Projektori vai televisio?

Keskustelu osiossa 'Videotykit ja -projektorit' , aloittajana ZED, 20.07.2019.

 1. ZED

  ZED Mitä kävi, ketä tietää? Tukijoukot

  Liittynyt:
  19.03.2002
  Viestejä:
  2 717
  Saadut tykkäykset:
  21
  Vaihdoin makkariini Full HD 40" Samsungin tilalle saman firman huokeahkon 50" 4K -telkkarin. Samalla ostaa pläjäytin "hinnat alkaen" -mallisen LG:n Ultra HD/BD-soittimen, ja totesin että onhan se Ultra HD-kuva tosiaankin tarkkuudeltaan melko huikea.
  --
  Varsinaisen kotiteatterini näyttölaitteen (nyt Epson EH-TW3200) uusinta lähenee vääjäämättömästi. Ilmeisestikin tämän hetken vaihtoehtoina olisi "pseudo-4K" proju eli Epsonin ylöspäin skaalaava (?) EH-TW7400 tai sitä järeämpi malli tai sitten 75" televisio. Vaikea päätellä että mikä olisi paras järkevin ratkaisu, eikä tuo makuuhuoneen kaluston uusinta helpottanut päätöksen tekoa..

  Melko kookkaidenkin televisioiden (75" >) hinnat ovat siis jo melko edullisia. Kuinkahan moneen aiemmin LCD-projektorilla varustettuun kotiteatteriin on vaihdettu näyttölaitteeksi isohko töllötin?
  Kuvan koko on tietysti pienempi kuin "tykiteltäessä", mutta toisaaltahan tuommoista ruutua saa katsoa niin läheltä kuin pystyy ilman että pikselit erottuvat. Sikäli kuvakoon menetys ei varmaankaan haittaisi kovin paljoa.
  Toisaalta, olen yleensä rajannnut kuvan vastaamaan elokuvan formaattia eli esim. 2.40:1 -kokoon siirrettävien verhojen avulla. Tuollaista ei sitten jatkossa enää varmaankaan paljotikaan enää harrastettaisi LCD-telkkujen kanssa... Tunnelma kärsii kun on turhia palkkeja näkyvissä, heh.

  Mitäköhän sitä kannattaisi hankkia, vai onkohan kuitenkin viisainta odotella että josko ihan lähitulevaisuudessa olisi tarjolla "edullisia" 4K -projektoreita...?
   
 2. spaguman2

  spaguman2 Member

  Liittynyt:
  25.10.2012
  Viestejä:
  95
  Saadut tykkäykset:
  2
  75" tuumainen tv:n kuva on pieni mustien palkkien kanssa. Projektorissa on aina leffateatteritunnelma. Itsellä kävi testissä 65 tuumainen philipsin 8102 hdr tv, siis led 4k hdr oli hyvää kaikki muu huonompaa, kuin plasma tv:llä. Sitten kävi LG 55 oled, hyvä kuva mutta pieni. Mielestäni projektori on kaikkeen materiaalin paras. Oli sitten dvd, bluray, 4k HDR (josta ei projektorilla kuitenkaan niin paljon eroa Bluray:n). Normaalilla 100" tuuman 16/9 materiaalilla ei niin väliä vaikka huonetta ei saa täysin pimeäksi, omasta mielestä. Pimeäään aikaan projektori on aika lyömätön. Käytössä Pioneer kuro ja Sony 4k projektori. Sitten kun tv:n kokoa kasvattaa tulee myös kontrastia lisää, mikä tuottaa huonommassa materiaalissa huonompaa kuvaa, edelleen paljon sdr kuvaa katsovana.
   
 3. Hege

  Hege Member

  Liittynyt:
  21.07.2017
  Viestejä:
  60
  Saadut tykkäykset:
  7
  Mulla on 65" OLED ja n. 3m etäisyyttä. Kylllähän se voisi isompi olla. Harmi kun 77" oledit maksaa vielä mansikoita.

  Perusolkkariin en kyllä lähtisi tykkiä ottamaan, sen verran aina jostakin tulee valoa. Mulla on tarkoitus rakentaa oma mancave, niin sinne ehkä tykin voisi hankkiakin.
   
 4. ZED

  ZED Mitä kävi, ketä tietää? Tukijoukot

  Liittynyt:
  19.03.2002
  Viestejä:
  2 717
  Saadut tykkäykset:
  21
  Peijakas kun tuntuu hankalalta tämä päätöksenteko.

