Monolith ja XLS ensimmäiset vaikutelmat

Keskustelu osiossa 'Kaiuttimet ja subwooferit' , aloittajana caveman, 08.07.2005.

  1. Jyppendaal

    Jyppendaal Uusi jäsen

    Liittynyt:
    04.11.2000
    Viestejä:
    311
    Saadut tykkäykset:
    0
    Itsekkin tässä kuukauden päivät Monolithia säätäneenä tulin siihen tulokseen, että pidän subin jakoa n. 90hz kohdalla leffoilla sekä musiikilla. En tykkää kuunnella musiikkia suodin ohitettuna. Leffojen 90 - 120hz alue LFE kanavasta vaimentukoon lähes kuulumattomiin... mitäpä tuolla tekee :)
    Vahvistimesta (H/K AVR7000) kaikki kaiuttimet small ja jako 90hz. Subin vaiheen laitoin 180 asteeseen pitkällisen testaamisen jälkeen.

    Ennen paukuttelin entisellä Yamahan YST-SW800:lla pääkaiuttimet largena ja säädin aina leffoille subin jakoa reilusti ylemmäs. Musiikilla säätö oli minimissään. Siinä jaksoi säätää, kun oli hanikat etupaneelissa.

    Pääkaiuttimina vielä toistaiseksi vanhat Infinityn Reference 61i:t, ne kuitenkin toistaa tarvittaessa alle 40hz. Pitää harjoitella smallina pitämistä, kun teen lähiaikoina AW-10 coaxeja 5kpl ja vanhat lähtee kiertoon.
     
  2. Zipman

    Zipman Genelec Tukijoukot

    Liittynyt:
    07.02.2002
    Viestejä:
    7 044
    Saadut tykkäykset:
    166
    Noinhan se toki täytyisi tehdä, mutta jos vaihtoehtona on korostumat yläbassoilla ja säätöjen ainainen rämppääminen, ohjeiden kirjaimellisen noudattamisen voi antaa anteeksi. Ei se lisäsuoto vie kokonaan LFE:n 90-120 Hz aluetta pois, vaimentaa vain vähän. Ja ei sillä alueella juurikaan mitään merkittävää edes ole (LFE:ssä), pääkanavien bassot ovat tuolla alueella huomattavasti voimakkaammat.
     
  3. Zipman

    Zipman Genelec Tukijoukot

    Liittynyt:
    07.02.2002
    Viestejä:
    7 044
    Saadut tykkäykset:
    166
    Vaimentuminen on voimakkainta 180 asteen vaihe-eron kohdalla. Mutta todennäköisesti vaihe-ero ei ole sinun tapauksessasi noin paljoa, vaan jonkin verran vähemmän; juuri sen verran että pääkaiuttimien korostuma häviää. Näkyykö tuo korostuma myös pelkässä subbarin vasteessa?
     
  4. jusky

    jusky Käyttäjä

    Liittynyt:
    03.09.2006
    Viestejä:
    1 854
    Saadut tykkäykset:
    0
    Saan suurinpiirtein samanlaisen korostuman subbarin vasteesta.
     
  5. Mobster

    Mobster Uusi jäsen

    Liittynyt:
    05.12.2002
    Viestejä:
    330
    Saadut tykkäykset:
    0
    Niin totta... Universaalisoittimen vaihdettuani säädin systeemiäni uusiksi ja sain säätämisellä aikaiseksi tasaisemman vasteen - kyse oli siis vasteen tasoittaminen subbarin vaihetta säätämällä. ...joka valitettavasti kuulosti huonommalta! Bassorumpujen äänet muuttuivat sumeiksi ja epämääräisemmiksi. Vaikka mittarin mukaan vaste oli tasaisempi. Eri vaiheissa samaa taajusaluetta toistavat äänilähteet aiheuttivat iskuäänien toiston huonontumisen. Itsellä kun on huoneresonanssi vielä samalla säätämälläni taajuusalueella. Arvaukseni onkin että vastakkaisessa vaiheessa oleva ääni vaikutti iskuäänen toistoon aika-akselilla huonontavasti vaikka vaikutti hyvältä SPL-mittarilla.

