OPAS: DVD:n esikäsittelyä ffdshow:n avulla (ffdshow + dscaler5 + säädöt)

Keskustelu osiossa 'HTPC eli Home Theater PC' , aloittajana Chauron, 01.04.2005.

  1. Chauron

    Chauron Guest Tukijoukot Guest

    Liittynyt:
    23.02.2004
    Viestejä:
    3 205
    Saadut tykkäykset:
    10
    DVD:n esikäsittely ffdshow:n avulla:

    Mistä tässä on oikein kyse? Miksi esikäsitellä?

    Kyseessä on siis kuvan esikäsittelystä eli muovaamisesta uusiksi ennen kuljettamista näyttölaitteelle. Kuvaa voidaan käsitellä kovin monin tavoin, poistaa vaikka mosaiikkia tai vaikka terävöittää reunoja tai muita objekteja. Kuva saadaan myös venytettyä ihanteellisesti suoraan näyttölaitteen natiiviresoluutioon, jolloin näyttölaitteen oma sisäinen skaalain voidaan ohittaa.
    Tummalla materiaalilla taas kuvaa voidaan vaalentaa luonnollisesti vähentämällä kontrastia sekä muuten vain tylsiltä vaikuttaviin väreihin saadaan hehkua säätämällä väritasapainoja tai jopa tasoja. Säätää voi siis kovinkin moneen tapaan, lopputuloksena on kumminkin se, että pc:stä mediatoistimena saa tällöin huomattavasti enemmän irti.

    Mitä ohjelmia tarvitaan?

    a) MPEG2- koodekki: - Tässä ohjeessa käytän pelkästään täysin ilmaisia DScaler5 DVD-dekooderin komponentteja, mutta halutessaan filttereinä voi käyttää myöskin hyväksi todettuja Sonicin filttereitä. Myös nVidian filtterit ovat myös kuulemma huippulaatuiset.

    Dscaler5 DVD Decoder löytyy täältä:

    - http://sourceforge.net/project/showfiles.php?group_id=7420&package_id=123423 -


    b) ffdshow – filtteri. - Tätä käytetään kuvan esikäsittelyyn ja viimeistelyyn, sekä myöskin mpeg4-materiaalin purkuun. Tällä toteutetaan kaikki edellä mainitut toimet, pelkästään dekooderihan ei moisiin kykene. Eli venytykset ja muut kuvasäädöt.

    ffdshow löytyy täältä:

    - http://sourceforge.net/projects/ffdshow -
    - http://www.afterdawn.com/software/video_software/codecs_and_filters/ffdshow.cfm
    - https://www.dvdplaza.fi/forums/showthread.php?t=31157

    c) Soitin. – Luonnollisesti suhteellisen tärkeä osa, koska ilman soitinta ei paljoa kuvaa katsella. Ohjeessa käytän Media Player Classicia (MPC) joka on äärimmäisen kevyt ja silti monipuolinen sekä kätevä peli. Ilmainen myös tämäkin ja sen saa tästä linkistä:

    - http://fin.afterdawn.com/ohjelmat/video_ohjelmat/dvd_soittimet/media_player_classic.cfm
    - http://sourceforge.net/project/showfiles.php?group_id=82303&package_id=84358 -


    Asennus

    Asennus on melkoisen yksinkertainen. Mene tuonne http://sourceforge.net- linkkiin, lataa uusin versio Dscaler5:sta. Asenna dekooderi koneelle.
    Tämän jälkeen lataa uusin ffdshow:n versio (mieluiten stabiili) ja asenna se kovalevylle.

    Tämän jälkeen, mene start- valikon kautta kohtaan ”ffdshow” ja valitse ”configuration”. Sieltä ffdshow:n asetuksista sitten ylin kohta ja samat säädöt käyttöön kuin kuvassa.

    [​IMG]

    Tämän jälkeen ”ok” ja ffdshow kiinni. Nyt ffdshow:n säädöt vaikuttavat myös dvd-kuvaan, kunhan vain soittimessa on laitettu sisäinen dekooderi pois käytöstä.

