OS X Lion - Käyttökokemukset

Keskustelu osiossa 'HTPC eli Home Theater PC' , aloittajana ElvisThePelvis, 16.08.2011.

 1. ElvisThePelvis

  ElvisThePelvis Tuttu käyttäjä

  Liittynyt:
  05.05.2004
  Viestejä:
  11 589
  Saadut tykkäykset:
  158
  Ovatko plazalaiset jo asennelleet tätä Snow Leopardin seuraajaa? Lion ladataan poikkeuksellisesti App Storesta (€23.99), eikä siitä voi ostaa asennusmediaa (tosin ylihintaiset USB-tikku-asennuslevyt tulevat myöhemmin myyntiin). Asennusmedia (DVD, USB-tikku jne.) on kuitenkin naurettavan helppo tehdä itse ja ainoa tärkeä asia on se, että se pitää tehdä installer-tiedoston kautta (jos ehti asentaa Lionin, niin edessä on installerin uudelleenlataus App Storesta). Asennusmedian luomisessa ja omistamisessa lienee monta etua: voi asentaa Lionin useammalle koneelle yhden hinnalla ja ongelmien sattuessa voi levyä sen kautta korjata. Lion vaatii Snow Leopardin, joten käsittääkseni esim. Leopard-käyttäjillä on edessä paitsi Lionin niin myös Snow Leopardin ostaminen.

  Vaikka Lionin voi asentaa suoraan Snow Leopardin päälle, niin itse suoritin ns. clean installin: klooni Mac HD:stä Carbon Copy Clonerilla USB-levylle -> buuttaus Lion-DVD:stä -> Mac HD tyhjäksi -> Lionin asennus tietokoneen tyhjälle kiintolevylle -> dokumenttien, ohjelmien ja käyttäjätietojen ja -tilien palauttaminen CCC-kloonista. Asennukseen taisi mennä parisen tuntia, eikä ongelmia ollut missään vaiheessa. Lion näyttää hyvin samalta Snow Leopardin kanssa ja kaikki tietoni olivat siirtyneet täydellisesti vanhemmasta uuteen OS:ään. Osa ohjelmista ei ole yhteensopivia Lionin kanssa (varsinkaan jos ei ole niitä päivittänyt) ja alkuun poistelinkin turhia yhteensopimattomia ohjelmia, päivitin Flash Playerin uudempaan ja latasin Javan (Lion oli poistanut aiemmin version yhteensopimattomuuden takia). Kaikki tärkeimmät ohjelmat (muun muassa MS Word 2008) toimivat kuitenkin täydellisesti. Hiiren vierityssuunnan vaihto oli myös edessä, sillä Lion oletuksena mukailee mobiililaitteiden tuntua.
  Windows 7:aa en ole asennellut koskaan, mutta jälleen kerran piti ihmetellä, kuinka helpoksi ja saumattomaksi Apple on tehnyt uuden käyttöjärjestelmän asennuksen ja tietojen palauttamisen.

  Lionin bugisuudesta on paljon puhetta netissä. Moni ei uskalla päivittää siihen sen takia, kun on lukenut vähän vanhempien koneiden hidastumisesta, Youtube-kaatuilusta, "herättämisen" ongelmista jne. Toisaalta suurimmalla osalla (minä mukaan lukien) Lion näyttää toimivan täydellisesti jokaisella koneella, vaikka kyse on ensimmäisesti versiosta. Tietenkin huonolla onnella Lionin bugit voivat osua omalle kohdalle. Tämän takia kannattaakin sitä suuremmalla syyllä asentaessa käyttää Time Machine backupien sijaan Carbon Copy Cloner -kloonia, jolla huonon Lion-kokemuksen myötä voi helposti mennä takaisin Snow Leopardiin (yksinkertaiset ohjeet tähän löytyvät jopa Cabon Copy Clonerin sivuilta).

  EDIT: Käytössä mid-2010 iMac ja tarkoitus olisi myös asentaa Lion vuoden 2009 Mac Minille.
   
  Viimeksi muokattu: 16.08.2011
 2. klmake

  klmake You’ll Never Walk Alone Tukijoukot

  Liittynyt:
  12.01.2003
  Viestejä:
  1 384
  Saadut tykkäykset:
  17
  Päivitin omaan MacBookiini (Late 2008) Lionin suoraan Snow Leopardin päälle (joka oli vuorostaan aikoinaan päivitetty suoraan Leopardin päälle). Ongelmia en ole omassa käytössäni havainnut. Rantapallo vilahtelee silloin tällöin lähinnä Firefoxin kanssa (samaa oli havaittavissa myös Snow Leopardin aikaan).
   
