Oma talous kuntoon!

Keskustelu osiossa 'Tarinatupa Classic (Yleiskeskustelu)' , aloittajana Pazze, 17.02.2008.

 1. Pazze

  Pazze Tuttu käyttäjä

  Liittynyt:
  16.09.2003
  Viestejä:
  4 961
  Saadut tykkäykset:
  115
  Plazalaisten keskuudessa esiintyy aika voimakkaana mielipide, että jokaisen meistä pitäisi saada itse päättää mihin rahamme laitamme. Tuo on ihan hieno periaate, joten voisimme kerätä yhteen säästövinkkejä, jotta vaivalla ansaitut palkkaroposet tai opinto- tai työttömyystuet riittäisivät pidempään. Toivottavasti tämän ketjun vinkeillä voi myös välttyä maksamasta turhasta, itselle merkityksettömstä toiminnasta tai jäsennyydestä. Ja pidetään mahdollinen keskustelu asiallisena, täällä saa kertoa miten säästetään. Jos säästökohteesta on eri mieletä, siitä voi sitten keskustella muualla.

  1) Jos Jeesus ei ole elämässä tärkeällä sijalla tai kirkko muuten vaan ärsyttää, niin silloinhan kannattaa erota kirkosta. Välttyy reilun prosentin kirkollisverosta.

  2) Jos Ylen ohjelmatarjonta ei kiinnosta eikä sitä katsele, kannattaa jättää tv-maksu muiden huoleksi. Laittomuuksiin en ketään kehota, mutta kannattaa miettiä haluaako maksaa vai ei. Tuossahan säästyy jo parisataa euroa vuodessa.

  3) AY-jäsenmaksut. Kannattaako kuulua ammattiyhdistysliikkeeseen ja roikkua vasemmistolaisten talutusnuorassa, jos ei omista punaista tai vaaleanpunaista puolueen jäsenkirjaa tai ajatusmaailmaa. Työttömyyskassa on eri juttu, ja siinähän se tärkein syy monelle on. Ammattilehdet voi sitten lukea työpaikalla, työnantajan ajalla ja maksamana. Työttömyyskassaan voi siis liittyä, ilman että täytyy rahoittaa ay-jyrien "edunvalvontaa".

  Sitten vaan miettimään muita säästökohteita. Toivottasti saadaan kattava lista aikaiseksi!


  Muita vinkkejä?
   
 2. Jeukkuli

  Jeukkuli Aktiivinen käyttäjä

  Liittynyt:
  26.02.2004
  Viestejä:
  1 865
  Saadut tykkäykset:
  7
  Kannattaa määritellä itselleen viikkobudjetti, eli miten paljon pystyy käyttämään välttämättömyysmenoihin viikon aikana. Sitten maanantaisin nostaa kyseisen summan pankkiautomaatista ja kärvistelee sillä. Viikkobudjetista ylijäävät rahat pistää kassalippaaseen, sukanvarteen tai sellaiseen, kyseisiä ylijäämärahoja voi sitten käyttää johonkin kivaan. Käteistä käyttämällä on siis helpompi pitää silmällä rahanmenoa.

  Oma viikkobudjetti tulee siitä opintotuesta, mikä jää käteen vuokranmaksun jälkeen. Hyvin saa hankittua viikon ruoat, ja jää vielä rahaa käytettäväksi elokuvaharrastukseen.
   
 3. Lobotomy

  Lobotomy Käyttäjä

  Liittynyt:
  04.01.2006
  Viestejä:
  893
  Saadut tykkäykset:
  0
  Taloutta ei saa kuntoon säästämällä jossain yksittäisissä kerran vuodessa maksettavilla laskuilla. Talous laitetaan kuntoon seuraamalla mihin sitä omat rahansa käyttää.