    Sisäisen dekooderin poistaminen (MPC)

    Sisäisen dekooderin poistaminen käytöstä on ehdoton edellytys, jotta Dscaler5 saataisiin käyttöön ulkoisena filtterinä. Toimenpide tehdään kohdasta ”view- options -filters” ja poistetaan se MPEG2 Video Decoder – rasti. Tämän jälkeen ”ok”.

    [​IMG]

    Käynnistämällä soittimen uudestaan asetukset saa voimaan.

    FFDShow:n asetukset

    Näillä säädöillä vaikutetaan siis kuvaan, kuvanlaatuun sekä esikäsittelyn tasoon. Valitsemalla eri rasteja käyttöön, saadaan valittua mitä filtteröinti-mahdollisuutta käytetään ja mitä ei käytetä. Käyn asiat läpi vain karkeasti, joten jos jotain kysyttävää on, kysy jatkossa enempi. Asetukset joita kuvassa näkyvät ovat asetukset jotka toimivat omalla koneella mainiosti. Mutta korostan, se mikä toimii minulla ei välttämättä toimi sinulla, koska näyttölaitteeni, lähteeni ja koko setti yleensäkin saattaa olla täysin erilainen. Siksi kannattaa hakea omat asetukset silmämääräisesti omien kokemusten perusteella.

    postprocessing – esikäsittely

    Käyttökohteena tällä on lähinnä heikkolaatuisempi materiaali tai muuten vain huonolta vaikuttava materiaali, esim. avit. DVD:lle en tätä välttämättä käyttäisi, mutta lievä postprocessing saattaa toimia mainiosti myös dvd:llä.

    Tämä kohta aktivoidaan laittamalla rasti kohtaan ”postprocessing”. Tämän jälkeen kyseinen palkki aivan oikealle (tai tarpeellisen verran), jolloin esikäsittely on vahvimmillaan. Myös kohta ”automatic quality control” pois käytöstä, koska tällöin ffdshow ei laske automaattisesti kokoajan kuinka paljon esikäsittelyä tarvitaan, vaan laatu pysyy mahdollisimman tasalaatuisena; - kun esikäsitellään, esikäsitellään kerralla kunnolla. ”Processing Strenght” vaikuttaa nimensä mukaisesti siihen kuinka vahvasti kuvaa käsitellään, hyvälaatuisella dvd-materiaalilla arvon voi pudottaa kovinkin pieneksi, vaikka 64 tuntumaan.

    Kohdasta ”processing method” voidaan valita tapa jolla kuvaa käsitellään. Säätö mplayer toimii itsellä ainakin parhaiten, kuvanlaatu on tällöin parempi. Kohdan ”accurate deblock” –kohdan rastin voi ottaa halutessaan pois, mutta tarkka deblockaus on mieleeni enemmän. Muita levelin fixauksia ei kannata tässä kohtaa käyttää, vaan käyttää omaa ”levels” –lehteriä siihenkin.

    [​IMG]

    picture properties – kuvan ominaisuudet

    Tällä kohdalla vaikutetaan tiedoston väri-, tummuus- ja värien kaatumiseen, jos joku kohta ei ole kunnossa. Tämä säätö ei hyvälaatuisella materiaalilla ole välttämättömyys, mutta huonolla materiaalilla jossa värimaisema kaatuu vaikka vihreän suuntaan, saadaan luotua kuvasta parempi ja levollisempi. Kohdilla ”gamma correction” ja ”rgb gamma correction” voidaan vaikuttaa värien syvyyteen ja korjata kaatuva värisävy kuntoon.

    Samoin tarvittaessa kontrastia on hyvä säätää ohjelmallisesti, koska ohjelmallinen kontrastinsäätö on mielestäni parempi vaihtoehto kuin tykin lampun kuluttaminen ja säätöjen neppailu. Kohdalla ”luminance gain” voidaan vaikuttaa mustan ja valkoisen voimakkuuteen. Kohdalla ”offset” voidaan viimeistellä tasapaino kuntoon.

