Plazan absoluuttinen keittiöveitsi-keskustelu

Keskustelu osiossa 'Ruoka & Juoma' , aloittajana dille, 18.12.2008.

 1. dille

  dille New Member

  Liittynyt:
  11.09.2003
  Viestejä:
  1 277
  Saadut tykkäykset:
  0
  Minkälaisilla veitsillä plazalaiset viiltelevät villevaloja käsiinsä ja leikkavaat kobe-naudan fileen pihveiksi? Lusikoiden jaossa minun ostamat veitset lähti johonkin muualle ja nyt voisi siis aloittaa taas puhtaalta pöydältä. Aikaisemmin yleisenä leikkuuveitsenä käytin Globalin pienehköä kokkiveistä, joka oli muuten aivan järjettömän hyvä sivaltaja. Pieneltä näyttänyt kahva olikin juuri sopiva tähän lapioon, ja pienellä ylläpidolla veitsi pysyi huipputerässä. Leipä-, koriste-, fileerausveitset oli jostain Wustihofin sarjasta, ja ne toimittivat hommansa kuten pitikin.

  Mitäs veitsiä esim. säätäjä, EtP ja muut käyttävät kotonaan? Mitään Hackmanneja en enää edes viitsi miettiä, koska tuon Globalin järkeen kaikki muut veitset tuntuvat niin merkityksettömiltä...
   
 2. säätäjä

  säätäjä Member

  Liittynyt:
  06.10.2015
  Viestejä:
  57
  Saadut tykkäykset:
  5
  No siinähä se tulikin: Global

  Kotoa löytyy:

  GS1 - Pieni tosi tarkkaan työhön

  GS11 - Tästä asteen suurempi ja joustaa pikkusen, pieneen randomduuniin

  G30 - Filerointiveitsi, tosi ohut ja pitkä, tällä esim kala, paisti ohuksi jne.

  G5 - Perinteinen vihannessilppuri kun silputtavaa on paljon ja työskentely nopeaa

  G2 - Ja viimeisenä se perinteisin veitsi - käytetyin kuitenkin

  Näistä eniten käytössä G2, G5 ja GS11, GS1 ja G30 lähinnä erikoistilanteisiin tai silloin kun duunaa ruokaa paljon ja pitkään eikä jaksa pestä veistä koko ajan.

  Muita tarvikkeita:

  GF24 paistihaarukka
  GS29 kalanruotopihdit
  G45 Keraaminen teroituspuikko
  G668/10 matkakuljetuspussi

  Säilytys:

  G42-80 magneetti - Pakko olla avoin, jotta veitset kuivaa hyvin.

  Liitteenä kuva näistä jotka esillä, kuvasta tosin puuttuu paistihaarukka, jota ei vielä oltu hommattu. Tosta on aina kätevä ottaa veitsi esille kun tarvii ja puikolla voi nopeasti vetäistä jos haluaa pientä terävyyttä. Myös leikkuulaudat on samassa, joten sikäli mukava käyttää.

  Noin muuten puukot pidetään tervänä MinoSharpin kivillä. Alkuhiontaan karkeus 1000 ja viimeistelyyn karkeus 6000. Lopuksi sitten puikolla vetäisy tai kaksi per puoli. Joskus kun on kiirus ja ei jaksa kivillä leikkiä, MinoSharpin Globalille suunniteltu teroitustyökalu ajaa asian. Kulma taitaa olla jossain siellä 10 -15 tuntumassa ja alle minuutissa veitsestä saa lähes uuden veroisen.

  Lähtökohta on, että jos kotoa lähdetään tekemään ruokaa, omat veitset mukaan. Kun on tottunut laatuveitseen, peruspuukoilla saa vaan vihaisen mielen ja vaurioituneet sormet.

  Globaliin itse päädyttiin oikeastaan kahdesta syystä:

  1) Kaverilla päästiin fiilistelemään ja pääsi totetamaan käytännössä laadun
  2) Globailla on koko range tuotteita ja ne näyttää kivoilta

  Ei ole kyllä kaduttanut ja hyvin voin suositella. Jos jotain "äijempää" tekisi mieli, niin Porschen puukot näyttää aika kivoilta.
   

