Predestination (2015) (Michael Spierig, Peter Spierig / Ethan Hawke, Noah Taylor, Sarah Snook, Christopher Kirby)

Keskustelu osiossa 'Elokuvat' , aloittajana Mika, 25.09.2014.

 1. Mika

  Mika Administrator Ylläpidon jäsen Tukijoukot

  Liittynyt:
  05.02.2000
  Viestejä:
  8 287
  Saadut tykkäykset:
  29
  [​IMG]

  Predestination on tulevaisuuteen sijoittuva elokuva Temporal-agentista, jonka tehtävänä on ollut varmistaa aikamatkailun avulla lain ja järjestyksen säilyminen ajasta riippumatta. Nyt viimeisessä tehtävässä hänen tulee palkata itselleen seuraaja samalla kun hän jahtaa rikollista, joka on onnistunut välttämään kiinnijoutumista läpi eri aikojen.

  [​IMG] Katso elokuvan trailer

  Ensi-ilta Suomessa - (USA:ssa 09.01.2014)
   
 2. Mookid

  Mookid Tuttu käyttäjä

  Liittynyt:
  16.07.2006
  Viestejä:
  2 539
  Saadut tykkäykset:
  245
  Helvetin hyvä, mutta ei kannata odottaa mitään toiminnallista tieteistrilleriä jossa paukkuu ja rätisee. 4/5

  Kyykyttää Looperin mennen tullen.

  Niin ja valitetaan vielä siitä, että miten on mahdollista että tämä on mennyt suurelta yleisöltä täysin ohi? Sarah Snook tekee hyvän roolin, lupaava tulokas.
   
  Viimeksi muokattu: 25.11.2014
 3. Mastema

  Mastema Aktiivinen käyttäjä

  Liittynyt:
  09.11.2006
  Viestejä:
  1 230
  Saadut tykkäykset:
  21
  HIFF:ssa tämä taisi syyskuussa täällä päin ohjelmistossa olla, mutta onko vielä muuten nähtävissä? Kotiformaatissa julkaistaan ilmeisesti vasta joulukuun puolivälissä.

  Kiinnostavalta vaikuttaa kyllä näillä tiedoilla.
   
 4. Warloch

  Warloch Käyttäjä

  Liittynyt:
  02.05.2007
  Viestejä:
  81
  Saadut tykkäykset:
  0
  Kyllä menee plooperin sekä Edge of Tomorrowin ohi leikiten. Näyttelijäsuoritukset ovat erinomaiset. Hawke pistää parastaan, ja uusi tulokas Snook on aivan mahtava.
  Miinuksena voi pitää loppujuonen arvattavuutta, mutta on ehdottomasti parhaimpia skifejä tältä vuodelta.
   
 5. jodorowsky

  jodorowsky Aktiivinen käyttäjä

  Liittynyt:
  18.09.2011
  Viestejä:
  1 311
  Saadut tykkäykset:
  82
  Oli melko mielenkiintoinen leffa
  Lopusta sen verran kun olen leffan nyt kahdesti katsonut. Siinä ei ainakaan minun havannointi kyvyillä selvinnyt miten tämä hemmo on voinut edes syntyä. Kun hänhän itse toi oman itsensä tulevaisuudesta menneisyyden orpokotiin kun hän ensin oli lisääntynyt oman itsensä kanssa. Eli eihän häntä ollut käsitykseni mukaan olemassa ennen sitä. Vaikeaksi menee mutta ehkä sen oli tarkoituskin jäädä mysteeriksi. Sehän saatoi olla aikamatkustuksen aiheuttama jonkinlainen outo ilmiö.
  :):):):)
   
 6. rauttiz

  rauttiz Käyttäjä

  Liittynyt:
  08.12.2004
  Viestejä:
  295
  Saadut tykkäykset:
  11
  Tämä leffa oli mennyt itseltäni täysin ohi viime vuonna. Onneksi eräs työkaveri suositteli tätä. Ehdottomasti yksi parhaista näkemistäni elokuvista viime vuodelta. 4,5/5

  Tuo tunnetaan nimellä Predestination paradox:
  http://en.wikipedia.org/wiki/Predestination_paradox