    Myös muita säätöjä voi kokeilla halutessaan, joskin niiden käyttöä en näe tarpeelliseksi kuin erityistapauksissa.

    levels – kuvan tasot

    Tällä säädöllä voidaan periaatteessa vaikuttaa siihen, kuinka paljon mustan ja valkoisen eri sävyjä kuvan käyttöön annetaan sekä sitäkautta värien sävyyn eli siihen miten kirkkaana tai tummana värit näkyvätkään. Mitä enempi liukukytkintä säädetään kohdasta ”input” vasemmalta keskemmäs, sen tummemaksi muuttuu kuva ja oikealta taas mitä keskemmäs laittaa, sen vaaleammaksi muuttuu kuva. Oikealla arvolla levelseissä (sekä picture properties kohtaa yhdessä tämän kanssa käyttäen) kuvasta saadaan poikkeuksellisenkin värikylläinen ja aistikkaan sävykäs jollaista katsoo mielellään.

    Tuota oikeaa arvoa kannattaa lähteä hakemaan niin, että antaa dvd-elokuvan rullata taustalla ja katsoo mikä arvo näyttää hyvältä. Laittamalla histogrammin päälle kohdasta ”show histogram” ja laittamalla modifioiduksi alueeksi koko kuva-alueen, pääsee vaikuttamaan ja havaitsemaan oikeiden tasojen paikat helpommin. Kuvassa näkyvä oikeanpuoleinen arvo alkaa olla jo liiankin pienellä, joskaan mikään ei noinkaan pientä arvoa kiellä käyttämästä; - arvot joilla materiaali näyttää silmämääräisesti hyvältä on se jota kannattaa hakea. Tosin välttämättä jokaisella elokuvalla arvot eivät ole samat, joten siksi tiettyjä perusasetuksiakin kannattaa hakea. Tallentaa ne sitten vaikka profiiliksi, sekin onnistuu helpolla.

    Tätä suosittelen käyttämään jos materiaali on liian tummaa tai väreihin tarvitsee boostausta.

    [​IMG]

    sharpen – kuvan terävöittäminen

    Sharpen nimensä mukaan terävöittää kuvaa. Valitsemalla oikean toiminta-algoritmin, saavaan vaikutettua kuvaan mieluisalla tavalla, esim. xsharpen terävöittää pikselitasolla koko kuvaa, kuntaas msharpen (jota suosittelen käytettäväksi High Quality-säädön kera) terävöittää kuvaa kohteiden äärireunoilta, ilman että kuvaan ilmenee kohinaa jos siis pysytään kohtuudessa noiden arvojen kanssa.

    Msharpen on se jota itse käytän ja jota rohkenen suositella. Toimiva arvo itsellä on 30-50:n välillä, joskin joillakin materiaaleilla on mahdollista käyttää entistäkin terävempää kuvaa. – Tällä asetuksella saa jopa perustöllöön entistä terävämpää kuvaa, jossa ei kuvanlaatu kumminkaan pääse liikoja kärsimään; - liiallisella arvolla taas kuvaan tosin ilmestyy sahalaitaisuutta ja partikkeleita ääriviivojen tuntumaan. Myös tämän säätö mielellään kuvalähteen ollessa päällä, lennossa.

    Tätä suosittelen käyttämään kun kuvaan haluaa lisäterävyyttä, lisäämällä kumminkaan kohinaa merkittävästi. Msharpen hoitaa ääriviivojen terävöittämisen mainiosti.

    [​IMG]

    noise – kuvan mosaiikin poisto

    Noise-komento puolestaan on tehty mosaiikkien tai muiden pikseliwarppausten estämiseen käyttämällä pohjalla taustakohinaa, joka silmämääräisestä näyttää sitovan mosaiikkimaisen kuvan yhtenäiseksi. Tätä ei ole syytä käyttää kuin äärimmäisissä poikkeustapauksissa materiaalin ollessa huonoa tyyliin mpeg4-videoleike tai vastaava, tai sitten kun näyttölaite näin vaatii. DVD-materiaalin kanssa tämän kohdan voi miltei skipata suoraan, vaikkakin itsellä on kokoajan päällä säätö ”old noise algoritm” (joka lisää jokaiseen ruutuun satunnaiskuvioista kohinaa) ja ”luminance noise” arvossa 4. Ihan kiva arvo peruskäyttöön.

    Flickering- kohdalla voi halutessaan saada ruudun välkkymään synkassa jonkun tietyn taajuuden kanssa, jolloin sovittaminen saattaa teoriassa olla helpompaa. Itse en moiseen usko, mutta saattaa toimia jollakin. Itse jättäisin mokomaan säätöön koskematta.