  Liitetyt tiedostot:

  • Global.jpg
   Tiedostokoko:
   26,7 KB
   Katsottu:
   1 783
 3. zipa

  zipa New Member

  Liittynyt:
  19.02.2008
  Viestejä:
  39
  Saadut tykkäykset:
  0
  Global. Vielä en ole parempaan törmännyt. Kalliita ovat, ja kärjet katkeaa helposti jos veitsi putoaa, mutta ovat ne sen arvoisia. Normaalissa kotikäytössä ovat myös ikuisia.

  Filettinä tosin käytän "tositoimissa" Victorinoxin kumikahvaista mallia, koska muutaman kymmenen kalan limat tekee tuosta Globalin metallisesta kahvasta *todella* liukkaan.
   
 4. cxt2

  cxt2 New Member Tukijoukot

  Liittynyt:
  19.03.2007
  Viestejä:
  699
  Saadut tykkäykset:
  0
  WÜSTHOF mies ei tarvitse muuta,ainakaan veitsiosastolla keittiössä.Olen 15v käyttänyt pelkästään näitä,ts ei ole tarvinnut ostaa uusia,ainakaan käyttötarpeen mukaan ostettujen suhteen.Muita veitsiä voi sitten kerätä sieltä finnenterprisen sivuilta/myymälästä;)Kannattaa tutustua,tämä WÜSTHOF ei ole mikään jamie oliver shit!Global??ei ole ollut tarvetta tutustua,metallikahva veitsessä:confused:...........ööö katsoin globalin etusivulle,ekana timanttiteroitin veitsen kanssa=goodbye,jokainen kai tietää,että se lasitetun kahvimukin pohja on paras teroitin :)no,hoffitkin tarvitsee oikeastaan,sen keraamisen piikin(opettelemisen) teroitukseen(ylläpitoon siis)Täytyy vielä lisätä sen verran,että kunhan veitsi on oikein teroitettu(oikeaan kulmaan jne)ei merkillä ole väliä,kunhan se sopii käyttötarkoitukseen(vrt kiinalainen keittiö)esim monet vanhat F ruokailuveitset(pre n.-70) sopii oikein teroitettuna korvaamaan monet tarpeet
   
  Viimeksi muokattu: 20.12.2008
 5. DVB-G

  DVB-G Well-Known Member

  Liittynyt:
  05.03.2003
  Viestejä:
  10 283
  Saadut tykkäykset:
  29
  Minulla on 1 euron halpasarja Keltaisen Pörssin tavaratalosta (markka-aikana muistaakseni maksoi 7 markkaa tms. mitätöntä). Muovinen magneettipidike ja kymmenkunta erilaista veistä oli paketissa.

  Noilla olen pärjännyt kymmenisen vuotta tms. ja pärjään loppuikäni, eli minun elämäni kokonaiskustannukset kaikkiin veitsiin yhteensä ovat noin yhden euron verran.  Ainoa superlaadukas veitsi mitä oikeasti kaipaisin on litran jäätelöpakettien puolittamiseen (pintakartongin kera, tekemätttä pahvinmurusia jäätelön sekaan) soveltuja puoltamaton eli symmetrisesti koko terän alalta terotettu ultraterävä ja ohut, mutta silti erittäin jäykkä veitsi, joka ei jumiudu jäätelöön kiinni (teflonkyljet?) eikä vääntyile kieroon painettaessa. Tällaista ei ole kai vielä keksitty, sen pitäisi varmaan olla sähkölämmitteinen, eli parin kilowatin lämmitysvastus lai lasersäde sulattaisi jäätelöä terän leikkaavan osan luona.

  Jäätelön lämpötilakin vaikuttaa huimasti, -18 asteen jäätelön saa halpaveitselläkin painettua poikki, mutta -30-asteiseen tönkköön ei ihmisen voimat riitä; veitsi joutuu sahaavaan liikkeeseen ja se tuottaa pahvimurusia.

  Saatan joskus kehittää jäätelöpaketin katkaisukoneen, joka varaa jouseen vaikka terajoulen puristusenergian ja kun se laukaistaan, viipaloituu tiiliskivi tai teräsklöntti, eli jäätelökin katkeaa siististi ja nopeasti.

  Miksi katkon jäätelöitä? Astiabudjettini on veitsibudjettiakin pienempi, eli syön tuotteet suoraan alkuperäispakkauksistaan. Tonnikalat ja tomaattipyreet peltitölkeistään, litran jäätelöt puolikkaina pahveistaan. Talouspaperia tai vessapaperia jäden ympärille, etteivät sormet palellu. Näin olen tehnyt alle kouluiästä asti ja tulen luurankonakin tekemään mullan alla kun tonnikalaa mussutan haamuna.