    Kyllä se vaan niin on että korvat ovat paras instrumentti laitteiston säätämiseen; jos se kuulostaa huonommalta niin se on huonompi.
     
  6. jusky

    jusky Käyttäjä

    Liittynyt:
    03.09.2006
    Viestejä:
    1 854
    Saadut tykkäykset:
    0
    Ehkäpä minun tapauksessani tuo korostuma on niin alhaisella taajuudella että se ei vaikuta iskuäänien toistoon... ja jos aattelee että tässä huoneessa on noin +12db piikki noin 35 hertsissä nii mitä se sitten teki iskuäänille ;) iskuäänissä oli kyllä "munaa" kun koko huone jymisi bassorummun tahtiin mutta pidemmän täälle tuokin alkoi ketuttamaan. Ehkäpä se muutos tuohon on se että bassorummun painopiste muuttui yleisesti vähän ylemmäksi mutta luulen että olen nyt lähempänä levyihin tehtyä bassorummun ääntä kuin ennen... ja kyllä se matalaltakin vielä tulee jos se niin levyyn on miksattu.

    Tarvii jossain välissä kokeilla vielä tuota velodynessä olevaa passiivista ylipäästöä (80hz) pääkaiuttimille... se saattaisi juuri ja juuri riistää tuon 35hz korostuman pääkaiuttimista jolloin voisin laittaa subbarin jakoa vähän korkeammalle (oikeassa vaiheessa) ja tasoittaa subbaria equttamalla tuo piikki pois...
     
  7. jusky

    jusky Käyttäjä

    Liittynyt:
    03.09.2006
    Viestejä:
    1 854
    Saadut tykkäykset:
    0
    Hiphei... tänään aamulla väkästin Velodynen Etusen ja päätteen väliin ja päätin kokeilla sitä 80hz ylipäästöä pääkaiuttimille... pääsin lähes yhtä tasaiseen tulokseen kuin ilman ylipäästöä ja mikä parasta ilman vaiheen säätämisiä... muutenkin nyt subbarin jako vähän luonnollisempi eli 50hz ja 32db/oct. Ehkäpä paatuneimmat hifistit eivät pääkaiuttimien signaalitielle laittaisi mitään ylimääräisiä suotimia mutta minun tapauksessa tuo oli ihan järkevää... ilmeisen laadukas vekotin tuo velodyne...en kyllä kuule kaiuttimien tarkkuudessa tai muissa taajuusalueissa mitään eroja vaikka signaali kiertää velon kautta :)
     
  8. jusky

    jusky Käyttäjä

    Liittynyt:
    03.09.2006
    Viestejä:
    1 854
    Saadut tykkäykset:
    0
    Kyllä itsellänikin tosiaan oli pienoinen vaikutus iskuäänten toistoon...nykyisillä asetuksilla (subbarin vaihe nollassa ja vaste pelkästeen equttu) iskuäänet muuttuivat vieläkin hitusen nopeammiksi ja painopiste muuttui samalla uudestaan hitusen alemmaksi (vähemmän kumisevampi mutta iskevä silti) ehkäpä tuo vaihekikkailu sumensi tuota kapeaa noin 30-40hz aluetta epämääräiseksi ja hitusen "humisevaksi" soinniltaan vaikka vastekäyrä näyttikin hyvälle. Alabassojen toisto on nyt kauttaaltaan "terävämpi" ja nopeampi kuin ennen.
     
  9. Mobster

    Mobster Uusi jäsen

    Liittynyt:
    05.12.2002
    Viestejä:
    330
    Saadut tykkäykset:
    0
    Paitsi jos sen voi tehdä vielä signaalin ollessa digitaalisessa muodossa:) Se oli yksi syy tuon soittimen hankkimiseen. Siinä on hyvä&toimiva bassojen ohjaus omaa käyttöä ajatellen. Ennen signaali meni pääkaiuttimille suodattamatta ja subilla jatkettiin toistoa alaspäin (subista jako 40hz). Tuo aiheutti hieman korostumaa tuolle 40-50hz alueelle. Nyt jakotaajuus on sama mutta pääkaiuttimilta suodatetaan ihan hitusen alapäätä. Tuloksena on aavistuksen tasaisempi toisto ja bonuksena alemmat bassot rasittavat hieman vähemmän noita pääkaiutinten elementtejä (=vähäisempi särö). Eikä tarvinut tinkiä stereokuvasta taikka subin paikallettavuudesta:) Niin, ja kommenttina että tällöin pääpaino on MUSIIKIN kuuntelussa. Leffojen äänentoiston tulee kakkosena ja tällöin bassojen ohjaus on puolestaan hoidettu av-vahvarista (80hz).
     