  Verkkokaupassa olisi tarjolla 75" Samsung-töllö melko edukkaaseen hintaan, mutta luultavasti 160 cm leveä kuva vaikuttaisi aika pieneltä kun on tottunut 200 cm leveään screeniin. Mutta ei toisaalta tuntuisi myöskään hyvältä maksaa paria tonnia FullHD-projektorista, DLP-laitteita kun en edes harkitse.

  Kuinkahan hyvin nuo Epsonin "4K-skaalaustekniikat" käytännössä toimivat, onko resoluutio oikeasti parempi kuin tavallisessa FullHD-projektorissa silloin kun toistetaan 4K-materiaalia..?
   
 5. ProPatria

  ProPatria Active Member

  Liittynyt:
  02.12.2009
  Viestejä:
  701
  Saadut tykkäykset:
  117
  On parempi kuva ja parantaa myös normi blu-rayn kuvaa huomattavasti.
   
 6. nepa

  nepa Alakerran HFR CIH -mies. Tukijoukot

  Liittynyt:
  17.10.2001
  Viestejä:
  6 265
  Saadut tykkäykset:
  292
  Pakko kysyä, että millä tavalla se parantaa sitä?
  Kokemusta Epsonista ei ole, mutta JVC:n kohdalla eShift ei paranna normaalin bluray-kuvaa, vaan päin vastoin muuttaa sitä hieman pehmeäksi. Vaikea kuvitella, että skaalaaminen "isompaan" resoluutioon tekisi kuvaa välttämättä paremmaksi. Toki voihan Epsonilla olla hyvät algoritmit käytössä.

  4K:n kohdalla kuva puolestaan on JVC:llä selkeästi tarkempi.

  ZEDille noin yleisesti noista feikki 4K:sta, että kyllä ne oikeasti ovat hyviä toteutuksia. Pixel per pixel ei tietenkään ole mahdollista, mutta normaalilta katseluetäisyydeltä nuo ovat todella hyviä toteutuksia. Testeissä harvemmin eroa oikeaan 4K:hon huomaa.
  Toki itsekin aidon 4K:n ottaisin, jos olisi mahdollista, mutta mieluummin otan hyvän mustan ja hyvän kontrastin. (Jos siis valintaa pitäisi tehdä, kuten omalla kohdalla aikoinaan oikeastaan piti)

  Joku jossain ketjussa hyvin totesi feikki 4K:sta, että on hieman kuin 3K.
   
 7. Aceman

  Aceman Shot down in flames!

  Liittynyt:
  23.02.2000
  Viestejä:
  3 346
  Saadut tykkäykset:
  39
  Olemme perimmäisten kysymysten äärellä. Sanoisin niin, että oikeassa kotiteatterissa on tykki. Televisio on taas... noh, televisioteatterissa. Jo 20 vuotta tykittäneenä en edes harkitsisi paluuta tölsyyn. Aivan sama, mikä HDR siitä sitten löytyykään tai kymmenen tuhannen nitin valoteho. Mieluummin 1080p tykitystä kuin 4K telkutusta. Tuumat on tuumia.

  Halvaksihan tämä harrastus ei kuitenkaan tule, teet sitten miten päin vain. Itse kuolaan nyt uuden JVC N7:n perään, mutta yritän epätoivoisesti takoa kallooni vähän järkeä. Maltahan vielä, maltahan...
   
 8. ZED

  ZED Mitä kävi, ketä tietää? Tukijoukot

  Liittynyt:
  19.03.2002
  Viestejä:
  2 717
  Saadut tykkäykset:
  21
  Epson ilmoittaa spekseissään TW7400:n kontrastiksi 200.000:1 ja TW9400:n taas 1.200.000 : 1. Onko tuo ero oikeasti olemassa, ja jos on niin mistäköhän komponenteista se käytännössä johtuu? Aika pitkälti samoja palikoita noiden kuorien sisällä kuitenkin taitaa olla.

  Tuon 7400-mallin hankinta ei tunnu kovin mielekkäältä koska vahemmissakin malleissa (8000 ja 9000-sarjan laitteissa), joita löytynee käytettynä, on paremmat ilmoitetut kontrastilukemat.
   