    Tätä suosittelen käytettäväksi jos materiaali on kovin heikkolaatuista tai muuten vain häiriöllistä vaikka macroblocking-ilmiön takia. Tällä jos millään voidaan vaikuttaa hieman noihin ilmiöihin.

    resize – kuvan venyttäminen eli skaalaus näyttölaitteen ominaisresoluutioon

    Tärkein kohta. Resize –toiminnolla puolestaan venytetään kuva-alasta pikselilleen näyttölaitteen natiivi- eli ominaisresoluutioinen, jolloin näyttölaite itsessään ei venytystä tee vaan se tehdään ohjelmallisesti; - ohjelmallinen venytys on monessa mielessä paljon parempi ja laadukkaampi kuin ohjelmallinen venytys, jossa pelataan pikseleiden kanssa rautatasolla. Ohjelmallisesti venytettynä kuva pysyy skarpimpana, tasalaatuisempana ja kaikin puolin parempana. Haittapuolena tällä on sitten tärkeimpänä piirteenä se, että tämän toteuttaminen vaatii koneelta paljon, etenkin jos skaalaus tapahtuu jättisuuriin resoluutioihin.

    Omat asetukset menevät näin:

    - keep aspect ratio: -pidetään siis kuvasuhde muuttumattomana, jolloin maisema ei veny luonnottomaksi
    - specify size: -näyttölaitteen ominaisresoluutio tähän
    - resize always: -skaalaus päällä aina
    - black borders: -nolla-asetukset eli ei pan&scan käytössä. Tällä voi halutessaan ottaa mustat reunat pois.
    - method: lanczos. Paras laadultaan, joskin vie tehoa paljon. Chroma ja lumin. sharpenia voi halutessaan kokeilla arvoon 0.2 saakka. Itse en enää ekstraterävöitystä laita.

    [​IMG]

    [​IMG]

    Sekalaisia hyödyllisiä säätöjä ffdshow:ssa

    - miscancellous – IDCT: libmpeg2 (Xvid) eli oikea IDCT käyttöön Dscaler5:sta ajatellen
    - tray,dialog and paths – show tray icon: ffdshow:lle oma ikoni kellon viereen, auttaa ja nopeuttaa säätämisessä PALJON
    - osd: - täältä saat hyödyllistä tietoa diagnostiikkaa varten, eli vaikka CPU:n kuorman ja vastaavaa.
    - key&remote: - kaukosäätimen ja näppiksen pikanapit, mm. eri profiileille
    - image settings: - täällä saat tallennettua, tuhottua ja luotua uusia profiileja eri säätöjä varten.
    - subtitles: - tekstitykset avi-leffoja varten. Search-kohtaan rasti ja valmista.

    --------------------------------------------

    Kysykää ihmeessä jos selitin huonosti jonkun kohdan, tai vain muuten ette ymmärtäneet jotakin arvoa. Mutta ennenkaikkea korjatkaa mahdolliset virheeni. Privassa saa kysyä kanssa jos ei kehtaa tässä kysäistä.
    Ja tosiaan noita funktioita on vielä lisää vaikka kuinka, jos joku muu mietityttää niin kokeilkaa heittää kysymyksellä.
     
  2. DTSMan

    DTSMan Guest Tukijoukot Guest

    Liittynyt:
    12.06.2003
    Viestejä:
    2 266
    Saadut tykkäykset:
    3
    Kiitos! Juuri mietin tässä miksi tämmöistä ei ole tehty :thumbsup: Kiitos vielä kerran :)
     
  3. Harry

    Harry Käyttäjä Tukijoukot

    Liittynyt:
    06.09.2004
    Viestejä:
    1 903
    Saadut tykkäykset:
    7
    Hyvä opas :thumbsup:

    Vielä kun joku vääntäis sellaisen HTPC FAQ:n
     
  4. L4rz4

    L4rz4 Guest Guest

    Liittynyt:
    29.11.2004
    Viestejä:
    67
    Saadut tykkäykset:
    0
    Loistava opas taas kerran chauron, kiitos siitä!