 3. TT-2k

  TT-2k Uusi jäsen

  Liittynyt:
  27.06.2007
  Viestejä:
  149
  Saadut tykkäykset:
  0
  Käytössä syksyllä 2007 hankittu 15-tuumainen Macbook Pro, joka on päivitetty jo monta kertaa edellisen version päälle aina uuden OSX-version ilmestyttyä; 10.4 -> 10.5 -> 10.6 -> 10.7. Kertaakaan ei ole mitään varsinaisia ongelmia ollut, ja kertaakaan en ole tosiaan joutunut laitteen hankkimisen jälkeen käyttistä uusiksi asentamaan. (Noin monen vuoden ja päivityksen jälkeen kiintolevyllä on varmaan jo jonnin verran kaikenlaista tarpeetonta roskaa, mutta enpä ole katsonut aiheelliseksi ruveta toimivaa käyttöjärjestelmää "korjaamaan".)

  Aavistuksen ristiriitaiset fiilikset Jellonasta on toistaiseksi jäänyt. Vanha Spaces-virtuaalityöpöytäjutuke oli parempi ja selkeämpi kuin tämä uusi Mission Control. Aiemmin käytin 2x2 työpöytää, joiden välillä oli näppärää siirtyä Ctrl-nuolinäppäimillä. Periaatteessa Lionissakin voi siirtyä esim. työpöydälle 3 suoraan Ctrl-3:llä, mutta lihasmuisti hakeutuu edelleen noille nuolinäppäimille (eli Ctrl-alas vei ennen kolmosdesktopille).

  Outoihin muutoksiin luokiteltakoon tuo ETP:n mainitsema "luonnollinen" skrollaus, joka tuli saman tien kytkettyä pois päältä. Samoin "key repeat" oli pakko saada toimimaan kuten ennenkin, koska niin usein on irkissä pakko huutaa FFFUUUUUUUUU!

  Varsin positiivisiakin muutoksia silti löytyy. Nyt Quick Look toimii Spotlightin hakutuloksissa ihan vain viemällä hiiren osoitin hakutuloksen päälle. Erittäin kätevää. Toinen Quick Lookiin tullut parannus on, ettei se enää tarvitse aktiivista työpöytää toimiakseen. Eli esim. audiotiedoston saa soimaan Finderista pelkällä välilyönnin painalluksella, ja sen jälkeen voikin vaihtaa toiselle desktopille jatkamaan muita hommia audion pyöriessä edelleen taustalla. Aiemmissa OSX:n versioissa toisto katkesi heti, kun fokus siirtyi jonnekin muualle.

  Mail on myös saanut uusia kivoja toiminnallisuuksia kuten viestiketjujen näyttö kokonaisuudessaan samassa viestissä. Riittää siis, että avaa ketjun uusimman viestin, ja siitä on luettavissa koko historia aina ketjun avausviestiin saakka.

  Mitään suuria mullistuksia Lion ei päivittäiseen käyttööni tuonut. Mission Controlin tapa hanskata työpöytiä vaatii edelleen totuttelua, enkä koe ainakaan vielä hyötyneeni Full Screen -sovelluksista yhtään mitenkään. Toisaalta nuo Quick Lookiin tehdyt parannukset lämmittävät mieltä joka kerta.
   
  Viimeksi muokattu: 16.08.2011
 4. Slash80

  Slash80 No Life! Tukijoukot

  Liittynyt:
  19.04.2001
  Viestejä:
  2 841
  Saadut tykkäykset:
  1
  Ostin pari viikoa sitte uuden 27" imacin ja asensin siihen heti samantien Lionin, kun sen sai ilmaiseksi ladata. Miten nyt kun innoissani lähdin heti asentamaan Lionin tutkimatta foorumeita, niin pitääkö mun nyt ostaa Lion jotta voin tehdä asennuslevyn? Vai voinko vielä ladata sen ilmaiseksi?

  Tuo "nukahtamis/video" -ongelma häiritsee kun en ole tottunut macien kans virran sammuttamiseen, vaan käyttänyt juurikin nukkumista. Nyt pitää sit aina kone sammuttaa kokonaan kun lähtee koneen ääreltä. Toivottavasti tuohon tulee joku päivitys pikaisesti.

  iMovie mulla jäätyy samantien. 06-versio kyllä lähti päälle kun se asentui koneelle tietojen siirron yhteydessä. Oon poistanut koneelta tuon vanhan, mut vieläkään uusi ei herää henkiin. Osaisko joku tuohon kertoa mitä kannattais kokeilla?

  Loistavaa on se kun käynnistää koneen, avautu kaikki edellisen istunnon ohjelmat uudelleen. Varsinkin nyt kun tuota nukahtamista ei nyt voi hirveesti käyttää.
   
