Muuntajan korjaaminen itse

Keskustelu osiossa 'Tee Se Itse / DIY' , aloittajana jimhoyle, 10.01.2013.

  1. jimhoyle

    jimhoyle Uusi jäsen

    Liittynyt:
    05.08.2002
    Viestejä:
    158
    Saadut tykkäykset:
    1
    Tämä liittyy nyt enempi valaistukseen kuin kotiteatteriin, mutta ehkä tämä on yleishyödyllinen aihe. Minulla on katossa joku halpa ja pieni halogeenivalaisin. Ei tietoa mallista tai ostopaikasta. Lamppuun menee G4-12V-20W-halogeenilamput. Ja lampussa on johto, johdossa muuntaja "YONGDA YD-10A" (230V-50Hz-12V-0.83A-10VA). Löysin Googlettamalla muuntajan: http://www.asia.ru/en/ProductInfo/950823.html (kello kolmessa tuossa kuvassa). Tuo muuntaja on nyt mennyt rikki (yleismittari ei anna mitään jännitelukemaa). En löytänyt mistä voisin ostaa uuden samanlaisen muuntajan. Lampun piuha menee katon sisään, joten mielelläni en repisi kattoa tämän takia auki.

    Muuntajaan kiinnitetään lamppuun menevä johto kummallisella liittimellä. Tässä kuva liittimestä:

    katso liitettä 12V-muuntajan_liitin.jpg

    Löytyykö jostain uusi muuntaja samoilla spekseillä ja samalla liittimellä? Jos ei, niin mikä on järkevin Tee Se Itse -metodi tähän? Biltemasta saisi hintaan 7,99€ tällaisen: http://www.biltema.fi/fi/Toimisto--...rkkolaitteet-ja-laturit/Muuntaja-312-V-38204/ . Onko lampun kannalta väliä antaako muuntaja 0.83A vai 1000mA kuten Bilteman muuntajassa?

    Tärkeintä tässä on se, että miten saan turvallisesti liitettyä vanhan piuhan uuteen muuntajaan? Tuossa asennuspaikassa on naulakko, joten siinä on ihmisiä hyörimässä usein; ei saisi olla vaarallinen viritys. Kolvi ja yleismittari löytyy.
     
  2. Tommi_82

    Tommi_82 Uusi jäsen

    Liittynyt:
    26.01.2010
    Viestejä:
    41
    Saadut tykkäykset:
    0
    Tuo orkkisliitin näyttää ainakin ihan kaiutinliittimeltä, telkkareissa ainakin joskus nähnyt tuommoisia, mutten koskaan muuntajassa.
    Muuntajan virranantokyky saa olla enemmän kuin alkuperäisessä, muuntaja ei väkisin syötä yhtään enempää virtaa kun lamppu ottaa, jännite pitää olla sitten sama kun alkuperäisessä.
    Miltä kuulostaisi jos katkaisisi tuon liittimen lampun piuhasta irti, ja samalla tavoin katkaisisi muuntajalta lähtevän piuhan sopivasta kohtaa poikki, ja liittää sitten piuhan päät yhteen vaikka sokeripalalla, liitoksen kun tekee vielä jakorasian sisällä niin jopa pitäisi kestää.
     
  3. j_a_k

    j_a_k Käyttäjä

    Liittynyt:
    31.08.2007
    Viestejä:
    2 266
    Saadut tykkäykset:
    7
    Ja varmaan kannattaa tarkistaa se vaadittava muuntajan virrananto. Ei kannata mitään 1A:n muuntajaa laittaa, jos valaisimessa 20 watin lamppu. Kannattaa se muuntaja mitoittaa lampun/lamppujen tehon mukaan.
     
  4. jimhoyle

    jimhoyle Uusi jäsen

    Liittynyt:
    05.08.2002
    Viestejä:
    158
    Saadut tykkäykset:
    1
    Mistäköhän saisi tosi pienikokoisen sokeripalan? Silloin saisin mahtumaan sen hässäkän johtokourun sisään.

    Onko mitään väliä kummin päin laittaa sitten plussan ja miinuksen? Itse lampun jalat ovat symmetriset ja sen voi laittaa kummin päin vaan, joten sen perusteella ei mitään väliä.

    Sopivat ampeerit siihen 20 watin lamppuun = 1,7A?
     
