Nokia N8

Keskustelu osiossa 'Matkapuhelimet' , aloittajana The_Daywalker, 03.10.2010.

 1. The_Daywalker

  The_Daywalker Käyttäjä

  Liittynyt:
  01.03.2003
  Viestejä:
  1 003
  Saadut tykkäykset:
  2
 2. hkj

  hkj Avatar Tukijoukot Guest

  Liittynyt:
  10.09.2003
  Viestejä:
  4 126
  Saadut tykkäykset:
  0
  Pääsin testaamaan tuotantomallia edeltävää protoa, nopein ja valmiimman oloinen Nokian kosketusnäyttöpuhelin ja todella jämäkän oloinen puhelin, mutta kyllä tällä on vielä vaikea taistella iPhonea ja Androideja vastaan. Luultavasti vasta Symbian ^4 ja MeeGo pystyvät pistämään kunnolla hanttiin varsinkin Androidille (mielestäni Android 2.2 mennyt jo iOS 4.x käyttiksestä ohi). Toisaalta Googlella ja Applella on molemmilla pirusti rahaa ohjelmistokehitykseen, niin saa nähdä pystyvätkö Nokia ja Intel yhdessä taistelemaan näitä vastaan.

  Resoluutio tuntuu pieneltä jos on aiemmin räveltänyt esim. Samsung Galaxy S i9000 puhelinta tai varsinkin iPhone Nelosta, kamera on laadukas ja HDMI-ulostulo iso plussa, muutenkin tekniset speksit erittäin hyvät (HDMI, Bt 3, WLAN n, FM-lähetin, USB, MicroSD muistikorttipaikka jne...). Tuo 3,5" näyttö on nykyisin kyllä jo hieman pieni, mielestäni 3,7" ja suurempi resoluutio nostaisi puhelimen käytettävyyttä reilusti (luultavasti resoluutio valittu vanhojen ohjelmien toimivuuden takia).

  Loppuvuodesta on kyllä tulossa tiukka - Nokia N8 ja E7, iPhone Nelosta alkaa vähitellen olla enemmälti tarjolla (kohta valkoisenakin :p), mm. HTC:ltä ja Samsungilta tulossa Android 2.2.x uutuuksia QWERTY näppäimistöllä ja ilman. Ensi vuonna onkin sitten edessä suurempia mullistuksia mm. 4G-puhelinten ja tuplaytimellä varustettujen puhelimien myötä. Nykyinen about 800x480 resoluutio Android puhelimissa noussee iPhone Nelosen innoittamana 960x640 resoluutioon ja ehkä jopa ylikin (tulevan Androidin tukema maksimiresoluutio nousee 1366×768 tasolle).
   
  Viimeksi muokattu: 03.10.2010
 3. JPH

  JPH Guest Guest

  Liittynyt:
  02.02.2003
  Viestejä:
  2 907
  Saadut tykkäykset:
  4
  N8:n näytön pikselitiheys taitaa olla sama kuin N97:n (209 ppi). iPhone 4:n vastaava luku on 326 ppi ja Samsung i9000 Galaxy S:n 233 ppi.

  -----
  Vielä vertailun vuoksi iPhone 3GS:n pikselitiheys, 163 ppi.
   
  Viimeksi muokattu: 03.10.2010
 4. JTX

  JTX Käyttäjä

  Liittynyt:
  28.09.2001
  Viestejä:
  5 796
  Saadut tykkäykset:
  14
  Sen verran on arvosteluista irronnut että N8:n näyttö on erinomainen ja kuvanlaatu taitaa hakata ainakin iPhone4:n. Itselleni ei kyllä näppäimistötön puhelin kelpaa joten täytyy odotella E7 tai sitten N9:n näppäimistöversiota, olisiko se sitten E8. Jos Android-puljuilta on kerran tulossa näppiksellisiä niin täytyy niitäkin vilkaista. Toistaiseksi pärjäilen mv-näyttöisellä pitkän akkukeston omaavalla halpisnokialaisella :thumbsup:

  Korjataan sen verran että olen ilmeisesti lueskellut E7:n previkka-arvosteluita ja luulin että siinä on sama näyttö kuin N8:ssa. Typeräähän se on protoversioiden arvosteluista vetää johtopäätöksiä :)
   
  Viimeksi muokattu: 03.10.2010
 5. lmfmis

  lmfmis Käyttäjä

  Liittynyt:
  17.02.2002
  Viestejä:
  3 019
  Saadut tykkäykset:
  2
  N8 syö sitten sekä bluetooth että USB näppiksiä...jos ei tarvitse liikaa virtaa ainakin...yleensä näppis jossa on usb hub haluaa sen 500mA joka on liikaa.