  Itse aloin seuraamaan omien rahojeni käyttöä ihan excel taulukon avulla. Joka kuukausi kirjaan siihen mihin olen käyttänyt minkäkin verran rahaa. Kaupassa maksan aina kortilla, joten voin kuukauden lopussa tarkistaa käytetyt summat ilman kuittien pyörittelyä. Ainakin Sammon verkkopankissa on nykyään mahdollisuus itse luokitella laskut johonkin ennalta määrättyyn luokkaan ja saada sitten koko kuukaudelta tämän luokkitelun mukainen yhteenveto, mikä helpottaa edelleen taulukon ylläpitoa. Lisäksi, jos maksat kortilla niin verkkopankista näkee historiaakin samantien muutaman kuukauden verran taaksepäin, joten seurannalle saa heti hyvän alun.

  Kun esim. puoli vuotta on syöttänyt tiedot taulukkoon, alkaa hiljalleen paljastua mihin sitä rahaa oikeasti menee. Näin paljastuneet menotkin saattaa muuttaa oikeasti sitä mihin rahasi käytät. Itsellä ainakin herätti vähän ajattelemaan, kun paljastui, että baareihin tuhlasin säännöllisesti rahaa ennemmän kuin ruokaan.
   
 4. Jazo

  Jazo Aktiivinen käyttäjä

  Liittynyt:
  24.10.2004
  Viestejä:
  4 416
  Saadut tykkäykset:
  3
  Ainakin seuraaviin menoeriin voi kiinnittää huomiota, jos haluaa parantaa omaa talouttaan.

  1. Tupakka, alkoholi, huumeet ja muut nautintoaineet:
  Kuinka hedonisteja meidän tarvitsee oikein olla? Onko mitään järkeä polttaa 30 savuketta päivässä, tai juoda pari mäyräkoiraa joka viikonloppu? Eikä sitä kamaakaan kannata ihan joka päivä vetää, sillä seuraavan annos pitää aina olla edellistä suurempi ja samalla kalliimpi. Usein myös näiden nautintoaineiden sivukulut voivat nousta suuriksi, esim. baarireissu voi maksaa monta sataa ja huumausaine rikoksista saatujen sakkojen maksuun voi kulua penni poikineen.

  2. Henkilöauto:
  Useasti varsinkin kaupunki ja taajama-alueilla oman auton käyttöä voi vähentää merkittävästi hyödyntämällä julkisia liikennevälineitä. Ja perheissä ei aina välttämättä tarvita sitä 2-3 autoa, vaan yhdelläkin pärjää monesti ihan hyvin.

  3. Harrastemaksut:
  Onko niitä leffoja pakko ostaa ihan joka viikko? Voihan niitä vuokratakin ja lainailla kaverilta. Eikä siihen jääkiekkoharrastukseen välttämättä tarvitse laittaa niin paljoa rahaa, vaan varusteita voi ostaa käytettyinäkin, eikä siihen paikalliseen seuraan ole pakko kuulua, vaan kavereidenkin kesken voi perustaa oman harrasteseuran.

  4. Elektroniikka ja kodinkoneet:
  Onko aina pakko ostaa se uusin telkkari, joka maksaa monta tonnia, kun kirppareilta löytyy käytettyjä laitteita pilkkahintaan. Sama koskee myös tietokoneita ja muita kodinkoneita, ei aina ole pakko ostaa sitä mikä on uusinta uutta.

  5. Kahvi/tee/limsa yms.:
  Tämä ei ehkä koske kaikkia, mutta monet käyttävät paljonkin rahaa päivittäiseen kahvitteluun. Olen huomannut yliopistolla että jotkut käyvät pari kolme kertaa päivässä kahvilla/teellä/ostavat limsaa, ja aina siihen menee se euro tai pari. Jos tuo omat kahvit, tai ei osta sitä limsaa joka päivä, niin vuositasolla säästöä voi syntyä jopa useita satoja euroja.

  6. Ruoka:
  Tämä ei varmaan paljoa selittelyitä kaipaa. Monella siihen kuluu hyvinkin paljon rahaa, kun ostetaan aina sitä "parasta" lihaa tai juustoa, kun halvemmallakin pärjäisi aivan yhtä hyvin.

