hansolo mainitsi AV-vahvistimien osalta. Paino sanalla riskit, sillä koskaan ei voi olla varma mitä sieltä halvasta lootasta paljastuu. Pääsääntöisesti kun tuon tyyppisiä konverttereita ei kuitenkaan käsittääkseni ole suunniteltu pelaamiseen. Vastaavia löytyy toki myös komponentista HDMI:hin. Gigantti ja CDON kauppaavat tällaista kiinalaisen tukkurin kautta: https://www.gigantti.fi/product/tv-...d-videomuunnin-ypbpr-ja-l-r-aani-hdmi-muunnin. Tuo nyt ei tietty ole ihan hirveän kallis vaikka vaan kokeiluun ja voi olla että kaikilla mainituilla spekseillä TV:n löytäminen on vaikeaa. Kahta telkkariakaan en pieneen kaksioon mieluusti ottaisi.

  Taustoitetaan vielä kiinnostuneille, että ongelma on tosiaan isosti läsnä etenkin näissä kuudennen sukupolven (eka xbox, ps2) konsoleissa, jotka ovat liian nuoria jotta niillä olisi vakiintunutta toimivaa retrosceneä (kuten vaikka 8-bittiset ja 16-bittiset konsolit), mutta liian vanhoja jotta alkuperäisten tarvikkeiden ym. saaminen olisi enään helppoa. Pahamaisen hintavia tuotteita ovatkin esimerkiksi Gamecuben ja Xboxin alkuperäiset komponenttikaapelit, joiden hintapyynnit liikkuvat ihan säännöllisesti yli sadan euron luokassa. Myös vaikka käytetystä, hyväkuntoisesta alkuperäisestä ohjaimesta saatat joutua pulittamaan pari-kolmekymppiä. Ja vaihtoehtona on siis sitä kiinaroinaa joka on laadultaan pääsääntöisesti niin surkeaa, että siitä tulee ainoastaan pahalle mielelle. Hyviä ja ihan oikeasti pelaamiseen tarkoitettuja konverttereita on olemassa (esimerkiksi Chimeric Systemsin XBOX-HDMI adapteri), mutta näissä ongelmiksi muodostuvat korkea hinta ja huono saatavuus, sillä toiminta on usein pienimuotoista (esimerkiksi Chimericillä taitaa jonossa olla useampi tuhat ostajaa).
   
 9. i-kari

  i-kari Aktiivinen käyttäjä

  Liittynyt:
  18.02.2016
  Viestejä:
  330
  Saadut tykkäykset:
  111
  Sattuipas ajankohtainen ketju itsellekin. Olen suunnitellut pienen retronurkkauksen rakentelua minikonsoleiden ympärille. Näissähän on modernit HDMI-liitännät. Jossain vaiheessa voi kuitenkin tulla tarve analogisen signaalin viemiseksi televisioon ja näin ollen olenkin katsellut (pieniä alle 30") käytettyjä LCD-telkkareita esim. Torista. Näissä kun on monesti HDMI:n lisäksi esim. scart-, vga- ja komponenttiliitännätkin mukana eikä hinnat yleensä päätä huimaa, kun ihmiset haluavat päästä "romuista" eroon. En sitten tiedä, minkälainen piirto vanhoissa LCD:issä on (haamuilu jne.)?

  Noista erilaisista adaptereista on samat yllämainitut käsitykset, että ne tuovat viivettä signaalin toimitukseen, ja ovat sitä kautta pelaamiseen käyttökelvottomia.