  10. jusky

    jusky Käyttäjä

    Liittynyt:
    03.09.2006
    Viestejä:
    1 854
    Saadut tykkäykset:
    0
    No se on paras jos sen voi tehdä digitaalisesti... toki tuon voi tehdä laadukkaasti analogisestikkin... ainakin kuullostaa siltä että velo pitää sisällään aika laadukkaan passiivisen ylipäästösuotimen mikä ei vaikuta ääneen mitenkään huonontavasti vaan leikkaa vain loivasti bassot 80 hertsistä. Muistelen joskus aikanaan kun suodatin pääkaiuttimet audio pron subbarin suotimella niin diskanttitoisto muuttui karmean metalliseksi ja ääni kaiuttimessa kääntyi jotenkin tukkoiseen suuntaan... tosin tämä oli kaiutintasoisesti.
     
  11. FriGidi

    FriGidi Guest Guest

    Liittynyt:
    25.10.2004
    Viestejä:
    65
    Saadut tykkäykset:
    0
    Monolith lähti talosta Kutka:lle ja tilalle tuli XLS200-DF. Eilisen ja tämän päivän testien perusteella loistava vehje kokoisekseen musiikille. Ja nimenomaan 100% tuo musiikille tulikin.

    Säätäminen oli yhtä helppoa kuin Monolithin. Jako minimiin, vaihe 180 ja gain korvakuulolta. Integroituminen Penaudioihin on huomattavasti parempi mitä oli isoveljellä. Toisto on napakkaa ja muutenkin kunnossa. Tyytyväinen olen.
     
  12. Kutka

    Kutka Uusi jäsen

    Liittynyt:
    08.07.2004
    Viestejä:
    697
    Saadut tykkäykset:
    1
    Pidä hyvää huolta siitä pikkuisesta :)

    Tänne taas kotiutui FriGidin Monolith, huomenna vasta ehtii kunnon säätösessiot tekemään. Pikaisella kokeilulla juurikin yhtä helppoa kuin XLS200 säädötkin. Ja ah sitä leffatoistoa!
     
  13. MarkoSa

    MarkoSa Guest Tukijoukot Guest

    Liittynyt:
    17.03.2006
    Viestejä:
    51
    Saadut tykkäykset:
    0
    Kotonani on nyt ollut 2kk Monolith ja eipä ole muuta kuin hyvää sanottavaa:thumbsup: . Melkoinen peli niin leffoilla kuin musiikilla, ainakin mulle.

    Kysyisin nyt ZIPMANILTA tai keltä vaan..., että onko mitään hyötyä, jos laittaisi monon alle paksun puu-/kivilevyn. Mono on siis nyt mukanatulleiden piikkien varassa. Katselin näes SVS:n sivuja ja siella DF-mallien alla oli kiinteänä tälläinen levyalusta. Ulkonäköjuttuko pelkästään?:confused:

    Toinen kysymys: Nälkä kasvaa syödessä:D ,ainakin basson määrässä...Olisikohan mitään hyötyä lisätä toista Monoa systeemiin? Huomaako eroa ilman mittareita? Pitäisikö ne olla vierekkäin vai kulmissa?

    Laitoin mukaan huoneen pohjapiirustuksen (tehty wordillä, pahoittelut). Tiedän että kaikki riippuu huoneakustiikasta jne, että tarkkoja ohjeita ei voisi antaa.

    Ai niin, huoneen koko on n. 30m2, lastulevyinen huone jossa paljon kalusteita. Tuolla toisessa thredissä olen saanut paljon "moitteita" :) kalustuksen sijoittelusta, mutta kun saan uudet jalustakajarit niin yritetään säätää tilannetta optimaallisemaksi.
     