  7. Tuotemerkit/brändit:
  Miksi ostaa aina ne kalleimmat micmäcit, kun Halpahallista saa vastaavat pussihousut muutamalla kympillä?

  8. Puhelin/netti yms.:
  Ei sitä puhelinta kannata käyttää arkipäivän juoruamiseen, sillä laskut voivat olla montakin kymppiä kuussa. Eikä aina tarvitse ottaa sitä 10 tai 100 megan nettiä, jos sitä ei oikeasti tarvitse.
   
 5. Pojat antaa oikeita ohjeita hyvään taloudenpitoon mutta ymmärsin tämän olevan Kuinka Nypin Rusinat Pullasta -ketju. Tarkoitus on kai antaa vihjeitä siitä, miten välttyy kustantamasta yhteistä hyvää ja nauttia ja maksaa vain sen mahdollistamista yksittäisistä eduista. Tarkoitus on tietysti maksimoida omiin nautintoihin jäävää rahaa lintsaamalla yhteisistä menoista eikä harrastamalla askeesia.
   
 6. hkj

  hkj Avatar Tukijoukot

  Liittynyt:
  10.09.2003
  Viestejä:
  4 126
  Saadut tykkäykset:
  0
  Kannattaa irtisanoa Suomen kansalaisuus ja muuttaa esim. Slovakiaan, Kiinaan tai johonkin vielä hohdokkaampaan paikkaan kuten esim. Sierra Leoneen, verotus kevenee kummasti, eikä tarvitse huolehtia turhista kansalaisoikeuksista tai velvollisuuksista. Sierra Leonessa elät mukavasti koko vuoden vain muutamalla sadalla eurolla, terveydenhuolto on ilmaista (luoti päähän tai sisäelimet elinkauppaan), nautit kauniista luonnosta (malariasääsket ja rotat) ilman stressiä aina pirisevästä kännykästä (kännykäverkko ei kuitenkaan toimi).

  Kulut saa kyllä vieläkin helpommalla minimoitua, mutta ei nyt tässä aleta mainostamaan ihan niin radikaaleja toimia.

  Retro:
  En nyt halua mitenkään saarnata, mutta yritetään nyt rajoittaa edes rikolliseen toimintaan yllyttävien ketjujen perustamista.

  marcoolio:
  Yleensä jonkun kanssa asuminen tulee edullisemmaksi kuin yksin asuminen, tämä toki riippuu paljon siitä kumppanista, mutta noin keskimäärin, kolmas pyörä (lapsi) nostaa sitten kuluja selkeästi.
   
 7. marcoolio

  marcoolio "JTX: en wareta" Tukijoukot

  Liittynyt:
  23.09.2002
  Viestejä:
  4 511
  Saadut tykkäykset:
  8
  Naiset tulee kanssa kalliiksi - eli peräkammariin vaan asumaan.
   
 8. nepa

  nepa Alakerran HFR CIH -mies. Tukijoukot

  Liittynyt:
  17.10.2001
  Viestejä:
  7 939
  Saadut tykkäykset:
  778
  Nainen mäkeen! Sillä säästää parhaiten!
  Jos naista ei halua dumpata niin lisääntyminen kannatta lopettaa ajoissa. Lapsilisä ei auta juuri mitään ja lapseen tuhlatut tunnin voi olla vaikka töissä niin saa liksaakin lisää.
   
 9. Crimson

  Crimson Uusi jäsen

  Liittynyt:
  03.08.2001
  Viestejä:
  3 318
  Saadut tykkäykset:
  2
  "Ei ne suuret tulot, vaan pienet menot."

  On oikeasti todella hyvä tapa merkata tulot ja menot vaikka simppeliin Excel-tiedostoon. Jo puolen vuoden jälkeen näkee melko hyvin mihin ne rahat oikeasti menevät. Aikamoisia yllätyksiä saattaa tulla!

