Real-life mittaustuloksia kotiteatterin kaiuttimista

Keskustelu osiossa 'Kaiuttimet ja subwooferit' , aloittajana oodeej, 28.08.2011.

 1. oodeej

  oodeej Käyttäjä

  Liittynyt:
  07.11.2004
  Viestejä:
  255
  Saadut tykkäykset:
  0
  Laitetaas hieman mittaustuloksia omasta kotiteatterista. Mitattu kannettavalla tietokoneella, kalibroidulla mikrofonilla ja Dayton Audion Omnimic järjestelmällä.

  Aina sanotaan, että taajuusvastemittauksilla ei ole merkitystä ja äänenlaatua kuunnellaan. Itse väitän toisin. Merkitystä on todellakin taajuusvasteella, mutta nimenomaan todellisilla omissa kuunteluolosuhteissa tehdyillä mittauksilla. Itse en ainakaan kuuntele kaiuttimia kaiuttomassa huoneessa, joten annan paljon painoarvoa sille, kuinka kaiuttimet toimivat normaalissa kuuntelutilassa - siis kotonani omilla laitteillani ja omilla korvilani kuunneltuna mielimusiikillani ja -elokuvillani.

  Pidemmittä puheitta itse asiaan. Kaikki mittaukset on tehty omassa kotiteatterissani omilla laitteilla täysin ilman korjauksia, eli ei equja tai mitään huonekorjauksia, sävynsäätöjä, ilman subbareita yms. Suurin osa mittauksista on myös täysin tasoittamattomia, eli ei mitään kaunisteluja tai kikkailuja. Osa mittauksista on kuudesosaoktaavin korjauksilla, mutta tämä on selvästi mainittu. Tiedostonnimistä ilmenee, mikä kaiutin on kyseessä (vasen, oikea tai keskikaiutin).

  Ehkä jotain kiinnostaa tällainen hieman erilainen keskustelunavaus, ehkä ei.. ;)
   
 2. oodeej

  oodeej Käyttäjä

  Liittynyt:
  07.11.2004
  Viestejä:
  255
  Saadut tykkäykset:
  0
  Lisää mittaustuloksia kotiteatterini etupään kaiuttimista, mitattu kuunteluhuoneessa kaiuttimien oikeilla paikoilla ilman mitään kikkailuja..
   
 3. oodeej

  oodeej Käyttäjä

  Liittynyt:
  07.11.2004
  Viestejä:
  255
  Saadut tykkäykset:
  0
  Kuudesosaoktaavin korjauksella kuuntelupaikalta. Keskikaiutin ja toinen etukaiutin mitattu erikseen. Ei vastekorjauksia, paitsi kuudesosaoktaavin tasoitus. Etäisyys kaiuttimista kuuntelupaikalle reilu kolme metriä.
   
 4. Ykskytä

  Ykskytä Aktiivinen käyttäjä

  Liittynyt:
  18.07.2001
  Viestejä:
  2 609
  Saadut tykkäykset:
  0
  Näyttää löytyvän komea bassokorostus ja kampasuodinilmiön aiheuttamaa vasteen aaltoilua. Akustointiprojektista voisi olla tässäkin tapauksessa paljon hyötyä.
   
 5. oodeej

  oodeej Käyttäjä

  Liittynyt:
  07.11.2004
  Viestejä:
  255
  Saadut tykkäykset:
  0
  Katso vasteet "huoneen keskiosasta" mitattuna. Ne on siis kotiteatterin eturivin keskimmäisestä tuolista mitattuna. Siellä bassotaso on huomattavasti vaimeampi, jos sellaisesta äänestä tykkää, niin voi kyllä valita istuinpaikkansa makunsa mukaan. ;)

  Nuo "kuuntelupaikan" mittaukset, joissa on melkoinen bassokorostus, ovat huoneen takaosasta n. 3-4 metrin päässä kaiuttimista. Tämä paikka sijaitsee hyvin lähellä huoneen takaseinää, joten eipä ole yllätys, että bassot korostuu siihen. Ei kyllä haittaa minua millään tavalla. Kuuntelemallani musiikilla bassokorostus kuuluu asiaan ja kuuntelenkin itse mieluiten lähellä takaseinää. Taas siirtymällä kuuntelemaan eturiviin ei bassokorostusta ole enää..

  Huoneen akustiikkaa ja äänieristystä on kyllä jo parannettu melko lailla, mutta eipä lisäparannuksista ole koskaan haittaa. :thumbsup:

  Laitoin nämä mittaustulokset tänne pääosin suodattamattomina ihan sen takia, että aika hyvin voi vertailla lähikentästä tehtyjä mittauksia noihin 3-4 metrin päähän kuuntelupaikalta tehtyihin mittauksiin. Kuten samoin bassovasteen muuttumista eri puolilta huonetta mitattaessa.
   
