Olohuoneesta "kotiteatteri"

Keskustelu osiossa 'Kodin suunnittelunurkka' , aloittajana Huppe, 30.01.2010.

 1. Huppe

  Huppe The Pilot Tukijoukot

  Liittynyt:
  08.02.2000
  Viestejä:
  3 613
  Saadut tykkäykset:
  2
  Olohuonetta tässä suunnittelen, tai itse asiassa koko taloa kuten toisista topiceista käykin ilmi. Olohuone ei ole juurikaan suunnitteluvaiheessa muuttunut ja olenkin hahmotellut ja suunnitellut hieman jotta miten siellä voi katsella leffoja. Erillistä kotiteatteria ei tule, joten ihan on tarkoitus olohuoneessa katsella leffat.

  Tässä tuota suunnitelmaa:

  [​IMG]

  Telkkarin yläpuolelle katon rajaan on suunniteltu kotelointi, josta laskeutuu valkokangas moottorilla alas television eteen. Minkä kokoinen kangas?

  Kuvastakin käy ilmi että AV-taso on seinään upotettu, TV:n alapuolelle ehkäpä lasisten liukuovien taakse ja tuo taso on takaa täysin auki varastohuoneeseen. Lämpöongelmia ei ole siis luvassa ja laitteiden kytkentä on helppoakin helpompaa.

  Mitäs kannattaa ottaa huomioon, toki kaikki johdotukset, putkitukset ja pistorasiat on mietitty mutta ettei vain unohdu mitään tärkeää? 50mm viemäriputkesta on tarkoitus tehdä putkitukset videotykkiä varten jotta hdmi-letku mahtuu helposti tuolta.

  Takaseinälle olen suunnitellut jonkinsortin diffuusorin rakentamista. Kuinka akustointia voisi muuten täydentää, mahdollisimman tyylikkäästi ja ehkä jopa huomaamattomasti? Katto on ihan puupaneelia, ensin meinasin akustoivaa reikä-gyprocia mutta kai se pitää tyytyä puupaneeliin hellasärön vähentämiseksi. Matto on jo hankittu, se on PAKSUnukkainen ja SUURI, kuvassa oikeassa mitassaan. Verhot meinasin laittaa molton-kankaasta jotka päällystetään toisella sisustuksellisesti sopivammalla kankaalla. Seinät ovat EK-gyprocia ja villoitetut.

  Haasteellisuutta tilaan tuo vino sisäkatto? Lisähaasteena toki voi olla suhteellisen avoin tila, kuvassa olohuoneen alapuolella on siis keittiö joka on osittain auki (ylhäältä ja takan viereltä) olohuoneeseen.

  Pääkaiuttimet ovat Genelec 8020:t ja uskoisin että kaikki muut tulevat olemaan samoja myös, valkoisena (eli ulkonäkö on tärkeää!). Takakajarit tulevat noin 250cm korkeuteen. Onko tarpeellista panostaa 7.1 äänijärjestelmään vai riittääkö 5.1? Johdotukset tulevat toki 7.1 mukaisesti, tai ehkä jopa 9.1...

  Mikä subbariksi? Genelec olisi luonteva valinta mutta johdotus olisi ehkä hankalaa ja kun ne paremmat Genelecit ovat aika kalliitakin (+rumia) niin joku toinen vaihtoehto voisi puoltaa paremmin paikkaansa. Subbarin sijoitus on kuvassa sohvan takana. Olisiko parempia paikkoja ehdottaa? Entäs seinään upotettuna tuohon 6.4m2 kokoisen kodinhoitohuoneen ylimpään komeroon? Entäs telkkarin yläpuolelle?
   
  Viimeksi muokattu: 10.11.2011
 2. aarno2815

  aarno2815 Aktiivinen käyttäjä

  Liittynyt:
  03.03.2001
  Viestejä:
  4 434
  Saadut tykkäykset:
  78
  100" kangas voisi olla sopiva. Laitteet täytyy sitten laittaa kahteen pinoon TV:n alle, ettei telkkari tule liian ylös, niinhän tuo näyttää olevankin. Minulla on aika samankokoinen olohuone ja telkkarin vaihdoin juuri isompaan 52":een.Katsomisetäisyys minullakin on n.4,5m.
  Rei'itetty Gybroc on ihan siisti katossa, varsinkin, jos laittaa sitä keskelle kattoa ja reunoihin esim. 60cm rei'ittämätöntä levyä. Oletko ehdottanut tuollaista ratkaisua?
   
