Tuosta jäi mainitsematta (jos sillä mitään merkitystä on) että kahdella rinnankytketyllä bassoelementillä jänniteherkkyys itse asiassa kasvaa impedanssin puolittumisen vuoksi peräti 6 dB yhteensä. Pinta-alaa yhdellä kymppituumaisella on silti kolmasosa enemmän kuin kahdella kuusipuolikkaalla, ja jos tuosta Ruutinassakasta puhutaan niin hintaakin tulee kahdelle pienemmälle elementille enemmän kuin yhdelle isommalle. Tosin tuon 6ND430:n vaste näyttää laskevan bassoja kohti vähemän kuin 10NMB20:n joten se ei vaadi niin isoa kelaa (eli baffle step korjausta) jakosuotimeen kuin mitä RN:n suotimessa on käytetty (5.6mH) mikä sekin edelleen parantaisi hyötysuhdetta. Tuota 6ND430:sta kannattaisi kyllä kokeilla yksinäänkin. Ottaen huomioon että siinä on kumiripustus sen herkkyys on silti säilynyt hyvänä (~92 dB, mutta siis tuolla keskialueellahan se vain mitataan joten ei kerro koko totuutta). Olettaisin että siinä on myös parempi keskialueen toisto kuin tuossa 10" mallissa (kumiripustuksen ansiosta mm.).
Muista, että Ruutinassakan jakosuodin on suunniteltu juuri Ruutinassakan elementeille. Muiden elementtien kanssa joudut suunnittelemaan suotimen uusiksi.
XD125 ei vaikuttanut hifikäyttöön sopivalta, aika räkäinen vaste kun mittasimme sitä Arcadalla. 6ND430 sen sijaan on hyvin lupaava, yksi juttu sen kanssa on työn alla. Mutta niistä sitten kun jutut ovat valmiita.
Onko mahdollisesti tullut mitään valmista? Itselläni Sauraman tannoytesti laukaisi mielenkiinnon noita pa-coxuja kohtaan.
Ei ole tullut näistä vielä valmista. Ollut melkoinen hinku päästä rakentelemaan, mutta kesästä vuodenvaihteeseen asti oli melkoista hässäkkää kodinvaihdon kanssa. Nyt on pahin härdelli ohi, pitää vain enää saada askartelutila kuntoon (ja keittöremppa ym. pikkuhommaa). Koaksiaalit ilman muuta rakennan valmiiksi, kovasti kiinnostaa "point source" -periaate. Ja kunhan vauhtiin taas pääsen, ehkä kokeilen synergy/unity horn -kaiuttimien rakentamista.
Ai että kun alkoivat Ruutinassakat himottaa! Hintaa vain tulee aivan liikaa, kun pitää tehdä kolme samanlaista. Onko olemassa mitään Kunnon Ääntä antavaa, mutta vähän halvempaa versiota näistä? Nykyiset Polk Audio S-10:t eivät oikein kotiteatterikäytössä ole optimaaliset vaikka musiikilla välttävätkin.
Tässä ehdotus halvemmaksi vaihtoehdoksi ruutinassakalle: http://hifitalo.fi/verkkokauppa/tuotetiedot.php?p=1236
Onkohan kukaan täällä tehnyt noita? Miten pärjää Ruutinassakalle ja/tai Nitrosäiliölle? Hemmetti kun itsellä on äijäilyyn dedikoitu tila, niin sinne saisi rakentaa ilman hellasäröä ihan millaiset systeemit tahansa. Raha vain on esteenä.
Kalliin tuosta ruutinassakasta tekee tuo driveri, joka maksaa saman verran, kuin 18-Sound FR-8 rakennussarja yhteensä. Kannattaa varmaan Sauramalta kysyä mielipideettä/kokemusta tuosta halvemmasta driverista/käydä kuuntelemassa, jos jossain mahdollisuus on. Taitaa Sauraman syynä tuohon kalliin driverin käyttöön olla jokin muu kuin hinta.
Tässä ehdotus vielä halvemmaksi vaihtoehdoksi ruutinassakalle : Saksaksi, ja jos nahkahousukieli ei taivu, "suomeksi". Rakennusohje on siis julkaistu saksalaisen Klang + Ton-lehden numerossa 5/2012. Ja linkki kauppaan. Hinta on 188€ kappaletta kohden ja toimituskulut ovat 17€ per lähetys.
No hinnaltaan alkavat lähestyä tällaisen perseaukisen lompakkoa. Saksa ei taivu, joten Google translatella mennään. Onkohan näistä kellään kokemusta? Kotiteatterin etulootiksi olen siis pönttöjä suunnittelemassa.
Eniten huolestuttaa noiden halvempien PA-diskanttien sointi. Onkohan joissain tapauksissa turhankin karkea olohuonekäyttöön? Esimerkiksi Hifimaailman 99dB/W ja 100dB/W suositeltiin suuntaamaan ohi kuuntelupaikasta miellyttävimmän soundin saamiseksi. Siis kuunneltavaksi 'keilan sivusta'. Tuo ohjeistus tosin taisi olla enimmäkseen korkeahkoksi jäävän diskanttien tason vuoksi, eikä niinkään karkean soundin vuoksi?
Minulla on käytössä ainakin jollain tasolla akustoitu tila, jossa korkeat eivät pääse iskemään liikaa. Täytyy lueskella tuota teutonien rakennusohjetta ja punnita, uskaltaisiko noita kokeilla.
Itseäkin kiehtoisi viedä rakentelu toiselle tasolle, kaiuttimien pariin. Mitenhän tuommoiset toimisi aktiivisena? Jäisi jakosuotimen suunnittelu pois, kun käyttäisi esim. Hypexin A100 modulia tai jopa niitä isompia malleja. 100 watilla tuommoisesta irtoisi kuitenkin jo aika paljon ääntä. Samalla olisi käytössä hyvä EQ, jolla voisi tarvittaessa diskantin tasoa tiputtaa kotikäyttöä ajatellen. Hintaa tulisi ~500e/kpl.
Tuo 10-34 MK II vaikuttaa ihan mielenkiintoiselta, pitääkö ihan alkaa kokeilemaan näitä. Ohjeen maininnan mukaisesti suurentaisin koteloa 30 litrasta 50:een matalampien bassojen toivossa. Eihän tuossa konkurssiin menisi, jos kolmeen pönttöön osat tilaisi. Helvetin hankalan näköinen tuo koppa, voisihan tuon toteuttaa vähän vähemmälläkin säätämisellä, tosin refleksiputkia en osaa laskea, jos sellaiset laittaisi tuon alalaidan refleksiaukon tilalle.
Olimpas aivan unohtanut tuon testin. Ruutinassakkaa voisi kyllä harkita tuolla Hypexin moduulilla. Tämä kyllä tarkoittaa, että täytyisi myydä nykyiset kaiuttimet ja vahvistinkin pois. Hintaa kertyy ~1500e+ parille , mutta hyvin tehtynä tuo summa tarjoaa varmasti paljon. Itse jättäisin tuon tunnelin tekemättä ja laittaisin tilalle läpimitaltaan riittävän ison putken, tulee hifimmän näköinenkin. Tukienkin kanssa voi järkeillä, kunhan tilavuus pysyy suunnilleen alkuperäisenä.
Hypex AS 2.100 digital irtoaa sit saksasta huomattavasti suomen hintoja halvemmalla: http://www.hobbyhifiladen.de/Aktivm...Hypex/Hypex-AS2-100-DSP-Aktivmodul::1549.html Hifitalon hinta yli puolet kalliimpi