  Viimeksi muokattu: 28.08.2011
 6. Ykskytä

  Ykskytä Aktiivinen käyttäjä

  Liittynyt:
  18.07.2001
  Viestejä:
  2 609
  Saadut tykkäykset:
  0
  Yleensä pyritään saamaan mahdollisimman hyvä äänentoisto kaikille istumapaikoille, mutta voihan sen noinkin ajatella :).

  Matalien taajuuksien akustoinnissa olisi vielä kehitettävää.

  Yleensä signaaliin on jo valmiiksi koodattuna eri taajuudet sellaisella painotuksella kun ne on tarkoitettu kuunneltavaksi. Henkilökohtaiset mieltymykset ovat eri asia, eikä siinä mitään vikaa.
   
 7. oodeej

  oodeej Käyttäjä

  Liittynyt:
  07.11.2004
  Viestejä:
  255
  Saadut tykkäykset:
  0
  No normaalissa huoneessa ei kyllä toisto ole mitenkään samanlainen jokaiselle paikalle. Ei se ole sitä edes oikeassa elokuvateatterissa. Matalien taajuuksien pitkistä aallonpituuksista ja seisovista aalloista johtuen bassotoisto on eri puolilla huonetta erilainen, eikä sille oikein voi mitään.

  Juu matalille taajuuksille ei olekaan tehty mitään parannuksia akustoinnin suhteen. Eikä tilanpuutteen vuoksi ihan älyttömiä pysty tekemäänkään.

  Sen verran on tullut sekä omin korvin että mittauksin todettua, että alle 100Hz taajuuksia saa huomattavasti tasaisemmaksi käyttämällä sopivasti sijoitettua subbaria. Mutta nämä tässä viestiketjussa olevat mittaukset on kaikki tehty ilman subbaria.

  Muuten akustointia on koko vasen ja oikea seinä etukaiuttimien etupuolelta katosta lattiaan asti koko matkalta kuuntelupaikalle asti. Ja tietyllä kuviolla vaimennettu ohuesti kattosta kriittisimmät kohdat sekä samoin takaseinässä 3kpl 4cm akustointileyjä. Mutta eipä nuo muutokset erityisen matalille taajuuksille ulotu. Vaikuttavat sen sijaan keski- ja diskanttialueen selkeyteen ja puhtauteen sekä vähentävät erilaista kaikumista todella paljon.

  Yksi kehittämiskohde voisi olla parantaa katon vaimennusta. Eli koko sisäkattoa n. 20-30cm rohkeasti vaan alaspäin ja täyteen vaimennusta koko väli.. :)

  Juu itse en käytä minkäänlaista taajuuskorjausta tai sävynsäätöjä laitteissani, eli en myöskään bassokorostusta. Mutta ei mielestäni ole väärin valita kuuntelupaikkaa sen mukaan, mihin tulee eniten itseä miellyttävä äänensävy tai sellaisia kaiuttimia, jotka kuulostavat omaan korvaan parhaalta.. ;)

  Monissa "kaupallisissa" levyissä muuten äänensävy on vähän mitä sattuu, kun usein jouduttu ajattelemaan niitä ihmisiä, jotka kuuntelee levyjä nappikuulokkeista tai radion pienistä kaiuttimista. Eli ei ne levytkään aina ole optimaalisia äänenlaadultaan, vaan tuotantoketjussa on usein valitettavasti jouduttu tekemään kompromisseja.
   
  Viimeksi muokattu: 28.08.2011
 8. Ykskytä

  Ykskytä Aktiivinen käyttäjä

  Liittynyt:
  18.07.2001
  Viestejä:
  2 609
  Saadut tykkäykset:
  0
  Juu, ei ole, mutta akustoinnilla siihen usein pyritään.

  Tämä vaikuttaa ikävällä tavalla eri taajuusalueiden väliseen tasapainoon. Akustoinnilla olisi hyvä kattaa koko kuunneltava taajuusalue.

  Kaksikanavakuuntelussa olisi hyvä jättää jotain heijastuksia. Se kuullostaa paremmalta ja lisää tilavaikutelmaa.

  Sisäkaton pudottaminen on oikein hyvä idea. Aivan täyteen vaimennusainetta ei alaslaskua tarvitse tunkea. Tuo purisi jo jonkin verran katon kautta kulkeviin huonemoodeihinkin.
   
 9. oodeej

  oodeej Käyttäjä

  Liittynyt:
  07.11.2004
  Viestejä:
  255
  Saadut tykkäykset:
  0
  Juu ei vaan tule täysin onnistumaan bassoalueella tämän kokoisessa kotiteatterissa..