  ...ja siis myös bluetooth - ja USB hiiriä, mikä tekee siitä aika kätevän: HDMIllä kiinni telkkariin ja hiiri katselupaikalle.

  :thumbsup:
   
 6. säätäjä

  säätäjä Uusi jäsen

  Liittynyt:
  06.10.2015
  Viestejä:
  28
  Saadut tykkäykset:
  5
  Käytössä ollut about neljä viikkoa. Lähtökohtaisesti ylivoimaisesti paras Nokia, mutta vielä jää parannettavaa.

  Symppari3 julkaisu kesti pitkään ja Nokia ihan oikeasti on tehnyt aika hyvää työtä. Puhelin on pitänyt sammuttaa kaksi kertaa ja se on kyykänny itse ehkä kolme kertaa. Toiminnot ovat nopeita (mutta eivät yhtä ripeitä kuin vaikkapa galaxy s). Kaikki toimii älyttömän hyvin: navigaatio, exchange (ml alikansiot, taskit, prioriteetit, html jne), mp3, fm lähetin, kamera (jossa todella jees salama), netti, kolme työpöytää, kasa widgettejä, AMOLED näyttö, HDMI ulostulo, BT3.0 jne jne

  Mutta se käyttöliittymä on edelleen kökkö. Nykyisin ei kyllä ole niitä "oletko aivan varma" tai idioottimaisia tuplaklikkauksia, mutta siltikin: käyttöliittymä on 95% sama kuin edellinen symppari ero vaan on, että puhelin ihan oikeasti toimii lähes tasolla "junan vessa".

  Paljon parannusta peruskäyttöön tulee onneksi kolmesta työpöydästä, josta näkee suoraan säät, osakekurssit, viimeiset uutiset, käynnistää/kelaa musiikkia, kalenterin, suosituimmat kontaktit (jotka muuten rullaa mukavasti sivusuunnassa) ja facebookpäivitykset. Nämä työpöydät kun konffaa oikein, ei valikkoa tai sovellussivuja oikestaan edes tarvitse enää avata.

  Ja se tarvitsee kyllä sanoa nokia hyväksi, että näiden työpöytin jälkeen applen tapa esittää asioita näyttää lähinnä kivikaudelta.

  Toisaalta on vaikea uskoa, että puhelimesta tulee älyttömän suurta menestystä: Kun tämän ottaa käteen, tulee fiilis, että sama paska symppari, vaikka näyttö reagoikin nopeasti. Jotta tajuaa, että symppari on ihan oikeasti mennyt eteenpäin, luuri pitää käyttää pidemmän aikaa. Ja tähän taas harvalla on aikaa tai kiinnostusta, jos markkinoilta löytyy suht saman hintaisia helpommin käytettäviä luureja.

  Noin muuten täytyy sanoa, että yllätyin myös sosiaalisten medioiden integraation ja sen toimivuuteen. Twitterit, facebookit ja myspacet synkkaa helposti omiin kontakteihin ja sitä kautta saa päivitettyä yhteystiedot, kuvat osoitekirjaan ja nähtyä jopa viimeiset profiilipäivitykset.

  Kun samaan aikaan on katsonut työkavereita, jotka joutuu buuttailemaan esim galaxy s:ää suht usein, valittaa että meilit ei synkkaa, turvakoodit pissii ja navigaatiota on edes ihan turha yrittää niin tulee kyllä miettineeksi, että kyllä se nokia ihan oikeasti osaa tehdä niitä luureja, vaikka parjaus välillä aika suurta onkin.

  Ja sitten taas toisaalta kun katsoo n8:lle olevia sovelluksia ja niiden määrää ja tätä vertaa sitten ios / androidpuoleen niin itku meinaa tulla. Sovelluksia on vähän ja monet hyödylliset jutut puuttuvat kokonaan.

  Ja kun lopulta ottaa käteensä iphone 4:n, kaikki muut vaan tuntuu surkeita.

  Uskon kyllä, että tämän luurin myötä Nokia on asteen enemmän kehissä. Uusi symppari pöyrii hyvin aika mopolla prossulla ja muistinkulutus on saatu hallintaan. Jos QT ottaa tuulta purjeisiin ja kehitystyökalut on kohdallaan, Nokialla on mahdollisuus myydä todella toimivia älyluureja reilusti alle 200e hinnalla. Ja jos meego on yhtään sitä mitä luvataan, hi-end luokassa ios ja android joutuvat oikeasti aika koville.