    Onko tuo ffdshow tosiaan niin raskasta toimintaa koneelle, että uudehko masiinani (A64 3000+, 1gt ddr) hyytyy noilla sinun esimerkkiasetuksillasi? Video tökkii hirvittävästi ja cpu-load on kokoajan 100%...

    Kun muutin tuon resize-metodin kohtaan "fast bilinear", oli elokuva juuri ja juuri katsottavaa... Mitkäköhän noista asetuksista ovat tärkeimpiä ja mitäköhän voisi hieman "löysätä"?

    Ja loppuun täysi off-topicci:
    normaalistihan tietokoneissa käytetään 4:3 resoluutioita (esim 800x600)? Mutta omalla litullani on natiiviresoluutiona 1280x1024, joka ei ole tuo 4:3? Tämä saattaa aiheuttaa jotain ongelmia leffojen katsomisessa tuolla resizella?
     
  5. Osmopi

    Osmopi Guest Guest

    Liittynyt:
    12.03.2005
    Viestejä:
    18
    Saadut tykkäykset:
    0
    Kannattaa testailla eri ffdshow-versioita ;)

    Kokeiles ffdshow-20041012-sse2, tuosta a64 on tässä versiossa oikeasti hyötyä. Prossukuormaa et saa sataan millään vaikka mitä filtteriä laittasit päälle:D

    (Tosin tää onkin 3200+@2.5ghz)
     
  6. L4rz4

    L4rz4 Guest Guest

    Liittynyt:
    29.11.2004
    Viestejä:
    67
    Saadut tykkäykset:
    0
    Ah kiitos, nyt toimii loistavasti :thumbsup:
     
  7. Chauron

    Chauron Guest Tukijoukot Guest

    Liittynyt:
    23.02.2004
    Viestejä:
    3 205
    Saadut tykkäykset:
    10
    Säädöistä tärkeimmät ovat:

    - Resize, etenkin jos näyttölaite on teräväpiirtokykyinen ja se ei (välttämättä) ole sama kuin PC:n monitori, vaan taulu-tv tai projektori.

    - Sharpen, sopiva määrä sharpen- toimintoa terävöittää kuvaa laadukkaasti. Treshold-säädöllä voi yrittää viilata sahalaitaisuutta pois, jos moisesta muodostuu ongelma.

    - Levels, oikeat tasot levels-säädössä auttavat paljon.

    ...............................................

    Myös ohjeen ulkopuolella on tärkeitä ja hyödyllisiä säätöjä, niistä mainitsen vaikkapa nämä.

    - Blur & Noise Reduction. Liiallista kohinaa ja/tai terävöitystä voi viilata tällä. Terävöitys + oikea määrä sumua saa kuvasta laadukkaan, kannattaa kokeilla. Jätin tämän ohjeesta pois, vaikka itsellä se käytössä onkin. Säädöiltään kumminkin niin uniikki eri materiaaleilla, että vaikea löytää pysyvää oikeaa säätöä IMHO.

    - Overlay. Kirjaimellisesti säätää kuvan KAIKKIA tasoja, suosittelen käyttämään. Miltei voisin lisätä ylös ohjeeseen tämän.

    Tuolla 1280x1024 kuva-ala näyttää olevan aavistuksen kapeampi (eli kuvan korkeuden suhde leveyteen on suurempi) kuin 4:3 televisiossa yleensä, joten mustaa palkkia tulee enemmän. Jos joku kokee tämän ongelmaksi, on siihen helppo ratkaisu. Kuvasuhteen kanssa ongelmia ei pitäisi tulla, tai sitten niitä on ollut kokoajan.

    Eli JOS haluat noita mustia palkkeja pienemmäksi, kokeile säätää tästä kuvaa "lähemmäksi". Väännä tuota palkkia vasemmallepäin, kumminkin niin että lukitus on päällä, muuten kuvasta tulee venynyt. Anna kuvan olla taustalla koko kuvaruudulla jolloin näet säädön vaikutukset paremmin.

    [​IMG]
     
  8. Tumppiu

    Tumppiu Guest Guest

    Liittynyt:
    04.03.2005
    Viestejä:
    31
    Saadut tykkäykset:
    0
    Onko noista ohjelmista niin paljon hyötyä että kannattaisi koettaa minunkin? Käytän tällä hetkellä powerdvd5:ta ja nvidian ajureilla olen säätänyt tykin resoluutioksi natiivin. Koneena on xp2100 ja näytönohjain gf4ti 4600. Riittääkö tuo mihinkään?
     