 5. Crimson

  Crimson Uusi jäsen

  Liittynyt:
  03.08.2001
  Viestejä:
  3 318
  Saadut tykkäykset:
  2
  Millaisia nuo nukahtamisongelmat ovat? Mulla ei kone herää hiirtä heilauttelemalla, mutta Esc-napista herää kyllä ihan normaalisti.

  Jellonan asennus sujui hienosti Lumileopardin päälle, joka on asennettu Leopardin päälle (joka taas läppärillä on asennettu Tiikerin päälle). :thumbsup:
   
 6. Slash80

  Slash80 No Life! Tukijoukot

  Liittynyt:
  19.04.2001
  Viestejä:
  2 841
  Saadut tykkäykset:
  1
  Tuo ongelma on sellainen kun koneen on herättänyt unesta ja sitten avaa vaikka youtuben niin kone jäätyy siihen. Hiiren kursori kyllä liikkuu, mut mitään ei voi tehdä. Siinä ei auta kuin virtanappi pohjaan ja uudelleen käynnistys. Tuota ongelmaa ei kai ilmene muulloin kuin videotiedostojen kans.

  Kone ei herää tavallisesti hiirtä liikuttamalla, vaan mitä tahansa näppäintä painamalla, vaikka hiiren painikkeita.
   
 7. klmake

  klmake You’ll Never Walk Alone Tukijoukot

  Liittynyt:
  12.01.2003
  Viestejä:
  1 384
  Saadut tykkäykset:
  17
  Sen voi polttaa dvd-levylle esim. näillä ohjeilla. Lion-imagen saa App Storesta, kun aukaisee App Storen ja painaa ostettujen ohjelmien kohtaa alt-näppäin pohjassa.

  Tuolta saa ohjelman, jonka pitäisi tehdä automaattisesti buuttaava dvd tai usb-tikku (en ole kokeillut). Tuokin toki vaatii sen Lion-imagen ensin.
   
 8. ElvisThePelvis

  ElvisThePelvis Tuttu käyttäjä

  Liittynyt:
  05.05.2004
  Viestejä:
  11 589
  Saadut tykkäykset:
  158
  Yksi Lionin salaisista ominaisuuksista on se (löytyy Järjestelmäasetukset -> Energiansäästäjä), että sen voi asettaa käynnistymään automaattisesti uudelleen koneen jäätyessä. Vaikkei minulla Lion ole kaatuillutkaan, niin kävin laittamassa ruksin kyseiseen kohtaan pahimman varalle.

  Taisin koittaa eilen juuri sitä, että ensin pistin Lionin nukkumaan, sitten herätin sen (hiiren napin painallus) ja klikkasin Youtube-klippiä. Mitään ongelmia ei ollut. En tiedä liittyykö siihen sitten se, että olen päivittänyt Flash Playerin uusimpaan versioon. Taisin itse asiassa pikaisesti lukaista jostain, että tuo uusin versio korjaa jotain Lioniin liittyviä ongelmia.

  Mikäli siis Youtube-ongelmia on, niin kannattaisikohan Flash Player päivittää (itse ensin poistin vanhan version ja sitten asensin uuden). Mäkeissähän tuo ei päivity automaattisesti.
   
 9. ElvisThePelvis

  ElvisThePelvis Tuttu käyttäjä

  Liittynyt:
  05.05.2004
  Viestejä:
  11 589
  Saadut tykkäykset:
  158
  10.7.1 päivitys on saatavilla. Joillekin (kuten minulle) tulee näköjään alle 20Mt:n päivityspaketti ja joillekin taas 2-3 kertaa isompi. Ainakin Wi-Fi -ongelmien korjaamisesta on maininta.
   
 10. Hece

  Hece Uusi jäsen

  Liittynyt:
  18.11.2001
  Viestejä:
  28
  Saadut tykkäykset:
  0
  Korjaisikohan uusi 10.7.1 -päivitys tämän ongelman?
  http://support.apple.com/kb/DL1437
  "Address an issue that may cause the system to become unresponsive when playing a video in Safari"
   
 11. TT-2k

  TT-2k Uusi jäsen

  Liittynyt:
  27.06.2007
  Viestejä:
  149
  Saadut tykkäykset:
  0
  Tämä tosiaan muuttui Lioniin päivittäessä. Ennen riitti, että hipaisi Macbook Pron kosketuslevyä, mutta nyt pitää painaa sitä "hiiren" nappia. Eipä tuo paha juttu ole, mutta aluksi herätti ihmetystä.

  Lisäksi ruudun zoomaus (Ctrl-näppäin pohjassa kahden sormen vieritys) lakkasi toimimasta kokonaan. Tosin en kokeillut, muuttiko eilen julkaistu 10.7.1 tuota. Kone kun oli ollut yhtäjaksoisesti päälle (21d ja risat) siitä lähtien, kun Leijonan asennus oli saatu valmiiksi, ja ilmeisesti tuo zoomausbugi olisi saattanut kadota jo yhdellä restartillakin.