  Njaa eipä noilla akustisilla parannuksilla ole ollut toistaiseksi kuin positiivisia vaikutuksia. Kovin matalille taajuuksille ei akustointia saa ulotettua ilman massiivisia rakenteita, jotka eivät valitettavasti tämän kokoiseen huoneeseen tule mahtumaan.

  Juu onhan sinne jätettykin. Kaiuttimien takana, suoraan koteloiden sivulla ja yläpuolella on runsaasti akustoimatonta pintaa. Samoin lattiaheijastus, osittain katosta tulee myös heijastuksia.

  Katon tehokas vaimentaminen olisi mielestäni nimenomaan se tehokkain ratkaisu tästä eteenpäin. Lattiaa kun ei oikein voi vaimentaa, kun siinä pitäisi pystyä kävelemään ja kotiteatterituolitkin täytyy jossain möllöttää. :D

  Eipä siinä, on mulla kolmessa muussakin huoneessa laitteistot, joten ei viitsi ihan kaikkia euroja tähän yhteen tilaan sijoittaa. Mutta katon tehokkaampaa vaimentamista voisi kyllä puuhastella tähän kyseiseen tilaan vaikka tulevan talven aikana! :thumbsup:
   
 10. aheikkinen

  aheikkinen Tuttu käyttäjä Tukijoukot

  Liittynyt:
  05.04.2007
  Viestejä:
  5 011
  Saadut tykkäykset:
  122
  Mitkähän kaiuttimet tässä sitten olikaan käytössä? "Vertailla lähikentästä tehtyjä mittauksia noihin 3-4 metrin päähän kuuntelupaikalta tehtyihin mittauksiin", et vain ole maininnut minkä kaiuttimen lähikenttämittauksiin/valmistajan ilmoittamiin tuloksiin noita käppyröitä pitäisi verrata..
   
 11. LasseS

  LasseS Käyttäjä

  Liittynyt:
  23.07.2005
  Viestejä:
  858
  Saadut tykkäykset:
  0
  Laita mittaukset L+R (+sub jos sellainen on)? Niistä se todellinen, kyseisessä paikassa realisoituva bassotoisto katsotaan. Voit yrittää hakea myös mikin paikan tarkasti yhtä kaukaa kummastakin pääkaiuttimesta, jotta yläpää suoristuu ja antaa ehkä jotain informaatiota, jota pelkistä L- tai R-mittauksista ei tule ilmi.
   
  Viimeksi muokattu: 28.08.2011
 12. Ykskytä

  Ykskytä Aktiivinen käyttäjä

  Liittynyt:
  18.07.2001
  Viestejä:
  2 609
  Saadut tykkäykset:
  0
  Nuo eivät ole kovin hyvät paikat heijastaville pinnoille. Noihin kohtiin sopisi paremmin vaimennus. Kaiuttimen suuntaavuuden takia noista alueista heijastuu vain matalia taajuuksia.
   
 13. oodeej

  oodeej Käyttäjä

  Liittynyt:
  07.11.2004
  Viestejä:
  255
  Saadut tykkäykset:
  0
  Mielestäni mittauksien analysoinnin kannalta on epäolennaista, minkä valmistajan tuotteet ovat käytössä. Kyseisistä kaiuttimista ei ole koskaan julkaistu mittaustuloksia (vapaakenttävaste yms) valmistajan toimesta.

  Noissa mittauksissani on selvästi mainittu, mitkä niistä on mitattu puolen metrin tai metrin päästä kaiuttimista. Ja mitkä n. 3,5 metrin päästä kuuntelupaikalta jne.

  Mielestäni mittauksista käy hyvin ilmi se tosiasia, että kuuntelupaikalta mitatut huonevasteet ovat aivan jotain muuta, kuin kaiuttomassa huoneessa mitatut vapaakenttävasteet. Ja tässä tapauksessa vielä kaiuttimet ovat hieman keskivertoa suuntaavammat ja akustiikkaan tehty jonkin verran parannuksia.

  Mutta kuten tässä maassa usein käy, vittuiluksi ja viisasteluksi tämäkin keskustelu pian muuttuu..
   
 14. oodeej

  oodeej Käyttäjä

  Liittynyt:
  07.11.2004
  Viestejä:
  255
  Saadut tykkäykset:
  0
  Kyllä niistä pinnoista heijastuu näitä kaiuttimia käytettäessä muitakin taajuuksia. ;)

  Tosin en ymmärrä täysin kommenttiasi, miksi kyseiset pinnat tulisi vaimentaa. Koska kuten totesit, normaaleita kaiuttimia käytettäessä näistä pinnoista heijastuu lähinnä matalia taajuuksia. Mutta normaalit vaimennusmateriaalit eivät taas ulotu matalille taajuuksille asti pitkistä aallonpituuksista johtuen..
   