  9. Chauron

    Chauron Guest Tukijoukot Guest

    Liittynyt:
    23.02.2004
    Viestejä:
    3 205
    Saadut tykkäykset:
    10
    Kokeillahan aina voit. Kun temppu on ilmainen ja vaatii vain pikkaisen aikaa, niin mikä ettei. Kuvanlaadustakin saa helpolla oikeilla säädöillä enempi irti.
     
  10. SaLe_X

    SaLe_X Uusi jäsen

    Liittynyt:
    21.10.2002
    Viestejä:
    554
    Saadut tykkäykset:
    0
    Kannattaa yrittää järjestellä filttereitä myös järjestykseen. Muistaakseni kaikki muu kannattaa tehdä ennen resizeä, muuten hyytyy nopeampikin prossu aika pikaseen. Itse käytän kahta filtteriä dvdn kanssa, resizeä ja blur & NRää, seuraavassa järjestyksessä.

    1. (post processing - käytän vain huonompilaatuisen materiaalin kanssa, en dvdn)
    2. blur & NR - denoise 3d, high quality.
    3. resize & aspect ratio - resize lähelle tykin natiivia, menetelmänä lancoz, luma ja chroma sharpen 0.9

    Noilla olen selvinnyt aika pitkälle ja hyvin on kone (2100+@2220mhz, 512mb, radeon 9600pro ja ohjelmisto ffdshow-zoomplayer-windvd5, ac3filter) jaksanut noilla veivata. En jaksa jokaiselle elokuvalle tehdä erikseen värisäätöjä.

    Korjaan vielä nuo käyttämäni arvot, kun pääsin takaisin kotiin :king:


    Chauron: käytätkö tosiaan samaan aikaan kaikkia filttereitä jotka esittelit tuossa oppaassa? :eek:
     
  11. t4nk

    t4nk Guest Guest

    Liittynyt:
    05.04.2004
    Viestejä:
    152
    Saadut tykkäykset:
    0
    Juuri näin, blur & NR jne. ennen resizeä, jolloin kohinaa poistetaan alkuperäisestä kuvasignaalista - turha skaalailla noise-pikseleitä.. Mahdolliset värikorjaukset ja tasonsäädöt voinee myös hyvin tehdä ennen resizeä. Terävöitykset ym. sen sijaan kannattaa tehdä vasta skaalauksen jälkeen, jolloin pikseleitä on enemmän käytössä ja terävöityksellä saadaan siten paremmin detaljeja esiin (voi verrata esim. Photoshopissa sharpen->resize vs. resize->sharpen).

    Itsellä käytössä hyvin samankaltaiset ffdshow-säädöt kuin SaLe_Xilla.
     
  12. Chauron

    Chauron Guest Tukijoukot Guest

    Liittynyt:
    23.02.2004
    Viestejä:
    3 205
    Saadut tykkäykset:
    10
    Erittäin hyvä muistutus tuo järjestys, panostakaa tosiaan sitten tuohon järjestelyyn myöskin. Itseltä unohtui mainita tuo juttu, hyvä kun täsmensitte.

    En, kävin läpi sen takia, että tietäisi mitä mikin noista tekee.

    Itsellä filttereiden käytön määrä riippuu aivan materiaalista. DVD:llä en käytä kuin resize (lanczhos, 0.05 luma sharpen) ja sharpen (msharpen 30, high quality) -toimintoja sekä levels-tasoja arvolla 6-244. Joskus vielä on tarpeellista laittaa DVD:lläkin overlay sekä levels-tasot kuntoon paremminkin. Näillä säädöillä olen kumminkin huomannut toimivuuden ja laadun parhaaksi omalla koneella, voisi tietty kokeilla tuota 3D-denoisea myöskin.

    Muulla materiaalilla otan käyttöön vielä muita, mm. postprocessing (mplayer, accurate deblocking) ja ja 'noise' (old noise, luminance noise @ 6-12 tarpeen mukaan) sekä äänifiltterin puolelta muutaman muun kikan kuten ac3-dekoodauksen, matriisit sekä volumen tasot.
     
