Paistinpannut

Keskustelu osiossa 'Ruoka & Juoma' , aloittajana marcoolio, 22.04.2006.

  1. marcoolio

    marcoolio "JTX: en wareta" Tukijoukot

    Liittynyt:
    23.09.2002
    Viestejä:
    4 516
    Saadut tykkäykset:
    8
    Ja ruoka-aihetta pukkaa taas. Uusin lisäys keittiömaailmaani on Hackmanin Matador -paistinpannu (26 cm). Valmistaja lupaa 1500 Celcius asteen lämmönkestoa ja hyvää kulutuskestävyyttä. Pannussa on jokin uudentyyppinen keraaminen pinnoite - Cerateciksi sitä kutsuvat. Pannun pinta tuntuu kädessä aivan erilaiselta kuin aikaisemmat teflonpinnoitteet. Se on liukkaampi ja jotenkin muovisemman tuntuinen. :confused: Toivottavasti se nyt sitten kanssa on parempi kuin nuo teflonit. Edelliset laatupannut on menneet aivan toivottoman näköisiksi, ja muovi/puu työkaluilla niitä on kohdeltu. Todenäköisesti on tullut kuitenkin ylitettyä lämpötilankestot "muutamaan" otteeseen... Raportoin pannun ominaisuuksista jahka pääsen paistamaan.


    http://www.h-info.fi/designor/web/h...11?OpenDocument&Start=1&Count=1000&ExpandView
     
  2. Crannog

    Crannog New Member

    Liittynyt:
    21.10.2005
    Viestejä:
    1 344
    Saadut tykkäykset:
    0
    Emännältä meni Matador käyttökelvottomaksi alle kuukauden jokapäiväisen käytön jälkeen. Paistokset alkoivat tarttua siihen eikä mikään öljymäärä auttanut asiaan, joten laitoimme vehkeen eläkkeelle ja ostimme sen tilalle halvemman teflon-pannun, joka onkin kestänyt paremmin. Asianmukaisen puhdistuksen/muun käsittelyn noudattamatta jättämistä en voi täysin sulkea pois, sillä ne ohjeet menivät pakkauksen mukana roskiin ennen kuin kyseinen kokki tuli niihin tutustuneeksi... :eek:
     
  3. marcoolio

    marcoolio "JTX: en wareta" Tukijoukot

    Liittynyt:
    23.09.2002
    Viestejä:
    4 516
    Saadut tykkäykset:
    8
    Aiai. Ei kovin mukavalta kuullosta.:( Ettei olisi jokin valmistusvirhe tullut pannuun. Hackmaniin varmaan kannattaa ottaa yhteyttä.

    (edit. Hackmanin mukaan kiinnipalamisia voi koittaa poistaa keittämällä pannussa hieman astianpesuainetta. Testaa ihmeessä, jos jotain apua olisi)

     
  4. marcoolio

    marcoolio "JTX: en wareta" Tukijoukot

    Liittynyt:
    23.09.2002
    Viestejä:
    4 516
    Saadut tykkäykset:
    8
    No nyt on tyypit otettu. Kuumensin pannun tulikuumaksi, kun piti vähän sulkea paistin pintaa. Tarttumattomana pysyi ja kauniisti sulki lihan pinnan. Hyvän värinkin antoi. Pesun jälkeen ei pannussa käytön jälkeä vielä huomaa. Tyytyväinen tähän mennessä. *kop, kop*
     
  5. DVB-G

    DVB-G Well-Known Member

    Liittynyt:
    05.03.2003
    Viestejä:
    10 283
    Saadut tykkäykset:
    30
    Valurautapannua käytän. En paista makeita kastikkeita tai muuta vastaavaa, joten en tarvitse teflonpannua tms. modernia.

    Minulla hajoaa kaikki teflonvehkeet kun ne unohtuvat kuumalle levylle tyhjänä liian moneksi minuutiksi. Valurautaiset alkavat vain haista (öljy savuaa), eivät mene pilalle.

    Siis: uskallan ostaa modernin pannun vasta kun joku todistaa, että se kestää hajamielisen luonteen; ei hajoa kuumuuden takia. Tai jos se alkaisi piipittää tai napsua/paukkua, sekin kelpaisi indikaattoriksi.