  Hyvä tapa on myös laittaa palkkapäivänä jokin sopiva summa vaikka säästötilille tai rahastoon jemmaan. Kun rahaa ei näe, sitä ei osaa kaivata ja pikkuhiljaa säästöön.

  Juopottelusta ja tupakoinnista on kuitenkin kaikkein helpoin ja järkevin säästää. Vuodessa voi tehdä tuhansien eurojen suoria säästöjä. Puhumattakaan epäsuorasta säästöstä mahdollisten tulevien sairauskulujen muodossa.

  Yllättävän paljon voi säästää myös kilpailuttamalla pakolliset kulut, kuten vakuutukset, asunto- ja autolainat, sähköyhtiöt, kännykkäliittymät, jne.

  Meikäläinen säästää vuodessa melko kivat summat, kun ei tarvitse maksella seurakunnan tai ammattiyhdistysliikkeen jäsenmaksuja. Tupakkia en käytä ja juopottelukin on ollut todella kohtuullista viime aikoina.
   
 10. nepa

  nepa Alakerran HFR CIH -mies. Tukijoukot

  Liittynyt:
  17.10.2001
  Viestejä:
  7 939
  Saadut tykkäykset:
  778
  Täytyy mainostaa Osuuspankin ja Pohjolan hienoa ominaisuutta, että pankissa kertyneet bonukset voi käyttää Pohjolan vakuutusmaksuihin. Meidänkin perheelle kertyy tänä vuonna yli 700 euroa bonuksia millä maksetaan kaikki vakuutusmaksut. :)
  Bonukset voi saada myöskin rahana, mutta silloin pitää maksaa pääomavero. Tuolla vakuutuksien maksamisella se vältetään.
   
 11. Rooky

  Rooky Aktiivinen käyttäjä Tukijoukot

  Liittynyt:
  15.06.2004
  Viestejä:
  3 723
  Saadut tykkäykset:
  0
  Näin internet-shoppailu aikakaudella on etenkin erilaiset voucherit ja discount koodit nostanut päätään ihmisten keskusteluissa. Niiden innostamana olen kehittänyt päässäni eräänlaisen real-life voucherin, joka on yksinkertaisuudessaan sama kuin tyhjien pantillisten pullojen keräily, ja niiden vieminen kauppaan ;).

  Eihän tuossa paljon voita, toki riippuu aktiivisuudesta jne. En itsekään nyt katuojissa pulloja etsi, mutta jos lenkillä törmään pantilliseen pulloon, niin mikä etten sitä mukaan keräisi (yleensä pussi mukana). Samoin työpaikalla joillekin ihmisille on erityisen vastenmielistä viedä pullot keräykseen, joten jos näen pantillisia pulloja/tölkkejä roskiksessa, niin why not. Onhan tuo aika limaista ja kysymyksiä herättävää, mutta mitä sitä ei muutaman sentillisen takia tekisi :rolleyes:
   
 12. Jeukkuli

  Jeukkuli Aktiivinen käyttäjä

  Liittynyt:
  26.02.2004
  Viestejä:
  1 865
  Saadut tykkäykset:
  7
  Ja onhan tuo ekoteko, ennemmin pullot/tölkit kierrätykseen, kuin roskiksen sisällön seassa kaatopaikalle. (Tämä ajattelutapa hieman lieventää tuota limaisuutta ja kysymyksien heräämistä :D)
   
 13. marcoolio

  marcoolio "JTX: en wareta" Tukijoukot

  Liittynyt:
  23.09.2002
  Viestejä:
  4 511
  Saadut tykkäykset:
  8
  Onhan tuossa jotain totuutta. Rikkaisiin naimisiin siis - Turhapurot päälle ja sohvalle odottamaan voileipää.
   
