PB10-ISD -vihdoinkin-

Keskustelu osiossa 'Kaiuttimet ja subwooferit' , aloittajana Diamond, 14.12.2004.

  1. säätäjä

    säätäjä Uusi jäsen

    Liittynyt:
    06.10.2015
    Viestejä:
    28
    Saadut tykkäykset:
    5
    No joo ... kyllä PV1:ä pidetään oikeesti hyvänä subbarina, vaikka se näyttää keilapallolta. Eihän se toki liikuta ilmaa samalla tavalla kun joku 12" SVS, mutta kyllä sillä silti painetta saa aikaan.
     
  2. Zipman

    Zipman Genelec Tukijoukot

    Liittynyt:
    07.02.2002
    Viestejä:
    7 044
    Saadut tykkäykset:
    166
    Tämäkin on taas melko makukysymys. Mikä joillekin on riittävästi, on useimmille SVS:n omistajille/kuulleille aivan liian vähän. :p

    Olen kyllä lukenut itse parikin arvostelua tuosta PV1:stä ja niissä nimenomaan "haukuttiin" äänenpainevaroja leffakäytössä. 2x8" elementit + 25 litran (tjsp) suljettu kotelo ei vaan yksinkertaisesti riitä älyttömiin (lue: edes kohtuu koviin) paineisiin. Musalle varmaan ihan pätevä peli, jos ei tykkää urkumusiikista.
     
  3. säätäjä

    säätäjä Uusi jäsen

    Liittynyt:
    06.10.2015
    Viestejä:
    28
    Saadut tykkäykset:
    5
    Nyt sulla taisi mennä puurot ja vellit vähän sekaisin. Painetta dB mitattuna tuosta PV1:ä pitäisi tulla varsin reilusti. Sen sijaan ilmaa se ei paljoa liikuta, sillä kotelo on suljettu ja elementtien pinta-ala pieni (vrt juuri nämä svs:t joissa tunnutaan keskittyvän ilman maksimaaliseen liikuttamiseen)

    Jokatapauksessa mä olen sitä mieltä, että ilmanliikutus alkaa olla riittävää vasta siinä tilanteessa kun naapurit on oven takana valittamassa. Tästä syystä ajattelin juuri yhdistelmää PV1 ja sohvantärisytin: tällöin painetta riittää ja tärinän saa aikaa vaikka keskellä yötä naapureita häiritsemättä :)
     
  4. JTG

    JTG Guest Guest

    Liittynyt:
    15.09.2004
    Viestejä:
    428
    Saadut tykkäykset:
    0
    ilman liikkumismäärä taitaa olla suorassa suhteessa saatavaan äänenpaineeseen tietyllä taajuudella.

    joten pidetään se katse omassa lautasessa :)
     
  5. säätäjä

    säätäjä Uusi jäsen

    Liittynyt:
    06.10.2015
    Viestejä:
    28
    Saadut tykkäykset:
    5
    Varmasti: ilmanpaineen ja ilman liikutusmäärän korrelaatio on taatusti suuri.

    Mutta tämä ei tarkoita sitä, että ilmaa olisi _pakko_ liikuttaa suuria määriä, jotta äänenpaine olisi suuri (joku fyysikko voisi varmaan kaivaa jonkun luvun). SVS liikuttaa paljon, koska SVS:n tekijät ovat suunnanneet subbarinsa kotiteatterifanaatikoille joiden tavoitteena on saada lahkeet lepattamaan. PV1:n suunnittelijat ovat tehneet subbarin, joka menee yhtä alas kuin SVS, mutta tavoitteena on erittäin kontrolloitu basso eikä ilman liikuttamiseen olla edes pyritty (eikä siihen ole mahdollisuutta)

    Harmittavasti en löytänyt netistä PV1:n painelukemia. Jostain olen ne lukenut ja oikeesti ne oli aika kovaa luokkaa.
     
  6. JTG

    JTG Guest Guest

    Liittynyt:
    15.09.2004
    Viestejä:
    428
    Saadut tykkäykset:
    0
    ettei tämä korrelaation arvo olisi 1 (= suoraan verrannollinen) :)

    onkohan sinulla takana jotain _oikeasti_ suurempaa tietämystä. Minun maalaisjärkeeni ei mahdu muuta kuin ajatus, että elementin maksimi äänenpaine tietyllä taajuudella on...

    suoraan verrannollinen kalvon teholliseen pinta-alaan [cm^2] ja liikepoikkeamaan [cm]...

    joka on liikutettu ilmamäärä [cm^3].

    mistä tämä "äänenpaine" sitten muodostuu, jos se ei muodostu esim. siniaallon tahdissa liikkuvan elementin pumppaamasta ilma määrästä?
     