  13. fjonga

    fjonga Guest Guest

    Liittynyt:
    14.01.2004
    Viestejä:
    134
    Saadut tykkäykset:
    0
    Erittäin antoisa topic. Hyvä että on laitettu liimasellaiseksi. Tän ansioista vihdoin aloitin säätämisen. Mut...

    Latasin ja asensin kaikki komponentit, säädin FFDSHOWn jne. Kuitenkin vaikuttaa siltä että MPC:llä leffaa katsoessa Dscaler ja FFDSHOW eivät ole mukana kuvioissa (prossukuorma 4-6%) vaiks FFDSHOWssa onkin aika monet täpät päällä. :confused: Ja aikasempi vakio-ohjelma PowerDVD ei enää sitten toimikaan :eek:

    Lisäksi... Miten voi tietää mitä säätää jos leffaa katsoo ensimmäistä kertaa? Eli on esim vuokrannu DVDn tms. Mulle tulee käsitys tästä topikista että jokaisen filkan kohdalla säädetään erikseen. Eikös elokuvanautinto kärsi tuosta että ensin säädetään 10 min "sinnepäin" ja aloitetaan pätkän katsominen. Jos yhtäkkiä huomataankin että "oho, pikkasen kaipais [insert säätö here]" ja poikkastaan leffa ja säädetään kohdilleen, niin eikös tää riko nautinnon aika lahjakkaasti? Onkos näille kikkakolmosille jotain yleismaailmallista setupia, jota voi käyttää aina?

    Ja vielä... Miksi säätää AC3filsua jos esim ääni menee S/PDIFin kautta vaffarille, joka on säädetty oikein. Onko tässä AC3 filsulla mitään arvoa?
     
  14. Chauron

    Chauron Guest Tukijoukot Guest

    Liittynyt:
    23.02.2004
    Viestejä:
    3 205
    Saadut tykkäykset:
    10
    Muistitkos sammuttaa tuon sisäisen dekooderin? Ohjeessa on kyllä ohjeet siihenkin.

    Optionsista tämä kohta.
    [​IMG]

    Hommahan on niin, että tosimies säätää aina :). Vaikka sitten kesken elokuvan, laittaa pikanäppäinten taakse erilaisia valaistus ja muita kikkoja n+1 -kappaletta ja päättelee siitä sitten sen oikean vaihtoehdon lennossa.

    Ei vaiskaan, kyllä on mahdollista löytää se "yleismaailmallinen" setup sitten vaikka yrityksen ja erehdyksen kautta, jos ei muuten. Mutta noin yleensä, sopiva määrä 'sharpen' @ msharpenia (15-30), 'resize' w/t lanczhos sekä mahdollisesti 'levels'ien sekä 'overlay'n säätö kohdilleen auttavat paljon. - Jo pelkästään olemalla jossain tietyssä arvossa aina ja jatkuvasti. Omat arvot löytyvät kyllä kun neppailet tarpeeksi monen leffan kanssa, sanotaanko vaikka 5-10 kpl.

    Testaamalla ne oikeat säädöt löytyy. Ja jos tärkeintä on vain katsella se leffa, säädä vähemmän ja keskity olennaiseen. Säädät vain kuvasta sellaisen, että musta on mustaa, vaalea vaaleaa ja värit näkyvät oikein tai juuri sellaisena kuin haluat.

    AC3-filterhän on se joka äänen waffelle siirtää (jos se on valittu käyttöön enssijaisena dekooderina), joten siinämielessä on kyllä järkeä. Ja sitten MP3 (tai vaikka sitten DD tai DTS-raidalla vaikka en moista suosittele) voinet myöskin antaa AC3filterin muokata äänen uusiksi, sanotaan vaikka 3/2+SW -muotoiseksi (jossa on 3 etu-, 2 takakaiutinta sekä 1 kpl subwooferin LFE-kanavia) sekä saat säädettyä viiveet jo pc:ltä saakka jos waffelta ei vaikka voi tai ääni ei muuten siirry perille oikein.

    Onhan siitä siis hyötyä jos se on käytössä. Ja ei tietty jos ei ole käytössä. Sangen loogista.
     