 3. Huppe

  Huppe The Pilot Tukijoukot

  Liittynyt:
  08.02.2000
  Viestejä:
  3 613
  Saadut tykkäykset:
  2
  Pitää miettiä tuota kattoa vielä...kuvia voi laittaa tyylikkäistä toteutuksista ;) Telkkari on täälläkin tuo sama vanha 52" Sony, joka on kuvassakin oikeassa mittakaavassa.
   
 4. Ted

  Ted Käyttäjä

  Liittynyt:
  15.07.2005
  Viestejä:
  188
  Saadut tykkäykset:
  0
  Mielenkiintoisen näköinen projekti :thumbsup:

  Mites muuten on noiden 52" telkkareiden kanssa. Onhan se jo aika julman kokoinen. Tuleeko koskaan mieleen, että se riittäisi eikä tarvitsisi enää tykkiä rinnalle? Onhan siinä kuvan koossa tietenkin vielä hirveä ero esim. 52" vs. 100", mutta tulipahan vaan mieleen.

  Ja ettei menisi ihan off-topicin puolelle, niin subbarista. Jos olisi kunnon tilat, niin hankkisin ehkä Velodyne DD-18 hoitamaan matalat taajuudet.
   
 5. Attitude

  Attitude Käyttäjä Tukijoukot

  Liittynyt:
  26.07.2008
  Viestejä:
  154
  Saadut tykkäykset:
  0
  Takakajarit alemmaksi, voit melkeimpä puolittaa miettimäsi korkeuden, oli sitten 5.1 tai 7.1 järjestelmä. Subbari pois sohvan takaa, joko etuseinä upotus, tai toisen etukajarin viereen tai parhaalle testaamalle paikalle, mutta ei missään nimessä sohvan taakse:hitme:. Etukajarit voisi tulla kanssa hivenen pois nurkista keskemmälle. Kankaan koko mielestäni tuolle matkalle 110-140" passeli. Genelecit mielellään isommaksi, jos mahdollista. Tilaa tuossa on ihan kivasti, joten tee 7.1 valmius ainakin ja isoa sohvaa vois tuoda eteenpäin.
   
 6. aarno2815

  aarno2815 Aktiivinen käyttäjä

  Liittynyt:
  03.03.2001
  Viestejä:
  4 434
  Saadut tykkäykset:
  78
  Totta. Nuo kajarit kannattaa laittaa noin. Unohdin mainita siitä. Minulla on takaboksit 160cm lattiasta keskusta. Velodynella on hyviä subeja, minulla on Velodyne CHT-R15.
   
 7. Huppe

  Huppe The Pilot Tukijoukot

  Liittynyt:
  08.02.2000
  Viestejä:
  3 613
  Saadut tykkäykset:
  2
  Ei tämä 52" kovin hyviä leffafiiliksiä anna edes nykykämpässä kolmen metrin päästä. Kaikkeen tottuu, aika reteen kokonen toi ekat pari viikkoa oli. Muutama tykki minulla on vuosia sitten ollut mutta televisio on NIIN paljon helpompi vaihtoehto, joten tästä telkusta ei luovuta. Soveltuu uutisten ja aamupiirrettyjen katseluun huomattavasti paremmin kuin tykki.

  Subin budjetti voisi olla noin 1/4 tuon DD-18:n hinnasta, eli about tonnin.

  No kuten kuvasta näkee, takakajarien korkeus on määriteltävissä täysin vapaasti. Ihan hyvä huomio, varsinkin suunnitteluvaiheessa kun putkituksia pitää suunnitella.

  Mitenkähän koteloitu subi toimii seinäupotuksessa?
   