    Minä suunnittelisin pannun, jossa on pohjaan integroitu bimetallijousi, joka nostaa pannun irti lieden pinnasta kun kuumuus kasvaa liian suureksi. Viilennyttyään pannu laskeutuisi alemmaksi. Tai ehkä jousen palauttamiseen vaadittaisiin käsivoimaa, painetaan väkisin pannu alas, viritetään jousi seuraavaa hätälaukaisua varten. Sääli, ettei pannu-insinörteillä ole aivoja suunnitella itseään suojelevia keittiövälineitä.
     
  6. juhaa

    juhaa Active Member Tukijoukot

    Liittynyt:
    11.12.2000
    Viestejä:
    5 971
    Saadut tykkäykset:
    7
    Kuinkas paljon tuosta pannusta köyhtyy?
    Onko siinä paksupohja ja muutenkin jämäkän oloinen?
     
  7. ElvisThePelvis

    ElvisThePelvis Well-Known Member

    Liittynyt:
    05.05.2004
    Viestejä:
    11 386
    Saadut tykkäykset:
    128
    Mun täytyy kyllä sanoa, että Tefalin Jamie Oliver -pannut ovat todella hyviä. Yhden sellaisen aluksi ostin, ja käytössä se oli niin mukava ja hyvä, että piti ostaa lisää erilaisia JO-pannuja. Erityisesti pidän JO-wokkipannusta. Ovathan ne kyllä aika hinnakkaita, mutta mielestäni rahalle saa hyvästi vastinetta. Kädensijatkin on kyllä niin viimeisen päälle että...

    Jäi kyllä harmittamaan se, kun tarvitsin pienen pannun munakkaiden tekoon, ja Oulun Stockalla ei ollut sellaista pientä JO-pannua. Sitten ostin jokun Tefalin vain, ja eiköhän kuukautta myöhemmin sitten JO:n munakaspannu ollut myynnissä...
     
  8. juhaa

    juhaa Active Member Tukijoukot

    Liittynyt:
    11.12.2000
    Viestejä:
    5 971
    Saadut tykkäykset:
    7
    Tefal Privilege pannut ilmeisesti täysin samoja pannuja, kahvassa jotain eroa ja hinnassa ei ole Jamie lisää.




    Ikean täysmetallinen teflonpannu oli voittanu SVT:n Plus ohjelman teflonpannu testin ja Tinan keittiössäkin sitä oli kehuttu. Itselläni ei ole tietoa minkälainen tuo on.
     
  9. 10inch

    10inch Active Member

    Liittynyt:
    10.08.2004
    Viestejä:
    1 154
    Saadut tykkäykset:
    0
    Tuo Matadori on kyllä ainakin meidän perheessä toiminut loistavasti jo useamman kuukauden (tosin vain yhdet pihvit paistettu, siihen hommaan käytän tleensä valurautaista parilapannua...). Aivan loistavan tuntuinen pinnoite, ei todellakaan mikään edes meinaa tarttua kiinni, voi käyttää melko vähäisiäkin rasvamääriä.
     
  10. lmfmis

    lmfmis Active Member

    Liittynyt:
    17.02.2002
    Viestejä:
    3 016
    Saadut tykkäykset:
    2
    Meillä on jo toinen Matadori, ensimmäisestä lähti pinnote irti ihan itsestään. No uusi saatiin takuuseen. nyt tässä on nuo kuvaillut oireet: kaikki tarttuu kiinni vaikka välissä olisi sentti öljyä. Ihan ihme pannu. Juuri nyt kelvoton.

    Täytyy koittaa tuota astianpesuaine kikkaa. Ei kai konetiskiainetta?
     
  11. Gleb

    Gleb Member Tukijoukot

    Liittynyt:
    21.10.2001
    Viestejä:
    658
    Saadut tykkäykset:
    0
    Itse en ole tuota kikkaa tarvinnut, mutta äitini käytti tuota silloin tällöin, pohjaanpalaneet ruuat ainakin lähtivät kattilasta kuin itsestään kun vähän aikaa (muistaakseni) konetiskijauhetta ja vettä kattilassa keitti.
     
  12. marcoolio

    marcoolio "JTX: en wareta" Tukijoukot

    Liittynyt:
    23.09.2002
    Viestejä:
    4 516
    Saadut tykkäykset:
    8
    Hinta varmaan hieman vaihtelee, mutta about 45 € 26 cm-versio. Pohja on ihan jämäkän oloinen - ei valittamista sillä sektorilla. Ja DVB-G: kun sanoin, että kuumensin pannun tulikuumaksi, niin myös tarkoitin sitä. Valmistaja lupaa 1500 asteen lämmönkestoa, ja taidan luotaa siihen speksiin. Hellan levy oli vähän ns. mansikkana...
     