  Täältä löytyi hyvä selvitys elokuvasta:
  http://www.astronomytrek.com/predestination-2014-explained/
   
 7. krauta

  krauta Käyttäjä

  Liittynyt:
  26.11.2002
  Viestejä:
  254
  Saadut tykkäykset:
  6
  Hyvä leffa, hyvin ohjattu ja näytelty. 4/5 pistettä

  Dialogin esittäminen Amerikan leffoissa, ja myös ruotsalaisissa yms. on aivan eri tasolla kuin suomalaisten. Tuntuu että suomalaisilla näyttelijöillä on kauhea kiire heittää omat vuorosanat, vähän niin kuin ei kuunneltaisi tai seurattaisi lainkaan mitä vastanäyttelijä tekee, vai onko kyse jostain muusta, osaamattomuudesta, opetuksesta... vain heitetään omat vuorosanat, ihana sama miten kunhan menee jotenkin oikein........no, näin se minusta menee.

  Pitää ehkä katsoa toiseen kertaan, vähän sekosin aikajanoissa tai jossain. Ihmetytti miksi se tuli yllätyksenä, kuka on sihinäpommittaja, vaikka aikaisemmin sanoi Johnille, että tapaat pommittajan, ja tiesihän se että tapaa itsensä.
   
 8. jmo

  jmo Aktiivinen käyttäjä

  Liittynyt:
  26.04.2002
  Viestejä:
  1 035
  Saadut tykkäykset:
  95
  Hyviä ja toimivia hämmentäviä scifi-leffoja on vaikeaa nykyään löytää.
  Tässä yksi.
  Onhan tämä nyt aivan hyvä tekele.
  Ettei jopa viime vuoden parhaita ellei paras.
  Verrattuna vaikkapa iänikuiseen orjuuden ja AIDSin uhrien nyyhkyttämiseen ja niistä tuleviin oscar-palkintoihin.
  Kerrankin kunnon käsikirjoitus ja näyttelijät ja ohjaus myös kohdallaan.

  Mielenkiintoista oli myös lisänä levyllä olleet extrat, joissa kerrottiin kuinka vähällä budjetila tämäkin tuotettiin ja kuinka veljekset rakensivat koneella tehosteetkin itse.

  Predestination perustuu Robert A. Henleinin vuonna 1959 julkaistuun novelliin nimeltä All you zombies ja tekijätkin toteavat kyseessä olleen hieman haastava tarina.
  Alla arvailua elokuvasta, jota ei todellakaan kannata lukea ennen elokuvan katselua, koska koko touhu perustuu näihin päättelyihin..

  No kyseessähän on yksinkertaisesti aivan selkeä tarina, kuten päähenkilön pomo asian ilmaisi.
  Olet ensimmäinen ja ainoa joka on ainoastaan elänyt aikajatkumossa ja synnytät itsesi, teet itsesi kanssa lapsen, pelastat itsesi ja lopuksi vanhemmiten tapat itsesi, jotta saat terroristin eli itsesi kiinni ja kuitenkin jatkat elämääsi pelastamasi itsesi muodossa.
  Hämmentävää, mutta toimivasti tehtyä ja hienoa.:D
  Näin minä asian ymmärsin.
   
 9. Professional

  Professional Stirlingite Tukijoukot

  Liittynyt:
  09.08.2004
  Viestejä:
  10 977
  Saadut tykkäykset:
  425
  Viddu, menin si katsomaan tämän pikku pöhnässä! :D
   
 10. Make73

  Make73 Tuttu käyttäjä Tukijoukot

  Liittynyt:
  10.01.2004
  Viestejä:
  3 404
  Saadut tykkäykset:
  130
  Loistava elokuva, mieleen tuli Shutter Islandin hieno kuvaus skitsofreniasta vaikkakin tässä pompitaan ajassa, mutta tuo jos mikä aiheuttaa skitsoa :)
  Yksi parhaista leffoista ikinä!
   