  Viimeksi muokattu: 31.01.2010
 8. Grr

  Grr Käyttäjä

  Liittynyt:
  27.08.2003
  Viestejä:
  597
  Saadut tykkäykset:
  0
  Toiston kannalta on melkeinpä sama onko subbari lähellä seinää vai seinään upotettuna. Mutta kiinteissä asennuksissa on aina se riski että basso kuulostaa ihan paskalta jos paikka onkin huono. En suosittele ellet pysty kokeilemaan paikan toimivuutta etukäteen.

  Kirjahyllyt on helkkarin hyviä akustointielementtejä jos silmät ei kestä diffuusoreita tai akupaneelia.
   
 9. Huppe

  Huppe The Pilot Tukijoukot

  Liittynyt:
  08.02.2000
  Viestejä:
  3 613
  Saadut tykkäykset:
  2
  Tuolloinhan luonteva ja teoreettisesti hyvä sijainti olisi keskellä edesssä, keskikajarin alapuolella. Subbarin molemmin puolin sitten hifilaitteet. Tuon paremmuus olisi ainakin helppoa koitella, ennen av-tason varsinaista rakentamista.

  Monolithissa olis kätevästi refleksiputki ja elementti eteenpäin:
  http://www.bkelec.com/hifi/Sub_Woofers/monolith.htm

  Mieluummin diffuusori kuin kirjat + kirjahylly :D
   
  Viimeksi muokattu: 05.02.2010
 10. Huppe

  Huppe The Pilot Tukijoukot

  Liittynyt:
  08.02.2000
  Viestejä:
  3 613
  Saadut tykkäykset:
  2
  Homma on nytkähtänyt hieman eteenpäin. Kuvassa av-keskuksen putkitukset:
  [​IMG]

  Putkitukset antavat myöten 6.1 järjestelmään, uskoisin kuitenkin että 5.1 riittää.

  Kaiuttimiksi olen kaavaillut Genelecejä, 3x 8040 ja entiset 8020:t hoitavat takakajarien virkaa jatkossa. Subiksi 7070. Tykki olisi tarkoitus upottaa seinän sisälle.

  Edelleenkin kiinnostaisi upottaa tuo subbari etuseinän sisään.
   
  Viimeksi muokattu: 31.10.2010
 11. mabe

  mabe Käyttäjä

  Liittynyt:
  03.12.2003
  Viestejä:
  789
  Saadut tykkäykset:
  0
  Olikos pohja täysin mahdoton 7.1 järjestelmälle? Kun nyt olisi vielä helpohkoa vetää putket ylimääräisillekin kajareille.

  Vai jäikös tuo jo valun alle ajat sitten, joten enää ei voi muutoksia tehdä?

  Subiksi voisi tehdä jopa IBn, jos sen pistäisi tuohon seinään kiinni. Ei veisi vaatehuoneen puolelta niin hurjasti tilaa. Toimivuus tavallisen subin osalta seinään upotettuna on aina vähän kysymysmerkki, sillä sijoitusta ei päästä sitten enää hakemaan huoneen ehdoilla. Equttamalla saataneen kuitenkin edes isännän pukki siedettävän ääniseksi, ja muut joutukoot sitten hieman kärsimään tästä kompromissista.
   
 12. jpkt

  jpkt Käyttäjä

  Liittynyt:
  23.10.2002
  Viestejä:
  118
  Saadut tykkäykset:
  0
  Miten Huppe ajattelit laittaa nuo putket ja kytkennät tyylikkäästi siellä toisessa, eli kaiuttimien päässä?

  Eli singnaalipiuha liittimineen ulos putkesta/seinästä jossain siistissä paikassa ämyrin lähistöllä ja ulostulokohta siistiksi jollain peitelevyllä? Entäs virtapiuha sitten?

  Mulla piirsi sähkösuunnittelija sekä virta että signaalipiuhoille omat kytkentärasiat kaiuttimien läheisyyteen, mutta epäilen, että siitä tulisi kovinkaan huomaamaton viritys kaikkine rasioineen ja ajattelin toteuttaa mieluummin ensin kuvailemani ratkaisun...
   