  Flashin kanssa ei oo ollut ongelmia, mutta käytänkin v11:n betaa ja Firefox 6:tta. Olen jäänyt siihen käsitykseen, että Flash hyydytti koneen lähinnä Safaria käytettäessä.
   
 12. Slash80

  Slash80 No Life! Tukijoukot

  Liittynyt:
  19.04.2001
  Viestejä:
  2 841
  Saadut tykkäykset:
  1
  Asensin tuon päivityksen ja jätin koneen yöksi nukkumaan. Aamulla kun tulin koneen ääreen, huomasin että kone olikin jäänyt hurisemaan. Näyttö oli sammunut nukkumaan mentäessä, mut hurina kuului ja välillä kovalevy raksahteli. Mistän painikkeesta ei koneen näyttö syttynyt. Eli virta nappi pohjaan ja uudelleen käynnistys. :/
   
 13. ElvisThePelvis

  ElvisThePelvis Tuttu käyttäjä

  Liittynyt:
  05.05.2004
  Viestejä:
  11 589
  Saadut tykkäykset:
  158
  Ehkä tuonkin varalta kannattaisi käydä ruksimassa se mainitsemani "käynnistä automaattisesti uudelleen, jos kone tilttaa" ominaisuus.
   
 14. Generig

  Generig Aktiivinen käyttäjä Tukijoukot

  Liittynyt:
  24.01.2004
  Viestejä:
  1 879
  Saadut tykkäykset:
  5
  Asentelin jellonan pari päivää sitten. Mielestäni kyse on päivityksestä eikä se uutta kissaeläintä olisi tarvinnut nimekseen. Päällisin puolin viilausta on tapahtunut toki sitä en kiellä mutta kuitenkin muutokset olivat hieman enemmän kosmeettisia kuin oikeasti tarpeellisia. Siitä mitä tapahtui pellin alla taas tietää vielä vähemmän. No, ainakin quicksilver lopetti toimintansa.

  Hyvinhän tuo kuitenkin toimivan näkyy. Pieni bugi tuli vastaan; chromen ikkuna avautui dashboard näytölle eikä sitä siellä käyttää voinut eikä edes pois siirtää. Chromen uudelleenkäynistys laukaisi tilanteen koska ikkuna avautui oikealle näytölle.

  Mukana tuleva Mail -client on entistä parempi, ainakin minä tykkään.

  Ja rautana siis MBP 13" vuoden takaa.
   
 15. Slash80

  Slash80 No Life! Tukijoukot

  Liittynyt:
  19.04.2001
  Viestejä:
  2 841
  Saadut tykkäykset:
  1
  Kiitti kun vinkkasit siitä täällä aikasemmin, kävin sen heti pistämässä päälle. Olis pitänyt malttaa hetki uuden koneen kanssa, eikä heti asentaa uutta käyttistä. Noh, yleensä nuo ongelmat on korjaantuneet nopsaa.
   
 16. cityjeesus

  cityjeesus Uusi jäsen

  Liittynyt:
  17.02.2004
  Viestejä:
  2 314
  Saadut tykkäykset:
  4
  Tulipa asenneltua ja mukavasti ainakin toistaiseksi pyörii.

  Mutta!!! Onhan niitä ongelmiakin tullut vastaan; Firefox (7.0.1) ei jostain syystä löydä/tunnista quicktime-pluginia, joka kyllä löytyy plugarikansiosta ihan normaaliin tapaan. Tästä johtuen eivät qt-videot tietenkään toistu Firefoxissa, mutta Safarissa kyllä pyörivät ongelmitta. Plugaria ei siis näy lainkaan Firefoxiin asennettujen lisäosien listassa, ja en kyllä keksi mitään kikka kolmosta, miten sen sinne saisi näkyviin. Pitääkö tässä nyt vaan odotella tulevia päivityksiä hammasta purren?

  Toinen bugi liittyy Perianiin, joka muuten kyllä pelaa, mutta mikäli "load external subtitles" -täppä on valittuna, niin quicktime playerilla on turha kuvitella saavansa mitään tekstitystiedostolla varustettuja videoita näkyviin.
   
 17. Jamma

  Jamma Uusi jäsen

  Liittynyt:
  10.11.2005
  Viestejä:
  143
  Saadut tykkäykset:
  0
  Kannattaa näitä apple-juttuja käydä lukemassa tuolta Hopeisen omenan palstoilta. Sieltä löytyy mm tähän OSX Lioniin kohtuullisen kattavasti tarinaa ja kokemuksia.