  Astioilla ja veitsillä brassailu on hom... hom.... homma, joka ei kuulu Miehille. Eikä kuulu Naisillekaan. Ainakaan eineksiä ja keksejä syöville. Eri asia varmaan sitten jos itse juoksee pupujussit ja kanat kiinni ja tekee niistä sapuskaa, siinä tarvitaan hyvät työkalut.  Hmmm... se pellistä väännetty tölkinavaaja-nylkytinkin varmaan kaipaisi uusimista, taitaa silläkin olla 15 vuotta takana. Ehkäpä 0,x euroa joudun uuteen nylkyttimeen investoimaan, ellen saa entistä hiottua takaisin terävään kuntoon. Oli minulla kerran siipimuuterityylillä sormin pyöriteltävä tölkinavaajapihti, mutta se hajosi äkkiä. Nylkytin on kaikista halvin avauskone ja kestää 10-20 vuotta. Päivittäin avaan yhden tonnikalapurkin sillä.
   
 6. säätäjä

  säätäjä Member

  Liittynyt:
  06.10.2015
  Viestejä:
  57
  Saadut tykkäykset:
  5
  Teroittaja kannattaa kyllä hankkia veitsen materiaalin mukaan. Globalin veitsien materiaali on asteen kovempaa kun eurooppaalaisissa laatumerkeissä, kuten sim wusthoffissa. Tästä syystä teroituskivet ja erityisesti puikkojen materiaalit on aika oleellisia, jos hakee parasta terävyyttä.

  Noin ylipäätään voisi sanoa, että puikko on oikeastaan vaan ylläpitotyökalu, ei teroitustyökalu. Kyllähän puikollakin terävyyttä saa, mutta ei kyllä samaa tasoa kiven kanssa.

  Ylipäätään ei kyllä ole ihan sama, mistä materiaalista veitsi on. Joku hiiliteräs on mahdollista saada järkyttävän teräväksi, mutta varsinkin pieneen kulmaan teroitettuna tylsyy suunnilleen ekaan lihakiloon. Lisäksi veitsi ruostuu välittömästi, joten se pitää aina kuivata todella tarkkaan. Jotkut veitset taas on niin kovaa materiaalia, että kotikonstein niitä on oikeastaan mahdoton saada teräviksi ja siten veitsi yleensä ostetaan, sitä pidetään pari vuotta ja sitten nylkytetään pari vuotta lisää tylsällä veitsellä ja ostetaan uusi vastaava.

  Global, joka on japanilainen merkki, eroaa mainitun teroituskulman osalta muutenkin muutamalta osalta eurooppalaisista laatuveitsistä. Näitä ovat mm terän paksuus ja siitä osittain syntyvä veitsen "herkkyys". Tuota herkkyyttä globalissä lisää koko metallisuus (=yhdestä palasta duunattu koko veitsi) ja pienenä hienoutena hiekalla täytetty kädensija.

  Jos esim vertaa kalan fileerausta globalilla vs eurooppalaisella veljellään, globalilla imo tuntee snadisti tarkemmin jos osuu vaikka ruotoon tai evään. Veitsi vaan on jotenkin "hienovarainen", siinä missä eurooppatuote on enemmän brutaali.

  Makuasioitahan nämä pitkälti ovat ja monesti myös sidoksissa omiin työskentelytapoihin. Monet kokit ei muuta käytä kun globalia kun taas jotkut saa veitsen kahvasta rakot käteen... kannattaa siis kokeilla mistä itse pitää, ennenkuin lähtee ostamaan mitään puukkosarjaa :)
   
 7. Viipperi

  Viipperi New Member Tukijoukot

  Liittynyt:
  06.03.2004
  Viestejä:
  1 199
  Saadut tykkäykset:
  1
  Meillä kaikki veitset Fiskarsin Functionaleja, on ihan hyvät meidän käyttöön, varsinkin kahvat ovat todella hyvät. En tajua miten jotkut valmistajat myy metallisilla kahvoilla. :sick:
   
 8. JS83

  JS83 Active Member

  Liittynyt:
  07.12.2006
  Viestejä:
  2 563
  Saadut tykkäykset:
  0
  Jos haluaa kunnon veitsen niin siinä täytyy olla ehdottomasti sellainen kahva mikä ei luista kädessä yhtään. Ne ketkä ostavat sellaisia veitsiä missä on myös metallinen kahva, ostavat veitsen ulkonäöllisistä syistä. Metallinen kahva ei tuo mitään muuta etua veitseen kun sen, että se on helpompi pestä. Ja veistähän ei osteta siinä tarkoituksessa, että sitä täytyy pestä vaan aivan muuhun.
   