  Kunhan otan kohta pariksi viikoksi käyttöön galaxy s:n, niin sitten vähän enemmän vertailua =)
   
 7. nepa

  nepa Alakerran HFR CIH -mies. Tukijoukot

  Liittynyt:
  17.10.2001
  Viestejä:
  9 006
  Saadut tykkäykset:
  1 231
  Hyvän jutun kirjoitit. Mukava kuulla ihan konkreettisia kokemuksia tuosta luurista.

  Pitää ihan suomalaisena toivoa, että Nokia menestyy näillä uusilla malleilla. Noissa on kuitenkin monia hyviä ominaisuuksia, joita itse kaipaisin Galaxy s:ään kuten fm-lähetin, parempi kamera, navigointi, hdmi, jne.

  Tiedä sitten miten paljon Nokia laskee tulevaisuudessa tämän uuden Symbianin varaan, vai uskaltavatko luopua siitä. Se on kuitenkin se akilleen kantapää Nokialaisissa ja dinosauruksen päivittäminen aina vain uudemmaksi ja toimivammaksi on varmasti pitkällä tähtäimellä kalliimpi homma kuin vaikkapa täysin Meegoon siirtyminen.

  Kirjoitteleppa tosiaan Samgungin ja Noksun vertailua sitten, kun olet enemmän molempia käyttänyt. Luotan sinun vertailuusi kyllä enemmän kuin iltapäivälehtien "Tässä on iPhonen tappaja"-juttuihin.

  Sen verran kyllä pitää Galaxy s:ää puolustaa, että vaikka käytössäni on edelleen vanhin softa, niin buuttailla ei tarvi, työmeilit ja omat meilit päivittyy luuriin nopeammin push-mailin kautta, mitä työkoneeseen. Tuo navigointi on kyllä Nokiassa iso plussa verrattuna nykyiseen Galaxyyn. Toivottavasti Google mapsin navigointi tulee pian, siis ihan oikea eikä haksoroitu.
   
 8. ElvisThePelvis

  ElvisThePelvis Aktiivinen käyttäjä

  Liittynyt:
  05.05.2004
  Viestejä:
  11 670
  Saadut tykkäykset:
  179
 9. Mastema

  Mastema Käyttäjä

  Liittynyt:
  09.11.2006
  Viestejä:
  1 230
  Saadut tykkäykset:
  21
  Olipas varsin piristävää lukea asiallinen ja hyvin kirjoitettu arvostelu Nokian tuotteesta. Moiset kun näyttäisivät nykyään ainakin netissä olevan katoavaa kansanperinnettä. (Okei, luonnollisestikaan tuo ei ole koko totuus, mutta paljon Nokian niskaan on ties mitä satanut lähiaikoina.)

  Itseäni kiinnostaa kanssa kovasti Noksun N8:n ja Galaxy S:n ominaisuuksien vertailu, joten laittelepas tänne jahka kerkeät Samsungiin perehtymään!
   
 10. JS83

  JS83 Käyttäjä

  Liittynyt:
  07.12.2006
  Viestejä:
  2 563
  Saadut tykkäykset:
  1
  Todella hyvin tehty vertailu :rolleyes: Ostinko todella noin huonon järkkärin jos se ei pärjää edes kännyköille kuvanlaadussa... Kyllä nyt harmittaa...

  Itse olen kylläkin joskus ottanut järkkärilläni YLI 230kt kuvia :D Joskus yli 25 Mt.

  Toki kännykkäkameroilla pääsee samaan kuvanlaatuun kuin järkkäreillä jos kännykässä käyttää parasta kuvanlaatua ja järkkärissä huonointa mahdollista. Kiihtyyhän se ladakin paremmin kuin F1-auto jos formulasta puuttuu 99% tehoista.
   
 11. Sergei

  Sergei Guest Guest

  Liittynyt:
  14.09.2001
  Viestejä:
  431
  Saadut tykkäykset:
  2
 12. Johann

  Johann Guest Guest

  Liittynyt:
  17.10.2002
  Viestejä:
  642
  Saadut tykkäykset:
  0
  Luitko edes arvostelun? Kameroiden alkuperäiset kuvat ovat ladattavissa, ja Canonin kuvat ovat 5-10Mt kokoisia.

  Ja eihän kukaan ole väittänyt että N8 olisi parempi kuin 550D. Testissä vaan todetaan että N8 pärjää yllättävän hyvin noissa olosuhteissa.
   
 13. hkj

  hkj Avatar Tukijoukot Guest

  Liittynyt:
  10.09.2003
  Viestejä:
  4 126
  Saadut tykkäykset:
  0
  Jossakin testissä olivat ottaneet kevyesti pakattuja kuvia Nokialla ja tällöin kuvakoko oli jotain reilut 10Mt.
   