  13. Vibatsu

    Vibatsu New Member Tukijoukot

    Liittynyt:
    18.10.2002
    Viestejä:
    688
    Saadut tykkäykset:
    1
    Kun päätit hankkia Matadorin, oliko loppusuoralla muita pannuja kilpailemassa?

    Itse olen juuri lentämässä pois kotipuolesta ja kysymykseen tulikin hankkia omat pannut. Valintani oli Scanpan kokemuksieni perusteella. Juuri tuo Tefalin Jamie Oliver -sarja kiehtoi, mutta hinta potki sen pois pelistä. SK-Gourmet taisi taannoin testata pannuja ja voittajaksi ylsi juuri tuo JO.
     
  14. marcoolio

    marcoolio "JTX: en wareta" Tukijoukot

    Liittynyt:
    23.09.2002
    Viestejä:
    4 516
    Saadut tykkäykset:
    8
    Harvassa ovat nuo kunnon lämpöä kestävät nonstickit. Äidillä on tuo Tefalin lämpötilaindikaattorilla varustettu pannu, ja olen sitä jonkin verran käyttänyt. Ihan hyvä paistinpannu, mutta kun on valuraudan hienoihin ruskistus- ja kesto-ominaisuuksiin tottunut, niin mieli teki jotain erilaista. Tosiaan, vielä on liian aikaista antaa lopullista tuomiota Matadorin kyvyistä, mutta eiköhän ne tule kesään mennessä selville. Jos siihen alkaa kaikki tarttumaan kiinni ja puhdistus ei auta, niin menee osastoon "nakkaan sillä lintuinfluenssaa kantavaa tukkasotkaa, unohdan nonstickit ja tyydyn valurautaan".
     
  15. WhiteQueen

    WhiteQueen New Member Tukijoukot

    Liittynyt:
    21.04.2002
    Viestejä:
    1 591
    Saadut tykkäykset:
    2
    Tuohon pinnoitteen pilalle menemiseen voi kuulemma vaikuttaa vääränlaisen öljynkin käyttö. Eritoten se yhdistettynä kovaan lämpötilaan voi aiheuttaa ongelmia. Näin olen vain kuullut, totuudesta en sitten mene mitään sanomaan. :rolleyes:
     
  16. marcoolio

    marcoolio "JTX: en wareta" Tukijoukot

    Liittynyt:
    23.09.2002
    Viestejä:
    4 516
    Saadut tykkäykset:
    8
    Rasva ja öljy koostuvat triasyyliglyseroleista eli glyseroliin esteröityneistä rasvahapoista: yksi glyserolimolekyyli, jolla kolme hydroksyyliryhmää + 3 eri/samanlaista rasvahappoa, joilla kullakin karboksyyliryhmä).
    Koodi:
    C-OH + HOOC-------- 
    | 
    C-OH + HOOC------ 
    |
    C-OH + HOOC-----------
    
    ->                                             O
                                                   ||
    COOC--------   (sidos on siis esterisidos -C-O-C- )
    |
    COOC-----
    |
    COOC----------
    
    + 3 H2O
    Rasvan sulamispiste vaihtelee sen triasyyliglyseroliprofiilin mukaisesti. Öljyksi sitä kutsutaan, kun sen sulamispiste on huoneenlämpöä matalampi, eli rasva on juoksevaa huoneenlämmössä. Periaatteessa, jos käytettävän rasvan savuamispiste on todella korkea, voisin kuvitella, että savun nouseminen pannusta ei ehdi varoittaa pinnoitteen pilallemenon vaarasta (liiasta kuumuudesta). Kun Dupontin teflonsivuilta katselin, niin 260 °C on pinnoitteelle ilmoitettu käyttölämpötilan yläraja ja merkittävää pinnoitteen hajoamista tapahtuu vasta 350 °C:ssa. Useimmat rasvat syttyvät palamaan, jälkimmäisessä lämpötilassa (leimahduspiste). Eläinrasvoissa ja raffinoimattomissa öljyissä on usein proteiineja seassa, joiden palaminen varoittaa liian kuumasta pannusta ennen kuin pinnoite on vaarassa. Savuamispisteitä eri öljyille:

    Koodi:
    Fat					Smoke Point °C
    
    Unrefined canola oil			107 °C
    Unrefined flaxseed oil			107 °C
    Unrefined safflower oil			107 °C
    Unrefined sunflower oil			107 °C
    Unrefined corn oil			160 °C
    Unrefined high-oleic sunflower oil	160 °C
    Extra virgin olive oil			160 °C
    Unrefined peanut oil			160 °C
    Semirefined safflower oil		160 °C
    Unrefined soy oil			160 °C
    Unrefined walnut oil			160 °C
    Hemp seed oil				165 °C
    Butter					177 °C
    Semirefined canola oil			177 °C
    Coconut oil				177 °C
    Unrefined sesame oil			177 °C
    Semirefined soy oil			177 °C
    Vegetable shortening			182 °C
    Lard					182 °C
    Macadamia nut oil			199 °C
    Refined canola oil			204 °C
    Semirefined walnut oil			204 °C
    High quality extra virgin olive oil	207 °C
    Sesame oil				210 °C
    Cottonseed oil				216 °C
    Grapeseed oil				216 °C
    Virgin olive oil			216 °C
    Almond oil				216 °C
    Hazelnut oil				221 °C
    Peanut oil				227 °C
    Sunflower oil				227 °C
    Refined corn oil			232 °C
    Refined high-oleic sunflower oil	232 °C
    Refined peanut oil			232 °C
    Refined Safflower oil			232 °C
    Rypsi- ja rapsiöljy			~230 °C
    Semirefined sesame oil			232 °C
    Refined soy oil				232 °C
    Semirefined sunflower oil		232 °C
    Olive pomace oil			238 °C
    Extra light olive oit			242 °C
    Soybean oil				257 °C
    Safflower oil				266 °C
    Avocado oil				271 °C
    Tuota taulukkoa kun tutkailee, niin oikeastaan vain soijaöljy, safloriöljy ja avokadoöljy ovat riskiryhmässä. Korkeissa lämpötiloissa rasvat ja öljyt voivat reagoida toistensa ja muiden aineiden kanssa muodostaen erittäin kestäviä polymeerejä. Näihin on kaikki varmasti törmännyt hellanreunuksia, paistinpannun reunuksia ja uunia puhdistettaessa. Siihen, että pääseekö näitä yhdisteitä syntymään teflonpinnoitteeseen, en osaa eksaktisti vastata. Epäilisin kuitenkin, että ei normaalikäytössä. Täytyisi vain muistaa, että teflonpannua ei saisi kumentaa liikaa (etenkään tyhjänä, koska silloin sitä ei huomaa).

    Tuota Matadoria on nyt tullut käytettyä vähän lisää. Paahdoin sillä maapähkinöitä, paistoin jauhelihaa ja kanasuikaleita. Pähkinät paahtuivat hyvin. Jauheliha ruskistui hyvin, mutta pannun reunoilta alkoi aavistuksen tarttua kiinni. Kanasuikaleet ottivatkin sitten jo kiinni. Pesin ja kuivasin paistinpannu ja siinä säkyy selvästi ohut kiinnipalanut kerros useammassa kohtaa. Koitin liuottaa kerrostumaa pois, mutta se ei oikein tehonnut. :grr: En kyllä voi allekirjoittaa väitettä pannun tarttumattomuudesta. Käyttötesti jatkuu...
     
  17. Yogi

    Yogi New Member Tukijoukot

    Liittynyt:
    07.02.2002
    Viestejä:
    1 007
    Saadut tykkäykset:
    0
    Onko tuo grapeseed oil rypsiöljyä (rapeseed oil) vai greipin siemenistä tehtyä öljyä?
     
  18. Crannog

    Crannog New Member

    Liittynyt:
    21.10.2005
    Viestejä:
    1 344
    Saadut tykkäykset:
    0
    Grape tarkoittaa viinirypälettä, ei greippiä (grapefruit).
     
  19. Yogi

    Yogi New Member Tukijoukot

    Liittynyt:
    07.02.2002
    Viestejä:
    1 007
    Saadut tykkäykset:
    0
    Tämä selvä! Mutta mikä mahtaa olla rypsiöljyn "smoke point"?
     
  20. marcoolio

    marcoolio "JTX: en wareta" Tukijoukot

    Liittynyt:
    23.09.2002
    Viestejä:
    4 516
    Saadut tykkäykset:
    8
    Uskoisin, että rypäleen siemenöljyä. Sitä pitäisi olla saatavilla maailmalla ihan yleisesti.