  14. mage

    mage Guest Guest

    Liittynyt:
    19.08.2004
    Viestejä:
    105
    Saadut tykkäykset:
    0
    http://kotisivu.dnainternet.net/neon/hemmabio.html

    Tuon parempaa ei saanut aikaiseksi pikkuisella digipokkarilla. Vähän tuli turhan tummia joistakin kuvista, mutta en jaksanut enää rueta niitä muokkailemaan paremmaksi.

    Ja Zipmanille: minusta värivalinta osui aika hyvin kohdalleen :)
     
  15. Mobster

    Mobster Uusi jäsen

    Liittynyt:
    05.12.2002
    Viestejä:
    330
    Saadut tykkäykset:
    0
    Millaisella alustalla subbari on? Eli aiheuttaako se kenties ongelmia? Resonoiva puulattia? Tuollainen kivilevy voi auttaa jos esim. lautalattia resonoi. Mutta jos lattia on jämäkkä (esim. betonia) ja sen päällä muovimatto taikka parketti niin tuskin on mitään hyötyä.
     
  16. Zipman

    Zipman Genelec Tukijoukot

    Liittynyt:
    07.02.2002
    Viestejä:
    7 044
    Saadut tykkäykset:
    166
    Vastaa ensin Mobsterin kysymyksiin.

    SVS:ien alla olevat levyt ovat osittain ulkonäköjuttu, mutta pääasiallinen tarkoitus on taata subbarille samanlainen suorituskyky kaikenlaisilla alustoilla. Jos alaspäinsuunnatun subbarin sijoittaa esim. paksun karvalankamaton päälle, ilman virtaus elementin läheisyydessä muuttuu hieman, joka voi vaikuttaa suorituskykyyn. Kun subbarissa on pohjalevy, ei ole väliä millaisella alaustalla subbari on.

    Toinen subbari tuo 6 dB lisää herkkyyttä/maksipainetta. Eli kyllä se ihan selvästi huomattava lisäys on. Mutta jos kuuntelet normaalisti kohtuullisilla paineilla, eroa on vaikeampi huomata, koska silloin periaatteessa vain särötasot laskevat.

    Subbareiden tulee sijaita lähekkäin (noin metrin etäisyydellä toisistaan), jotta tuo 6 dB lisäys toteutuu kaikilla alle 100 Hz taajuuksilla. Kauempana sijaitsevat subbarit lisäävät painetta noin 3-4 dB. Tällä järjestelyllä on mahdollista aikaan saada tasaisempi taajuuvaste, mutta mikään varma juttu se ei ole. Jos nykyinen sijoituspaikka tuottaa jo hyvän taajuusvasteen, toinen subbari kannattaa sijoittaa entisen vierelle.
     
  17. Zipman

    Zipman Genelec Tukijoukot

    Liittynyt:
    07.02.2002
    Viestejä:
    7 044
    Saadut tykkäykset:
    166
    Jep, hyvältä näyttää. Rosewood on hieman Amphionin cherryä punaisempi, kuten epäilinkin.
     
  18. FriGidi

    FriGidi Guest Guest

    Liittynyt:
    25.10.2004
    Viestejä:
    65
    Saadut tykkäykset:
    0
    Pidetään pidetään, niin kauan kuin se mulla tulee olemaan. Taisin mainitakin että tuon myyn etiäpäin johtuen omasta tulevasta setistä. Perjantaina tulee kaveri tänne demoamaan ja sitten viedään pikkuinen hänen settiin kokeilemaan sen jälkeen :)
     
  19. MarkoSa

    MarkoSa Guest Tukijoukot Guest

    Liittynyt:
    17.03.2006
    Viestejä:
    51
    Saadut tykkäykset:
    0
    Parkettilattia. Joka resonoi mielestäni aika paljon subbarin kohdalla. Irrottaakohan jopa palat liimauksista aikanaan?
     
  20. Zipman

    Zipman Genelec Tukijoukot

    Liittynyt:
    07.02.2002
    Viestejä:
    7 044
    Saadut tykkäykset:
    166
    Painava kivilaatta saattaa auttaa resonointiin, mutta eristys on tehokkaampi tehdä pehmeällä materiaalilla.

    Harmi ettei Auralexin Grammaa saa Suomesta.

    http://www.auralex.com/sound_isolation_gramma/sound_isolation_gramma.asp