 11. Plisukainen

  Plisukainen Tuttu käyttäjä Tukijoukot

  Liittynyt:
  26.01.2005
  Viestejä:
  1 971
  Saadut tykkäykset:
  169
  Parhaita scifistelyjä aikamatkailugenressä, ellei paras. Hawke ja varsinkin uusi tulokas Snook pistivät itsestään kaiken irti, ja lopputulos on todella vakuuttava..monimutkainen teos :D

  5/5
   
 12. marlan

  marlan Tuttu käyttäjä Tukijoukot

  Liittynyt:
  10.06.2004
  Viestejä:
  2 206
  Saadut tykkäykset:
  151
  Predestinationista en ennalta tiennyt mitään, ja niin tämä elokuva pitääkin katsoa. Jostain syystä oletin, että kun mukana on Ethan Hawke, niin kyseessä on hyvin tekninen aikamatkailuelokuva, jossa tekninen laitteisto on etualalla tyyliin Inceptionin ”unisiepparit”. Predestination on jotain aivan muuta: kaksi henkilöä keskustelee baarissa 1970-luvulla. Aluksi vaikuttaa siltä kuin kyseessä olisikin Code 46:n kaltainen psykoseksuaalinen tieteiselokuva, mutta vähitellen mukaan tulee yhä uusia tasoja. Aikamatkailun paradoksit — eräs tieteiskirjallisuuden lempiaiheista — viritetään aivan ennennäkemättömille kierroksille.

  Yleensähän aikamatkailutarinoissa varotaan kohtaamasta omaa itseä menneisyydessä, jotta aikajatkumo ei rikkoutuisi (esim. Harry Potter ja Azkabanin vanki), mutta Predestinationissa henkilö paitsi kohtaa itsensä neljänä eri-ikäisenä versiona myös siittää ja synnyttää ja surmaa itsensä eikä hänellä ole esi-isiä. Yksinkertaisen aikasilmukan, ”luupin”, tilalla on eräänlainen itsesyntyinen aikaspiraali. Tällainen asetelma jää ansiokkaasti mietityttämään katsojaa.

  Tieteiselokuvaksi alku on hämäävä: hiukan Leonardo Di Caprion näköinen mieshenkilö kertoo elämäntarinaansa baarimikolle, ja tarina laajenee takaumina kuin huomaamatta. Vasta vähitellen paljastuu asetelman ironia: tietämättään henkilö kertoo tarinaa myöhemmälle itselleen, joka on jo kokenut kaiken. Elokuvan kokonaisrakenne on dramaturgisesti onnistunut, ja katsoja saa tietoa sopivankokoisina annoksina.

  Vaikka alkuperäisen novellin ”All You Zombies” kirjoitti Robert A. Heinlein, tarinan ajanvalvontajärjestö tuo mieleen Isaac Asimovin romaanin Ikuisuuden loppu.

  Ethan Hawke ja Sarah Snook tekevät erinomaista työtä, samoin Noah Tyler.

  Toisin kuin ensimmäisessä viestissä väitetään, tapahtumat eivät sijoitu tulevaisuuteen vaan 1940–1980-luvulle. Eri vuosikymmenten amerikkalainen ajankuva on toteutettu hienosti, varsinkin kun elokuva on tehty Australiassa.

  4½/5

  Sonyn blu-rayssa on runsaasti lisämateriaalia, erityisesti 76 minuutin dokumentti. Muutama kuvanäyte pohjoismaisesta julkaisusta:

  [​IMG]

  [​IMG]

  [​IMG]

  [​IMG]

  [​IMG]

  [​IMG]

  [​IMG]

  [​IMG]
   
 13. ZED

  ZED Mitä kävi, ketä tietää? Tukijoukot

  Liittynyt:
  19.03.2002
  Viestejä:
  3 124
  Saadut tykkäykset:
  82
  Aika hyvä leffa, mutta lähinnä fiilispohjalta totean tuon. Oli aika vaikeaselkoinen tapaus, ja vaatii sisäsiittoisen sisäpiirin huumorin ymmärrystä. Itsehän olin välillä aika pulassa juonen ymmärtämisen kanssa. ***½/*****. BD:ltä katsoin, ja kuvan laatu sen formaatin vaihteluväli huomioiden oli oikein hyvä.