  7. rez

    rez Guest Guest

    Liittynyt:
    21.11.2002
    Viestejä:
    731
    Saadut tykkäykset:
    8
    Tarvittava tilavuus on suoraan verrannollinen 1/f². Taajuuden puolittuessa tarvittava tilavuus nelinkertaistuu. Tästä paperista löydät perustietoa ja viitteitä, jos haluat perehtyä asiaan paremmin.

    Sekä SVS:n että B&W:n suunnittelijat joutuvat noudattamaan fysiikan lakeja. Valitettavasti.
     
  8. säätäjä

    säätäjä Uusi jäsen

    Liittynyt:
    06.10.2015
    Viestejä:
    28
    Saadut tykkäykset:
    5
    No hyvä, että löytyi faktaa, eipähän tarvii enää miettiä :)

    Oli muuten oikeesti ihan hyvää juttua tuossa.

    (taitaa olla liian monta vuotta tkk:n fyssankursseista kun ei näitä muista, joskus on taatusti joutunut näitä laskemaan :D)

    No sitä en epäile yhtään .... käytännössähän toi nyt lähinnä tarkoittaa vaan sitä, että PV1:n elementtien poikkeutus on aika radikaalia luokkaa, sillä subbari ihan oikeasti kykenee tuottamaan painetta. Nyt kyl harmittaa, kun en löydä niitä dB lukemia :(

    Toi neliöön verrannollisuus tekee asiat todella aika rankaksi. Siten äänenpainessa ero voi olla vaikka se 3dB, joka ei ole mikään aivan uskomaton, mutta punteissa tuo 3dB tuntuu 20Hz:llä varmaan varsin runsaasti. Esimerkiksi jos PV1 jää vaikka 20Hz tuntumassa 6dB SVS:n maksimista ja tämän johdosta ilmaa liikkuu vain puolet, ei ole ihme, että kuulijalle tulee "tästä puuttuu vika potku" olo. Toisaalta eriasia sitten on, kuinka usein SVS:llä tai PV1:llä pääsee testaamaan niitä huippupaineita täällä keskellä asutusta :(

    Mut sit kun saan ton PV1:n hommattua kaikki SVS fanaatikot voivat tulla kyllä koekuuntelemaan että myös pienestä voi lähteä ääntä :)
     
  9. rez

    rez Guest Guest

    Liittynyt:
    21.11.2002
    Viestejä:
    731
    Saadut tykkäykset:
    8
    Eihän tuossa mitään ihmeellistä ole - kyllä pienistä tweetereistäkin ääntä lähtee, vähän korkeammilla taajuuksilla vain. :D
     
  10. säätäjä

    säätäjä Uusi jäsen

    Liittynyt:
    06.10.2015
    Viestejä:
    28
    Saadut tykkäykset:
    5
    Itseasiassa jos vertaa jotain svs:n 12:ä ja PV1:ä niin alaraja taitaa olla about sama eli siellä pikkusen alle 20Hz:n. PV1:n -6dB on 18Hz ja käyrästä katsomalla svs:n täysin sama. Erona tosin on, että PV1 ei kerro dB maksimia, jossa varmasti on eroa. Siten taajuuksissa ei ole eroa (tai no varmaan tulee PV1:llä aika radikaali pudotus ton 18Hz, jälkeen kun svs:llä ei oo mikään pystyjyrkkä)
     
  11. Maverick

    Maverick Uusi jäsen Blokattu

    Liittynyt:
    03.04.2002
    Viestejä:
    4 289
    Saadut tykkäykset:
    0
    Kyllä minullekin kelpaisi iso ja voimalla alas asti toistava subbari (tai subbari ylipäätään).Mutta kerrostalossa tuollaisen käyttäminen ei vain valitettavasti tule kysymykseen.Ainakaan meidän talonyhtiössä. :weep:

    Välillä hieman huvittaa lueskella näistä foorumin subbarihemmojen kerrostalossa suorittamista (toistuvista) testisessioista jollain 110 dB:n volumetasoilla jne.Tulee mieleen, asuvatko he jossain kuulovammaliiton talonyhtiössä, eivätkö he yksinkertaisesti välitä valituksista yms.Luulisi tuollaisilla äänenvoimakkuuksilla oven takana olevan kohta poliisi ,palokunta,rajavartiolaitos, speznaz-erikoisjoukot ,jne naapurien paikalle kutsumana. :hitme:

    Ja niille "häiriköille" jotka väittävät, että "voihan sitä subbaria kohtuuvoimakkuuksilla kerrostalossakin soitella", niin kyllä ne bassot kuuluvat naapuriin myös kohtuuvoimakkuuksilla (ellei ole käytetty jotain todella erikoisia rakenneratkaisuja,kuten esim. 5 metrin seinäpaksuutta).On ainoastaan täysin heidän (naapurien) vittumaisuusasteesta kiinni, tulevatko tästä sitten valittamaan, alkavatko koputella seiniin tms.

    Mutta sinä siunattuna päivänä, kun muutan omakotitaloon, hommaan kyllä varmasti kunnon subbarin (saatan harkita jopa SVS:ää... ;) )
     
  12. shamen

    shamen Guest Guest

    Liittynyt:
    19.02.2003
    Viestejä:
    1 224
    Saadut tykkäykset:
    0
    Mikäs sen mukavampaa kuin se, että naapurit ihmettelee miksi ilman selkeetä syytä seinät ja lasit helisee kaapissa. Naapuri siinä ajeli jotain siniä 16hz:llä :D Tällästä siis tuskin tapahtuu, mutta olishan siinä manaajille enemmän töitä ;)

    Kun puhutaan SVS:n 12:sta, kannattaa varmaan kertoa mihin malliin vertaa. Noita kun on 12":lla aika monta eri mallia. On eri elementtejä, määrää, vahvistitehoa, viritystaajuutta jne.

    Ja niihin mainoskäyriin ei kannata uskoa aivan sokeasti, ei myöskään SVS:llä. Huoneella kun on merkittävä osuus todellisuudessa.

    Mitäs tossa PV1:ssä tarkoittaa tämä?
    ±3dB 21Hz – 31/110Hz adjustable (EQ at i). Taajuuden tajua, mut miten se alataajuus vaihtelee?
    Ja ilmeisesti kiinteä 40hz jakotaajuus tai 40/140hz. Mitäs se vaikuttaa?
     
  13. rez

    rez Guest Guest

    Liittynyt:
    21.11.2002
    Viestejä:
    731
    Saadut tykkäykset:
    8
    Ilman maksimivoimakkuutta noilla ilmoituksilla ei ole juurikaan merkitystä, koska taajuuskorjauksella saadaan melkein kaikki subbarit menemään alas. Jotta siitä ulottuvuudesta olisi hyötyäkin, tarvitaan melkoisia paineita - ihan senkin takia, että korva ei ole kovin herkkä matalimmille äänille.

    Elokuvissa tarvitaan yllättävän paljon painetta LFE:n toistamiseen ihan normaaleillakin voimakkuuksilla. Vaikkapa erään nimeltämainitsemattoman "musikaalisen" subbarin 80dB@20Hz riittää kuunteluun, jossa dialogi toistuu kuiskauksen tasolla.


    edit: sijoitus, huoneen koko ja akustiikka jne vaikuttavat tietysti todelliseen suorituskykyyn..
     
  14. säätäjä

    säätäjä Uusi jäsen

    Liittynyt:
    06.10.2015
    Viestejä:
    28
    Saadut tykkäykset:
    5
    Toiston alaraja vaihtuu sen mukaan millainen EQ laitteeseen laitetaan. Vaihtoehtoja on kolme, joista I toistaa alimmaksi ja muut leikkaa toistoa alhaalta. Toisettavan taajuuskaistan ylärajaan EQ ei vaikuta vaan sitä säädellään:

    Jakotaajuus on säädettävä välillä 40-140hz ja siten toisto käsittääkseni asettuu 20-40 tai 31-110 välille. Siten subbarilla voi halutessa toistaan vikan oktaavin tai pari.

    Tässä muuten käyrät yhden SVS:n ja PV1:n taajuukista:

    http://users.tkk.fi/~vpartane/temp/PV1SVS.gif

    Kuten kuvasta näkyy, tajuudet on suunnilleen samat, mutta voimakkuukisissa on aika suuri ero. 20Hz:llä SVS tuottaa n. 9dB enemmän joka karkeasti taitaa vastata n. 3 kertaista ilmamäärää. Tällainen tuntuu 100% varmasti housunpunteissa vaikka olisi pillifarkut :D 30Hz jälkeen ero pienenee, mutta on vielä huomattava eli about 5 dB.