 13. Huppe

  Huppe The Pilot Tukijoukot

  Liittynyt:
  08.02.2000
  Viestejä:
  3 613
  Saadut tykkäykset:
  2
  No enpä tiedä onko mitään iloa 7.1 järjestelmästä jos sohva on lähes kiinni takaseinässä? Lattiavalu on tehty jo, mutta saahan tuonne katon kautta putkea vielä vaikka 12.1 järjestelmää varten...

  Kytkennät olisi "kiva" tehdä rasioilla mutta ulkonäöllisesti ne ovat täysi fiasko. Eiköhän ne joudu jonnekin seinän sisään tekemään ja sieltä sitten jonkin muovikannen läpi vain kaapelit kajareihin.
   
 14. Huppe

  Huppe The Pilot Tukijoukot

  Liittynyt:
  08.02.2000
  Viestejä:
  3 613
  Saadut tykkäykset:
  2
  Väsäsin tuota koteloa videotykkiä varten:
  [​IMG]

  Pohjan tein Gyprocista:
  [​IMG]

  Laskeskelin että ilmatilaa tuonne koteloon jää noin 2000-3000 litraa karkeasti. Pitää miettiä vielä mahdollista tuuletusluukkua/-ritilää ja siihen pientä puhallinta joka kierrättäisi ilmaa.

  Aukko oli muistaakseni hieman vajaa 60cm leveä ja noin 25cm korkea. Eli isompikin projektori pitäisi mennä kivuttomasti sisään.

  Jos rakennusblogi kiinnostaa muuten niin sitä voi seurata osoitteessa:
  http://landetalo.blogspot.com/

  Videotykki tulee hieman ikävästi suhteellisen korkealle, linssi tulee noin 280cm lattiasta ja näinollen kuvan joutuu projisoimaan (omasta mielestäni) hieman liian ylös. Asennuksen siisteys on kuitenkin tässä tärkeämpää joten olkoot.
   
  Viimeksi muokattu: 05.11.2010
 15. mabe

  mabe Käyttäjä

  Liittynyt:
  03.12.2003
  Viestejä:
  789
  Saadut tykkäykset:
  0
  Tuohan riittää jo hyvinkin ilmanvaihtoon.

  Meinaatko laittaa lasin tuohon aukon eteen, ja lisäksi koneistetun ilmankierron jostain laidoista?
  Saisi hyvin vaimennettua tykin äänen kuulumattomiin, jos tuon kolon vuoraisi kevyesti villalla ja suora äänen tulosuunta olisi tukittu.

  Blogia seurataan ja mielenkiintoista puuhaa näyttäisi rakentaminen olevan. Tuossa vaiheessa on hyvä tehdä pieniä virityksiä kotiteatteria varten kun on rungot vielä paljaana. Menisi huomattavasti kalliimmaksi jos vasta valmiin kanssa rupeaisi miettimään että miten johdot vedetään.
   
 16. Huppe

  Huppe The Pilot Tukijoukot

  Liittynyt:
  08.02.2000
  Viestejä:
  3 613
  Saadut tykkäykset:
  2
  Hahmottelin hieman valkokankaan kokoa olkkariin, leikkasin aluskatemuovista kankaan, pahoittelen hieman vääriä mittasuhteita:

  [​IMG]

  Kangas on kuvassa noin 110", eli 240cm leveä, mikä osoittautuikin erittäin hyväksi tuohon huoneeseen, eikä siihen suurempi mahtuisikaan ilman että se tulisi oviaukon eteen.

  Hyvää taas on se ettei tykin lens-shiftiä tarvitse sittenkään 100% alaslaskulla, pitää mittailla vielä tarkemmin.
   
 17. Huppe

  Huppe The Pilot Tukijoukot

  Liittynyt:
  08.02.2000
  Viestejä:
  3 613
  Saadut tykkäykset:
  2
  Hahmottelin tuota suunnittelemaani tv-tasoa, jossa takaosa on kodinhoitohuoneen kaapissa:

  [​IMG]
   
 18. mabe

  mabe Käyttäjä

  Liittynyt:
  03.12.2003
  Viestejä:
  789
  Saadut tykkäykset:
  0
  Oliko telkkari tarkoitus ripustaa tuohon väliseinään kiinni, vai laittaa jalalla seisomaan tason päälle kuten kuvassa?