 15. jardahl

  jardahl Käyttäjä

  Liittynyt:
  09.11.2000
  Viestejä:
  690
  Saadut tykkäykset:
  1
  Käppyröistä voisi arvailla, että on ISOT kaapit pienehkössä huoneessa. :D
   
 16. oodeej

  oodeej Käyttäjä

  Liittynyt:
  07.11.2004
  Viestejä:
  255
  Saadut tykkäykset:
  0
  Juu eipä mennyt pahasti pieleen tämä arvaus. ;) Etupäässä on kolme identtistä kaiutinta, joilla päästään huoneessa vaimentumatta 30Hz asti yli 120dB maksimiäänenpaineilla. Mutta kaiuttimien merkki tai malli ei tässä keskustelussa ole olennainen asia, ettei karata sivuraiteille itse asiasta!
   
 17. Ykskytä

  Ykskytä Aktiivinen käyttäjä

  Liittynyt:
  18.07.2001
  Viestejä:
  2 609
  Saadut tykkäykset:
  0
  Mikäli kaiuttimesi poikkeavat tyyppillisestä rakenteesta niin totta kai sillä on vaikutusta akustoinnin sijoitteluun. Jotta vastauksesi oli täysin oikea tulisi kaiuttimien olla ympärisäteileviä kaikilla taajuuksilla.

  Mittaustulosten ymmärtämisen kannalta tulisi tietää tilan mitat, pintojen rakenteet, äänilähteiden paikat, mittauspisteiden paikat ja kaiuttimen suuntaavuus. Pelkkä tieto siitä että kauempana kaiuttimesta huoneen vaikutus on suurempi tuli tuskin monellekkaan tällä palstalla yllätyksenä.

  Matalia taajuuksia voidaan vaimentaa ihan tavallisilla vaimennusmateriaaleilla. Tarkoitat varmaan ohuita rakenteita.
   
 18. oodeej

  oodeej Käyttäjä

  Liittynyt:
  07.11.2004
  Viestejä:
  255
  Saadut tykkäykset:
  0
  Juu tarkoitin nimenomaan kohtuullisen paksuisia rakenteita ja ainevahvuuksia. Kyseiseen tilaan ei valitettavasti mahdu mitään suuria bassoansoja tai resonaattoreita. Katto on oikeastaan ainoa paikka, johon saa jo tehtyä massiivisempia rakenteita ja hieman matalemmille taajuuksille ulottuvaa akustointia.

  Kyllä valitettavasti epäilen, että monelle on edelleen epäselvää, kuinka suuri vaikutus kuunteluhuoneella on ääneen. Liian moni hifisti puuhastelee epäolennaisten asioiden kanssa, kun suurin parannus ääneen saataisiin nimenomaan kaiuttimien ja huoneakustiikan yhteispelillä.
   
 19. aheikkinen

  aheikkinen Tuttu käyttäjä Tukijoukot

  Liittynyt:
  05.04.2007
  Viestejä:
  5 011
  Saadut tykkäykset:
  122
  Mietipä tätä asiaa nyt ihan itsekin.
  Sanoit ensin että:
  Mutta sitten totesit että:
  Joten mihin noita tekemiäsi nollainformaation mittauksia nyt sitten pitäisi verrata? Aloittamassasi keskustelussa ei ole tällaisenään yhtään mitään järkeä, haluat siis vertailla omia mittaustuloksiasi joihinkin toisiin tuloksiin joita ei ole koskaan ollut olemassakaan?
  Koko huoneen mitään miettimättä vuoraaminen 4cm paksulla pyramidivaahtomuovilla on ehdoton parannus huoneakustiikkaan? Cervinin jumputuspöntöt soivat nyt nii-iin paljon paremmin kuin ennen?
  Tässä tapauksessa tarkentavan kysymyksen esittäminen oli täysin perusteltua.
   
 20. oodeej

  oodeej Käyttäjä

  Liittynyt:
  07.11.2004
  Viestejä:
  255
  Saadut tykkäykset:
  0
  Siis mikä siinä on niin vaikeaa ymmärtää vastaustani? Tekemiäni mittauksia oli usealta eri etäisyydeltä, joiden avulla voi aika selkeästi huomata, mitkä asiat muuttuvat etäisyyden muuttuessa.

  Mielestäsi siis sellaisten kaiuttimien mittaaminen, joista valmistaja ei ole julkaissut vapaakenttämittauksia tai niitä ei ole tehty esim. VTT:n kaiuttomassa huoneessa on mielestäsi turhaa?

  Muistui taas hyvin mieleen, miksei pahemmin tule luettua kotimaisia hifiharrastusta käsitteleviä nettifoorumeita. Saati sitten, että viitsisi tuhlata aikaansa tänne kirjoitteluun, kun lopputulos on aina sama...