 9. ProPatria

  ProPatria Active Member

  Liittynyt:
  02.12.2009
  Viestejä:
  701
  Saadut tykkäykset:
  117
  Kyllä oma epson terävöittää huomattavasti kuvaa kun käyttää pixel shiftingiä. Taisi tuolla youtubessakin olla esimerkkivideoita aiheesta. Minä ainakin tykkään ja kaikki muutkin on tykänneet ketkä kuvaa ovat päässeet katsomaan.

   
  Viimeksi muokattu: 05.08.2019
  nepa tykkää tästä.
 10. ZED

  ZED Mitä kävi, ketä tietää? Tukijoukot

  Liittynyt:
  19.03.2002
  Viestejä:
  2 717
  Saadut tykkäykset:
  21
  Eli tilanne on se että "ihan oikeita" 4K LCD-projektoreita ei ole odotettavissa lähiaikoina eikä ainakaan alle 3000 euron hintaan?
   
 11. vemkki

  vemkki Well-Known Member

  Liittynyt:
  10.09.2006
  Viestejä:
  3 134
  Saadut tykkäykset:
  89
  200 cm leveä screeni lienee 92-tuumainen? Itse vaihdoin sellaisen 75-tuumaiseen telkkuun. Parannus kuvanlaadussa oli huikea, tosin minulla valkokangas oli olohuoneessa, eli sisustus ei ole hiilikellari. Pienempään kuvaan kiinnitti huomiota jonkin aikaa, mutta nykyään tuo 75" tuntuu täysin riittävältä. Minusta tuo vaihdos oli ihan järkevä. Tilanne voi olla toinen, jos valkokangas on yli 100-tuumainen, koska silloin kokoero on jo merkittävä.
   
 12. ZED

  ZED Mitä kävi, ketä tietää? Tukijoukot

  Liittynyt:
  19.03.2002
  Viestejä:
  2 717
  Saadut tykkäykset:
  21
  Kun sain eilen puhdistettua wanhan Epson EH-TW3200 projektorini lähes uuden veroiseen kuntoon tuli itselleni selväksi se että kotiteatterini, joka edustaa melko pitkälti "hiilikellari"-osastoa, kalusto ei vaihdu projektorista telkkariin.

  Syynä mm. se että 75" televisiolla esitetty 2.40:1 kuva on arvioni mukaan ihan liian pieni ellei sitä katso yksi ihminen aivan nenä kiinni ruudussa.
   
 13. nepa

  nepa Alakerran HFR CIH -mies. Tukijoukot

  Liittynyt:
  17.10.2001
  Viestejä:
  6 265
  Saadut tykkäykset:
  292
  Se pieni ero vielä, mikä tosin ei kaikkia tykittäjiäkään koske, että jos on tottunut 2,35:1 -kuvaan - varsinkin a-linssillä - niin isossakin televisiossa tuon suhteen kuva jää pieneksi.

  edit: zed ehtikin samasta asiasta kirjoittaa eka.
   
 14. x_jmt_x

  x_jmt_x Well-Known Member

  Liittynyt:
  18.08.2006
  Viestejä:
  6 780
  Saadut tykkäykset:
  211
  Laitetaan toinen: akustisesti läpinäkyvät kankaat. Akustisesti läpinäkyvää televisiota ei käsittääkseni ole tulossakaan, joten televisiota kuvantoimittajan käyttävä joutuu:

  a) laittamaan kuvan tai kaiuttimet väärälle korkeudelle tai kompromissina molemmat, jos ne ovat päällekkäin,
  b) laittamaan kaiuttimet holtittoman leveälle taikka tinkimään kuvan koosta (leveydestä) tai kompromissina molempia, jos kaiuttimet ovat kuvan vierellä
  c) keskikaiutin muodostaa vielä oman ongelmansa, johon ratkaisu on sama, kuin kohdassa a.

  Olohuoneessa tai missä tahansa, jossa katseluetäisyys on kohtuullisen pitkä, ongelma on pienempi, mutta dedikoidussa tilassa jos vaikka 2m leveää kuvaa katsoo siitä 2,5m päästä, niin akustisesti läpinäkyvä kangas on about ainoa tapa saada kaiuttimet oikealle paikalle.

  Minustakin kuvan alla oleva keskikanava toimi moitteettomasti niin kauan, kun ensimmäisen kerran kuulin kankaan takana olevaa kotioloissa. Se oli sitten sen jälkeen taputeltu. Olihan DVD:kin ihan moitteeton kunnes näki BD:ltä hyvää FullHD-kuvaa.
   
  noeikujoo tykkää tästä.