  Viimeksi muokattu: 20.12.2008
 9. ElvisThePelvis

  ElvisThePelvis Well-Known Member

  Liittynyt:
  05.05.2004
  Viestejä:
  11 353
  Saadut tykkäykset:
  124
  Täällä olikin tällaista kysytty. Minulta löytyy ainoastaan Sataken kokkiveitsi (ostin koska vaikutti laadukkaalta ja pidän tuosta aasialaisesta ulkonäöstä) ja harvoin käytetty Mundialin käyrä pikkuveitsi, jonka menin ostamaan, kun piti ruokaa varten saada sitruunasta kuori irti.

  Kun on tällainen poikamieskämppä, niin en ole nähnyt tarpeelliseksi hommata kokonaista veitsisarjaa. Kokkiveitsestä on kuitenkin moneen käyttöön, ja lukuunottamatta tuota Mundialia, niin en pahemmin erikoisveitsiä ole tarvinnut. Mitään Fiskarseja tai Hackmaneja en ikinä ostaisi; kai veitset ovat myös sellainen kohde, jossa haluaa hifistellä.
   
 10. säätäjä

  säätäjä Member

  Liittynyt:
  06.10.2015
  Viestejä:
  57
  Saadut tykkäykset:
  5
  Hans Välimäki on varmaan sitten esimerkki niistä kokeista, jotka ostaa veitset vain ulkonäön takia... mies kun käyttää Mac ja Global merkkejä :rolleyes:

  Metallaisiakin kahvoja on erilaisia, ei kannata tuomiota ennenkuin on kokeillut. Globalissa asiaa auttaa aika merkittävästi metallin pinta ja kahvassa olevat kuopat.
   
 11. JS83

  JS83 Active Member

  Liittynyt:
  07.12.2006
  Viestejä:
  2 563
  Saadut tykkäykset:
  0
  Hans Välimäkihän käyttää niitä veitsiä mitä hänelle annetaan. Eli toisin sanoen riipuen sponsorista.

  Itselläni on jonkin verran kokemusta erilaisista veitsistä (ammatiltani ravintolakokki mutta en enää alalla) ja parhaaksi olen katsonut veitset mitkä tuntuvat kädessä hyvältä (pito, missä asennossa käsi on kun veitsi on vaakasuorassa pöytää vasten ja veitsen painopiste olisi myös hyvä olla aivan keskellä) Veitsessähän on 50% terää ja toiset 50% kahvaa. Ulkonäöllisistä syistä veistä EI pidä ostaa ellei tosiaankin halua sillä ns. hifistellä. Muistakaa vielä tämä:
  Veitsi on työkalu, ei koriste :thumbsup:
   
 12. cxt2

  cxt2 New Member Tukijoukot

  Liittynyt:
  19.03.2007
  Viestejä:
  699
  Saadut tykkäykset:
  0
  ai,no jos hans käyttää,niin sitten:D NOT ja taas myöhästyin:)
   
 13. säätäjä

  säätäjä Member

  Liittynyt:
  06.10.2015
  Viestejä:
  57
  Saadut tykkäykset:
  5
  Mutta kumpikaan ei sulje toisiaan pois :)

  Vähän sama juttu kun ostan hifiä: ei mua kiinnosta rumat mustat laatikot, kun laatua saa myös kauniissa kuoressa. Molempi parempi :)
   