 14. JPH

  JPH Guest Guest

  Liittynyt:
  02.02.2003
  Viestejä:
  2 907
  Saadut tykkäykset:
  4
 15. JS83

  JS83 Käyttäjä

  Liittynyt:
  07.12.2006
  Viestejä:
  2 563
  Saadut tykkäykset:
  1
  Hyvältä kieltämättä näytti mutta olisi ollut tietysti mukava nähdä ns. oikeata videokuvaa eli liikkuvaa kuvaa, mitä tulee normaalisti kuvattua. Kuka tuollaista oikein katselee?
   
 16. säätäjä

  säätäjä Uusi jäsen

  Liittynyt:
  06.10.2015
  Viestejä:
  28
  Saadut tykkäykset:
  5
  ?

  Kyllä ainakin me kuvataan usein video paikaltaan ja kohde sitten liikkuu tai ei liiku. Tuossa videossa oli imo liikettä sen verran että kyllä onnistui sanomaan miten laite liikettä talenntaa.

  Tietääkseni laitteeseen on olemassa 30fps kräkki, oletuksena on "vaan" 25fps
   
 17. JPH

  JPH Guest Guest

  Liittynyt:
  02.02.2003
  Viestejä:
  2 907
  Saadut tykkäykset:
  4
  No, tuskin tuolla mitään Michael Bay-kieputuksia tai vakailta näyttäviä kamera-ajoja aikaan saa, mutta muutaman pätkän perusteella "liikkuva" kuvakin on ihan ok tasoa. Youtubesta niitä löytyy :)

  Itse tykkäsin.
   
 18. Burana

  Burana Käyttäjä

  Liittynyt:
  12.10.2001
  Viestejä:
  1 036
  Saadut tykkäykset:
  10
  Joo minullakin on kännykkäkameraa varten aina jalusta mukana ;-)
   
 19. JS83

  JS83 Käyttäjä

  Liittynyt:
  07.12.2006
  Viestejä:
  2 563
  Saadut tykkäykset:
  1
  Siis kuvaatteko te omiksi kotivideoiksi joitain liikkumattomia kohteita esim. (lehtiä puussa, muttereita, lukkoja, vettä yms.)???
  Eikö valokuva olisi silloin vähän järkevämpi vaihtoehto :rolleyes:

  Syy miksi videokuva tuossa pätkässä näytti hyvältä on se, että kamera oli paikoillaan koko ajan.
   
 20. säätäjä

  säätäjä Uusi jäsen

  Liittynyt:
  06.10.2015
  Viestejä:
  28
  Saadut tykkäykset:
  5
  En kyllä sanoisi vettä liikkumattomaksi :rolleyes:

  Kun kuvaan videokameralla (kotoa löytyy erillinen full HD laite), niin yleensä pidän kameran paikallaan. Liike kamerapäässä kun suht vaikea saada tasaiseksi niin että otos olisi oikeasti laadukkaan näköistä. Siten kamera on paikoillaan ja kohde saattaa liikkua. Liikettä jos tehdään, se on kevyttä panerointia (tarpeeksi hitaaasti) ja siihen mahdollisesti liittyvää zoomausta.

  Jos sitten katsotaan tuota videota, niin siinä heti ensimmäisessä otoksessa on heiluvat marjat ja sen jälkeen kameraa kohti ajaa fillari suht tiukalla nopeudella. Varsinkin tätä fillaria voi pitää aika hyvänä liikkuvana kohteena, sillä tuossa tulee helposti esille liike-epäterävyys ja fps mahdollinen näkyminen.

  Jos haluat käsitykset heiluvasta kuvasta ja kohteesta (ja ylipäätään hankista olosuhteista), katso esim tämä video:

  http://www.youtube.com/watch?v=QZ71M3ANv94&feature=related

  IMO aika hyvää jälkeä sekä kuvan että äänen osalta.

  Sen mitä itse olen N8:lla bileissä kuvannut, niin N8 äänitaltionti ei ole ihan samalla tasolla n. 110dB äänenpaineessa kuin aiemmissa Nokioissa. Tällaisillä kovilla äänenpainella basso aiheuttaa mikkiin "tuulen suhinaa", jonka voi kuulla esim tuossa rihannan videossa. Toisaalta äänen taltiointi on vielä kuitenkin todella hyvällä tasolla vrt lähes kaikki muut kännykät. Tämä on asia josta voi antaa suuret pointsit nokioille ylipäätään: laitteilla voi kuvata konserteissa joissa on pitkälle yli 100dB ja ääni pysyy silti hyvin kasassa :)


  ps: galaxy s pitäisi nyt viikonloppuna ottaa testikäyttöön, ensikommentteja varmaan viikonlopun jälkeen