 14. Mama

  Mama Garbage in, garbage out Tukijoukot

  Liittynyt:
  29.11.2003
  Viestejä:
  2 686
  Saadut tykkäykset:
  0
  Jos todella tuossa asiassa haluaa penniä venyttää, kannattaa ajaa kauempaan kaupunkiin, iskeä kapakan kännisin nainen jo alkuillasta, (varmista kuitenkin että on kunnon humalassa), hoidalla hommat ilman kondomia ( huom.nainen ei saa käyttää pillereitä), ja ajaa yöllä takaisin. Nimesi oli sitten Reino, Reino Helismaa.

  PS. Jos tuosta vielä haluat säästää niin viereiseen kaupunkiin liftataan. Jos haluat olla varma että 'luonnoksesi' eli naisen muistikuvat kahdesta korvasta ja kahdesta silmästä ei ilmianna sinua, kasvata ennen iltaa viikset tai parta ja aja seuraavana aamuna pois. Jos haluat olla varma, että lapsesi voi hyvin, lähetä silloin tällöin äidille kortsupaketti tai pari, jottei tule 'pesänjakajia'.
   
 15. Pazze

  Pazze Tuttu käyttäjä

  Liittynyt:
  16.09.2003
  Viestejä:
  4 961
  Saadut tykkäykset:
  115
  Tämä ketjuhan otti lentävän lähdön! Aloittajana haluan kommentoida nyt vähän esitettyjä ideoita.

  Tässä ketjussa siis halutaan vinkkejä siitä, kuinka lisätä mahdollisuuksia kuluttaa tai kuluttaa nykyisellä tasolla, mutta pienemmillä kustannuksilla. Parhaat vinkit ovat sellaisia, jotka eivät vaadi toistuvaa tai muuten aktiivista toimintaa. Esim. kirkosta tai ay-liikkeestä tarvitsee erota vain kerran, ja tuon toiminnan hedelmät kantavat vuodesta toiseen.

  Tuo on vähän voimakkaasti ilmaistu, mutta kuuluu toki osana tähän ketjuun. Oletan että suurin osa meistä haluaa itse päättää, mihin rahamme laitamme. Tarkoitus on siis kerätä vinkkejä, millä saa omat rahat riittämään pidempään ja jos se tarkoittaa "lintsaamista", niin vinkki on hyvä. Muistetaan kuitenkin, että laittomuuksia ei ehdotella.

  Hyviä ehdotuksia on tullut paljon, joista esimerkkinä kilpailuttaminen tai halvempien tuotteiden valinta. Noissahan suhteellisen pienellä vaivalla voi vähentää kustannuksia ja siten saada rahansa riittämään pidempään ja/tai useampaan kohteeseen. Suomalaiset kilpailuttavat vähän palveluitaan, ja sitä varmaan kannattaisi lisätä.

  Pulloja keräämällä saa lisää rahaa kulutukseen. Vaikka kyseessä ei olekaan säästövinkki, niin kyseessä on hieno idea, sillä pullopantteihinhan ei valtiovalta tai muu julkinen taho pääse tahmaisilla näpeillään käsiksi vaan jokainen sentti on puhdasta lisätuloa kerääjälleen.

  Kulutuksesta kieltäytyminen on vähän kyseenalainen säästökeino, sillä silloin minä (tai kuka tahansa muu kieltäytyjä) jää ilman jotain. En halua missään nimessä rajoittaa keskustelua, mutta ehkä esim. kunnon pohjien nauttiminen ennen ravintolaan menoa on parempi säästövinkkinä kuin kokonaan alkoholista kieltäytyminen. Henkilöllähän on ollut tarve olla kännissä ravintolassa ja ilman alkoholia ja ravintolassa käymistä, tuo tarve ei täyty.

  Itselleni tuli mieleen, että sanomalehtien kestotilaukset ovat kalliita verrattuna määräaikaisiin tarjouksiin. Jos ei koe menettäväsä mitään oleellista, kannattaa tilata lehdet aina parin kuukauden "tutustumistarjouksina" ja olla tilauksien välissä viikko tai pari ilman lehteä. Hyvä säästövinkki on myös käydä kirjastossa lukemassa ne lehdet (tai tyytyä netin vajavaisiin versioihin), jolloin säästää vielä huomattavampia summia.