 14. dille

  dille New Member

  Liittynyt:
  11.09.2003
  Viestejä:
  1 277
  Saadut tykkäykset:
  0
  Tuli käytyä hypistelemässä Wusthofia, Maccia, Globalia sekä jotain samurain takomaa japanilaista kokkiveistä. Macin muovinen kahva oli pienoinen shokki. Otetta en saanut alkuunkaan sopimaan. Wusthof olikin jo astetta parempi pitää kädessä, eikä siinä mitään. Ehkä minä olen sitten tottunut tuohon Globalin kahvaan, koska 20 senttinen kokkiveitsi oli juuri niin hyvä kuin osasin odottaa. Wusthof ja Global kelpaisi omaan keittiöön, mutta taidan kyllä jatkaa hyväksi koetulla merkillä, ja hommata tuon Globalin... Eiköhän se ole jokaisen oma asia, mitä materiaalia se kahva on. Käytin aikaisemmin jotain peruslaadukasta Hackmannin veitsisarjaa, jossa oli panostettu todennäköisesti enemmän niihin kahvoihin kuin teriin. Ensimmäinen saamani Global oli joku yrityslahja, enkä silloin tiennyt merkistä yhtään mitään. Silti se istui paremmin käteeni, kuin yksikään näistä Hackmaneista...

  Tarkoitus olisi hankkia kolme kunnolista veistä näin alkuun. Globalin kokkiveitsen lisäksi pitäisi vielä katsoa toimiva leipä- ja koristeveitsi. Onko kellään antaa suosituksia veitsiä myyvistä nettikaupoista? Edullinen hinta ei olisi pahitteeksi.
   
 15. säätäjä

  säätäjä Member

  Liittynyt:
  06.10.2015
  Viestejä:
  57
  Saadut tykkäykset:
  5
  Pots and pans: http://www.pots-and-pans.co.uk/

  tuolta kaikki omat hankittu, myös teroituskivet. Jos et kivien kanssa jaksa leikkiä, suosittelen tätä:

  http://www.pots-and-pans.co.uk/acatalog/MinoSharp_Sharpener_for_Global_Knives_Black_Red.html
   
 16. Zardoz

  Zardoz New Member

  Liittynyt:
  26.03.2004
  Viestejä:
  828
  Saadut tykkäykset:
  0
  Oma ykkösveitsi on Richardson Sheffieldin kuvassa oikealla näkyvä veitsi. Parasta tossa on tukeva ja istuva ote, lisäksi ohut ja terävä terä. En epäile etteikö parempiakin löytyisi mutta toi on paras mitä olen itse käyttänyt. 25 vuoden takuu löytyy myös.

  Lisäksi käytössä Fiskarsin ohutteräinen fileerausveitsi. Fileeratessa tuon veitsen pitkä terä on ehdoton ja helpottaa fileiden leikkausta.

  [​IMG]

  [​IMG]
   
 17. Pazze

  Pazze Well-Known Member

  Liittynyt:
  16.09.2003
  Viestejä:
  5 002
  Saadut tykkäykset:
  103
  Pari Iisakki Järvenpään puukkoa löytyy. Niillä on saatu kaikki tarvittava katki ja paloiksi tähän mennessä.
   
 18. aarno2815

  aarno2815 Well-Known Member

  Liittynyt:
  03.03.2001
  Viestejä:
  4 112
  Saadut tykkäykset:
  25
 19. pinkeliviinica

  pinkeliviinica New Member Tukijoukot

  Liittynyt:
  19.10.2004
  Viestejä:
  1 836
  Saadut tykkäykset:
  0
  itselläni on itseasiassa kunnon veitset mietintämyssyn alla kun nykyiset ovat tätä markettilaatua...
  sattumalta olen päässyt hypistelemään victorinoxin keittiö veitsiä ja ne tuntuivat muuten hyviltä mutta kahva oli jotakin abs muovia tms eli liukkaan oloinen.. ja väritys yök...
  keraamisia veitsiä taas ei oikein löydy mistään (kyocera tms) jotka oikeasti olisivat sellaiset "ikuiset" veitset.. ei koskaan teroitusta ja ei myöskään tartuta kalan aromeja lihaan vaikka kuinka kääntelisi molemmissa..
  kenelläkään suosituksia keraamisista veitsistä joita kuitenkin saisi suomesta ?
   
 20. säätäjä

  säätäjä Member

  Liittynyt:
  06.10.2015
  Viestejä:
  57
  Saadut tykkäykset:
  5
  Aarno: Ei ole tietoa paistinpannuista, en tuota ole tilannut :/

  Ikuisesti terävää veistä ei ole, kaikki tylsyvät aikanaan, kyse on vaan siitä, kuinka nopeasti.

  Jos panostaa hyvää pukkoon, kannattaa ostaa terottaja, ei se montaa kymppiä maksa ja sen avulla pysyy puukot terässä vaikka lopun elämää :)