  Kun samaan tilaan on kuitenkin tulossa moottorikangas ja tykki, niin eikö olisi helpompaa upottaa taso ja telkku seinään? Saisi kankaan lähemmäs seinän pintaa ja koteloitua katon sisään myöskin ehkä paremmin.

  Telkkarit tosin taitavat tarvita aika paljon jäähdytystilaa taakseen, joten kovin lähelle seinäpintaa ei taida saada laittaa. Jotkut led-telkut ei tosin paljoa syvyyssuunnassa tilaa vie, jos ripustetaan. Menevät oikeasti jo taulusta seinällä.

  Onko tason ideana se, että on joku taso telkkarin alla, jossa näkyy laitteet, mutta kuitenkin vain 15cm syvänä, jolloin ei vie käytännössä tilaa olohuoneesta lainkaan? Tämä on ihan tyylikäs ratkaisu kyllä. Toinenhan olisi piilottaa kaikki, jolloin olohuoneeseen näkyisi vain telkkari ja kaiuttimet. Piilotuksesta on vain haastavaa saada oikeasti tyylikäs, sillä ovet seinässä eivät lopulta ole tasoa paremman näköiset. Jollain maitolasilla peitetty aukko seinässä laitteiden kohdalla voisi olla yksi ratkaisu.

  Tässä postia kirjoittaessani muutin jo mielipiteeni tuosta tasosta ja se alkaa olla varsin hyvä idea. Kovin paksua telkkaria en silti tuohon tilaan laittaisi, vaan tasolle vaikka 3x genelec seisomaan ruudun alle, ruutu vähän ylemmäs seinään ja katon sisästä laskeutuva moottorikangas vielä mukaan.

  Onko laitetelineessä muuten ajateltu kaikkien tulevaisuuden toiveiden mukaan määrä tuotteille, vai koitettu minimoida laitteiden määrää? Eli onko tulossa monta pelikonsolia, vahvari, verkkotoistin jne vai oliko tarkoitus mennä minimimäärällä? Kuvassa näyttää vasen kolonen kapeammalta kuin muut, onko noin?
   
 19. aarno2815

  aarno2815 Aktiivinen käyttäjä

  Liittynyt:
  03.03.2001
  Viestejä:
  4 434
  Saadut tykkäykset:
  78
  Minustakin kannattaa, jos mahdollista, jättää seinään vain aukko ja esim. lasiovi aukkoon seinän tasoon. Laitteet voisivat olla seinän takana ja tv ripustettu seinälle(tai seinän sisään). Moottoriscreenin voi laittaa laskeutumaan tv:n eteen, minullakin on tuollainen ratkaisu-screeni menee alakaton yläpuolelle näkymättömiin.
   
 20. Huppe

  Huppe The Pilot Tukijoukot

  Liittynyt:
  08.02.2000
  Viestejä:
  3 613
  Saadut tykkäykset:
  2
  Meillä tulee vino sisäkatto, joten kankaan sijoitus tulee tuottamaan isoja ongelmia. En tahdo vain seinään upotettua tasoa, mielestäni oikein käsitelty sopivan kokoinen puutaso on kodikkaampi ratkaisu ja sen päälle saa tosiaan esim. Genelecin. Seinään upotetut televisiotkin ovat jotenkin...eh ,niistä tulee mieleen tämä Innon legendaarinen kotiteatterijakso, enkä tahdo upotella mitään täysin seinään. Entäs kun vaihdan joskus telkkaria eikä uusi telkkari olekaan käypänen seinäkoloon, teen koko seinän uusiksi?


  Vasen kolo on hieman pienempi (leveys n. 34cm), sinne mahtuu PS3 kuitenkin vaakatasossa, toiset kolot ovat koolausvälit, eli 56cm leveitä, korkeutta niillä on 28cm. Eli kyllä niihin pitäisi laitearsenaalia mahtua ihan riittävästi.
   
  Viimeksi muokattu: 23.11.2010