    Viimeksi muokattu: 10.01.2013
  5. jjabi

    jjabi Uusi jäsen

    Liittynyt:
    04.01.2011
    Viestejä:
    532
    Saadut tykkäykset:
    2
    Joo on ihan sopiva ampeerimäärä. Ei ainakaan alle. Plus ja miinusnavalla ei käytännössä ole väliä.

    Voisit koettaa tällaisella perus DC liittimellä mitä noissa muuntajissa nyt yleensäkin on muuntajan päähän naarasliitin ja lampulta uros, näitä saa milloin mistäkin tilpehöörikaupoista mutta ainakin sähkö/elektroniikka myymälöistä. Todella näppärä kolvata kiinni eikä tarvita jakorasioita.
     
  6. vps358

    vps358 Aktiivinen käyttäjä

    Liittynyt:
    11.02.2005
    Viestejä:
    4 769
    Saadut tykkäykset:
    490
    Ihan normaali DIN-kaiutinliitin...
    Esim.

    T: Vesku
     
  7. jiwe

    jiwe Guest Guest

    Liittynyt:
    20.08.2015
    Viestejä:
    2
    Saadut tykkäykset:
    0
    Vähän ko. asiaa sivuten: Mitä eroa on pakkamuuntajalla ja elektronisella halogeenivalomuuntajalla? Muuta kuin paino ;-?
    Itselläni halogeenivalojen (4 lamppua) pakkamuuntaja (esim. http://www.taloon.com/pakkamuuntaja-3011-105w-230v-12v/S-7038961/dp) hajosi ja alle 1/6 hinnalla saisi mm. tuollaisen Biltemasta: http://www.biltema.fi/fi/Rakentaminen/Sahko/Tarvikkeet/Muuntaja-2000024025/ .
    Himmennintä ei ole käytössä, vain valojen "täyden tehon" kytkentä. Ja kaikki erot kiinnostaa noiden muuntajatyyppien soveltuvuudesta halogeeneille.
    T. Jiwe
     
  8. vps358

    vps358 Aktiivinen käyttäjä

    Liittynyt:
    11.02.2005
    Viestejä:
    4 769
    Saadut tykkäykset:
    490
    Muuntajissa maksaa ulostuloteho (esim. 10 W antava muuntaja halpa ja 100 W antava muuntaja kallis) ja suojausluokka (IP-luku)...
    Mitä järeämpi muuntaja ulosanniltaan sitä järeämpää rautaa tarvitaan ja sitä kalliimmaksi (ja painavammaksi) muuntaja käy...

    Tässä sotketaan yleensä noileasti "perinteiset" muuntajat ja hakkuriperustaiset virtalähteet, jotka toimivat vähän eri periaatteella . Niissä sähkövirran taajuutta nostetaan huomattavasti, jolloin hyötysuhde yleensä paranee ja "raudat" voivat olla kevyemmät...
    Mutta niissäkin maksaa antoteho ja suojausluokka...

    T: Vesku
     
  9. jiwe

    jiwe Guest Guest

    Liittynyt:
    20.08.2015
    Viestejä:
    2
    Saadut tykkäykset:
    0
    Tuo nyt oli vähän itsestään selvää asiaa eli kaipasin nimenomaan tietoa pakkamuuntajan ja hakkuripowerin (edes teoreettisista) eroista nimenomaan halogeenivalokäytössä mikäli sellaisia on.

    Jossain herkkien sähkölaitteiden lähellä noissa hakkureissa voi olla ongelmia kun (etenkin halvat hakkurit) saattavat aiheuttaa häiriöitä muissa elektroniikkavempaimissa, mutta tässä tapauksessa muuntajat ovat vaatekaapin ylähyllyn seinällä yli 2 metrin päässä lähimmästä muusta elektroniikasta, jolloin taajuushäiriöidenkin voi olettaa pysyvän kurissa. Yleisohjeena hakkuria hankkiessaan kannattaa varmistaa vähintään sen CE-merkintä.

    No, ostin siis tuon Bilteman muuntajan (7,99 €) ja toimii muuten ihan hyvin, mutta sytyttäessä huomaa selkeästi n. 1 sek viiveen, kun vanhalla muuntajalla valot napsahti päälle välittömästi kytkentähetkellä. Mutta eiköhän tuon kanssa pysty elelemään :):).

    T. Jiwe