  15. SaLe_X

    SaLe_X Uusi jäsen

    Liittynyt:
    21.10.2002
    Viestejä:
    554
    Saadut tykkäykset:
    0
    Jos on epävarma siitä onko ffdshow pelissä mukana kannattaa testien ajaksi laittaa OSD päälle :thumbsup:
     
  16. _niko_

    _niko_ Guest Guest

    Liittynyt:
    21.04.2004
    Viestejä:
    574
    Saadut tykkäykset:
    0
    Muutamia epäselvyyksiä tuli, kun säädin tuota FFDSowta. Itselläni on asennettuna tuo TheaterTek, niin tarvitseeko minun asentaa vielä joku erillinen DVD codec? Tällä hetkellä sain MPEG 2 kohdan muutettua libmpeg2, mutta tuolla DV valikossa ei ole kuin libavcodec(ei siis tuota libmpeg2, joka piti ohjeen mukaan valita). Mistä tuo johtuu?

    Tarvitseeko minun poistaa tuo sisäinen decooderi TheaterTekin asetuksista?

    Miten hoidan tuon Deinterlacigin? Theatertekissä on yksi säätö tuolle, joka itselläni on AUTO asennossa. Tuleeko minun käyttää vielä tuota FFDShown Deninterlacingia, että se toimisi oikein? Tarvitsenko vielä tuota tuota DScaler(Deinterlacingin "alavalikko") plugia FFDShowhun.

    Ja itselläni kuva näkyy oikein vain silloin kun Resizesta on laitettu "No aspect ratio correction" kohta päälle. En tiedä sitten mistä johtuu.

    Väri säätöjen kanssa on vielä problematiikkaa, mutta haluan nuo nyt ensin hoidettua...
     
  17. Chefram

    Chefram Guest Guest

    Liittynyt:
    19.02.2004
    Viestejä:
    320
    Saadut tykkäykset:
    1
    En ihan kaikkea kerinnyt lukea mutta huomasin tuossa efektijärjestyksessä yhden mitä kannattaa kokeilla jos tehot riittävät.

    Laita noise vasta resizen jälkeen. Ennen resizeä kohina myös skaalataan ja siitä tulee huomattavasti rakeisempaa. Itse käytän resizeä viimeisenä jolloin kohina näyttää parhaimmalta.
     
  18. Hulot

    Hulot Guest Guest

    Liittynyt:
    03.01.2005
    Viestejä:
    84
    Saadut tykkäykset:
    0
    Blur & NR denoise 3d - luma :5.00, chroma:5.00, time:5.00 HQ

    Resize & aspect 1280 720
    Settings Lanczos Parameter 2.00 Luma sharpen 0.50

    Noilla säädöillä olen viime ajat katsellut dvd-leffoja, ja kuva on ok. Pitäisi toimia hitaammallakin koneella (A64@2.4GHz = 50%cpu). Käytössä on Dscaler/NVidia ja Zoomplayer. Kovemmilla säädöillä Lanczosin kanssa saa vain huononnusta aikaan. Alle dvd-tavaralla jopa näin kevyet asetukset ovat liikaa.
     
  19. Chefram

    Chefram Guest Guest

    Liittynyt:
    19.02.2004
    Viestejä:
    320
    Saadut tykkäykset:
    1
    Pitääkö registryä puukottaa jotenkin että sen Nvidian DVD-decoder setin saa toimimaan. Asentelin sen mutta ZoomPlayer valittaa "could not connect pin" tms. Homma toimii Sonicin codeceilla ihan normaalisti.
     
  20. Mika

    Mika Administrator Ylläpidon jäsen Ylläpito Tukijoukot

    Liittynyt:
    05.02.2000
    Viestejä:
    8 291
    Saadut tykkäykset:
    29
    Ei tarvitse - asennat Theatertekin ja FFDshown ja siinä kaikki.

    Unohda nuo ja mene niissä codeceissa ... olikos se ihan lopussa löytyvään RAW ja laita siihen All Supported (tai vaihtoehtoisesti YV12 - molemmat käyvät)

    Anna olla auto tai sitten laita Smart. FFDshown interlacingia ei tarvita.

    Noin sen itseasiassa kuuluukin olla - ainakin TT:tä käytettäessä.