  Ruoka on kallista, jolloin kannattaa varmaan mahdollisuuksien mukaan hyödyntää omakotitaloissa asuvia sukulaisia ja kavereita. Pyytää käyttöön pieni palanen maata, ja kasvattaa siinä omat perunat ja juurekset. Nuohan on helppo säilöä talven varalle, ja aivan varmasti yksikköhinta jää alle kaupasta ostettujen tuotteiden. Jos tämä tuntuu liian vaikealta, ruokaa ostaessa kannattaa kiinnittää huomiota pakkauskokoihin. Yhden henkilön talous ei luonnollisestikaan pysty kuluttamaan perhepakkauksia ennen kuin tuote menee pilalle, mutta kuka kieltää hankkimasta pakkausta esim. parin kaverin kanssa. Kilon juustopalan saa noin puoleen hintaan verrattuna siihen, että ostaisi sen pienemmissä paloissa. Pari kaveria vaan jakamaan juustopalaa.

  Hienosti tosiaan lähti tämä keskustelu käyntiin, lisää ideoita vaan kehiin ja niiden avulla nostamaan muidenkin plazalaisten elintasoa!
   
 16. Onni

  Onni Guest

  Liittynyt:
  07.01.2006
  Viestejä:
  455
  Saadut tykkäykset:
  0
  Millaisen taulukon teit?
  Saatko tänne liitettyä?
  Hyvä idea on.
   
 17. marcoolio

  marcoolio "JTX: en wareta" Tukijoukot

  Liittynyt:
  23.09.2002
  Viestejä:
  4 511
  Saadut tykkäykset:
  8
  Hmm. Tiukan markan vartija kutsuu paljon kavereita kylään katsomaan elokuvia ja ohimennen pyytää tuomaan raksut yms. Viisikin kamua tuo pussillisen jokainen, niin ei niitä kertaistumalla jaksa syödä! Pullopanteilla rikastuu lisäksi melkoisesti!!
   
 18. Bumer

  Bumer Goodfella Tukijoukot

  Liittynyt:
  10.09.2004
  Viestejä:
  1 689
  Saadut tykkäykset:
  4
  Naisiinhan kuluu paljon rahaa mikäli eivät asu samassa taloudessa. ;) Mutta muuten asia on päinvastainen, olettaen tietenkin että molemmat käy töissä.
   
 19. Jazo

  Jazo Aktiivinen käyttäjä

  Liittynyt:
  24.10.2004
  Viestejä:
  4 416
  Saadut tykkäykset:
  3
  Tuollaisia yksittäisiä suuria säästökohteita on kuitenkin melko vähän ja suurimmat menokohteet ovat juuri niitä joihin joutuu laittamaan rahaa jatkuvasti, ei vain kerran tai pari vuodessa. Parin kolmen euron päivittäinen säästö on vuositasolla jo tuhannen euroa, se on iso summa se.

  Yksi suurempi menoerä mitä tässä ei ole vissiin vielä ehditty mainita on asuntovuokra. Nykyään laina on sen verran halpaa että kannattaa laskea tarkkaan onko taloudellisesti järkevää asua vuokralla, vai lyhentää asuntolainaa vastaavalla summalla.

  Ja tuosta ay-liikkeestä eroamisesta vielä sen verran, että läheskään aina se ei ole kannattavaa, varsinkin jos on epävarma työnsä tulevaisuudesta. Työttömäksi jouduttua ay-liikkeeseen kuulumisen kulut tulevat melko nopsasti takaisin, tosin se vähän riippuu siitä millä alalla on ja mihin liittoon kuuluu.
   
 20. goddam

  goddam Uusi jäsen

  Liittynyt:
  26.05.2006
  Viestejä:
  93
  Saadut tykkäykset:
  0
  Tosiaan hyviä ideoita täällä! Ei ole mitään lisättävää.