    Toisaalta, kuten aikasemmin sanoin, kun puhutaan kerrostalokäytöstä eli järkevistä desibeleistä ei PV1:n ja SVS:n välillä löydy painereservissa tai tai taajuustoistossa suuria eroja. Siten erot on lähinnä ulkonäössä (toinen suuri ja perinteinen, toinen futuristinen ja pieni) sekä hinnassa aika selvästi SVS:n eduksi.
     
  15. shamen

    shamen Guest Guest

    Liittynyt:
    19.02.2003
    Viestejä:
    1 224
    Saadut tykkäykset:
    0
    Ton linkin takaa paljastuvat graafit ei sano mitään eroista.

    SVS:n graafi on löytyy suoraan SVS:n sivuilta, on sama kuin tossa sun linkissä. Ne ilmeisesti mitataan ulkona metrin päästä. Tuosta PV1:stä ei ole tietoa miten ja missä on mitattu. Aika ihme käyrät muutenkin. Ilmeisesti jollain 80hz jaolla vahvarista ajettu toi PV1? Musta on ainoa joka näyttää asialliselta, mitä ne muut on?

    Jollei mitata samalla tavalla, ei eroja voi verrata.

    Ulkonäollisesti olen sikäli samaa mieltä, että tollanen PV1 on aika erillainen kuin nämä laatikkomallit. Itse en tykkää esim Genelecin tuotteista tippaakaan ulkonäöllisesti.
     
  16. säätäjä

    säätäjä Uusi jäsen

    Liittynyt:
    06.10.2015
    Viestejä:
    28
    Saadut tykkäykset:
    5
    PV1:n käyrä on PV1 white paperista, mittaus vapaakenttä (poislukien lattia) 1m päästä eli täysin sama kuin SVS:llä.

    PV1:ssä on tossa käyrässä sisäinen jakotaajuus, siksi yli 80Hz ei tossa tule.

    Kaikki varmaan on kuitenkin sitä mieltä, että toi käyrä on ihan asiallinen ja PV1 ei mikään lelu ole, vaikka siltä joidenkin mielestä näyttää :)
     
  17. Marski79

    Marski79 Guest Guest

    Liittynyt:
    10.06.2003
    Viestejä:
    536
    Saadut tykkäykset:
    0
    Olisit pistänyt edes saman hintaluokan subit tohon kuvaan.
     
  18. JaniH

    JaniH Käyttäjä Tukijoukot

    Liittynyt:
    08.08.2000
    Viestejä:
    6 723
    Saadut tykkäykset:
    15
    Eihän sitä tuosta voi päätellä. Onhan esim. RELin pienimpienkin mallien käppyrät nättejä, mutta leffakäytössä ne ovat heppoisia pelejä.
     
  19. säätäjä

    säätäjä Uusi jäsen

    Liittynyt:
    06.10.2015
    Viestejä:
    28
    Saadut tykkäykset:
    5
    Miksi olisin, koska se ei ollut koko tämän homman idea?

    Mähän lähinnä kritisoin väitettä, että PV1 on lelu ja SVS jumalan luoma täydellinen subbari, kuten täällä tunnutaan pääasiassa väittävän. Noiden käppyröiden tarkoitus oli osoittaa, että eroa löytyy ja sen on SVS:n hyväksi, vaikka laite on selvästi halvempi.

    Sori nyt vaan, mutta välillä tämän forumin SVS hehkutukset on about samaa tasoa kun kristillisyhdistyksen pakkokäännytystyö. Pienkin kritisointi saa massan liikkeelle puolustamaan "sitä omaa täydellistä valintaa" ja kriittisyys tuntuu puuttuvan kokonaan.
     
  20. säätäjä

    säätäjä Uusi jäsen

    Liittynyt:
    06.10.2015
    Viestejä:
    28
    Saadut tykkäykset:
    5
    Joo, totta eli ton lisäksi voidaan puhua säröstä, tarkkuudesta, kontrollista jne jne jne. Mutta toisaalta jokainen joka on lukenut ton PV1:n arvosteluja, voi varmaan yhtä siihen, että subbarin heikkous on nimenomaan paine, jota kuitenkin on tuon käyrän mukaan riittävästi (paine on kuitenkin mitattavissa ja arvosteltavissa aika suoraan käyrällä).